Design/Formatervezés

A fényjátékosok

1/9

Fényjátékosok koncepció - Minusplus

?>
Fényjátékosok koncepció - Minusplus
?>
Fényjátékosok alaprajz - Minusplus
?>
Fényjátékosok - Minusplus
?>
Fényjátékosok - Minusplus
?>
Fényjátékosok - Minusplus
?>
Fényjátékosok - Minusplus
?>
Fényjátékosok - Minusplus
?>
Fényjátékosok - Minusplus
?>
1/9

Fényjátékosok koncepció - Minusplus

A fényjátékosok
Design/Formatervezés

A fényjátékosok

2010.09.20. 10:11

Kepes György képzőművész és Frank J. Malina űrkutató kinetikus műveinek, fotogramjainak, absztrakt festményeinek bemutatásához, a Minusplus iroda építész munkatársai terveztek installációt a Ludwig Múzeumban.

A kiállítási installációt két egymással és a kiállítás anyagával – Kepes György és Frank J. Malina fénnyel kísérletező műveivel – szorosan összefüggő koncepció szervezi. Az első a múzeumi terekben a fénytörések és -visszaverődések elvére szerkesztett, de szabadon bejárható útvonal, mely egyben az installációk és bútorok elhelyezését is meghatározta. A kiindulási koncepcióban még közel folytonosnak gondolt podesztsor a látogatók számára fénypontokként megjelenő képek soraként lett volna érzékelhető a sötét terekben. A kiállított művek igényeinek és a kurátori koncepciónak megfelelőn végül a bútorok és installációs falak elhelyezése rajzolja ki a kiállítóterekben visszaverődő fénysugár vonalát. A világító belsejű bútorok nyitott végfalai is ezt a hatást erősítik.

 

 

Fényjátékosok koncepció - Minusplus
1/9
Fényjátékosok koncepció - Minusplus

Fényjátékosok alaprajz - Minusplus
2/9
Fényjátékosok alaprajz - Minusplus

Fényjátékosok - Minusplus
3/9
Fényjátékosok - Minusplus

Fényjátékosok - Minusplus
4/9
Fényjátékosok - Minusplus

 

 

A művek eltérő tulajdonságaira és megvilágítási igényeire adott válasz a termek színezési koncepciója. A kiállítóterek a művekhez igazodva egy folytonosan sötétedő térsor részeivé váltak. A Kepes fotogrammok világosszürke termeiből a látogatók egyre sötétebb festésű tereken át juthatnak el Malina világító lumidyne képeinek fekete termeibe. A központi terem, mely a művészi kapcsolódások tere, önmagán belül is megvalósítja ezt a világos-sötét átmenetet.

 

Fényjátékosok - Minusplus
5/9
Fényjátékosok - Minusplus

Fényjátékosok - Minusplus
6/9
Fényjátékosok - Minusplus

Fényjátékosok - Minusplus
7/9
Fényjátékosok - Minusplus

Fényjátékosok - Minusplus
8/9
Fényjátékosok - Minusplus

 

 

A sötétedő termek atmoszférájához illeszkedve a képek megvilágítására mindenhol helyi világítás szolgál. A kiállított művekhez kapcsolódó dokumentáció ezzel szemben a természetes fénnyel megvilágított, így a dokumentumok, könyvek olvasásához kellemes környezetet biztosító ablakos terembe került.


A FÉNYJÁTÉKOSOK, Kepes György és Frank J. Malina a tudomány és a művészet metszéspontján
Budapest, Ludwig Múzeum (2010.09.02 - 2010.11.21)
Kurátorok: Nina Czeglédy, Kopeczky Róna
Kiállítás tervezés: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos, Till Balázs, Molnár Tímea

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk