Nézőpontok/Kritika

A magyar kultúra egyetemessége és jövendője

2010.11.08. 11:20

Fábián László író, Fajó János képzőművész, Kévés György építész összeállított egy tanulmányt, melynek 2010. november 11-én lesz a bemutatója és rövid ismertetője a Kévés Stúdió Galériában. "A teljesség igénye nélkül, tanulmányunk mindenek előtt elemzi hazai építészetünk és képzőművészetünk múltját, jelenét és a mellékelt vizsgálataink alapján kijelöli a szükséges cselekvési irányokat."

Koncepció
Az új Budapestért

Tisztelt Olvasó, Budapest és peremtelepüléseinek jövőbeli városvezetői! Engedjék meg, hogy szíves figyelmükbe ajánljuk a „Magyar kultúra egyetemessége és jövendője Építészet és Képzőművészet" című dolgozatunkat benne – Budapest – az ország fővárosának megújulása érdekében készített koncepciónkat.

A teljesség igénye nélkül, tanulmányunk mindenek előtt elemzi hazai építészetünk és képzőművészetünk múltját, jelenét és a mellékelt vizsgálataink alapján kijelöli a szükséges cselekvési irányokat. A dolgozat új koncepciót fogalmaz meg jövő számára.

Mint mindannyiunk előtt ismeretes a II. világháborús angol-amerikai terrorbombázások, Budapest 1945-ös szovjet katonai ostroma, majd az 1956-os forradalom Vörös Hadsereg által történt leverése, óriási anyagi károkat okoztak fővárosunknak. Ma évtizedek után meg kell állapítanunk, hogy a minden képzeletet felülmúló anyagi veszteségek ellenére a legnagyobb károkat az emberi agyakban okozott az elmúlt 65 év ma is létező kommunista – szociálliberális szelleme. A magyar szorgalom, leleményesség, kitartás – mint az 1100 éves, kárpát-medencei történelmünk alatt mindig – fel tudta számolni az anyagi veszteségeket, de az 1945 után a Szovjetúnióból majd 1990 után nyugatról importált – máig tartó – szociális és gazdaságpolitikai „kísérlet" az elmúlt 45 + 20 évben óriási szellemi erkölcsi és anyagi károkat okozott Magyarországnak.

Az épületállományában és infrastruktúrájában is elmaradott falusi és kisvárosi jellegű települések gyűrűjével körülvett egykori impozáns Budapestet, 1945-ben kifejezetten pártpolitikai céllal, megalomániás szovjet mintára 2 milliós „világvárosra" növelték. Micsoda fantasztikus gondolat volt, amikor a 10 milliós Magyarországnak 2 milliós vízfejű fővárost álmodtak meg az akkori illetékesek!

A „világváros" emberanyaggal történő feltöltése érdekében az 50-es években a fővárosba irányított, egykor szegény paraszti származású kétkezi munkásréteg számára a Főváros körül az 1960-as évektől kezdve – nem a magyar népszaporulat elősegítése céljából – brutális épületekből lakótelepi gyűrűt építettek, melynek áldásait mai napig élvezi mind az egyén mind a város.

A rosszul hőszigetelt, építészetileg értéktelen, a magyar építészeti hagyományoktól idegen borzalmas házgyári épületekkel ma sem tudjuk igazán, hogy mit kezdhetünk? Kényszerű hőszigetelés után – ma már, egyesek által naiv módon, könnyűszerkezetes elemekkel is bővíteni javasolt panelházakat – újabb 100 évre kívánjuk tartósítani? St. Louisban (USA), már 1970-es években felrobbantották az elszlömösödött panelházakat, és a helyükön akkor megszületett a „poszt-modern építészet"!

Budapest XX. századi történetének értékelése alapján megállapíthatjuk, hogy célszerű a XXI. századhoz méltó korszerű várostervezési és építészeti szellemben teljesen új, a humánum és a gazdaság számára is előremutató új koncepciót megalkotni, amiben nem a hazai és külföldi multinacionális érdekek által vezérelt „ad hoc" várostervezés folyik, és ahol az „ingatlan fejlesztők" nagyobb „erszényük" révén nem rondíthatnának bele, a még ma is gyönyörű adottságú Fővárosunkba.

A fentiek számbavételével egyidejűleg sürgős átfogó cselekvésre van szükség, hogy 2010-től megindulhassanak az új várostervezési és városszabályozási munkák előkészítései, ami által – 65 év után – nagyon rövid időn belül – egy választási ciklusnak megfelelő idő alatt, Budapest Székesfőváros az egykori arányos városszerkezeti elemekkel, méretekkel valóban újjászülessen, és méltó társa legyen a rangos közép-európai szomszédainak Bécsnek, Pozsonynak, Prágának, Ljubjanának.
Mit is kell ezért tenni? Sokat és sűrgősen!

A teljes tanulmány a csatolt pdf-ben olvasható.

A tanulmányban közölt írásokat összeállították:
Fábián László író
Fajó János képzőművész
Kévés György építész

A javaslatot összeállította:
Építészek, Mérnökök, Képzőművészek Egyesülete
Kévés György Kossuth-, Ybl-, Príma-díjas építész

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk