építészet : környezet : innováció

Zöld iskola az autógyár helyén

A Párizs melletti Renault gyár helyén új városrész kezd kirajzolódni. A most megnyílt általános iskola már az új, zöld szemlélet jegyében született meg. A tervező Chartier Dalix Architectes tetőkerttel, zöld teraszokkal kívánja a természetet valamennyire bevinni a városi környezetbe.

Párizs és közvetlen környéke ugyan számos parkkal, parkerdővel, fásított sugárúttal, újabban pedig hatásos forgalomcsökkentő megoldásokkal és füves villamospályákkal igyekszik zöldíteni a sűrűn beépített városi közeget, de a lehetőségek nehezen tartanak tempót a nagyváros emberi igényeivel. Most egy olyan általános iskolát avattak Boulogne-Billancourt-ban, amelynek az épülete már önmagában is igyekszik hasznos zöld tereket nyújtani. A „megemelt tájképet” kirajzoló épület tetején és több szintjén kerteket alakítottak ki, amellyel zöld környezetet kívánnak becsempészni a nagyvárosi miliőbe.

Chartier Dalix Architectes: Általános Iskola és sportkomplexum, Boulogne-Billancourt

A Párizs melletti Seguin-szigeten hosszú évtizedekig üzemelt a Renault autógyár, majd 1992-ben az itteni üzemet bezárták és a gyárépületeket teljesen elbontották. Hosszú évekig tartó talaj rehabilitáció után – nagy mennyiségű azbesztet is el kellett távolítani – nemrég elkezdődött a sziget újraéledése. Ennek részeként épült meg a Chartier Dalix Architectes által tervezett 18 tantermes általános iskola, amely egy kisebb sportkomplexumot is magában foglal, ami a környékbeliek számára is sportolási lehetőségeket biztosít. Az első két szinten helyezkednek el az oktatási részlegek, a tantermek, a tornaterem, magasított sportudvar, majd az épület erőlejes emelkedésbe kezd és zárul le a tetőkerttel.

Chartier Dalix Architectes: Általános Iskola és sportkomplexum, Boulogne-Billancourt
 

A külső falazás nagy részét olyan előre gyártott, nagyméretű, üreges, betontéglákkal rakták ki, amelyek alkalmasak különféle növényfajok befogadására, ezzel egyfajta élő falat alkotnak. A földszinten elterülő udvari játszóterekről, az épület oldalán kialakított lankát megmászva juthatunk el az oldalsó teraszokig majd a tetőkertig, ami alkalmas lesz a biodivierzitás élő bemutatására. Az itt növekedő fák természetes árnyékolók lesznek, egyben pedig kellemes látványt nyújtanak a tanulók számára és a környező házak ablakaiból. 

Bán Dávid

vélemény írásához jelentkezzen be »