Épületek/Középület

A LOFFICE új irodája a Salétrom utcában

1/38

Salétrom utcai bejárat, fotó: Oravecz István

?>
Salétrom utcai bejárat, fotó: Oravecz István
?>
Udvari homlokzat, fotó: Oravecz István
?>
Főbejárat, fotó: Oravecz István
?>
Homlokzat, fotó: Oravecz István
?>
Fogadótér, fotó: Oravecz István
?>
Leszakadt födém, fotó: Oravecz István
?>
Fogadótér, fotó: Oravecz István
?>
Romos ácsszerkezet, fotó: Oravecz István
?>
Beszakadt tető, fotó: Oravecz István
?>
Feljárat a galériára, fotó: Oravecz István
?>
Felújítás előtt, fotó: Oravecz István
?>
 Kijárat a Salétrom utca 4. felé, fotó: Oravecz István
?>
Nagyterem, fotó: Oravecz István
?>
Fogadótér és híd, fotó: Oravecz István
?>
Rendezvénytér, fotó: Oravecz István
?>
Rendezvénytér, fotó: Oravecz István
?>
Rendezvénytér, fotó: Oravecz István
?>
Rendezvénytér, fotó: Oravecz István
?>
Rendezvénytér, fotó: Oravecz István
?>
Teakonyha, fotó: Oravecz István
?>
Rendezvényterem, fotó: Oravecz István
?>
Feljárat a nagy galériára, fotó: Oravecz István
?>
Híd, fotó: Oravecz István
?>
Kis galéria, tárgyaló, fotó: Oravecz István
?>
Híd a galériák között, fotó: Oravecz István
?>
Nagy galéria, fotó: Oravecz István
?>
Nagy galéria, fotó: Oravecz István
?>
Galéria, fotó: Oravecz István
?>
Galéria, fotó: Oravecz István
?>
Salétrom utcai udvar, fotó: Oravecz István
?>
Salétrom utcai udvar, fotó: Oravecz István
?>
Helyszínrajz
?>
Galéria
?>
Földszint
?>
Metszet_01
?>
Metszet_A-A
?>
Metszet_C-C
?>
Metszet_D-D
1/38

Salétrom utcai bejárat, fotó: Oravecz István

A LOFFICE új irodája a Salétrom utcában
Épületek/Középület

A LOFFICE új irodája a Salétrom utcában

2013.07.15. 14:30
MÉD

Projektinfó

Szerzők:
Klementz Anna

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Paládi-Kovács Ádám, Csizmadia Zsolt

Salétrom by Loffice

URL:
Paládi Építész és Mérnök Kft.

Tervezés éve:
2011

Építés éve:
2013

Bruttó szintterület:
320 m2

Stáblista

projektvezető tervező: Paládi-Kovács Ádám, építész vezető tervező
Csizmadia Zsolt, iparművész, formatervező
építész munkatárs: Csiky Árpád Zoltán, okl. építészmérnök, Bátori Róbert, okl. építészmérnök, Szilágyi Balázs okl. építészmérnök
fotók: Oravecz István, MOME
statikus tervező: Dr. Hortobágyi Zsolt
gépész tervező: Szalóky László
elektromos tervezőGali Csaba
tűzvédelemSzaladják László

MÉD:

Letölthető dokumentumok:

A többfunkciós iroda felújítása a kortárs trendekbe illeszkedően átfogó rehabilitációs törekvések eredményeként jött létre. A rossz állapotú, kisméretű épület látványos átalakulással hálálta meg a gondoskodást. Paládi-Kovács Ádám koncepciója aláfeszített szerkezeti megoldásokra épít, egyszerűen, ugyanakkor nagyvonalúan kiszolgálva a funkció támasztotta igényeket.

A Budapest VIII. kerület Rákóczi tér 3. szám alatt két épület található: az utcafronti lakóház, és az udvari, leromlott állapotú kisebb épület. A főépület árnyékában megbúvó kis épület korábban össze volt építve a Salétrom utca 4. szám alatti bérház északi szárnyában lévő irodával. Ez azt az érdekes helyzetet eredményezte, hogy a Salétrom utca 4. szám alatt lévő földszintes bérház elbontása után az épületnek a Rákóczi tér 3. felé néző főbejárata mellett a Salétrom utca 4. szám felé is kijárata nyílt. Mivel az ingatlanok egy tulajdonban voltak, ezért az elbontott épület helyén lévő nagy, szabad területet a tulajdonos a végleges beépítésig revitalizálta, ezáltal egy sajátságos tér, belső kert alakulhatott ki a kiállító terem Salétrom utcai kijárata előtt.

Salétrom utcai bejárat, fotó: Oravecz István
1/38
Salétrom utcai bejárat, fotó: Oravecz István

Amikor először megnéztük a házat nagyon rossz állapotban volt, az ifjú korában szép téglaburkolatos, jó formájú épület most düledező romként állt az ingatlan belső udvarában. Az önkormányzati jegyzőkönyv így ír az épület állapotáról:„Nyílászárókat kiszerelték, a belső falak egy része megsemmisült, az épület födémszerkezete részlegesen leszakadt, a tetőszerkezete beomlott. Az épület Salétrom utca felé néző hátsó fala bedőlt, a szomszédos telek felé néző homlokzatból téglák estek ki."

Az épület szerencséjére a tulajdonos meglátta benne a régmúlt szépségét, és nem szerette volna veszni hagyni az akkor már életveszélyesnek ítélt házat. Elgondolkodtunk, hogy a bontás helyett hogyan lehetne felújítani és hasznosítani az egykor jobb napokat látott épületet.

Fogadótér, fotó: Oravecz István
5/38
Fogadótér, fotó: Oravecz István

A tervezés megkezdésekor már tudtuk, hogy a LOFFICE lesz az ingatlan üzemeltetője, ezért arra törekedtünk, hogy a LOFFICE ízlésvilágának megfelelő multifunkcionális iroda-, rendezvény- és kiállítótér alakuljon ki.

Az épület homlokzati téglarajzából már a felmérésénél könnyen megállapítható volt, hogy a régi nagyméretű nyílászárók helyére valamikor a 60-as 70-es évek során kisebb ablakokat építettek be és a hiányzó részeket egyszerűen befalazták. A felújítás alatt igyekeztünk az elmúlt évtizedekben bekövetkezett átépítési anomáliákat kiküszöbölni és az épületet az eredeti formájában helyreállítani.

Főbejárat, fotó: Oravecz István
3/38
Főbejárat, fotó: Oravecz István

A beomlott kötőgerendás, egy állószékes fedélszék helyett aláfeszített szarurendszert alkalmaztunk. Ennek köszönhetően jól használható tetőtéri galéria alakult ki. Az „L"-alakú épület nyugati szárnyában leszakadt födémet nem állítottuk helyre, így a főbejáratnál egy nagy magasságú, impozáns fogadótér jöhetett létre. A két, részlegesen megmaradt födémszakaszt egy acélszerkezetű híddal kötöttük össze. A hidat először a 7,40 m-es fesztáv miatt alátámasztottuk, de Csizmadia Zsolt iparművész, aki végül a hidat tervezte és megépítette, új ötlettel állt elő. Javaslatára a szarufákhoz hasonlóan a hidat is túlemeltük, és aláfeszítettük, mivel így elhagyható volt a szerkezet közbenső alátámasztása.

Fogadótér, fotó: Oravecz István
7/38
Fogadótér, fotó: Oravecz István

Tekintettel arra, hogy az épületet annak idején üzemnek építették -többek között a Polimer cég is használta- igyekeztünk megtartani az épület ipari jellegét a belső tér kialakításánál, megformálásánál. Az alsó szinten kipótoltuk és letisztítottuk a viszonylag jó állapotban lévő nagyméretű téglákat, amelyek így a belső burkolatot adták. A felső szinten ez az út már nem volt járható, ezért a galériánál rusztikus vakolatot kaptak a falak. Az ipari jellegnek megfelelően a padlót a lehető legegyszerűbb megoldásként csiszolt, öntött beton borítja.

A felújított és újjáépített épületben azóta megtartották az első rendezvényt is, melynek keretében Gunter Damisch, Hans Staudachert, és Hubert Scheibl osztrák festőművészek alkotásaiból nyílt kiállítást tekinthettek meg a látogatók.

Klementz Anna, Paládi-Kovács Ádám

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

A MARRIOTT SZÁLLÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:04
00:06:01

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Épületek/Örökség

AZ ÓBUDAI FALUHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:02
00:04:54

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk