Épületek/Irodaépület

A sóstóhegyi postaépület Nyíregyházán

1/23

Sóstói Posta

?>
Sóstói Posta
?>
Sóstói Posta
?>
Sóstói Posta
?>
Sóstói Posta
?>
Sóstói Posta
?>
Sóstói Posta
?>
Sóstói Posta
?>
Sóstói Posta
?>
Sóstói Posta
?>
Sóstói Posta
?>
Sóstói Posta
?>
Sóstói Posta
?>
Sóstói Posta
?>
Sóstói Posta
?>
Sóstói Posta
?>
Sóstói Posta
?>
Sóstói Posta
?>
Sóstói Posta
?>
Sóstói Posta
?>
Sóstói Posta
?>
Sóstói Posta
?>
Sóstói Posta
?>
1/23

Sóstói Posta

A sóstóhegyi postaépület Nyíregyházán
Épületek/Irodaépület

A sóstóhegyi postaépület Nyíregyházán

2008.09.03. 11:40

Projektinfó

Térkép:
Sóstóhegy Posta

Földrajzi hely:
Nyíregyháza, Magyarország

Építészek, alkotók:
Lengyel István

Vélemények:
3

Sóstóhegy Posta

Építés éve:
2008

Stáblista

építész vezető tervező: Lengyel István
építész munkatárs: Barabás Lajos, Bartha Tibor
statika: dr. Nagy Tibor (†2006)
gépészet-közmű: Hámori Sándor
elektromosság: Rutkovszky László
gyengeáram: Szemán Gábor
közlekedés: Dankó Károly
megrendelő: Magyar Posta Zrt.

Letölthető dokumentumok:

Az új posta szabadon álló beépítésű. Az épület közönségforgalmi bejárata a Szabó Lőrinc utca felől, az üzemi bejárata pedig a Jázmin utca felől közelíthető meg. Az épület tervezője Lengyel István.

A 11 m-es előkertben a Jázmin utca felől közelíthető meg a telken belül kialakított, merőleges beállású parkoló. A földszintes épületben a tervezési programnak és a technológiai utasításoknak megfelelően alakítottuk ki a helyiségeket és helyiségkapcsolatokat.

Sóstói Posta
5/23
Sóstói Posta

Az utcai járdaszint és a padlószint közötti szintkülönbséget a főbejárat előtti rámpa egyenlíti ki. A közönségtér és a felvételi terem átlagos belmagassága 4,35 m. A postabolt szerelt válaszfala a felvételi korlát magasságával egyező, 2,3 m. A többi helyiség 3,19 - 3,49 m ill. 2,70 m belmagasságú. A helyiségek természetes szellőzéssel és megvilágítással rendelkeznek, kivéve a gépi szellőzésű ruhaváltó és mosdó helyiségeket.

Sóstói Posta
6/23
Sóstói Posta

A telek egy trapéz alakú játszótér nyugati oldalát zárja le. Déli oldalához beépítetlen terület csatlakozott. A posta tervezésekor az előírásoknak megfelelően főépítészi- tervtanácsi egyeztetés volt szükséges. A posta – hagyományos technológiájú – kivitelezésének utolsó szakaszában a szomszéd telken lakóépület építését kezdték el, oldalhatáron álló beépítésben.
A lakóépület szerkezetépítése során kiderült, hogy a postánál kötelező egyeztetések itt nem történtek meg. Az egyeztetés hiányában, az illeszkedés és az építészeti minőség tekintetében az illetékesek ugyan egyetértettek velem, de az ügyben mégsem intézkedtek, mivel a lakóépületre jogerős építési engedély lett kiadva. Még a posta déli kerítése fölé nyúló 120-150 cm-es eresz visszabontása sem oldható meg. A két épület között nincs meg a szükséges tűztávolság.

Sóstói Posta
18/23
Sóstói Posta



Sajnáljuk! ...mint ahogy azt is, hogy a Posta nem fordít gondot a terület rendbentartására.

Lengyen István

Vélemények (3)
hady
2008.09.04.
09:14

Valóság ez, Urak! Új világ becsempészése nem könnyű a "megállapodott" magyar vidéki "valóságba". A környezet egyelőre kiköpi ezt a(z amúgy jobb sorsra is érdemes) házat. Nem csoda, ha a lelkében a "pogányok" által megrendített tervező a szűkszavú műszaki ismertetést tartja egyedül támadhatatlannak ott és most. A kritikát bölcsen meghagyja az arra hivatottaknak.

Az, hogy a közvetlen környék eléggé elhanyagolt, gazos és rendezetlen, meg hogy a szomszéd ház rálóg a "műre", már vélemény. Sok, vidéken dolgozó építész tudna mesélni a mostani "kulturális" állapotokról. Hány jónak tervezett házat tett tönkre a megrendelő és/vagy a kivitelező tudatlansága,"ízlése"?

Ez a ház legalább felépült valahogy. tagadhatatlanul jel, más, közölni szeretne valamit a ma "eszméiből" a "népnek". Ha a közeg felfog ebből akár egy szikrányit is, már eredmény. Ha nem, nem. Tovább kell dolgozni, széllel szemben. És - ahogy hallom - egyre nagyobb szelek jönnek. Szóval: István, gratulálok és kitartást!

gorbeats
2008.09.04.
05:39

Sztem ez egy remek épület, de a fotók nagyon gyenge minőségűek, megérdemelné, hogy jobb képek kerüljenek fel...

csoszka
2008.09.03.
13:47

Olyan mintha ezt a cikket az úttervező, a gipszkartonos és a tűzvédelmi mérnök írta volna. A fele arról szól, hogy mennyire lóg be a szomszéd eresz, a másik fele meg arról, hogy milyen magas a szerelt válaszfal. Egyik sem érdekel igazán.

Az épület meg arra az emberkére hasonlít, aki a bátyja ruhájában ment el a diszkóba, hogy nagyfiúnak tünjön, de nagyon lötyögött rajta minden. Középületekre jellemző formavilág, családi ház méretben, és környezetben. Egy nyugodtabb tömeggel, kevesebb formálással talán jobban járt volna mindenki.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk