építészet : környezet : innováció

Vízen és szárazföldön - terv egy evezőspálya céltoronyára

Ötletes, gazdag és részletesen feldolgozott helyszínrajz, maximalizált szurkolói élmény és minimalizált üzemeletetési költségek - Gyergyák János, Berta Ádám és Koronczi Péter Attila kiemelt elismerésben részesült terve az evezőspálya céltornya építészeti pályázatra.

Telepítés

Az evezőspálya épített és természeti környezetének alapvető gondolata a kompaktságból ered. Célunk egy olyan sport- és természetközpontú környezet kialakítása volt, melyben a sportolók és a szurkolók élménye maximalizálható, miközben a fenntartásához kapcsolódó üzemeltetési költségek és energia minimalizálható.

A területet központja a hosszan elnyúló lineáris épület, mely az irányítótorony környékén határozott „röccenéssel” reagál a körülötte lévő funkciókra. A házat 360 fokban veszik körül a kültéri funkciók, így az épület azok fókuszaként szolgál (megérkezés, szolgáltatás, stb). A sportolói és szurkolói zóna egymástól elválasztva, de egymás mellett kapott helyet a szalagszerű épület szemközti részén. A sportfelületeket a központi épületegyüttes köré telepítettük, míg a szurkolói zónát vonalmenti, kétoldali kialakítással (vizes és száraz oldali aréna) oldottuk meg.


evezőspálya céltornya 2016 pályázat - építészek: Koronczi Péter, Gyergyák János, Berta Ádám


Az épületegyüttes az érkezés oldalán az uszodával és a sportolókat kiszolgáló épületegyüttessel kezdődik. Előbbi 8 m belmagasságú transzparens terével markáns nyitást ad a komplexumnak az érkezők felé, míg az utóbbi - a kétszintes kialakítással - ehhez idomul. Az állandóan üzemelő kezdeti két tömeghez - három egységre tagolva - kapcsolódnak a földszintes hajótároló funkciók (3 x 1000 m2 a megadott funkciókkal). Ez követően az étterem található egy kisebb teresedéssel, ahol a szurkolói gyülekezés és beléptetés zajlik.

A terület fő építészeti eleme az öt szint magas céltorony épület, mely vertikálisan uralja a területet. Az épület mellett, egy terepre illesztett rámpán keresztül érik el a szurkolók a kétirányban működő (épített és természetes) kétszeres lejtésű nézőteret (lejtés a pályák, illetve a start irányában), melynek terepszintről kiemelt tömege folyamatosan csökken, míg el nem fogy.
A területen két parkolót alakítottunk ki (az uszoda, illetve a golf és tenisz klubház előtt). A parkolókat az „Olimpikonok sétánya” és a szurkolói tér köti össze.


evezőspálya céltornya 2016 pályázat - építészek: Koronczi Péter, Gyergyák János, Berta Ádám


Sportpályák

A természeti környezet kompaktsága a sportfelületek közelségében, illetve a felületek különböző, de időben szétválasztott használatában rejlik. Célunk egy olyan sportkomplexum kialakítása volt, melyben a sportolók természeti környezetben, de mégis egy közösségben (sportolótársak között) érezhetik magukat. A sportpályák kialakításának karakteres eleme a kétoldali lelátó, mely olyan sporteseményekhez, mint triatlon, quadratlon vagy öttusa maximális szurkolói élményt nyújt „vizes” és „száraz” oldalával.


evezőspálya céltornya 2016 pályázat - építészek: Koronczi Péter, Gyergyák János, Berta Ádám


Céltorony

A céltornyot, a VIP szekciót és a lelátó funkciókat egy épületben vontunk össze. A földszinten helyeztük el a sportolók, illetve a személyzet számára szükséges helyiségeket. Az épület súlypontjába telepítettük az összes szintet vertikálisan összekapcsoló lépcsőházat, illetve két publikus és egy üzemeltetői (teher) liftet. Az előcsarnokból az első emeletre díszlépcső vezet, biztosítva ezáltal a földszint és az első emelet közvetlen összeköttetését.

A második szinten helyeztük el a média és sajtó által igénybe vehető területet, míg egy szinttel feljebbre a versenyszervezés helyiségei kerültek. A negyedik szint a VIP vendégek fogadására szolgál, teljes kilátással a „vizes aréna” és „száraz aréna” felé. Az épület legfelső szintje a közvetítőszint - itt figyelembe vettük, hogy a zavartalan működéséhez szükséges összes funkció egy helyen legyen.

Az épület tömege markáns horizontális osztást kapott a szintek kibillentésével, azok eltolódásával. Alulról felfelé haladva a szintek a nézőtér irányába rövidülnek, konzolosan túlnyúlnak az alattuk lévő szinthez képest - megjelenésében lebegést keltő szintek hangulatát nyújtja. Az épület felületképzése, anyaga reagál a sport dinamikájára. Az épület táblás burkolata színében és osztásában lüktetést, energiát sugároz.

Gyergyák János, Berta Ádám, Koronczi Péter

 

vélemény írásához jelentkezzen be »