Épülettervek/Középület

A soltvadkerti „Insula Lutherana” új eleme – evangélikus óvoda terve

1/9

Utcakép - a tervezett óvoda helyén jelenleg az egykori nyugdíjas otthon áll

?>
Utcakép - a tervezett óvoda helyén jelenleg az egykori nyugdíjas otthon áll
?>
A tervezési terület a templom felől
?>
A Találkozás Háza (a zöld homlokzatú épület helyén épül majd az új óvoda)
?>
Előtérben a jelenlegi óvoda, mögötte látható a templom
?>
A tervezett óvoda bejárata
?>
A tervezett utcakép
?>
A templom mögötti belső játszóudvar
?>
Utcai homlokzat
?>
1/9

Utcakép - a tervezett óvoda helyén jelenleg az egykori nyugdíjas otthon áll

A soltvadkerti „Insula Lutherana” új eleme – evangélikus óvoda terve
Épülettervek/Középület

A soltvadkerti „Insula Lutherana” új eleme – evangélikus óvoda terve

2012.06.27. 13:06
MÉD

Soltvadkert „evangélikus szigetére", a templom és a közösségi épület közötti területre készítette el Mészáros Gabriella munkatársaival egy új óvoda tervét. A heterogén környezetbe illesztett, visszahúzódó, semleges tömegformálású és anyaghasználatú koncecpió a Prefa „Fémlemez fedés az építészetben 2012" pályázatán rangsorolás nélküli díjazásban részesült.

A Soltvadkert Evangélikus Egyházközség meglévő óvodájának befogadóképessége nem elegendő, ezért a tulajdonos új óvodaépületet kíván létrehozni a „Találkozások Háza" közösségi épülethez közvetlenül kapcsolódva. A területen jelenleg több egyházi funkciójút  épület található: a városközpont képét meghatározó, 1834-1837 között épült evangélikus templom, a közösségi rendezvényeket befogadó „Találkozások Háza", valamint a jelenlegi óvoda. A telken áll továbbá az egykori nyugdíjas otthon, amely ma már nem használt, elhagyatott, leromlott állapotú épület – ennek helyére épül majd az új óvoda. A tervezés kiindulási feltétele volt a Joó Lajos építész tervei alapján 2000-ben épített „Találkozások Háza" közösségi épülethez való szintbeli igazodás, amely meghatározta tervezett óvoda padlósíkját a két épületrész közötti akadálymentes közlekedés biztosítása céljából.

 

Utcakép - a tervezett óvoda helyén jelenleg az egykori nyugdíjas otthon áll
1/9
Utcakép - a tervezett óvoda helyén jelenleg az egykori nyugdíjas otthon áll

A tervezési terület a templom felől
2/9
A tervezési terület a templom felől

A Találkozás Háza (a zöld homlokzatú épület helyén épül majd az új óvoda)
3/9
A Találkozás Háza (a zöld homlokzatú épület helyén épül majd az új óvoda)

 

 

A tervezett 5 csoportos óvoda tömegalakításánál az volt a szándékunk, hogy a telken már meglévő, az evangélikus egyházközséghez tartozó épületegyütteshez építészetileg illő, azokkal egységet alkotó épületet tervezzünk. Visszafogott összképet kívántunk létrehozni egy lehetőség szerint semleges tömegű és anyaghasználatú épülettel. A telken álló épülettömegek igen változatosak: a templom fedése rombusz pala, a tekintélyes méretű torony fémlemez fedésű, a „Találkozás Háza" mázas cseréppel, míg a jelenlegi óvoda szalagcseréppel fedett. Koncepciónk szerint ugyanazon a telken belül nem kívántuk egy újabb cserépszínnel és egyik épülettel sem szinkronba hozható új tetőidommal (esetleg tetőtér-beépítéssel) vegyesebbé tenni a látványt, hanem fémlemez fedésű tetőt terveztünk, mivel az semleges és nem teljesen idegen a környezetben.

Az alacsony hajlású tető fedését 15°-os hajlásszögű tetőidomokkal oldottuk meg. Az utcai homlokzat emeleti tömbje kissé megtörve jelzi az óvoda bejáratának helyét. A „Találkozások Háza" és az új épület között az emeleti homlokzattörés folytatásaként új kerítés épül, lábazat nélküli kialakítással, színesre porszórt acél váz betétekkel és kertkapuval. Az óvodát és a Találkozások Házát egy földszintes nyaktag köti össze, mely egyúttal közös előteret képez az épületek számára.

Az új óvoda tájolásánál arra törekedtünk, hogy a csoportszobák többsége, valamint a nagy létszámot befogadó könyvtár és tornaszoba a kedvező benapozást biztosító dél-nyugati irányba nézzen, a kis létszámú foglalkoztatókat, valamint az egészségügyi és kiszolgáló helyiségeket pedig az észak-keleti irányba, az utca felé tájoltuk.

 

Előtérben a jelenlegi óvoda, mögötte látható a templom
4/9
Előtérben a jelenlegi óvoda, mögötte látható a templom

A tervezett óvoda bejárata
5/9
A tervezett óvoda bejárata

 

 

A földszinten 5 darab, 20 fő befogadására alkalmas csoportszoba került elhelyezésre, melyek az öltözőkön keresztül közelíthetők meg. Két csoportszoba közvetlenül a közlekedőből is elérhető. A nagyobb méretű csoportszobákból egy-egy kisebb méretű helyiség is leválasztható, mely kiscsoportos foglalkozások tartására alkalmas. Négy csoportszoba közvetlen kertkapcsolattal rendelkezik, ezeknél részben fedett teraszokkal biztosítjuk az esős időben történő levegőztetés lehetőségét.

Az emeleti közlekedőbe érkezve a lift és a lépcsőház előtt kibővül a tér, majd a csökkenő forgalomhoz igazodva elkezd beszűkülni és az udvarba egy teljes felületű nyíláson át érkezünk. A természetes fényt egy mattított felületű járható üveggel fedett, a folyosó falába beugró felülvilágítóval engedjük le az emeleti szintről. Az öltözők bejáratain és a csoportszobák üvegezett felülvilágítójú ajtóin át is nagy mennyiségű fény jut a zsibongónak is használható közlekedőbe.

A nagyméretű tornaszobához egy szertár kapcsolódik. Az emeleti szinten található még az elkülönítővel és mosdóval rendelkező orvosi szoba, a dolgozók öltöző- és vizesblokkja, továbbá a gépészeti és raktárhelyiségek. A közlekedő végén kapott helyet a könyvtár és a testületi szoba egy teakonyha-pulttal. Mindkét helyiség kilátással rendelkezik az udvarra.

Az új óvoda és a Találkozás Háza összekapcsolásával a gyermekek fedett térben juthatnak az étkezőbe. Az utóbbi épület emeletén a meglévő helyiségek kisebb átalakításával (megosztásával) kapnak helyet az óvoda adminisztrációs irodái, a vezetői-, vezetőhelyettesi- és a gazdasági iroda. A tervezett létesítmény teljes egészében akadálymentes lesz.

 

A tervezett utcakép
6/9
A tervezett utcakép

A templom mögötti belső játszóudvar
7/9
A templom mögötti belső játszóudvar

Utcai homlokzat
8/9
Utcai homlokzat

 

 

Az épület külső homlokzatát vakolt felülettel (dryvit rendszerű hőszigeteléssel) és kő lábazatburkolattal alakítjuk ki. A külső nyílászárók fa szerkezettel, egyedi kivitelben készülnek. A helyiségekbe - a rendeltetésnek megfelelően - pvc, parketta, vagy greslap padlóburkolat kerül, míg a teraszok és a rámpa fagyálló, csúszásmentes burkolattal készülnek.  A fémlemez fedést a műemléki környezet, valamint a tömegformálásban való semlegességre és visszafogottságra való törekvés indokolta. A Prefa mellett azért döntöttünk, mert jól formálható, korcolt fedést biztosító anyag, széles rendszertartozék-választékkal. A sztenderd színek között megtaláltuk azt az árnyalatot, amely semlegességével a legjobban illeszkedett építészeti elképzeléseinkhez.


Soltvadkert, Evangélikus Óvoda
vezető tervező: Mészáros Gabriella
tervezés éve: 2012
bruttó szintterület: 1.190 m2
generáltervező: AVS Építészeti és Computer Grafikai Kft.
építtető/Megbízó/Fejlesztő neve: Soltvadkerti Evangélikus Egyházközség
építész munkatársak: Bereczki Sándor, Turzai-Rott Nóra, Riesz Gábor
projektvezető: Mészáros Gabriella
tartószerkezetek: Balázs Gábor - E&H Kft.
épületgépészet: Takács Balázsné
épületvillamosság: Nagy Gábor - Yurosignál Kft.
akadálymentesítés: Pozsonyi Éva
tűzvédelem: Podobni István
környezetvédelem: Havassy Sándor
bruttó beruházási költség: ~ 242 millió Ft

 

Vélemények (5)
másik
2012.06.29.
18:16

tényleg borzasztó, mármint a térszervezése (is): az a középfolyosó (mindkét szinten!) egyenesen sírnivaló. ez így valóban gyerekek 'otthona' vágyna lenni? nem lesz könnyű....

zapata
2012.06.29.
09:17

Jó lenne, ha itt valóban olyan "oda illő" épület születne, amilyennek sponcsak szeretné látni. Sajnos nem ez történik. A tervezők ugyan láthatóan lelkiismeretesen megtettek mindent, amit tudtak, de attól tartok, nem tudták megtenni azt a kisebb fajta csodát, ami ahhoz kellett volna, hogy ebből a lehetetlen építési programból "oda illő" épület legyen. Azt mondja a leírás, hogy a meglévő óvoda épület kicsi volt az igényekhez képest, a képek és a rajzok viszont azt mondják, hogy a tervezett óvoda jóval nagyobb annál, amit ez a szűk kis terület és az építészeti környezet elbír. Nem csak azért nagy, mert az óvoda udvara és kertje messze van az ideálistól, és nem csak azért, mert egy mezővárosban egy óvodának általában is földszintesnek illene lennie, hanem a templom és a tervezett, szemmagasságból gyakorlatilag lapostetősnek látszó emeletes épület és a templom messze nem szerencsés építészeti viszonya miatt is. Erről a viszonyról talán nem véletlenül nem látunk renderelt képet ugyanabból a nézőpontból, mint ahonnan az előnézetek között a felülről a második szép állapotfotó készült. És talán nem véletlenül nem látunk renderelt képet arról sem, hogy viszonylik egymáshoz az utcáról a közösségi ház és a tervezett óvoda. Az ittenihez hasonló mezővárosi és falusi templomok szépsége nem kis részben abban is rejlik, hogy mint a tyúk anyó körül a csibéi, nyüzsögnek körülöttük a kis földszintes házak. Itt pontosan ezt, a fotó tanúsága szerint még meglévő hatást fogja tönkre tenni az ezen helyen egyáltalán nem "oda illő" emeletes épület. Ez az az eset többek közt, amikor szükség volna egy felelős és erős műemlékvédelmi hatóságra, amelyik kimondaná az ilyenkor kötelességszerűen kimondandó NEM-et. Na dehát éppen ennek a felszámolása van folyamatban a kormányzat, a pártközeli szerencselovagok és a helyi kiskirályok "nemzeti együttműködése" keretében.

sponcsak
2012.06.29.
17:55

@zapata: Mi az hogy "szeretném latni" Annak latom, nagy kulonbség. Sok helyen lattam emeletes épuletet falvakban a vilag minden tajan. A foldszintes falu csak az on alomvilagaban létezik. Egy ormotlan, szétterjedo foldszintes takolmany szornyu lenne. Ez igy sokkal ara'nyosabb.

Pákozdi Imre
2012.06.30.
06:01

@zapata: Kedves zapata, mind a haz es a kornyezetbe illeszkedes megitelesevel, mind pedig a NEM kimondasanak szuksegessegeben egyetertek - az eros muemlekvedelmi hatosagrol irottakkal pedig kulonosen. Ugyanakkor tulzasnak erzem a vegkicsengest, a kiskiralyok es a nemzeti egyuttmukodes gunyos (vagy barmilyen) emliteset. A foldszintes hazak sokasaga, mint a templom idealis agyazo kozege is illuzorikus elvaras; egyszeruen csak jo es szep hazakat kene tudni tervezni es epiteni, ami - mint latszik - nem konnyu.

sponcsak
2012.06.28.
21:04

Egész kellemes, oda illo épulet lesz.

Új hozzászólás

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk