Egyéb cikkek

A Szegedi Tudományegyetem 255 ágyas klinika új épületének építészeti tervezése

1/8

Szegedi Klinika - KÖZTI

?>
Szegedi Klinika - KÖZTI
?>
Szegedi Klinika - KÖZTI
?>
Szegedi Klinika - KÖZTI
?>
Szegedi Klinika - KÖZTI
?>
Szegedi Klinika - KÖZTI
?>
Szegedi Klinika - KÖZTI
?>
Szegedi Klinika - KÖZTI
?>
1/8

Szegedi Klinika - KÖZTI

A Szegedi Tudományegyetem 255 ágyas klinika új épületének építészeti tervezése
Egyéb cikkek

A Szegedi Tudományegyetem 255 ágyas klinika új épületének építészeti tervezése

2009.01.11. 16:50

költségtérítésben részesült:a 13. sz. pályamű: KÖZTI Zrt.vezető építész tervező: Marosi Miklós

költségtérítésben részesült:
a 13. sz. pályamű: KÖZTI Zrt.
vezető építész tervező: Marosi Miklós
szakági tervezők: Kerese János, Váczi Péter, Lukács Tamás, Tóth Bertalan, Havassy Gabriella, Szalkai Béláné
munkatársak: Sebő István, Ács István, Simkó Gábor, Rabie Anisz, Csizy László, Morvay Ilona

 

Szegedi Klinika - KÖZTI
1/8
Szegedi Klinika - KÖZTI

Szegedi Klinika - KÖZTI
2/8
Szegedi Klinika - KÖZTI

Szegedi Klinika - KÖZTI
3/8
Szegedi Klinika - KÖZTI

Szegedi Klinika - KÖZTI
4/8
Szegedi Klinika - KÖZTI

Szegedi Klinika - KÖZTI
5/8
Szegedi Klinika - KÖZTI

Szegedi Klinika - KÖZTI
6/8
Szegedi Klinika - KÖZTI

Szegedi Klinika - KÖZTI
7/8
Szegedi Klinika - KÖZTI

 

 


Részletes bírálat:

A pályázók láthatóan törekedtek az összetett funkció tiszta rendszerbe való foglalására. Ez az egyes funkcionális egységek tömbösítésében, egymáshoz való viszonyában általában eredményes, de ezen belül néhány fontos részlet megoldása vitatható.

Építészeti és funkcionális szempontból egyaránt logikus, hogy a 410 ágyas meglévő tömböt és a 265 ágyas tömböt kétszintes „lepénnyel" köti össze, biztosítva ezzel a tervezett közmű-kiváltás területigényét is. A kapuépítmény íves nyílásának arányai azonban nem kedvezőek: a szélesség indokolatlan, a magasság elégtelen, vagyis az ív túlságosan lapos. A főbejárat megoldása elhibázott, méltatlan az új komplexum rendeltetéséhez és közönségforgalmához: a kapuépítmény pilléreként megépített üres cellából léphetük be egy lakóházaknál szokásos lépcsőházi előtérbe. A magasföldszinti tágas előtérre semmilyen funkcionális egység nem kapcsolódik közvetlenül; az ambulanciára csak egy szűkületen át lehet eljutni. Az öltöző-blokkot kétoldalt határoló, és az előcsarnokhoz szűk folyosószakaszokkal kapcsolódó tereknek nincs funkciója. A tervezők törekednek a hosszú folyosók minél jobb, természetes megvilágítására, ami kedvező.

A nyugati homlokzat karakterét meghatározó több szint magas üvegfelületek üzemeltetési és karbantartási problémákat vetnek fel.

Jó megoldás az orvosi szobáknak a szinteken történő egyenletes elosztása. Városképi szempontból kedvező, hogy a kórtermi szárny a Semmelweis utca felőli oldalon egy azonos homlokzati síkkal jelenik meg, egyensúlyt teremtve az Új Klinika tömbjével.
Általában is megállapítható, hogy a tömegformálásnál a pályázók figyelembe vették a környező utcahálózatot. Az utca felé indokolt zártságot az udvar felé a fésűs beépítési jelleg váltja fel, ami ezen az oldalon elfogadható.

A kórtermi szárnyak közötti szabad légtér (vízszintes síkban mért) 1:3-as oldalaránya nem biztosít kellő benapozást ahhoz, hogy az itt kialakuló zöldfelületek könnyen fenntarthatóak, és külső tartózkodásra vonzóak legyenek.

Viszonylag magas a felvonók száma.

Két db haemodinamikai labor került betervezésre, a régi és új műtők kapcsolata nem kifogástalan.

Igen magas a villamos energia egyidejű teljesítményigénye. Átlagos gépészet berendezések és rendszerek kerültek betervezésre.

A terv általánosságban kielégíti a TIOP-2.2.7 pályázati felhívásban megfogalmazottakat, azonban az épület területe (+ parkoló m2) jelentősen túllépi a programban meghatározottakat, így a beruházási költségek az előirányzatot meghaladják.

A pályaművet a Bíráló Bizottság 1 200 000 Ft-os költségtérítésben részesítette.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk