Helyek

A múlt lenyomata - tűzfalfestés a Kisfaludy utcában

1/3

Nefelejcs tűzfal

Nefelejcs tűzfal
Tűzfalfestés
?>
Nefelejcs tűzfal
?>
Tűzfalfestés
?>
1/3

Nefelejcs tűzfal

A múlt lenyomata - tűzfalfestés a Kisfaludy utcában
Helyek

A múlt lenyomata - tűzfalfestés a Kisfaludy utcában

2012.01.18. 13:46

Belvárosi foghíjak üres falait hazánkban is többször felhasználták már különféle művészeti alkotások számára. A  „nefelejcs" projekt keretében egy VIII. kerületi, Kisfaludy utcai telek két tűzfalára a Merge Invisible alkotócsoport tagjai - Orosz Richárd és Türkoglu Füsun Ipek - a korábban ott állt ház metszetét és lakóik elképzelt életét felvázolva állítottak emléket a múltnak  és a hiánynak.

Koncepció

A „nefelejcs" egy szerteágazó művészeti projektsorozat, amelynek első elemét az alkotócsoport művészei a nyolcadik kerületben, Kisfaludy utca egyik foghíjtelkére tervezték. A projekt fő célja a jelenleg parkolóként használt terület két oldalán álló tűzfalak művészeti grafikával történő felélesztése volt. A hagyományosnak nevezhető technikával készült, helyspecifikus tartalommal tervezett falfestmények egyrészt maradandó vizuális értéket teremtenek, másrészt a kerületi lakosok művészethez és városrészük - így saját maguk - történelméhez fűződő viszonyának átértelmezését, újragondolását szándékoznak előmozdítani.

 

Nefelejcs tűzfal
1/3
Nefelejcs tűzfal

 

 

A Merge Invisible alkotócsoport tagjai, ebben a mostani felállásban, a „nefelejcs" projekttel mintegy folytatólagosan kapcsolódnak egymás korábbi, utcai/városi alkotásainak sorozatába. A tűzfalak üres grafikai felületként való alkalmazása, művészcsoportok erre célzott felkérése nem idegen az európai nagyvárosi intézményektől, önkormányzatoktól; gyakran találkozunk a nagyvárosok központjában olyan tűzfalakkal, amelyeket falfestménnyel igyekeztek vizuális integrálni a városszövetbe. A „nefelejcs" projekt esztétikai értéket közvetítve ennek az elvárásnak is eleget tesz, miközben mélyebb, társadalomtörténeti jelentésrétegével a puszta dekorálásnál többet nyújt környezete számára.

A Kisfaludy utcai tűzfalfestmények olyan nagyméretű grafikai produktumok, amelyek a nagyvárosi street art művészet nyelvezetét alapul véve, azt gondos háttérkutatásokkal kiegészítve egyszerre alkotják napjaink és a dinamikusan változó városrész múltjának lenyomatát. Mindkét festmény a korábban lebontott ház hiányára alapozott grafika – a ház alaprajzát kutatási kiindulásként véve, mintegy negatív filmként lenyomatot képez a már nem létező szobáknak, tárgyaknak, ezáltal a megszűnt lakóközösségnek az életteréről. Mindkét falfestmény fekete-fehér, így színvilágukkal esztétikai egységet képezve mintegy megduplázzák közös filozófiai jelentésüket.

 

Tűzfalfestés
2/3
Tűzfalfestés

 

 

Megvalósítás

A falfestmények elkészítését egyrészt levéltári kutatómunka (a foghíjtelken egykor állt ház műszaki és építészeti információira vonatkozó adatok pontosítása céljából), másrészt személyes - a volt lakók és a környékbeli lakók visszaemlékezéseit összegző -, helyszíni terepmunka előzte meg. Az összegyűlt információk birtokában a művészek a falak és a telek elhelyezkedését, adottságait szem előtt tartva alkották meg a két falfestmény vázlatát papíron. Ezt a vázlatot a megjelölt időpontban fémállványról, ecsettel és festőhengerrel hordták fel a felületekre. Az elkészült projekt felkerült a Wooster Collective nemzetközi street art oldalra is.

Merge Invisible alkotócsoport
Orosz Richárd, Türkoglu Füsun Ipek

Fotók: Orosz Richárd

Kapcsolódó oldalak:

A Merge Invisible a Facebook-on

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk