Épülettervek/Hallgatói terv

Bazaltos borászat bővítéssel

1/13

emeleti alaprajz

?>
emeleti alaprajz
?>
földszinti alaprajz
?>
lapok a vázlatfüzetből
?>
lapok a vázlatfüzetből
?>
lapok a vázlatfüzetből
?>
helyszínrajz
?>
keleti homlokzat
?>
a-a metszet
?>
c-c metszet
?>
látvány
?>
látvány
?>
látvány
?>
látvány
1/13

emeleti alaprajz

Bazaltos borászat bővítéssel
Épülettervek/Hallgatói terv

Bazaltos borászat bővítéssel

2015.10.06. 12:03
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Visy Bálint László

Kőház és pince bővítése borászattá

Tervezés éve:
2015

Stáblista

tervező: Visy Bálint László
építészet: Balogh Balázs DLA
épületszerkezetek: dr. Fülöp Zsuzsa
építés kivitelezés: Huszár Zsolt
tartószerkezetek: Juhász Károly Péter
gépészet: Viczai János
villamos: Szabó Gergely  

Dosszié:

MÉD:

Egy építmény átadása nem a kész állapotot mutatja, hiszen a természetnek be kell fogadnia, beszőnie, alakítania. Környezetébe illeszkedő bővítésből kialakított, családi léptékú borászatot tervezett Visy Bálint László munkájában. A kézzel készített "látványrajzokkal" ellátott terv 2015-ben Hauszmann-díjban részesült. 

Minden ami körülvesz bennünket ajándék. Éppen ezért kellő tisztelettel és alázattal kell lennünk mind épített mind természeti környezetünk iránt. Fontos építészeti értékeink megőrzése. Sok értékes épületünk áll magára hagyva, roskadozva a magánytól. A legtöbb esetben nem elég ha ezeket az épületeket konzerváljuk - attól lelke ugyanúgy halott marad. A ház akkor él, ha használják. Ezért, a felújítás mellett sokszor bővítéssel, illetve funkcióváltással lehet csak visszakapcsolni az életbe. A bővítéssel a meglévőt erősíteni kell, a természeti környezetbe pedig úgy kell beilleszteni, hogy odavalóságát ne lehessen megkérdőjelezni. Az épített és természeti környezetnek teljes összhangban kell lenniük - ház környezete nélkül nem létezhet: összefüggnek, csak együtt nevezhető szépnek, egységnek.



lapok a vázlatfüzetből
3/13
lapok a vázlatfüzetből





Ezen elvek vezéreltek diplomatervem kidolgozása alatt, ezt a harmóniát és egységet próbáltam megtalálni "régi-új", "természet-épített" fogalmak között.
Témám Bence barátom Szent György-hegyen megbúvó kőházának és pincéjének bővítése egy családi léptékű borászattá.

A hely tanulmányozása, beépítési lehetőségek vizsgálata után a borászati technológiát terveztem meg. A funkció követelményei, a meglévő épülethez való illeszkedés és környezetbe helyezés adta lehetőségek alapján nagyjából kirajzolódott a ház.




látvány
11/13
látvány






Földszintes fogadóépület a déli oldalon, előtte terasz, ahonnan a kilátásban lehet gyönyörködni. Présház, a kőház északi oldalához kapcsolódva, külön tömegként jelenik meg a tartálytér, mely a pince és meglévő kisház által közbezárt kis udvarra nyílik. Ebből adódóan az északi rész nagyrészt az ipari funkciót látja el, míg a déli a vendégeket. A keleti udvar nyári mulatságoknak ad egy intimebb színteret.

Tömegképzésben inspirálóan hatottak rám a ház fölött tornyosuló bazaltorgonák durva, de mégis egyértelmű létjogosultsággal bíró formái. Házamat is megpróbáltam, mint sűrű zöldből felsejlő bazalt tömegnek elképzelni. Erre erősít rá az anyaghasználat: bazalt burkolat, természetes palafedés.

Tervem csak egy kezdeti állapotot mutat. Ha felépülne, sem lenne még kész, csak ha a természet is befogadja, "benövi". A ház is él, folyamatosan alakul. Talán sosincs kész.



látvány
12/13
látvány






Visy Bálint László


Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk