Közélet, hírek

21. századi Kincsesszekrény

1/10

balról Héjjas Emese, Szirtes János, Halasi Zita, Korai Zsolt, Csorba Réka, Magyarósi Éva

balról Héjjas Emese, Szirtes János, Halasi Zita, Korai Zsolt, Csorba Réka, Magyarósi Éva
részletek a MOME egyedi installációjából
?>
balról Héjjas Emese, Szirtes János, Halasi Zita, Korai Zsolt, Csorba Réka, Magyarósi Éva
?>
részletek a MOME egyedi installációjából
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/10

balról Héjjas Emese, Szirtes János, Halasi Zita, Korai Zsolt, Csorba Réka, Magyarósi Éva

21. századi Kincsesszekrény
Közélet, hírek

21. századi Kincsesszekrény

2007.04.17. 11:57

A milánói SaloneSatellite kiállítás, mely a világ egyik legrangosabb design eseménye, idén április 18. és 23. között kerül megrendezésre. Idén a MOME hallgatói is bemutatkoznak Curiosity Cabinet című installációjukkal.

A milánói SaloneSatellite kiállítás, mely a világ egyik legrangosabb design eseménye, idén április 18. és 23. között kerül megrendezésre. Különlegessége, hogy minden művészeti egyetem csak egyszer kap lehetőséget arra, hogy kiállíthasson. Idén a MOME is bemutatkozik a nemzetközi színtéren.

A milánói iSaloni keretében idén már tizedik alkalommal megrendezésre kerülő SaloneSatellite, a világ legjelentősebb designkiállításának és vásárának része. Tíz éve egy külön pavilonban, a fiatalok is megmutathatják magukat a szakma számára kötelező eseményen. Így a szalon 2600 kiállítója között 600 fiatal designert és körülbelül 15 designiskolát, művészeti egyetemet is találunk. A vásár egészét tekintve a SaloneSatellite az egyetlen olyan rendezvény, amely a nagyközönség előtt végig nyitva áll, belépőjegy nélkül látogatható. Tavaly áprilisban közel 150 ezer érdeklődő kereste fel a fiatalok pavilonját. A fiatal designerek és a designiskolák kiválasztása pályázati formában történik. Minden felsőoktatási intézmény kizárólag egyetlen egyszer vehet részt a SaloneSatellite-n. A beküldött háttéranyagok alapján szakmai zsűri dönt a részvétel lehetőségéről. Tavaly télen dőlt el, hogy a MOME is lehetőséget kap a bemutatkozásra. A felsőoktatási intézményeknek egy kb. 24 m2-es egyenstand áll a rendelkezésükre.Erre az alkalomra a MOME egyedi installációval készült, mely az olasz eredetű, úgynevezett Curiosity Cabinet-nek, a „Kincsesszekrény"-nek a hagyományait eleveníti fel. Ez a XVI. században született, számtalan ajtóval, rekesszel és fiókkal rendelkező bútorfajta a múzeum előfutárának is tekinthető. Feladatuk a korabeli gyűjtők (uralkodók, nemesek, tudósok, egyházi méltóságok, művészek) ritkaságainak, kincseinek reprezentatív bemutatása és klasszifikációja volt. „A XVI. és XVII. századi cabinetek kicsiben az egész teremtett világot megtestesítették. A természeti és az ember alkotta világot egyetlen nagy egységben kezelték. A Curiosity Cabinet valóságos mikrokozmosz, amely különleges ötvösmunkákból, kőzetekből, egzotikus állatokból, metszetekből, különféle csontmaradványokból, értékes porcelánokból, tudományos műszerekből, festményekből és fosszíliákból épült fel. A szintetizáló jelleg és az universitas-gondolat volt az, amely miatt a SaloneSatellite-n történő debütálásunkhoz ezt a különleges művészi-tudományos prezentációs formát választottuk".- mondta Halasi Rita, a project kurátora, a PontON Galéria igazgatója.

A MOME diákjai és végzett hallgatói által megalkotott installáció ennek a hagyománynak a nyomán ad át gondolatokat a minket körülvevő valóságról, annak sokféleségéről és aspektusairól. A hatvannégy kockából álló szekrényben, melyre emelvényszerűen tudunk fellépni, minden rekeszt más és más alkotó tervezett és valósított meg. A szekrény dobozai a világ változatos, már-már kaotikus egészének lenyomatai. Az installáció frontján elhelyezkedő neobarokk csendélet pedig ehhez adja hozzá sajátos szempontját. Ahogy a kurátor fogalmazott: „Ez a különleges művészi-tudományos prezentációs forma az egyetem szellemi tőkéjének, kreatív potenciáljának a tárháza, ahol az egyes művészeti ágak, képzési szakirányok szoros egységben, egymást átszőve, áthatva jelenhetnek meg".

Biczó Gabriella
képek: MOME 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk