/ AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024
Technológia

ARCHICAD mesterfokon

1/5

Ritmikus Gimnasztika Központ, Moszkva (Irina Viner-Usmanova) (Fotó: ARCHICAD facebook)

Ritmikus Gimnasztika Központ, Moszkva (Irina Viner-Usmanova) (Fotó: ARCHICAD facebook)

(Fotó: ARCHICAD facebook)

(Fotó: ARCHICAD facebook)

?>
Ritmikus Gimnasztika Központ, Moszkva (Irina Viner-Usmanova) (Fotó: ARCHICAD facebook)
?>
Ritmikus Gimnasztika Központ, Moszkva (Irina Viner-Usmanova) (Fotó: ARCHICAD facebook)
?>
(Fotó: ARCHICAD facebook)
?>
(Fotó: ARCHICAD facebook)
?>
1/5

Ritmikus Gimnasztika Központ, Moszkva (Irina Viner-Usmanova) (Fotó: ARCHICAD facebook)

Ritmikus Gimnasztika Központ, Moszkva (Irina Viner-Usmanova) (Fotó: ARCHICAD facebook)

(Fotó: ARCHICAD facebook)

(Fotó: ARCHICAD facebook)

ARCHICAD mesterfokon
Technológia

ARCHICAD mesterfokon

2019.06.20. 05:30

Cikkinfó

Szerzők:
Bán Dávid

Földrajzi hely:
Graphisoft

Az októberben megrendezendő első GRAPHISOFT Master Classes esemény kialakulásáról, céljáról, várható közönségéről és tervezett jövőjéről Borszéki Katalinnal, Kmethy Gergellyel és Koenig Boldizsárral Bán Dávid beszélgetett.

Bán Dávid: Mit takar a GRAPHISOFT Master Classes kezdeményezés, hogyan jött létre?

Kmethy Gergely: A Master Classes egy teljesen új kezdeményezés, amely egy tágabb képzési programkeretbe, a GRAPHISOFT Learn-be illeszkedik bele. Az elkövetkező időszakban sokkal nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni a képzésekre és az oktatásra, amelynek egyik dedikált csatornája lesz a GRAPHISOFT Master Classes – azaz GRAPHISOFT Mesterkurzus – elnevezésű esemény. Ez egy tréning jellegű szakmai konferencia, ami elsősorban tapasztalt ARCHICAD felhasználóknak szól. Olyanoknak, akik magával a BIM folyamattal már tisztában vannak (még akkor is, ha nem használják), és pontosan ismerik azt, hogy mit jelent a BIM. Az eseményen olyan kiemelkedő gyakorlati tudásra tehetnek szert, amit úgy gondoljuk, hogy más csatornán keresztül nem kaphatnak meg. Azért hívjuk mesterkurzusnak, mert olyan szakemberektől lehet itt tanulni, akik az adott területen a legmagasabb tudást képviselik. A meghívott előadók között sok a végfelhasználó, akik mester szinten használják az ARCHICAD-et, valamint olyan trénerek, akik a GRAPHISOFT képzési anyagait fejlesztik.

Borszéki Katalin: Ez az októberi esemény arra is jó alkalom, hogy a GRAPHISOFT bővebb tréningkínálatát is népszerűsítse.

KG: A GRAPHISOFT ugyanis kifejlesztett egy tréningsorozatot, amelyet BIM Classes-nak nevezünk, ennek a magas szintű változata lesz a Master Classes. Itt olyan különleges tudást tudunk nyújtani, amelyeket feltételezhetően máshol nem lehet megtanulni, mert részben gyakorlati tapasztalaton alapuló, azaz dokumentálatlan tudás, részben pedig annyira új szakmai ismeretet adunk át, ami más formában még nincs a piacon.

BK: A meghívott előadók a piac legfejlettebb, mai szinten alkalmazott tudásanyagát hozzák el, amely a legtöbb felhasználó számára újdonságot jelent.

Ritmikus Gimnasztika Központ, Moszkva (Irina Viner-Usmanova) (Fotó: ARCHICAD facebook)
1/5
Ritmikus Gimnasztika Központ, Moszkva (Irina Viner-Usmanova) (Fotó: ARCHICAD facebook)BD: Tudnátok mondani konkrét példákat, hogy milyen területek szakértőit hívtátok meg októberre?

KG: Például Csehországból egy olyan szakember érkezik, aki műemléki épületek rekonstrukcióját végzi ARCHICAD-del. Arról fog beszélni, hogy miért érdemes ezt BIM-ben csinálni, az milyen többlet felhasználási lehetőséget ad. Egy BIM modellben ugyanis olyan többlet adatokat lehet tárolni, amire a hagyományos kétdimenziós rajz nem alkalmas. Ez pedig egy teljesen újfajta felhasználási területet jelenhet a műemlék hasznosításánál és ezzel a területtel ilyen magas szinten nagyon kevesen foglalkoznak, ezért mindenképpen érdekes lesz hallani az ő tapasztalatait. Lesz egy ausztrál előadónk, aki a kivitelezésben használja az ARCHICAD-et. Arra fejlesztett ki egy munkamódszert, hogy miként lehet a kivitelezést ilyen módon optimalizálni. Milyen adatokat tud az építész szolgáltatni, hogy azzal a kivitelezés folyamata pontosabb, kevesebb hibával, gyorsabban valósuljon meg. Kialakítottak egy ARCHICAD-re alapuló munkamódszert, amelyet itt fognak bemutatni. De hallunk majd a BIM világában most nagyon divatos irányról, az adat alapú tervezésről is. Egy svéd előadó arról fog beszélni, hogy miként lehet a különböző tervváltozatokat optimalizálni ilyen jellegű tervezéssel.

BK: Természetesen a mi oldalunkról is lesznek előadások, például a terméktervezési részleg vezetője beszél majd arról, hogy milyen szempontok és elgondolások alapján kerül bele egy új funkció az ARCHICAD-be. Szervezünk egy workshopot, ahol a résztvevők együtt dolgozhatnak egy ilyen funkció kifejlesztésén.

BD: Ki a célközönség, kiket vártok?

KG: Haladó ARHCICAD felhasználókat várunk, akik túlnyomó részt építészek lesznek, olyanok, akik napi szinten, gyakorlatban is jól ismerik a programot. Hasznos lehet a vezető tervezők számára is, aki ugyan már nem használnak ARCHICAD-et, de közben irányítják az azzal dolgozó tervező csoportot. Ez egy angol nyelvű nemzetközi konferencia lesz, hosszabb távon pedig tervezünk regionális eseményeket is. Túlnyomó részben Európából várunk résztvevőket, a magyar közönség számára pedig remek lehetőség, nekik házhoz jön egy ilyen rendezvény. A kamara is elismeri a képzést, így erre pontokat is kaphatnak a hazai résztvevők.

Koenig Boldizsár: Egy ilyen nemzetközi konferenciának ugyan nem célja, de nyilvánvaló hozadéka az, hogy a résztvevők olyanokkal találkoznak, akik nem a helyi tóban horgásznak, hanem jóval nagyobb horgásztavaktól átlátogató sporttársak. Ez nem feltétlenül csak az egymástól való tanulásról szól, hanem adott esetben azt is, hogy ki kinek dolgozik be és milyen együttműködési lehetőségek vannak.

KG: Nekünk magunknak is fontos egy ilyen esemény, hiszen mindig nagyon sokat tanulunk a felhasználóinktól, mindez lehetőség a visszajelzések begyűjtésére. Az előadók is leginkább azért jönnek el, mert van egy olyan tudásuk, amit meg akarnak osztani. Mindenki számára jó alkalom a kapcsolatépítésre, és ezért is szervezünk a nap végén közös programokat, vacsorákat.

KB: Visszatérve a célközönség kérdésére. Manapság az egész építőiparban divatos kérdés, sokakat foglalkoztat a hatékonyság, a hatásfok, a munkavégzés témaköre, amit igencsak lenne hova növelni. Kontrasztos különbségek vannak az autóiparban vagy az agrárszektorban, esetükben 1945 óta több száz vagy ezer százalékban nőtt a hatékonyságuk, ehhez képest az építőipar kis léptékben, de vissza is lépett. Ennek egy része a tervezés, ami már elég jól digitalizált, de itt is van még lehetőség fejlődni. A folyamat további elemeivel való kapcsolódásokon is lehet javítani. Akinek érdeke, hogy a munkája jobban szervezett, optimalizált legyen, hogy ugyanannyi munkaerővel többet tudjon elvégezni, teljesíteni, az mindenképpen fog olyan újdonságokat, megközelítéseket találni, ami neki szól, számára nemcsak érdekes, de számokkal is kifejezhető hasznot hoz.

KG: Az összes meghívott előadó olyan témában fog beszélni, ami arról szól, hogy a BIM milyen új technológiai lehetőségeket nyújt. Attól már rég elszakadtunk, hogy a rajzolásra használjuk a számítógépet, ami lényegében csak automatizálta azt, amit egyébként máshogy is meg tudunk csinálni. Ma már olyan dolgokat csináltatunk a számítógéppel, amit már nem tudnánk máshogyan megcsinálni és ezekről a felhasználási módokról szól majd a mesterkurzus.

Ritmikus Gimnasztika Központ, Moszkva (Irina Viner-Usmanova) (Fotó: ARCHICAD facebook)
2/5
Ritmikus Gimnasztika Központ, Moszkva (Irina Viner-Usmanova) (Fotó: ARCHICAD facebook)BD: Tehát leginkább gyakorlott felhasználók számára lehet izgalmas a rendezvény. A diákok számára érdekes lehet eljönni?

KG: Az egyetemisták felé is abszolút nyitott a rendezvény, hiszen a diákok között is van nagyon magas szintű ARCHICAD felhasználó. Számukra egyébként félárú diákjegyet is tudunk adni.

BK: Azt látjuk, hogy differenciálódik az építész szakma, sokan, akik tervezőnek készülnek elkezdenek érdeklődni a technológia és a programozás iránt. Korábban még mi is azt hittük, hogy az építészeket nem fogja érdekelni ez a világ, de közben kicserélődtek emberek és nagyon sokan, általában mind fiatalok kezdenek foglalkozni ezzel, és már nagyon magas színvonalon értenek hozzá.

BD: Most debütál a Master Classes esemény, de mennyire gondoltok már a jövőre? Milyen szinten, módon terveznétek a rendezvényt a jövőben? Mik lennének a témák?

KG: Az a terv, hogy ez egy ismétlődő, különböző kontinenseken megjelenő esemény legyen.

BK: Azon is múlik, hogy milyen témát választunk majd egy-egy ilyen eseményhez, hogy éppen hol tart a világ, mire lesz igény. A mostani rendezvény várható visszajelzései alapján mi is arra leszünk kíváncsiak, hogy milyen irányban lenne érdemes továbblépni.

KG: Az ARCHICAD megjelenése minden évben adott lesz, de emellett keressük a kurrens témákat is. Idén úgy gondoltuk, hogy az algoritmikus és a parametrikus tervezés, vagy a BIM menedzsment egy-egy nagyon aktuális kérdéskör, ezért választottuk ezeket.

BK: Idén még van egy nagyon trendi témánk, a real time rendering, azaz a valós idejű látványtervezés, amiről alig másfél éve beszélünk. Várhatóan mindig lesznek olyan témák, amik aktuálisan éppen akkor robbantak be a szakmába. A résztvevők sem az összes témára lesznek kíváncsiak, hanem mindig olyat fognak keresni, ami számukra, vagy a cégük számára éppen aktuális.

KG: Amikor elkezdtük a GRAPHISOFT Learn sorozatot, arra kellett rájöjjünk, hogy az ARCHICAD használathoz sokkal több ismeretre van szükségünk, mint hogy miként működik maga a program. Mi sokáig abban voltunk jók, hogy ezt megtanítsuk a felhasználóknak. Most már jóval komplexebb a feladat, sokszor nem is ARCHICAD-et, hanem munkamódszereket kell tanítani. És nagyon sok ilyen tudás nem nálunk van meg, hanem a felhasználóknál. Arra szeretnénk fórumot teremteni, hogy ez eljuthasson másokhoz is és szerencsére a felhasználóink nagyon nyitottak arra, hogy megosszák ezeket a tudásokat.

BD: Melyik oldalról jelent meg az igény, a felhasználóktól, vagy tőletek?

KG: Az ötlet konkrétan onnan eredt, hogy hasonló éves tréningrendezvényt már kínálunk egy ideje, de azt a zártkörű partnerhálózatunknak. Ez öt éve sikeres működik és a partnereknek mindig kérdezték, hogy behozhatnak-e külsős résztvevőt. Mi is szereztünk gyakorlatot, a szervezésben, így azt gondoltuk, tegyük nyitottá a rendezvényt a végfelhasználók felé. Első körben azt gondoljuk, hogy olyanok jönnek, akik többek annál, mint végfelhasználók, egyfajta ARCHICAD „geek"-ek. Persze az is lehet, hogy idővel ezt át kell majd pozícionálnunk, de abban biztosak vagyunk, hogy van egy olyan réteg, ami szeretne magas szinten tanulni.

KB: Aki nem csak vezetni tudja az autót, hanem ha szükséges, felnyitja a motorháztetőt is, és könyékig összeolajozza magát.

KG: …vagy éppen versenyző. Ennek a körnek az is nagyon fontos, hogy van benne kapcsolatépítési lehetőség. A BIM menedzserek szokták mondani, hogy nekik a legnagyobb segítség a munkájukban a többi BIM menedzser. Épp ezért ez is célunk, hogy közösségeket építsünk.

(Fotó: ARCHICAD facebook)
3/5
(Fotó: ARCHICAD facebook)

BD: Említettétek, hogy a hazai érdeklődők számára komoly előny az itthon megrendezendő mesterkurzus. Van itthon elég sok és jól képzett felhasználó?

KG: Mindenképpen. Itthon piacvezetők vagyunk és nagyon sok, magasan képzett szoftverfelhasználót ismerünk.

BK: Szerintem az a magyar építészek egyik legnagyobb kincse, hogy az ARCHICAD tudásukkal bárhol a világban egy irodában jól megállják a helyüket. Mi is azt tapasztaljuk, hogy a világon szinte minden közepes vagy nagyobb irodában, ahol ARCHICAD-et használnak, valahogy mindig akad egy magyar építész.

KB: Annak is van varázsa, hogy közel vagyunk a forráshoz. Egy igazi ARCHICAD „geek" számára a Graphisoft Park egyfajta zarándokhely.

 

A GRAPHISOFT Learn Master Classes programra regisztrálni és jegyet venni az alábbi linken ehetséges.

 (Fotó: ARCHICAD facebook)
4/5
(Fotó: ARCHICAD facebook)

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Salgótarjáni utcai zsidó temető // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:15
9:15

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Design

Premontrei templom, Ócsa // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:14
8:50

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.