Épületek/Középület

Árvaházak új generációja Kenyában

2014.12.29. 06:00

Cikkinfó

Szerzők:
Bán Dávid

Földrajzi hely:
Kenya

Építészek, alkotók:
Orkidstudio

Helyi anyagok újrahasznosításával, a közösség és brit építészhallgatók önkéntes munkájának bevonásával valósít meg különleges szociális projekteket a brit Orkidstudio. A napokban Nyugat-Kenyában avattak árvaházat.

A 2008-ban alapított brit Orkidstudio egy olyan különleges humanitárius szervezet, amelynek célja, hogy a dizájnt és építészet eszközét hívja gyermekek és rászoruló közösségek megsegítésére. Működésük kezdete óta számos olyan építészeti modellt készítettek, amelyek az adott közösségek hagyományait és az építészeti innováció figyelembe vételével, a világ különböző pontjain, reményeik szerint jól alkalmasak a szegénység megkönnyítésére.

Most elkészült, a Nakuru Projekt elnevezésű legutóbbi munkájuk eredménye, egy gyorsan fejlődő nyugat-kenyai mezőgazdasági régióban, nyolc hét alatt megépített árvaház lett, amelybe a környékről érkező hátrányos helyzetű és árva gyerekek különálló, négyszemélyes, természetes fénnyel bevilágított szobákban költözhettek. Az épület sokszínű lehetőségeket kínál számukra a nyilvános közösségi terektől kezdve a tanulás, kikapcsolódás helyiségein túl akár az olvasó- vagy pihenőszobákba való visszavonulásig. A tervezés folyamatába bevonták a helyi közösségeket, az építkezésen pedig különböző brit egyetemek építészhallgatói is részt vettek, önkéntes munkájuk mellett ezzel sokszínű tereptapasztalatot szerezve.

A megépült árvaház alapanyagához a helyi adottságokat vették figyelembe, így az agyagos talajból kinyert, egyszerű gabonazsákok felhasználásával megformált nagyméretű agyagtéglák jó alapot nyújtanak az épületnek, ellenállnak a magas hőmérsékletnek, a falakban használt agyag természetes módon hűti a belső tereket. A homlokzatot fagerendákkal és falapokkal burkolták, amelyek – akárcsak az összeillesztésekhez használt fémanyagok – részben a környékben már kidobásra szánt anyagok újrahasznosításából került az épületbe. Az itt kiépített folyóvízhálózat a környék egyetlen tiszta ivóvíz forrása is egyben.Bán Dávid

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk