Közélet, hírek

Állami beruházás több ezer százalékos megtérüléssel

1/2

?>
?>
1/2

Állami beruházás több ezer százalékos megtérüléssel
Közélet, hírek

Állami beruházás több ezer százalékos megtérüléssel

2012.08.14. 08:02

Cikkinfó

Szerzők:
Essősy Zsombor

Vélemények:
1

Dosszié:

A MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója, Essősy Zsombor szerint a következő 3,5 évben az állami befektetések közül az uniós támogatások lehívására fordított pénzek garantálják a legmagasabb, több ezer százalékos megtérülést. A MAPI vezérigazgatója biztos abban, hogy nem lehet gyorsítani a lekötéseket, kifizetéseket külső segítség nélkül, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a cél nem felelősöket, hanem megoldásokat találni. Egy lehetséges megoldásra javaslatot is tesz.

Sok adat és számos, a szakmában már ismert tény került terítékre az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) július 19-i konferenciáján a Millenárisban, de ott hangzott el először nyilvánosan, hogy a gazdaságfejlesztés Magyarországon elsődlegesen az uniós forrásokra épít.

Eddig is világos volt, hogy Magyarország nem kezelheti könnyelműen az EU kínálta lehetőséget, a miniszterelnöki megszólalás után azonban hivatalosan is új kontextust nyert minden, a támogatási rendszerrel kapcsolatban felvetődő kérdés, feladat. E kijelentés révén nemzetgazdasági érdekké avanzsált az összes, az EU-s pályázatok eredményességét segítő vagy hátráltató szabályozási, szervezési, infrastrukturális vagy HR feladat mielőbbi megoldása.

 

1/2

 

 

Az intézményi működés alapvető átalakítására „üzemidőben" (a folyó támogatási periódusban) nem volt mód illetve akarat, a korábban kialakított mechanizmusok további gyorsítása pedig fizikailag lehetetlen. A rendszer elérte teljesítőképessége korlátait, ezért egyfajta „rendkívüli állapot" bevezetése vált indokolttá. Talán sarkos a fogalmazás, de a kifizetések állása többé nem lehet az NFÜ (mint a fejlesztéspolitikáért felelős miniszter irányítása alatt működő hivatal), a közreműködő szervezetek vagy akár a kedvezményezettek belügye. A még le nem hívott 5500 milliárdnak a kifizetése össztársadalmi érdek. Túlzás nélkül mondhatjuk ezt úgy is: a következő 3,5 évben az állami befektetések közül az uniós támogatások lehívására fordított pénzek garantálják a legmagasabb megtérülést.

Adott tehát egy gépezet, amit 3-4000 végsőkig leterhelt közszolga mozgat, akiknek se erejük, se lehetőségük tovább növelni az üzem hatékonyságát. Ezeket az embereket képtelenség jobban hajtani, mert az ma már a működő folyamat lassulását, minőségi visszaesését eredményezné. Mivel a rendszer radikális átalakítása 2014-től oldható csak meg, az idő szorításában a gyorsítás külső beavatkozást, erőforrásbevonást tesz szükségessé.

Az első intézkedések már megtörténtek: létrejött a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság, mint döntéshozatali központ, folyamatban van az önerő-alap megteremtése, és egyre több jel mutat arra, hogy a döntéshozók tisztában vannak a kedvezményezettek aktivizálásának fontosságával is. Mivel azonban egy folyamat ütemét mindig a legszűkebb keresztmetszet határozza meg, a rendszer minden pontján biztosítani kell a gyors, hozzáértő beavatkozás lehetőségét.

Ezzel el is jutottam mondandóm lényegéhez: biztos vagyok benne, hogy nem lehet gyorsítani a lekötéseket, kifizetéseket külső segítség nélkül. Szakértői erőket kell bevonni az intézményi rendszer minden kritikus pontján, valamint a rosszul működő kedvezményezetteknél is. Ez részben azt jelenti, hogy az egyes irányító hatóságok, közreműködő szervezetek, projektgazdák mellé egy hatékonyságnövelő, problémamegoldó árnyékszervezetet kell felépíteni, amely feladata a rendszer- és projektmenedzsment hibák összegyűjtése, a megoldási javaslatok előterjesztése, és a haladéktalan korrekció támogatása. E szakértők megbízása 1-2 évre szólna, kizárólagosan az eredményre fókuszálva. Nem felelősöket, hanem megoldásokat kell találniuk.

Ez nyílván pénzbe kerül, de az NFÜ-nél uniós forrásból rendelkezésre áll ez az összeg. Határozott véleményem, hogy a maradék 5 500 milliárd forint lehívása csak ezen az úton érhető el. Ez a befektetés több ezer százalékos megtérülést eredményezhet. Nem érdemes spórolnunk, hacsak nem áll szándékunkban ezermilliárd forintokat otthagyni az Európai Uniónak.

Essősy Zsombor

Az írás megjelent a MAPI blogján.

 

Vélemények (1)
Hartmann György Sándor
2012.08.14.
12:52

Ahogy azt Móricka elképzeli! Hiszen eddig is ott voltak a projektmenedzserek az EU-s projektnél, csak végig kell nézni a kifizetéseket. (és az Ő, valamint a polgármesterek, vagy a főhatóságok emebereinek a felelőssége semmi - felejtsük el a múltat)! Csakhogy, ezek a projektmenedzserek semmiféle PM tudással nem rendelkeztek (a projekt utólagos leadminisztrálásán kivül másra nem voltak képesek), valamint az egész EU-s projekt kezelés teljesen nélkülözi azt, amit a projektről a PM tudománya mond. Továbbá nincsenek is projektmenedzserek. (Az a párszáz regisztrált fő nem képes ennyi projektet ellátni. Az is szomurú, hogy a Corvinuszon végzett PM szakembereket sem tekintik hozzáértőnek.) Megint kiket fognak a projekt élére kinevezni, hát kontrollereket, meg sikerdíjas pályázatirókat! (Azt is érdemes lett volna végigolvasni, hogy a közbeszerzéseknél milyen követelményeket állítottak a projektmenedzserekkel szemben. És ebben óriási a felelőssége mindenkori NFÜ és az őt irányító minisztérium vezetésének.) Az pedig egyenesen vérlázító, hogy egy építési projektnél a PM mesterségen felűl, ne a szakmai hozzáértés legyen a legfontosabb szempont! Ryhe A hajó már elment. Azt az időt, amit egy projekt előkészítésére kell fordítani, azt nem lehet sem megsporolni, sem rendeleti úton csökkenteni. (Lásd, az ócsai projekt.)

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk