Épülettervek/Középület

Busan mozikomplexum, Dél-Korea (2005–2011)

1/11

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/11

Busan mozikomplexum, Dél-Korea (2005–2011)
Épülettervek/Középület

Busan mozikomplexum, Dél-Korea (2005–2011)

2008.09.11. 09:05

A Pusan Nemzetközi Filmfesztiválnak (PIFF) otthont adó Busan mozikomplexumot a köztér, a kulturális programok, a technológia és az építészet metszéspontjaként képzelték el, amely városi referenciapontként, a kortárs kultúra élő és izgalmas ikonjaként jelenik meg.tervek: Coop Himmelb(l)au - Wolf D. Prix, Helmut Swiczinsky + Wolfdieter Dreibholzvezető tervező: Wolf D. Prix

Koncepció
A Busan mozikomplexum, mint városi plaza

A Pusan Nemzetközi Filmfesztiválnak (PIFF) otthont adó Busan mozikomplexumot a köztér, a kulturális programok, a technológia és az építészet metszéspontjaként képzeltük el, amely városi referenciapontként, a kortárs kultúra élő és izgalmas ikonjaként jelenik meg.

 

1/11


Négy egymást átfedő zónából városi plaza jönne létre. A négy zóna: a városi völgy, vörösszőnyeges terület, hírességek útja és a PIFF csatornapark. Az egyes zónákat olyan könnyen felismerhető, az adott funkcióknak otthont adó épülettárgyak jelölik, mint a mozihegy, a PIFF-domb, a kettős kúp csarnoka, és a szabadtéri amfiteátrum, azaz a medence. Az épülettárgyakat és a különböző zónákat virtuális égboltként működő tetőelemek kötik össze, így folyamatos, multifunkcionális városi tér jön létre.
A flexibilis építészeti megoldásoknak köszönhetően a média, a technológia, a szórakozás és a pihenés összekapcsolva, egy helyen a különböző események által egyedi élményt nyújt. Az ennek következtében változó terek a kulturális kísérletezés és transzformáció városi katalizátorává válnak.

 

2/11

3/11

4/11

 

Funkcionális zónák
A különböző funkciók által kijelölt zónák a szabadtéri programoknak megfelelően adnak értelmet a helyszínnek. A szabadonálló elemek révén jön létre a különböző funkciók által generált forgalom szabad hálózata. Az egyes elemek formája és helye dinamikus és kötetlen feszültséget teremt a talaj és a tető között.

A mozihegy

A mozihegy hat függőlegesen egymásra helyezett moziteremből álló multifunkcionális épület, a legfelső szinten az iskolával és az archívummal. A különböző méretű tömegek között létrejövő negatív terek multifunkcionálisak, és a mozik és az iskola előtereiként funkcionálnak. Ily módon, a hibrid átfedés programjával maximálisan hasznosítható az alapterület, és napközben, de éjszaka is életteli marad a tér.

A PIFF-domb

A PIFF-domb olyan felületi "képződmény", amely révén a szabadtéri mozi tere, az átjáró, az előadóterem, a PIFF-központ és a PIFF-iroda létrejön. Az alaprajz flexibilis kialakításának köszönhetően a különböző követelményeknek megfelelően a fesztivál idején és a mindennapokban is jól használható.

 

5/11

6/11

7/11

 

A kettős kúp
A hegy és a domb összekötő elemeként funkcionál a kettős kúp, amely egyben a teljes komplexum szimbolikus bejárata is. A fesztivál ideje alatt itt van a mozikomplexum és az átjáró VIP bejárata, de a spirális rámpán megközelíthető VIP lounge terével együtt a rendezvények előtti várakozásra is használható. A mindennapokban a földszinten szabadtéri asztalokkal is kiegészülő kávézó, a felső szinten pedig bár és lounge kap helyet itt.

A városi zónák
A városi zónák a funkcionális zónákat összekötő félig szabadtéri tereket kapcsolják össze, és a kinti programok (szabadtéri mozi, hírességek útja, vörösszőnyeges terület) által válnak élővé.

A városi völgy
A völgy, kihasználva a lejtős területet, a PIFF-domb tribünszerű tömegével együtt hozza létre a szabadtéri mozi nézőterét. A hegy többrétegű felülete mellett annak változtatható zsaluzott felszínén a többféleképpen forgatható lemezek lehetővé teszik vetítővászon, hagyományos reklámfelület, vagy LED-felület kialakítását. A lemezek részben nyithatóak, és így betekintést adnak a hegy és a völgy forgalmi zónáinak üvegezett tömegére.

 

8/11

9/11

10/11

 

A hírességek útja
A hírességek útján található a nyilvános plazaként funkcionáló udvar. A talajfelszínbe süllyesztett technika segítségével kivetíthető a sztárok, rendezők, és producerek holografikus alakja. A vetítőprogram a fesztivál eseményeivel kapcsolatos információk közlésére is alkalmas, igénytől függően, míg a vetített alakok az udvar állandó elemei lehetnek.

A vörös szőnyeg
A PIFF fesztivál és más rendezvények idején a vörösszőnyeges zóna a médiaesemények központi helye, a bevonulók útvonala. A konceptuális vörös szőnyeg a kettős kúptól déli irányban a parkig és a mólóig húzódik. A VIP vendégek limuzinjaikból kiszállva, vagy hajón a mólóhoz érkezve léphetnek a szőnyegre, amely spirális rámpában folytatódva vezet fel a VIP lounge területére és a tetőre.

A PIFF csatorna és a park

A PIFF csatorna és a park a nyilvános programok hálózatának meghosszabbításaként funkcionál a folyómenti parkban, és a folyó és a mozikomplexum összekötő eleme lesz. A csatornák által körülvett nyitott rendezvényhelyszín, a "medence" hajóval is megközelíthető. A komplexum jövőbeli bővítését a csatornák által körülhatárolt szigeten képzeljük el, amely a komplexum és a környező közösségi terek, valamint a táj további összekapcsolását is megoldaná.Tervek: COOP HIMMELB(L)AU - Wolf D. Prix, Helmut Swiczinsky + Wolfdieter Dreibholz
Vezető tervező: Wolf D. Prix
Társtervező: Michael Volk
Főmunkatárs: Martin Oberascher
Tervezőcsoport: Sergio Gonzales, Rob Henderson, Halstein Guthu, Matt Kirkham
A pályázat tervezői: Victoria Coaloa, Rob Henderson, Paul Hossowski, Joerg Hugo, Irakli Itoni Alex Jackson, Matt Kirkham, Shannon Loew, Mona Marbach, Jens Mehlan, Tom Wiscombe, Burcu Bicer, Etienne Chanpenios, Monika Heliosch, Akvile Rimantaite
Renderelés: Armin Hess


Megbízó: Busan önkormányzata
Használatbavevő: Pusan Nemzetközi Filmfesztivál

Szerkezettervek: B+G Ingenieure, Bollinger und Grohmann GmbH, Frankfurt / Bécs
Környezeti és energiakoncepció: Brian Cody / Arup, Németország

A helyszín területe: 32.100 m2
Alapterület (belső terek): 32.600 m2
Beépített terület: 8.774 m2
Beépített térfogat: 183.100 m3

Pályázat (1. díj): 2005. november
Tervezés kezdete: 2007. január
Építés kezdete: előreláthatólag 2008. október
Átadás: előreláthatólag 2011. október
Építési költségterv: 71 millió euró, kb. 2.200 EUR/m2 (belső terek)

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk