/ MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet
Pályázatok/Magyar

A Fény Mestere – Master of Light 2019: pályázat fény-érzékeny építészeknek és belsőépítészeknek

1/3

?>
?>
?>
1/3

A Fény Mestere – Master of Light 2019: pályázat fény-érzékeny építészeknek és belsőépítészeknek
Pályázatok/Magyar

A Fény Mestere – Master of Light 2019: pályázat fény-érzékeny építészeknek és belsőépítészeknek

2020.01.20. 14:08

Cikkinfó

Támogatott tartalom

Cég, szervezet:
Lisys-Project

Dosszié:

Kiemelkedő szakmaiság, kreatív látásmód és innovatív megoldások - február 2-ig lehet jelentkezni A Fény Mestere – Master of Light világítástechnikai nívódíj pályázatára. 

A kiemelkedő szakmaiság, kreatív látásmód és innovatív megoldások elismerésére alapította a Lisys-Project Kft. 2015-ben A Fény Mestere – Master of Light világítástechnikai Nívódíjat. A Fény Mestere kezdeményezés legfőbb szerepe, hogy a színre lépés lehetőségét biztosítsa a kreativitásnak, platformot adjon az eszmecseréknek, az álláspontok ütköztetésének és a kivételes munkák közös ünneplésének. 

A Fény Mestere pályázat hazai viszonylatban az egyik legkiemelkedőbb világítástechnikai díj, amellyel az alapító a világítás, a fénytervezés fontosságára kívánja felhívni a figyelmet az érintett építész, belsőépítész és világítástechnikus szakmai körökben. A pályázat apropó mindenkinek, akit foglalkoztat a fény gondolata, hogy megmutassa magát. A díjátadó pedig az ünnep maga, ahol a kivételest, az előre mutatót, az időtálló értéket köszöntjük. 

Az elmúlt 3 évben benyújtott pályázatok színvonala kiemelkedő, a zsűri által dicséretben részesített és a Nívódíjas alkotások világviszonylatban is megállnák helyüket. A magas szakmai tartalom bizonyítja a hazai szakemberek múltban gyökerező és jövőbe mutató tudását, és betekintést enged abba a friss szemléletbe, amely széles látókörű világítástechnikai megoldásokat eredményez.
A szakmai zsűri tagjai vállalták annak a feladatát, hogy a pályaművek megismerése után kiemelik az újító gondolattal átszőtt anyagokat. A short listre választott pályaművek beadói lehetőséget kapnak, hogy a díjátadón széles publikum – a zsűri és a szakavatott vendégek – előtt bemutassák szakmai anyagukat, és válaszoljanak a felmerülő kérdésekre. A döntést ezt követően hozza meg a zsűri.

1/3

A Fény Mestere 2019 szakmai zsűrije (a neveket ABC sorrendben soroljuk):
•    Bányai Tamás világítástervező, a 2015. évi győztes pályamű világítástervezője
•    Botzheim Bálint, építész
•    Farkas János világítástervező
•    Göde András belsőépítész
•    Kádár Bálint, építész, a KÉK alapítvány elnöke
•    Kertész András DLA, építész
•    Mátrai Erik, a 2017. évi győztes pályamű megalkotója
•    Somogyi Krisztina, az Építészfórum társ-főszerkesztője, vizuális intelligencia-kutató
•    Szász László DLA, építész

A Fény Mestere pályázat a kiemelkedő hazai teljesítménynek ad publicitást, és ezen keresztül hangsúlyozza a fény tér- és hangulatformáló mivoltát, értéknövelő képességét, emeli ki a világítástervezés fontosságát. A díjátadó gála a szakmaiság ünnepe, ugyanakkor lehetőség is egy kötetlen beszélgetésre, networkingre. A díjátadót követően az összes beérkező pályázat teljes tartalommal felkerül a díj honlapjára, ahol jelenleg is megtekinthetők a korábbi pályázati anyagok a menüpontban.

A Fény Mestere 2019 díjátadónak a Thália Télikert ad otthont február 26-án. A kiváló adottságokkal rendelkező belvárosi helyszín sokszínűségével illeszkedik a díjátadóhoz, és képes kompromisszumok nélkül fogadni annak különleges program-folyamát. Az összes helyiség (a pódium zongorával, könyvbemutatók és beszélgetőestek megtartására is alkalmas kiállítótér, a színházterem, de még az európai viszonylatban egyedülálló függesztett nézőtér) is fogadja majd a vendégeket a díjátadón.

Az elmúlt évekhez hasonlóan több szakmai szervezet különdíj támogatásával csatlakozott A Fény Mesteréhez. Minden, a Fény Mestere Nívódíjra benyújtott érvényes pályamű külön nevezés nélkül, automatikusan pályáz a különdíjakra is. A pályázni mindössze pár lépésben lehet, a honlapról letölthető pályázati dokumentáció nem több, mint 2 oldal. A szervezők 2020. február 2-ig várják a pályaműveket a www.afenymestere.hu oldalán.

2/3

KÜLÖNDÍJAK

ERCO – Junior Master of Light díj
A hallgatói pályázat célja, hogy felhívja a közoktatásban tanuló építész, belsőépítész, épületenergetika és villamosmérnök hallgatók figyelmét arra, hogy a világítás az építészet, a belsőépítészet szerves részét képezi. Az ERCO inspirálni szeretné a jelentkezőket, hogy bátran gondolkodjanak új világítási megoldásokon, és a világítástervezést az építészeti tervezés meghatározó részének tekintsék. Álláspontja szerint a most felsőfokú tanulmányaikat folytató generáció lesz az, amelyik a legújabb technológiákat hosszútávon alkalmazni tudja majd.
 
MABE különdíjak - Borz Kováts Sándor-különdíj, Bedécs Sándor-különdíj
A Magyar Belsőépítész Egyesület független szervezet, mely kezdeményezi a belsőépítészeti tevékenységhez kapcsolódó ismeretek, új anyagok és technológiák megismertetését.
 
A MABE által támogatott Borz Kováts Sándor-különdíjjal a tárgytervezők munkáját kívánják elismerni. Borz Kovács Sándor (1940-1973) belsőépítész tervezés mellett tárgyakat tervezett és kivitelezett, többek között a közkedvelt lámpacsaládot, melyet „borz" lámpákként emlegettek. 
 
A Bedécs Sándor-különdíjjal a MABE a belsőépítészetben használt kiemelkedő világítástechnikai megoldásokat kívánja díjazni, melyek az adott belsőépítészeti térnek szerves részeként jelennek meg. Bedécs Sándor (1929-1981) a maga idejében a legjobbak közé tartozott, nagy középületek – Budai Vár, szállodák, színház, irodaházak, kórházak, valamint kiállítások – tervezése fűződik a nevéhez.
 
MMK ELT által támogatott különdíj - Fénytechnikai tervezés-különdíj
A Magyar Mérnöki Kamara egyfelől a kamarai törvény alapján létrehozott köztestület, amely közfeladatokat lát el, másfelől érdek- és értékközösség, amely közreműködik a mérnöki tevékenység szakmai és etikai színvonalának emelésében, megbecsülésének elérésében. Szakmai tagozatai a mérnöki tevékenység sokszínűségét fedik le. Az MMK Elektrotechnikai Tagozata a Fénytechnikai tervezés-különdíj támogatásával is meg kívánja mutatni a világítástechnika és a magas szintű mérnöki tevékenység melletti elkötelezettségét.
 
Provim Kft. különdíja - Provim Mesterdíj
Nemcsak Magyarországon, hanem a világ bármely pontján egyre jobban felértékelődik a szakági, szakipari munka jelentősége, az innovatív műszaki megoldások, a szakmai tudás és a környezettudatos megoldások. A Provim Mesterdíjjal azt a pályázatot díjazza a különdíjat támogató, amely időtálló értéket is teremt.

Régi-új Magyar Építőművészet által támogatott különdíj – Magyar Építőművészet különdíj
A régi-új Magyar Építőművészet a Magyar Építőművészek Szövetsége kiadásában megjelenő, több mint 110 éves múltra visszatekintő rangos szakmai, kulturális folyóirat. A hazai építészet kiemelkedő alkotásainak bemutatása mellett, összességében immár 4000 oldalnyi építészetelméleti melléklettel, időről időre építészeti fotó, kritika és esszépályázatok szervezésével mozdítja előre az építészet ügyét. A lap hirdetésektől mentes belívekkel, művészi fotókkal, irodalmi igényű szövegekkel, angol nyelvű összefoglalókkal jelenik meg. A fény mindig is az építészet fontos eleme volt, anyagtalan mivolta ellenére különleges szerepet játszik a téralakításban, az építőanyagokkal egyenrangúvá nemesül. A 21. században technikai eszközeink tárháza segít, hogy a fény még többet adjon hozzá az építészet és a társművészetek szinergiájához.

A Magyar Építőművészet folyóirat a különdíjjal kívánja felhívni a figyelmet a fény jelentőségére az építészetben. Azokat a pályaműveket jutalmazza, amelyek a mai kor technikai lehetőségeit használva a fénnyel önálló építészeti, vizuális művészeti minőséget hoznak létre.

(x)

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

PALATINUS // Egy hely + Építészfórum

2021.10.13. 10:43
00:06:31

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk