Közélet, hírek

Bivizniviszüvül – Zaha Hadiddal

1/22

Bojár Iván András, Jean-François Ott, Gauder Péter, Ongjerth Richárd, Beleznay Éva

?>
<strong>Bojár Iván András, </strong><strong>Jean-François Ott,</strong><strong> Gauder Péter</strong>, <strong>Ongjerth Richárd,</strong><strong> Beleznay Éva</strong>
?>
Beleznay Éva
?>
?>
?>
?>
?>
Z. Halmágyi Judit
?>
<strong>Jean-François Ott</strong>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/22

Bojár Iván András, Jean-François Ott, Gauder Péter, Ongjerth Richárd, Beleznay Éva

Bivizniviszüvül – Zaha Hadiddal
Közélet, hírek

Bivizniviszüvül – Zaha Hadiddal

2007.02.02. 12:53

Cikkinfó

Szerzők:
Vargha Mihály (1952-2010)

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Hadid, Zaha

Avagy: Let’s talk in Business. Tehát: mondd üzletül, nem lehet probléma, értenek téged. Főleg ha keversz még hozzá néhány kulcsszót a civilek bevonásáról vagy a környezetvédelem-fenntarthatóság témaköréből. Vargha Mihály írása

Avagy: Let’s talk in Business. Tehát: mondd üzletül, nem lehet probléma, értenek téged. Főleg ha keversz még hozzá néhány kulcsszót a civilek bevonásáról vagy a környezetvédelem-fenntarthatóság témaköréből. E korszerű nyelven beszél már az építész, a várostervező, a kommunikátor és a művészettörténész-kritikus-városarculati tanácsnok. No meg az üzletember, a cégvezető elnök, aki záróakkordként – persze már közönség nélkül – tv-nyilatkozatot ad az emeleten kialakított interjúteremben.

 

 
 

A közönség pedig csüng a karzaton is, esik egyik ámulatból a másikba, egyre lelkesebben tapsol, majd csevely közepette elégedetten elfogyasztja a pincérek serege által kínált harapnivalót és italokat. S biztos hírvivője lesz, hogy ígéretes a sztárépítész által bemutatott épületterv, amit a Szervita térre szánnak. Az estély helyszíne nem esik messze onnan: a tőzsdeként használt egykori banképületben vagyunk, a Váci utca–Vörösmarty tér sarkán (Alpár Ignác, 1915). Tulajdonosa – hamarosan felújítója, elit áruházzá alakítója – ugyanaz az Orco multinacionális ingatlanbefektető, amely a Szervita téren vadonat új irodaházat szándékozik építeni. Ezért hozták össze a nagy építész-néző találkozót Zaha Hadiddal. (a Szervita téri koncepció-terv bemutatása január 25-én volt; építész: Zaha Hadid; megbízó Orco Property Group)

 

 

 

A Londonban élő, néhány éve Bécsben is tanító hölgy kétségtelenül a világ egyik legismertebb építésze. Sőt, ha belegondolunk, Hadid az első nő a történelemben, aki ekkora karriert futott be. 2004-ben elnyerte a Pritzker-díjat, mely építész körökben azonos a Nobel-díjjal, mondhatni rangosabb, mint a filmesek Oscarja. Zaha Hadid most van pályája csúcsán, a konkurenciaharc pedig éles, tehát meg kell felelnie az elvárásoknak. Nemrég elkészült eddigi egyetlen bécsi munkája, az 1994-ben tervezett lakóegyüttes. Egy éve áll üresen – persze inkább a biznisz-partner okán – nem a belvárosban, hanem jóval kijjebb, a Duna-csatorna partján, közel a Hundertwasser féle szemétégetőhöz. A pesti Belváros közepére viszont második tervét vázolta föl.

Van a dologban valami nagyon szexi. Egy hamisítatlan díva lép föl a hazai építészeti porondon: itt az alkalom a megújulásra. Merthogy a honi építészet a legmélyebb gödörbe esett bele 1999 táján, amikor mérhetetlen politikai felfuvalkodottságból egy nívós alkotásra alkalmatlan hölgy jutott színháztervezési megbízáshoz a fővárosban. Akinek rém-torta-opuszát azután hátulról leteperte a töltésre szorított óriás MűPa. Valahogy végre ocsúdni kell abból a porhintésből, hogy ezek a térteremtés csúcsteljesítményei. Nem.

 

 

 

Igen, Zaha Hadid tud valamit. Már ahogy lezserül kiállt a szónoki pulpitushoz, lazán keresztbe tett lábbal, és vetített képeken, néhány más munkáját is bemutatva fölvillantotta, hogy mitől lesz városba illeszkedő az a nem szabályos léggömb, amit a Szervita térre elképzelt. Úgynevezett biomorf építészet – legalábbis kívülről –, fémes-csillogó ellipszoid-méhsejtekből szerkesztve. Next please, vetette oda megfelelő ütemben a technikai személyzetnek, és peregtek a képek.

 

 

 

Nagyon sokat persze nem tudhattunk meg, ahogy arról sem esett szó, hogy nem ez az első vázlata. Tavaly nyár végén egy kvázi pályázaton, pár magyar építészt is megfuttatva, csak a parkolóház helyére készültek tervek. Hadid egy 16 emeletes, ide-oda ferde síkokkal határolt, háromszög-rács felületi konstrukciójú tömeget vázolt föl, amivel elnyerte a megbízást. Budapesten azonban egyelőre érvényben marad a magassági korlátozás, tehát az a terv nem kaphatna engedélyt. Ráadásul a téren álló másik épület is eladósorba került, és az Orco, mely az egyik vezető befektető, fejlesztő és vagyonkezelő társaság a közép-európai ingatlanpiacon (a társaság által kezelt vagyon értéke kb. 1,3 milliárd Euró), vevőként lépett fel az OMFB székházra.

 

 

 

Az új terv így mindkét 1973-as épület lebontásával számolhat, s az egész tér alatt négyszintes garázs építését indítványozza. Utcaszinten a lekerekítés átvált konkávba, szokatlan esésű, új városi agórát formáz, amihez az első mélyszint is hozzátartozik. A fekvő amorf ballon minta kíván lenni a Belváros teljes megújításához – a tavalyi Budapest Szíve ötletpályázat nyomán már készülnek az ilyen célú rendezési tervek a területre. S a városvezetés láthatóan minden igyekezetét latba veti, hogy a Szervita téren mihamarabb elkészüljön a mifelénk még szenzációszámba menő, az előző tervnél sokkal lágyabb, kerekded, de szintén szoborszerű ház. „«Kigömbölyödtem», mondja majd a Föld / a csodavárás és a rettegés e tobzódó koráról.", fejezi be O.O., a költő Földanyánk című versét, mely így kezdődik: „A technikát, mint nászt a szűz menyasszony, / kívántuk is, meg féltük is."

Vargha Mihály (szöveg + kép)
(a szöveg nyomtatásban: Élet és Irodalom 2007/5. szám, február 2.)

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk