Gazdaság

A MÉASZ 2018-ban a magasépítések további fellendülésére számít

1/4

Illusztráció, téglafal - fotó: pixabay

?>
Illusztráció, téglafal - fotó: pixabay
?>
Illusztráció, homlokzati ablakok - fotó: pixabay
?>
Velux tetőtéri ablak - fotó: velux.hu
?>
1/4

Illusztráció, téglafal - fotó: pixabay

A MÉASZ 2018-ban a magasépítések további fellendülésére számít
Gazdaság

A MÉASZ 2018-ban a magasépítések további fellendülésére számít

2018.02.28. 10:11

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Magyarország

Fontos a meglévő ösztönzők megtartása és az épületenergetikai felújítások erősebb ösztönzése is. A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) éves áttekintése az egyes építőanyag szegmensek 2017-es alakulásáról.

Vidor Győző, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) elnöke szerint erős a kereslet a falazati égetettkerámia-termékek iránt: 2017-ben 30-35 százalékkal tovább bővült a piac, míg a fehér falazati anyagokból mintegy 25 százalékkal adtak el többet a hazai gyártók. A hőszigetelőanyagok terén szintén két számjegyű a bővülés. A tetőablakok és homlokzati nyílászárók gyártói szintén stabil növekedésről adtak számot. Az építőkémia és épületgépészeti termékeknél komolyabb elmozdulás még nem mérhető, de ez összefügg a technológiai sorrenddel.

A MÉASZ a tavalyi magasépítési fellendülés folytatódására számít, azonban a kiszámíthatóság érdekében fontos a meglévő piaci ösztönzők megtartása. Emellett jelentős lakossági potenciál van a korszerűsítési szegmensben is, ahol nulla kamatú hitel mellett vissza nem térítendő pályázati lehetőségekre és részleges áfa-visszatérítésre lenne szükség a megtakarítások energetikai célú (gyakorlatilag önmegtérülő) beruházásának előmozdítására. Vidor Győző szerint a teljes építőipart lassítja a kibontakozó fuvarozási kapacitáshiány, amelyet szintén kezelni szükséges a lendület megtartásához. A kivitelezői kapacitáshiány csökkentésére a hazai építőanyag gyártók szakszövetségei, így a MÉGSZ, a MÉVSZ és az MMAE OKJ- és B típusú képzési tematikákat dolgoznak, illetve dolgoztak ki.

Az építőipari fellendülés mentén a hazai gyártóknál az építőanyagok előállítási költségei jelentősen nőttek: egyrészt alapanyagok nemzetközi ára tavaly 10-35%-kal nőtt, ez különösen az építőkémia kötőanyagok (mész, cement), a nyílászáró üveg, valamint az acél- és kőolajipari alapanyagok terén érzékelhető leginkább. A béreket illetően a gyártók is jelentős bérnyomás alatt vannak: jellemzően mintegy 20%-kal növelték a béreket, hogy a kollégákat megtartsák és erre lesz továbbá szükség idén is. Mindezek miatt az építőanyagok árkorrekciója átlagosan tavaly 8-9% között mozgott, míg 2018-ra ez összesen és átlagosan 7-8%-ra várható.

Vidor Győző kitért arra is, hogy a most futó beruházások jellemzője a projektek csúszása, amelynek egyik ismert oka a kivitelezői kapacitáshiány, de egyre inkább megjelenik mellette a széles körű fuvarozási kapacitáshiány, amely minden új építést és felújítást érint. Továbbá, idén rendkívül sok, várhatóan párhuzamosan elkészülő új lakás készülhet el, amely miatt szigetelőanyag-hiány is felléphet, ezért a beruházók jó előre ütemezett rendeléssel kalkuláljanak.  

A lakásépítéseket illetően Vidor Győző kiemelte, hogy a piaci visszajelzéseket a KSH éves lakásépítési jelentése is visszaigazolta, miszerint a CSOK ösztönző lépéseinek köszönhetően 2017-ben már nemcsak a nagyvárosokban, ipari központokban indultak meg az építkezések, hanem a kisebb településeken még jelentősebben nőtt a lakásépítések volumene és aránya. 

Vidor Győző MÉASZ elnök a tavalyi fellendülés folytatódására számít:

  • ehhez hosszabb távon nélkülözhetetlen a kormányzat kiszámítható tervezést lehetővé tévő ösztönzése, a meglévő intézkedések megtartásával.
  • a magasépítések másik jelentős lábát az energetikai korszerűsítések adhatnák. Míg a lakóingatlanok kétharmada elavult, jelentős lakossági szándék érzékelhető a korszerűsítésekre nézve, viszont hatékony ösztönzőket - így például részleges áfa-visszatérítést lenne érdemes beállítani, amely a piac fehéredését is segítené.

Az egyes építőanyag szegmensek 2017-es teljesítménye részletesen:

Égetettkerámia (tégla) falazati termékek: az előzetes várakozásoknak megfelelően 2017 nagyon kedvező év volt a tégla- és cserépgyáraknak. Már 2016 második felében is nőtt a kereslet az égetettkerámia-termékek iránt, amelyet követően 2017-ben 30-35 százalékkal tovább bővült a piac. A gyárak valamennyi felmerülő igényt ki tudtak szolgálni. Nagyobb megrendelések esetében sem kell jelentősebb csúszásokra számítani.


Illusztráció, téglafal - fotó: pixabay
1/4
Illusztráció, téglafal - fotó: pixabay

 

A folyamatban lévő társasházi és családi házas építkezések egész évben biztosították a folyamatos keresletet, és ez a közeljövőben is hasonlóképpen várható.

A fehér falazati (mészhomok tégla, pórusbeton-) anyagokból összesen mintegy 25%-os növekedést ért el e szegmens - mintegy 20 százalékkal nőtt a gyártott és itthon értékesített falazati volumen. A legerősebb növekedés a legjobb hőszigetelő tulajdonságú, egyrétegű főfal termékeknél jelentkezett. A fehér ásványi hőszigetelő táblák esetében mintegy 30 százalékos gyártási volumen-bővülés volt tapasztalható.  2018-ra mintegy 5% árkorrekcióval lehet majd számolni, amelynek oka az alapanyagok és az energiahordozók árának növekedése.

Az EPS alapú hőszigetelés mennyiségi növekedése két számjegyű volt 2016-hoz képest. A fő húzóerőt az új beruházások jelentették. A kedvezményes hitelfelvétel feltételeit könnyítették, ez érzékelhetően növeli az EPS iránti érdeklődést a felújítási területen is, jóllehet, az energetikai korszerűsítési piacban - és a lakossági energiamegtakarításban -  változatlanul sok potenciál van, hiszen mintegy a lakások nagy többsége, mintegy 3 millió otthon még mindig gyengén vagy egyáltalán nem szigetelt.

A kivitelezési problémák hasonlóak a többi építőanyag gyártó szegmenshez. Ez többek között akadályát képezi a modern, grafit adalékolt anyag nagyobb volumenű elterjedésének, mivel ez a termékcsoport gondos és pontos kivitelezést követel meg.  Az EPS gyártók tapasztalata szerint alapanyag árak év eleji növekedését követő áremelkedés nyomán sem csökkent a gyenge, az előírt specifikációkat el nem érő, jellemzően importált termékek forgalmazása a piacon. Az EPS alapú hőszigetelés területén a MEPS Egyesület (a MÉASZ tagjaként) a minőségfelügyeleti szabályzatának megfelelően garantálja, hogy tagjai szabványnak megfelelő anyagokat gyártanak és forgalmaznak. Kulcsfontosságú ezért, hogy a beruházó a kivitelezéskor fokozott figyelemmel legyen az előírásoknak megfelelő anyagok beépítésére.

A szálas szigetelőanyagok piacán 20-25% közötti volumen-gyarapodás mérhető minden szegmensben - a legnagyobb növekedés az általános magasépítési és a homlokzati szigetelőanyagok területén jelentkezett.

A tetőtéri ablak piac növekedése 2017-ben új lendületet kapott. A tetőablakokat Magyarországon gyártó és jelentős volumenben külföldre is termelő Velux nyilatkozata szerint termékeiknél az áremelkedés mértéke elenyésző, az infláció nagyságrendje körül mozgott, amely kedvező vásárlói helyzetet teremtett jó ár-érték arányú termékek kiválasztására. A gyártási és szállítási kapacitások könnyen és gyorsan lekövették a vásárlói igényeket, így fennakadásokra nem került sor: a többség érdeklődésére számot tartó tetőtéri ablakok továbbra is 2 munkanapon belül elérhetőek most is.

 

Velux tetőtéri ablak - fotó: velux.hu
3/4
Velux tetőtéri ablak - fotó: velux.hu

 

A 2018. január 1-jétől szigorúbb épületenergetikai követelményekre való felkészülésként 2017 tavaszától olyan 3-rétegű üvegezésű tetőtéri ablakokat forgalmaz a vállalat, amelyek a kiváló energiateljesítményt megfizethető áron biztosítják -  a korábbi évekhez képest sokkal kedvezőbb áron.  A tetőtéri ablakok beépítéséhez stabil, folyamatosan rendelkezésre álló ajánlott beépítői hálózat működik.

A gyártói várakozások 2018 tekintetében is pozitívak, a növekedés további erősödése várható.

A homlokzati nyílászárók terén 2017-ben a termelési érték több, mint 20%-kal nőtt, a korábbi kb. 15%-os előrejelzéssel szemben, amely a vártnál erősebb második félévnek köszönhető; folyamatos teljes terheléssel dolgozott a gyártás.  a szállítási idő a korábbi 2 héthez képest az alapanyag beszállítói háttéripari kapacitás szűkössége miatt megnyúlt, kb. 4-6 hétre. A kivitelezők esetenként nem viszik el a készterméket, amely a kkv-knál helyszűkéhez, és a gyártás lelassulásához is vezethet.

A termékválasztást tekintve nőtt az új építésű épületekhez rendelt nyílászárók, a magasabb műszaki igényt kielégítő (3 rétegű üveggel szerelt) ablakok aránya - összhangban az előírásokkal - amellett, hogy van olyan beruházó olcsóbb, gyengébb műszaki tartalommal bíró import ablakot épít be.  Az export - import aránya változatlan, vagy esetleg az olcsóbb kategóriában van némi import erősödés.  A homlokzati nyílászáró export 6-10% körüli, a sok határ menti kis tételű kiszállítás miatt becslés. 


Illusztráció, homlokzati ablakok - fotó: pixabay
2/4
Illusztráció, homlokzati ablakok - fotó: pixabay

 

A teljes évet tekintve Az áremelkedés 8% körül alakult, amely alacsonyabb volt a 10-12%-os előrejelzéshez képest. Idén némi korrekciót szükséges végezni az alapanyag árak növekedése, mivel tavaly jelentősen nőtt az alapanyagok ára: a vasalatok 30, az üvegek ára 20%-kal emelkedtek, míg a PVC profilok árának idei növelését a beszállítók már bejelentették.  Az ablakgyártóknál is szükséges mintegy további, a tavalyihoz hasonló 20% bérfejlesztést kell végezni a külföldi elvándorlás megakadályozására. A beépítés területén komoly kapacitáshiány van, amelynek kezelésére a szakszövetség által kidolgozott tematika alapján működik az ablakbeépítő OKJ-képzés, amely középtávon enyhít a hiányon. Ez különös fontossággal bír, mivel a minőségi problémák a nem megfelelő beépítésből erednek.

Az épületgépészeti termékeknél jelentősebb volumen erősödés még nem volt érzékelhető, de az ötvözött acélcsövek (rozsdamentes, inox) iránti növekvő kereslet minőségi ugrást is jelent a létesítmények tekintetében - vagyis a lakosság is egyre inkább tudatosan választ és vásárol, amely egyben szakmai sikert is jelent, a tudatos, értékalapú választás előmozdítására. Az Épületgépészek Szövetsége kisegítő csőszerelő szakmunkás képző tanfolyamokat indított a kapacitáshiány csökkentésére. Kedvező, hogy a gáztörvény változásai miatt egyszerűsödtek az eljárások azáltal, hogy a gázszolgáltatók kihagyhatók a folyamatból - ez gyorsítja a kivitelezést, de megnőtt a tervezői felelősség.

A vakolat- és építőkémiai termékek terén - míg az épületek szerkezetépítése erőteljesen halad - a burkolóanyagok ragasztói- és egyéb kapcsolódó termékek terén nem jött még el az igazi erősödés, e téren egyelőre 5% körüli volumen gyarapodás volt tapasztalható a teljes évet tekintve.

A vakolatot tartalmazó teljes hőszigetelő rendszereket tekintve a vastagság növekszik, de a teljes volumenben egyelőre stagnálás érezhető. A piaci tapasztalaton alapján úgy néz ki, hogy a lakossági energetikai felújítások még mindig alacsony szinten állnak, ezzel ez egyelőre alvó piaci szegmenset jelent. 

Szarka László

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

A MARRIOTT SZÁLLÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:04
00:06:01

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Épületek/Örökség

AZ ÓBUDAI FALUHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:02
00:04:54

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk