Egyéb cikkek

Agóra PÓLUS, interaktív kiállítási központ

1/8

Győr Agóra - TU-YA

?>
Győr Agóra - TU-YA
?>
Győr Agóra - TU-YA
?>
Győr Agóra - TU-YA
?>
Győr Agóra - TU-YA
?>
Győr Agóra - TU-YA
?>
Győr Agóra - TU-YA
?>
Győr Agóra - TU-YA
?>
Győr Agóra - TU-YA
1/8

Győr Agóra - TU-YA

Agóra PÓLUS, interaktív kiállítási központ
Egyéb cikkek

Agóra PÓLUS, interaktív kiállítási központ

2009.04.08. 09:29

„A helyszín ideális, a campus és természet határa jövőbe mutató gondolatokat ébreszt a tervezőben. Merre is halad a technika? Ökológiai lábnyomunk sokkal nagyobb, mint az megengedhető volna, ha tehát meg szeretnénk tartani valamit a természet értékeiből, akkor az új generációt már annak tiszteletére kell nevelnünk.“ A TU-YA Tervező Kft. díjazásban nem részesült pályaműve a győri Agóra Pólus pályázaton. Vezető tervező: Schrammel Zoltán

Díjazásban nem részesült pályamű
TU-YA Tervező Kft.
építész: Schrammel Zoltán, Turi Judit, Yazici Sedat, Pirayesh Arash, Cselovszki Attila, Dobos Ditta, Dienes Kinga, Scheibl Lilla

 

Győr Agóra - TU-YA
1/8
Győr Agóra - TU-YA

Győr Agóra - TU-YA
2/8
Győr Agóra - TU-YA

Győr Agóra - TU-YA
3/8
Győr Agóra - TU-YA

Győr Agóra - TU-YA
8/8
Győr Agóra - TU-YA

Győr Agóra - TU-YA
4/8
Győr Agóra - TU-YA

Győr Agóra - TU-YA
5/8
Győr Agóra - TU-YA

Győr Agóra - TU-YA
6/8
Győr Agóra - TU-YA

Győr Agóra - TU-YA
7/8
Győr Agóra - TU-YA

 



Műleírás
részletek

Győr a rendszerváltás utáni Magyarország sikertörténete. Egyetlen más megyei jogú város sem ért el olyan fejlődést mint Győr, amely mára jelkéépévé vált minden innovációra törekvő település számára. A siker nem csak és elsősorban anyagi természetű, hanem a város szellemiségében jelentkező. Autóváros, mondhatnánk, aminek hozománya a műszaki kultúra széleskörű elterjedése – mást ne említsünk mint az önálló építészkar megjenését. Tehát, ha egy magyar város érdemes arra, hogy műszaki innovációs eredményeit bemutasa, az Győr.

A helyszín ideális, a campus és természet határa jövőbe mutató gondolatokat ébreszt a tervezőben. Merre is halad a technika? Ökológiai lábnyomunk sokkal nagyobb, mint az megengedhető volna, ha tehát meg szeretnénk tartani valamit a természet értékeiből, akkor az új generációt már annak tiszteletére kell nevelnünk. Sajnos a mai marketing uralta antikultúra a védtelen gyermekeket nem ebbe az irányba vonzza, hanem a konzumbábbá. A kevés kitörési lehetőségek egyike, hogy a technológiákra fogékony gyermekek a számukra sok érdekességet tartalmazó intézményben a csillogó preciz gépek, járművek, számítógépek mögöt, azokon keresztül meglássák az élet forrását a természet védendő elemeit.

Ez vált a tervezésünk vezérfonalává. Utak, haladás, járműre emlékezetető építészeti egységek, amelyek a természet felé kanyarodnak, amelyekről le kell szállni, hogy – majd egyszer a híd elkészülte után – saját lábunkon érkezzünk a folyópartra, a természetbe.

Fejlesztési lehetőség
Olyan tér- és tömegszerkezetet akartunk kitalálni, ami magában hordozza a bővítés lehetőségét is. Esetünkben a mód analóg az autóutak új sávval való kiszélesítésével, azaz további egy-két szárny építhető az északi oldalra egészen a sportpálya sarkáig. A raktárzóna többszörözhető, a kiállítási terület pedig az emeleten kapcsolható az első ütemhez. Összességében az épület karaktere nem válik toldozottá.

Belső térformálás, kapcsolatok
Az egyes tömegek rendkívül egyszerű 7,8x8 m szerkezeti renddel felépített csarnokterek, amelyekben úsznak az egyes szintek és funkciók – a későbbiekben bármikor kicserélhetően, átszabhatóan. Az egymáshoz képest lépcsőző magasságok bazilikáris bevilágítási lehetőséget biztosítanak a létestmény központja, az interaktív kiállítótér fölött. Fontosnak tartottuk, hogy a létesítmény a bejárattól kezdve folyamatosan átlátható maradjon, a térrendszerek logikája könnyen kiismerhető legyen. A kiírásnak megfelelően a büfé, az időszaki kiállítások tere és a konferencia központ önálló egységenként is működőképes az előtérből és a fogadótérből megközelíthetően. Igény esetén egy külön bejárat is nyitható a 3. szárny végén, de ezt nem jelöltük a rajzon, mert véleményünk szerint jobb, ha egy épületnek minél kevesebb bejárata van.

A fogadótér látványát a kiállítótér felé vezető egykarú lépcső uralja, amely egyben meg is szabja a követendő útirányt – eszmeileg is.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk