Pályázatok

A 2020-as budapesti olimpia városépítészeti víziója

1/1

Hirdetés
?>
1/1

A 2020-as budapesti olimpia városépítészeti víziója
Pályázatok

A 2020-as budapesti olimpia városépítészeti víziója

2009.05.21. 22:45

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Vélemények:
13

Dosszié:

Országos, nyilvános, titkos ötletpályázat Magyarország valamennyi felsőfokú építész-, tájépítész- és településmérnök-képző oktatási intézményének hallgatói részére.Regisztráció: 2009. július 20-ig, elektronikus útonBeadási határidő: 2009. szeptember 14-én 15.00 óráig (elektronikus úton)

2008. december 18-án a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag elfogadta „Az Olimpia Törvény tervezete" és „A 2020-as budapesti olimpiai nagyprojekt lehetséges helyszínei" című előterjesztéseket, valamint egyhangú támogatását fejezte ki annak a Parlament elé történő benyújtásához. A testületi határozat „A 2020-as budapesti olimpia térségalkalmassági hatásvizsgálata" (1.sz. melléklet) című anyagot hagyta jóvá, amit a Budapesti Olimpia Mozgalom (BOM) által megrendelt és a PricewaterhouseCoopers által készített „Budapesti olimpia megvalósíthatósági tanulmány - a 2012-re vonatkozó tanulmány aktualizálása 2016-ra és 2020-ra" (2.sz. melléklet) című tanulmány alapozott meg. Mindkét anyag teljes terjedelmében hozzáférhető a jelen tervpályázati kiírás mellékletei között. Ugyanitt megtalálható a Magyar Építőművészet legutóbbi számában az olimpiában rejlő lehetőségeket ecsetelő „Ziccer helyzet!"című írás is (3. sz. melléklet). A BME Urbanisztika Tanszéke a ziccer helyzet minél jobb kihasználása érdekében elhatározta, hogy hallgatói ötletpályázatot ír ki a 2020-as Budapest-i Olimpia városépítészeti víziójára.

A tervpályázat célja
Az egyetemi hallgatók aktivizálása a 2020-as olimpia 2011-es sikeres megpályázása, - a megrendezés jogának elnyerése esetén - annak sikeres lebonyolítása és ezen keresztül az ország gazdasági és társadalmi megújulásának előmozdítása érdekében.

A városépítészeti ötletpályázat díjazott javaslatai be fognak épülni a 2009 nyarán kiírásra kerülő és 2010 tavaszára elkészülő „masterplan"-ba, amely a 2011-es pályázat alapdokumentuma lesz.

A tervpályázat programja
A pályázati kiírás 1-3 sz. mellékletei egyben részletes tervezési programnak is tekinthetők. A Bíráló Bizottság különös tekintettel az alábbi kérdésekre várja a választ a pályázóktól:

 • Milyen városépítészeti vízióra épülhet Magyarország 2011-es pályázata a 2020-as olimpia megrendezésére annak érdekében, hogy az eredményes legyen?
 • Melyek lehetnek a 2020-as olimpia optimális helyszínei?
 • Melyek és milyenek legyenek a budapesti olimpia meghatározó, szimbolikus létesítményei, épületei?
 • Milyen városépítészeti eszközökkel támogatható Budapest és az ország - egy közös cél érdekében történő - „újraegyesítésének" gondolata, szükségessége és különleges aktualitása?
 • Milyen innovatív fejlesztési lehetőségeket rejt magában a 2020-as olimpia a főváros és az ország gazdasági fellendülése, különös tekintettel infrastruktúrájának megújulása tekintetében?
 • Milyen módon tud a megújulás eszköze lenni az ország és folyója, Budapest és a Duna kapcsolatának újragondolása és erősítése:
  • az olimpiára való felkészülés idején,
  • az olimpiai események idején, és
  • az olimpia utáni időszakban a megmaradó létesítmények (az infrastruktúra és az épületállomány) utóhasznosítása révén?
 • Milyen hívószavakkal és arculattal pályázhatunk sikeresen a 2020-as olimpia megrendezési jogáért és tehetjük emlékezetessé annak megrendezését?

Beadandó munkarészek
A tervpályázatra beadható minden olyan városépítészeti, építészeti elképzelés, mely a fenti 2. pontban és tervpályázati kiírás mellékleteiben meghatározott felvetésekre, programpontokra, akár azok egy részére érdemben válaszol, azokra reagál.

Beadandó az olimpia2020/kukac/urb.bme.hu elektromos postacímre megküldve kettő darab A0-ás tervlap tetszőleges technikával, digitális formában, 150 dpi-s felbontásban, JPG formátumban mentve (a tömörítés módja olyan legyen, hogy a képek méretei egyenként ne haladják meg a 15 MB-ot). A pályázatra video anyag is beadható, szintén 15 MB-os korlátozással.

A nyertes tervpályázatokról az elektronikus eredményhirdetést követő egy héten belül fog bekérni a Bíráló Bizottság nagyobb felbontású, nyomtatásra alkalmas képeket (400 dpi-s felbontásban, PDF és TIFF formátumban).

A tervpályázatnak kötelező tartami munkarészei nincsenek (sem szöveges, sem rajzi). Az egyes pályázók maguk határozzák meg, hogy milyen módon és milyen eszközökkel tudják a legátfogóbban és a legérthetőbben bemutatni városépítészeti víziójukat, a meghatározott formátumok betartásával.

A tervpályázat titkosságának biztosítása

 • A pályázók névvel, oktatási intézménnyel és postai címmel regisztrálhatnak az olimpia2020/kukac/urb.bme.hu elektromos postacímen,
 • a beadandó tervpályázati lapokon szerepeltetnek egy 8 jegyű tervpályázati kódot (4 betű + 4 szám, ami természetesen nem utalhat sem a nevükre, sem az intézményükre),
 • a beadási határidőig ajánlott levélben postára kell adniuk egy szabvány borítékban a készítők adatait (név, lakhely, telefon, e-mail cím), de a borítékon feladóként csak a 8 jegyű kód szerepelhet! A levelet a „Olimpia 2020" BME Urbanisztika Tanszék 1111 Budapest, Műegyetem rakpart 3. címre kell elküldeni.

A pályázatok elbírálásának legfontosabb szempontjai

 • Milyen mértékben szolgálja a pályázat a jelen kiírás 1. pontjában rögzített céljait, illetve elégíti ki a 2. pontban ismertetett programját, ezen belül is kiemelten:
  • az ország és a főváros megújulásának innovatív fejlesztését,
  • az olimpia létesítményeinek utóhasznosítását,
  • a 2020-as olimpia sikeres megrendezését és annak 2011-es eredményes megpályázását?
 • Mennyire veszi figyelembe, és fejezi ki a pályázat az ország különleges adottságait, lehetőségeit és sporthagyományait?
 • Mennyire nyújt a pályázat meggyőző, pozitív képet az olimpia megrendezésével kapcsolatos közös elhatározásról, eltökéltségről és általában véve Magyarországról?


A tervpályázat díjazása
A nyertes tervpályázatok díjazására összesen 1.500.000.-Ft áll rendelkezésre, amelyből a legnagyobb díj összege 500.000.-Ft, a legkisebb megvétel összege pedig 200.000.-Ft lehet. Eredményes tervpályázat esetén a Bíráló Bizottság a rendelkezésre álló teljes összeget kiosztja a nyertes tervpályázatok között.

Az első helyezett ezentúl meghívást kap az Olimpiai Masterplan szakmai és érdekegyeztetési tárgyalásait végző munkacsoportba a Budapest Főváros Főépítészi Irodája által.

A BME a saját hallgatói közül azoknak, akik díjazott, vagy megvételt nyert tervpályázatok szerzői, négy hét tervezési gyakorlatot elismer a nyári munkára való tekintettel.

A részvétel feltételei
A tervpályázaton részt vehet Magyarország valamennyi felsőfokú építész-, tájépítész- és településmérnök képző oktatási intézményének hallgatója, aki regisztráltatta magát és akivel szemben nem áll fent a tervpályázatok kiírását szabályozó 137/2004. Korm. rendelet 13.§ (3) bekezdése szerinti kizáró okok egyike sem.

A Bíráló Bizottság
Elnök: Pálfy Sándor DLA a BME Urbanisztika Tanszék vezetője
Társelnök: Szalay-Berzeviczy Attila a Budapesti Olimpia Mozgalom elnöke
Titkár: Szabó Árpád DLA a BME Urbanisztika Tanszék adjunktusa
Tagok: Beleznay Éva Budapest mb. főépítésze
Dr Nagy Béla a MŰ-HELY Rt. vezérigazgatója

És az alábbi oktatási intézmények egy-egy képviselője:
Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Kar
Gödöllői Szent István Egyetem Ybl Miklós Műszaki Főiskolai Kar
Győri Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar
Soproni Faipari Egyetem Mérnöki Kar AMI

A Bíráló Bizottság a tervek elbírálásába további szakértőket is bevonhat.

A pályázat lebonyolításának menetrendje
A tervpályázat kiírása: 2009. május 18-án
Regisztráció: 2009. május 18 és 2009. július 20 között, elektronikus úton
Nyilvános „kérdezz- felelek" tájékoztató: 2009. június 15-én (hétfőn) 14 órakor (a BME K240-es termében)
Pályázat beadása: 2009. szeptember 14-én 15 óráig (elektronikus úton)
Elektronikus eredményhirdetés: 2009. szeptember 28-án
Nyilvános eredményhirdetés: 2009. október 9. 10 órakor a BME Aulájában
Kiállítás I.: 2009. október 9 és 16 között a BME Aulájában
Kiállítás II: 2009. október 16 és 22 között a Budapest Galériában

A tervpályázati kiírás mellékletei (Letölthetők a www.urbanisztika.bme.hu honlapról)
1.sz. „A 2020-as budapesti olimpia térségalkalmassági hatásvizsgálata"
2.sz. „Budapesti olimpia megvalósíthatósági tanulmány a 2012-re vonatkozó tanulmány aktualizálása 2016-ra és 2020-ra"
3.sz. A Magyar Építőművészet folyóirat „Ziccer helyzet!"című írása
4.sz. Magyarország térkép (digitalizált)
5.sz. Budapest térkép (digitalizált)

BME Urbanisztika Tanszék

Vélemények (13)
petrusmaximus
2009.06.16.
22:01

benne van a kiírásban, hogy másfél mila a díjazás, attól tényleg nem borul meg országunk, ugye?

mondjuk ezt nem értem, hogy ha ez tényleg ennyire komolytalan lenne, és ne vegyük fel, akkor mindez csak egy örömfutam a diákoknak?

...akkor a hallgatóság nevében köszönjük szépen;)....

orbanee
2009.06.17.
10:43

@petrusmaximus: Akár örömfutam akár nem, ha kiszámoljuk h ez kb. hány díjazott indulót/csoportot/ is jelenthet maximum, nem egy "irreálisan hatalmas" összeg szerintem. Pláne hogy a csoportok vszleg nettó 2 hónapot agyalnak a témán, ami valljuk be, nem kis falat. 

Úgyhogy gyerünk fiatalok, lehet a lovak közé csapni! :)

gaspar_bonta
2009.05.24.
19:51

kicsit keményen le van túrva ez a pályázat, ahhoz képest, hogy egy hallgatói ötletpályázat.

ha én kiírok egy pályázatot, hogy a budai vár konvertálása Disneyland-é, 2048ban, és van fölös 3000 forintom a nyertesnek akkor mi a problema ? mi a kötelezettség benne ? az olimpia mint megvalósulással fenyegető/kecsegtető projekt, teljesen más tészta.

ez egy HALLGATÓI PÁLYÁZAT, HALLÓ  ! EGYETEM, ÖTLETEK, PÁLYÁZAT, megvan még fejben, urak ?

teljesen mellesleg, mi lenne ha egy ilyen léptékű projektre kivételesen rámozdulna az ország, a város, a szakma, meg minden más ilyen ködös kontúrral rendelkező csoportnév ? javasoljunk helyszíneket, csináljunk megvalósíthatósági tanulmányt, mondjuk meg hogy hol jobb ha nem ott, pályáztassunk hazai cégeket és abban a pillanatban nem "fölösleges költekezés", hanem a hazai építőiparnak adunk elfoglaltságot sok évre.

london jobban csinálja ? ÉS ?? csapjunk oda a teavedelőknek, vagy a cseheknek vagy bárkinek, aki pályázik - és lehet hogy talán az erőfeszítéstől majd megint mindenki érzi, hogy él, nem csak vegetálni meg vinnyogni van itt.

mindig csak megy a sírás mint a fürdőshölgyeknél. nagyon uncsi már. nagyon.

 

orbanee
2009.06.16.
12:44

@gaspar_bonta: Maga a pályázat témája szerintem is kissé meredek, de abban abszolút egyetértek, hogy amennyiben ez egy Hallgatói Ötletpályázat, tulajdonképpen mindegy hogy azt a bizonyos Disneyland-et kell-e "megálmodni" a Budai vár helyére, vagy Olimpiai létesítményeket a Fővárosba.

Ez "csak" egy afféle erőpróba, ahol a diákok kibontakozhatnak és talán még hasznát is veszi a munkájuknak a város egyszer. Kiindulópontnak mindenképpen jó lesz, hiszen - mint azt már láthattuk - az újító ötletek a fiatalok fejéből pattannak ki :) Bár mostanában én se számolok olimpiával Budapesten - sajnos.

Viszont ha CSAK diákoknak CSAK ötletp., akkor kinek fáj?

u.i: Olyan Dejavue-érzésem van.. s neked, "gaspar bonta"? :)

 

bardóczi
2009.06.16.
12:49

@gaspar_bonta: nem letúrás. infó. london jobban csinálja. szerintem is csapjatok oda a teavedelőknek. hajrá!

gaspar_bonta
2009.06.16.
15:29

@bardóczi: a koncept: úszó város. a rakpartokat 100-100 méterrrel betolom a vízbe, ott lesz a 8 és a 12-es metró nyomvonala (vízalatti panorámametró). a belváros úszik a megemelkedett vízszint miatt, a citadelláról lehet műugrani. vizilabda a parlament kupolájában, atlétika az M0 megépült szakaszain.

amugy, komolyan sztem is fura orbanee, mert én is ugyanezt eljátszottam a diplomámmal is...fiatalság bolondság. index cikk: magyar építészhallgatók london leigázását tervezik.

 

bonta

kemtam
2009.05.22.
09:03

van pár nagyon gazdag ember, akinek van évente ablakon kidobható költségkerete, ők erőltetik ezt az egészet. Anno már készültek számítások rá és akkor is az jött ki, hogy 3-6000 milliárdba kerülne és ennek legnagyobb részét az államnak, a költségvetésnek kellene állnia (és persze nem a BOM-nak !!).

Már évekkel korábban felvetődött, hogy pont emiatt talán meg kellene kérdeznie a népet, egyáltalán szeretné-e? Mostanság ugyis elszaporodtak a népszavazások, az egyikhez nyugodtan hozzá lehetne csapni, nem kerülne többletköltségbe.

Persze nem azt kellene megkérdezni, hogy szeretné-e Ön hogy Magyarország rendezzen olimpiát, hanem úgy kell megkérdezni, hogy "szeretné-e Ön, hogy Magyarország rendezzen olimpiát úgy, hogy a költségvetésen keresztül Ön is hozzájárul 300-600 ezer Ft-tal?

Legutóbb akkor volt róla szó, amikor választás volt, most megint közeledik egy újabb választás, megint elő kell venni ????

bardóczi
2009.05.22.
10:09

@kemtam: Gábor Péter korábbi két részes cikkében kimutatta: A londoni Olimpia koncepció megvalósítása 2006-os árakon úgy kerül a tervezett budapesti 2/3-ába, hogy míg a londoni a város legdurvább szlömterületét és barnamezőit számolja fel és rehabilitál egy korábban ipari kanálisként működő kisvízfolyást, addig Budapesten erre a célra zömmel a Duna menti, még be nem épített zöldmezőket és a zöldfelületek egy részét vennék igénybe. A gazdag London úgy tűnik elsősorban várost akar rehabilitálni és erre a célra használja fel az Olimpiát de még így is olcsóbban jön ki, mint a szegény Budapest, amely az Olimpiával éli fel a zöldmezős területeit két nagy kerületnyi barnamezővel a nyakában, s teszi ezt Londonnál pazarlóbb módon.

London másképp csinálja /1

London másképp csinálja /2

[a londoni] "... Olimpiai Park helyszínéül szolgáló terület a 3. illetve a 4. kategóriás helyszínek közé tartozik, ahol a környezeti kármentesítés, a szükséges közmű- és közlekedési hálózat fejlesztésének magas költsége, a tulajdoni szerkezet rendezetlensége következtében a rehabilitáció (kármentesítés) és revitalizáció (ujjáélesztés) csak intenzív állami beavatkozás révén lehetséges."

Bandido
2009.05.22.
14:05

@bardóczi: Hmmmmmmmmmmmm..........hát majd meglátjuk. Szeptemberben.

Bandido
2009.05.23.
13:50

@bardóczi: egy olyan városban, ahol majd eg évtizedig POLITIKAI diszkurzus folyt arról, hogy legyen-e 4-es metró, ahol nem képesek normálisan lebonyolitani egy ilyen projektet, ahol szinte minden állami nagyberuházás kapcsán botrány támad, ahol nem lehet egy normális tervpályázat kiirni, hogy ne derüljön ki, komolytalan a megrendelő, átverik a győztest vagy nem fizetik ki a nyertest, ahol egy úszóbajnoság megrendezése is gondot okoz, ahol 40 éve nincs használható városépítészeti koncepció, ott ne akarjon senki sem olimpiát rendezni, mert csak közröhej tárgyává válnánk.

Bandido
2009.05.23.
14:33

@Bandido: teljesen más okokból nem támogatom az olimpiát....de azért én szivesen fogok egy olyan várost kiötletelni, amelyik nyugodtan le tudna bonyolítani egyet.

Erre a pályázatra be fog érkezni jó néhány, egyetemisták által készített terv, tabló koncepció ötlet stb. Teljesen függetlenül attól, hogy Budapesten lesz-e 2020-ban olimpia, azért örülnék, hogyha a zsűri olyan szemmel nézné a dolgot, hogy ebből mit tud profitálni Budapest. Ehhez az kell, hogy még ami elsőre kifejezetten neadjisten rossznak, használhatatlannak, megvalósíthatatlannak fog is majd tűnni, azt is nézze át a tisztelt döntőbizottság, mert abban is lehetnek használható ötletek.

(Remélem lesz egy csomó különdíj és nyilvános kiállítás meg ilyenek...)

kemtam
2009.05.22.
08:39

Én sem akarok rosszindulatú lenni, de bárki aki odaáll egy Olimpiai célok mentén szerveződő urbanista fejlesztés mellé, az egy hazárdőr karrierlovag. Tudom, kell a hívószó. De nem egy hazug, hamis, irreális mézesmáz.

gramercy
2009.05.22.
08:07

nem akarok rosszindulatú lenni, de szerintem a kérdés komplexitása meghaladja a mai magyar emberek és politikusok/közéleti szereplők értelmi színvonalát és pláne a diskurzus (alpári) szintjét

 

egyébként meg vagy prága lesz vagy szilézia, esetleg varsó, de ne legyen igazam és verjünk el 10-20 milliárd eurót, amiből 3-6 felesleges költekezés lenne egy olyan országban ahol csirkefarhátról meg egy doboz cigi áráról tartunk népszavazást 

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Hilton szálló // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:37
9:40

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Nézőpontok/Történet

A Tóth Árpád sétány // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:34
9:25

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.