Épülettervek/Középület

Áttört kerámia mint sportdinamizmus

1/10

Tabló 01, sportpályák elhelyezése - építész: Óbuda Építész Stúdió

?>
Tabló 01, sportpályák elhelyezése - építész: Óbuda Építész Stúdió
?>
Tabló 02, alaprajzok, homlokzatok - építész: Óbuda Építész Stúdió
?>
Tabló 03, alaprajzok, homlokzatok - építész: Óbuda Építész Stúdió
?>
Tabló 04, közlekedési rendszer, lelátó homlokzat - építész: Óbuda Építész Stúdió
?>
Látványterv - építész: Óbuda Építész Stúdió
?>
Látványterv - építész: Óbuda Építész Stúdió
?>
Látványterv - építész: Óbuda Építész Stúdió
?>
Látványterv - építész: Óbuda Építész Stúdió
?>
Látványterv - építész: Óbuda Építész Stúdió
?>
Elhelyezés kombinációi - építész: Óbuda Építész Stúdió
1/10

Tabló 01, sportpályák elhelyezése - építész: Óbuda Építész Stúdió

Áttört kerámia mint sportdinamizmus
Épülettervek/Középület

Áttört kerámia mint sportdinamizmus

2018.03.21. 13:00

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Józsefvárosi sportpálya udvar fejlesztése - tervpályázat

URL:
Óbuda Építész Stúdió

Tervezés éve:
2018

Stáblista

építész vezető tervező: Peschka Alfréd

építész tervezők: Kákóczki Norbert, Nemes Bertalan, Csernik Tamás
építész munkatársak: Szűcs Tamás, Szabó Dávid, Gyulai Krisztina, Remenár Tamás, Nagy Zoltán, Kovács Kornélia, Lipcsei Csilla

tájépítész: Kontra Dániel
további szakági tervezők: Kovács Nándor, Horváth Gábor, Pavlics György

Egységes raszterméretek, középfolyosós elrendezés, átgondolt közlekedési rendszer, textúra-montázs. A Józsefvárosi sportpálya udvar fejlesztése c. tervpályázat Óbuda Építész Stúdió rangsorolás nélküli II. díjban részesült terve.

Telepítési elvek

A szabad terek építésének koncepciója

A telepítési elvek, az építészeti koncepció, az épület tömegformálásán keresztül a homlokzati architektúra kialakításáig minden egyes elem a kötött tervezési programból adódó funkcionalista kialakítás progresszív eredménye. A pályák elrendezése, a mértani raszterbe elhelyezett különböző zónák kubusai, a hozzájuk tartozó homlokzati raszterek képe mind a racionalitás végtermékei, mindennemű önkényesség nélkül.

Az ingatlan területén 6 darab szabványos méretű labdarúgó pálya véges számú variációban helyezhető el. Az elhelyezésüknél fontos, hogy minél több küzdőtér É-D-i irányultságú legyen az UEFA előírásoknak megfelelően. A két centerpályát kötelező a dedikált irányba tájolni, a továbbiakat méretükből fakadóan csak párosával érdemes elforgatni, ha teret akarunk nyerni a telek hossziránya mentén. A fennmaradó területfolt határozza meg az építési helyet.

 

Elhelyezés kombinációi - építész: Óbuda Építész Stúdió
10/10
Elhelyezés kombinációi - építész: Óbuda Építész Stúdió

 

A funkcionalitás valamint, a gazdaságos üzemeltetés a rendezett pályastruktúrát (6db É-D irányú pálya), a Fiume út felőli feltárás az épület telken belüli É-i elhelyezését preferálja. A fennmaradó területen kap helyet a fedett sportterületeket tartalmazó főépület, a második ütemben megépítendő szállásépület, valamint a terület szívébe kerülő üzemeltetési központ. A fennmaradó ÉK-i szegletbe kerül az erőnléti és a palánkos kispálya.

Fedett sportterületek

Főépület

A főépület F+1 szintes, alaprajzi rendszere a jó funkcionális kapcsolatok kialakítása végett áttekinthető, strukturált. A szigorú raszter biztosítja a funkciók építőkockaszerű egymásra épülését. A földszinten kialakuló főbb funkciók a bejárati előcsarnokok által szeparáltan helyezkednek el. A főbejárat kétszintes előcsarnoka nagyobb térélményt nyújt az érkező vendégeknek, dolgozóknak, valamint az utánpótlás tagjainak. A látogatókat kiszolgáló büfé szorosan kötődik a központi vendéglátási funkciókhoz, így üzemeltetése kedvezőbb. Az étterem kiülő terasszal nyit a pályák felé. A funkcionális bontás az emeleten ismétlődik. Az egymáshoz csatlakozó elemek zavartalan kapcsolatát a függőleges közlekedő magok biztosítják. 


Tabló 04, közlekedési rendszer, lelátó homlokzat - építész: Óbuda Építész Stúdió
4/10
Tabló 04, közlekedési rendszer, lelátó homlokzat - építész: Óbuda Építész Stúdió

 

Szállásépület

A Szállásépület (F+1) a Főépület raszterével megegyező kialakításban készül el. Egy raszter szélesség kihagyásával folyatatja a sportépület tömegét. Mind a földszinten, mind az emeleten átkötés biztosítja az épületek integrálódását. A telepítés lehetőséget ad az épület utóhasznosításban történő kialakítására, valamint az üzemeltetés egyszerűsége sem sérül. A földszinten a bejárat osztja vezetői-, és szociális blokkra az épületet, az emeleten helyezkednek el a szállásegységek. A klub-, és olvasószobák a hálók közé ékelődnek, és terasszal nyílnak az akadémiai park felé. A két épület közösségi tereivel fordul egymás felé, hogy a kapcsolat zökkenőmentes legyen.

 

Látványterv - építész: Óbuda Építész Stúdió
7/10
Látványterv - építész: Óbuda Építész Stúdió

 

Lelátó

A lelátó nem épületben lett megfogalmazva. A kevés nézőszám igény, valamint a gazdaságosság nem igényel lelátó épületet. A dombszerű nézőtér egyik oldala a feljutást, a másik a pályákra történő kilátást biztosítja. A tereptárgy végeire kerültek a büfé és vizes elemeket tartalmazó dobozok, amelyek csak időszakos jelleggel működnek, és a szurkolók igényeinek kielégítésére szolgálnak.

Homlokzatkezelés

Raszter

A progresszív telepítést és a progresszív alaprajzi kezelést a homlokzati architektúra is folytatja. Az épület tömör és áttört kerámia homlokzatburkolatot kap tükrözve a sport dinamizmusát, színkezelésében utalva az MTK sportközösségére és nagymúltú hagyományaira. Az épületek homlokzata a tömör felületek előtt tömör kerámia burkolatot, a nyílások előtt négyszög szelvényű kerámia bagetteket kap, amelyek a megfelelő felületen a megfelelő sűrűségben árnyékolóként is funkcionálnak.

A homlokzati textúra sűrűségét a mögötte található raszter funkciója, bevilágítási igénye és a tájolás determinálja.

A homlokzatra tekintve megfejthetőek a mögötte rejlő helyiségek rendeltetései. Az így kialakult textúra-montázs az alaprajzi funkciókat vetíti a homlokzatra, dinamikusan kezelve a tömeg monotonitását, a fentebb már említett mindennemű önkényesség nélkül. A különböző ütemben készülő épületeket a homlokzati architektúra direktben is összeköti.

 

Látványterv - építész: Óbuda Építész Stúdió
8/10
Látványterv - építész: Óbuda Építész Stúdió



Környezetrendezés

A Sportpálya Udvart gépjárművel és gyalogosan is északról a Salgótarjáni utca felől, valamint a nyugati telekhatár mentén kiszabályozott szervizútról lehet megközelíteni. A vendég és hazai szurkolók elkülönítetten tudnak bejutni a szerviz út felől. A kiszolgáló funkciójú épületek (főépület, szállás-, és karbantartó épület) elé kerültek szülő és a dolgozói parkolók. A labdarúgó pályákat 5 magas labdafogó háló keretezi. Északi oldalukon gyalogos, körben pedig karbantartó út tárja fel a sportteret. A telek É-K-i sarkában karbantartói és sportolói átjárón lehet elérni a meglévő pályákat és a Kerepesi Sportpark területét.

A gyalogos közlekedés felületeit sávos elrendezésű, szürke különböző árnyalataiból (világos-, közép-, sötétszürke) álló burkolat jelöli ki. Háromszög alaprajzú ülőbútorokat helyeztünk ki a nagyobb teresedésekre és fontosabb közlekedési csomópontokhoz. A parkolókba minden 6. személygépkocsi állás után 1 db fát terveztünk.

Kákóczki Norbert, Óbuda Építész Stúdió

 


Részlet a Bírálóbizottság értékeléséből:

A terv példásan oldja meg az egyes szereplők (sportolók, kiemelt sportolók, szülők, hazai szurkolók, vendég szurkolók, dolgozók, karbantartók) útvonalainak szétválasztását, gyalogos és gépjárművel történő mozgásainak rendezését. Dicséretes, hogy a pályamű javaslatot tesz a Józsefvárosi Sportpálya Udvar és a Salgótarjáni úti edzőpálya és azon keresztül a Kerepesi úti Sportpark elérésére, egy gyalogos aluljáró létesítésével. A tervezett fejlesztések egyszerűen kialakítható, gyorsan építhető F+1 emeletes épületek, egységes raszterméretekkel, középfolyosós elrendezéssel.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Középület

SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM // Egy hely + Építészfórum

2021.01.06. 17:41
00:08:06

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő része a budapesti Szépművészeti Múzeum 114 éves épületét mutatja be. Kiváló alkalom, hogy a pandémia miatt zárva tartó múzeum tereit virtuálisan is megcsodálhassuk. Így mikor következőnek ott járunk, olyan részletekre is rácsodálkozhatunk, melyek ezidáig elkerülhették figyelmünket.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő része a budapesti Szépművészeti Múzeum 114 éves épületét mutatja be. Kiváló alkalom, hogy a pandémia miatt zárva tartó múzeum tereit virtuálisan is megcsodálhassuk. Így mikor következőnek ott járunk, olyan részletekre is rácsodálkozhatunk, melyek ezidáig elkerülhették figyelmünket.

Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

GRAPHISOFT PARK // Egy hely + Építészfórum

2020.12.10. 10:09
00:07:09

Az egykori Óbudai Gázgyár területe 1998 óta ad otthont egy folyamatosan épülő-szépülő irodaparknak. Első épületeinek téglaarchitektúrája a mai napig viszonyítási pont a hazai építészetben, és azóta is az ipari fejlődés és az igényes építészet találkozásának színtere. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti GRAPHISOFT Parkkal ismerkedhetünk meg.

Az egykori Óbudai Gázgyár területe 1998 óta ad otthont egy folyamatosan épülő-szépülő irodaparknak. Első épületeinek téglaarchitektúrája a mai napig viszonyítási pont a hazai építészetben, és azóta is az ipari fejlődés és az igényes építészet találkozásának színtere. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti GRAPHISOFT Parkkal ismerkedhetünk meg.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk