Épülettervek/Hallgatói terv

Csend és nyugalom a faddi holtágnál

1/18

Főfal metszet

?>
Főfal metszet
?>
Helyszínrajz
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Makett
?>
Makett
?>
Makett
?>
Makett
?>
Makett
?>
Szerkezet
1/18

Főfal metszet

Csend és nyugalom a faddi holtágnál
Épülettervek/Hallgatói terv

Csend és nyugalom a faddi holtágnál

2019.07.03. 06:00

Projektinfó

Földrajzi hely:
Fadd-Dombori

Építészek, alkotók:
Szabó Daniella

Stáblista

Szabó Daniella, SZIE – Ybl Miklós Építéstudományi Kar
Konzulens: Prof. Dr. Kiss Gyula DLA - építész

A helyi üdülőtelepre jellemző apartmanok formavilágát idéző csónakházat tervezett Szabó Daniella a Duna partjára Fadd-Domboriban, amely kiszolgálná a környékre jellemző vízisportokat, fellendítené a turizmust és a környék szimbólumává válhat.

Tervezésem helyszínéül Fadd község déli részén elhelyezkedő területet választottam, a Fadd-Dombori elnevezésű üdülőterületet. Azon belül is egy, a Duna partján elhúzódó telket. Fadd Tolna megyében található, az ország déli részén, nem messze Pécs, illetve Szekszárd városától. Domboriban leginkább csak üdülők találhatók, viszont az egyre népszerűbb és rohamosan fejlődő települést már egyre többen választják lakóhelyükként is. 

Dombori története

Az 1950-es években a jelenlegi Gyermek, és Ifjúsági Tábor területén egy KISZ sátortábor működött. A '60-as évektől, a tábor kialakítása után beindultak az akkori állami vállalatok beruházásai is. Többen felfigyeltek a terület kínálta lehetőségekre, az érintetlen partszakaszokra, majd sorra elkezdtek épülni a vállalati és magánüdülők.

A '70-es években jött létre a központ, kisboltok és más szolgáltatók épültek. A '80-as évek közepén már elkezdték a jelenlegi szabad strand parcellázását és fürdőhellyé alakítását. Ezt követően 1989-ben épült ki a szennyvízhálózat, amely itt hamarabb jött létre, mint a hivatalos lakóterületen, Faddon. 1991-ben épült meg az új víztorony, mellyel elkezdődhetett az ivóvíz hálózat korszerűsítése. Ezt követően épült meg a holtágban a kajakpálya.

Ezek után önálló gondnokságot hoztak létre, elkezdődött a holtág mederrendezése, az iszap kiemelése, ezáltal a strandolási minőség javítása.

A folyamatos felújítások után mégis elkezdtek kiszáradni a patakok, a víz minősége romlásnak indult. Teljesen megszűnt a lápvilág, a mezőgazdaság is veszélybe került, a holtág vize pedig már fürdésre sem volt alkalmas. A fordulat 1994-ben következett be, amikor a térség önkormányzatai összefogtak, valamint a segítségükre sietett a Paksi Atomerőmű Zrt. vezetése is.

Új csatornarendszer épült, idevezették az atomerőmű hűtővízét és visszatért az élővilág, újra kivirágzott a holtág.  Az üdülőépületek száma ez idő alatt közel 700-ra nőtt, mely magában foglal még 6-8 kisebb vállalkozást is.

A rehabilitáció szerencsére sikeres volt, a vízszint eredeti magassága visszaállt, az élővilág visszatért, a természet újra szinte eredeti formájában volt jelen.

Látványterv
10/18
Látványterv


Látványterv
7/18
Látványterv


Látványterv
5/18
Látványterv


Látványterv
11/18
LátványtervVízi sportélet Domboriban
 

Fadd-Domboriban nagy népszerűségnek örvendenek a vízi sportok, többek között a kajak, és kenu versenyek. Az Atomerőmű kezdeményezésére épült egy versenypálya, a Domboriban 12 km, Tolnán 18 km hosszan elterülő holtágban.

Az új pálya kiváló lehetőséget nyújtott mind a versenysportot űzőknek, mind a kedvtelésből evezőknek a gyakorlásra. A pálya a 90-es években fontos versenyeknek is adott otthon, többek között még olimpiai válogató versenyt is rendeztek, de az utóbbi évek viszontagságai meglátszanak rajta, már csak a főbb elemek látszanak a vízben.

1985-óta új sportág, a triatlon hódította meg az üdülőtelepet és Sport-Tolna néven kedvelt programmá vált. Mára éves szinten rendszeresen megrendezik a sporteseményt, ahol a versenyzőknek 3 sportágban kell teljesíteniük: úszásban, kerékpározásban és futásban. Az országban először Domboriban rendeztek ilyen versenyt, ahol manapság már nem csak leigazolt sportolók, hanem üdülők, helyi lakosok és lelkes látogatók is nevezhetnek, így téve még színesebbé az egész eseményt.

A település fő eseményének mégis a Sárkányhajó fesztivál számít, ami 2007 óta minden évben megrendezésre kerül a volt kajak-kenu pályán. Ennek keretén belül tartják meg a Magyar Sárkányhajó Bajnokságot is. Csapatépítő, egyben szórakoztató jellegénél fogva a mai napig az egyik legnépszerűbb fesztivál a környéken.

Makett
15/18
MakettLátványterv
12/18
Látványterv

Tervezési koncepció 

Diplomamunkámban azzal a problémával kívántam foglalkozni, miszerint annak ellenére, mekkora népszerűségnek örvendenek a vízi sportok a holtág mentén, a fejlesztés az említett területet mégis elkerüli.

A versenyek töretlen sikerrel zajlanak évről évre, az év leglátogatottabb időszaka a versenyszezon, valamint egyre több nyaraló ember kíván csatlakozni a versenyzőkhöz. Mindezek ellenére, a községben végbemenő, jelenleg is zajló folyamatos fejlesztések mégsem térnek ki a sportok integrálására a turizmusba.  

A tervezett épületem egy csónakház a vízparton. Az alap elképzelés szerint a versenyek összeszedett koordinálására és csónakok tárolása céljából épülne. A területen jelenleg egy elhagyatott kisebb csónakház található, amely azonban az alapvető tevékenységek ellátására sem képes. A csónakház egyfajta központi épületként is funkcionálna, ahol az érdeklődők információt kaphatnak, a versenyzők összegyűlhetnek, pihenhetnek a versenyek között, nyugodtan készülhetnek a megmérettetésekre. Központi funkciója a csónaktárolás, ahol nem csak a versenyzők tárolhatnák csónakjaikat, hanem a hétköznapi nyaralók is bármikor bérelhetnek, hogy közelebbről élvezzék a holtág nyújtotta nyugodt környezetet.

Helyszínrajz
2/18
Helyszínrajz


Makett
16/18
Makett


Látványterv
9/18
LátványtervTelek

A tervezési területem a Duna mellett található, a céltoronytól nyugatra. A torony túloldalán található a nemrég felújított partszakasz, ami minden nyáron népszerű strandolóhely. A terület körül körben kiépített beton járda terül el, mögötte az üres füves sík területtel. A telek végén néhány nagyobb fa található a bevezető út mentén. A céltorony mellett burkolt parkoló is található, ennek bővítését is tervezem az épületem és a kikötő rész mellé.

Az épületet önálló egységként kezelném, összekötve a vízzel. Kikötő, stég, csónakbeszálló, valamint akadálymentes csónakdokkoló is tartozna hozzá.

A céltoronyhoz közvetlenül nem kötném hozzá, viszont nem is tervezem sem átalakítani, sem lebontani.

Fadd-Dombori kis település létére, nagyon jó lehetőségekkel rendelkezik. Az üdülőterületen komplett kiépített úthálózat található, a szennyvíz és csatornarendszer teljes körűen kiépített, valamint a további fejlesztések is gyors iramban haladnak.

Jelenleg a tervezési terület megközelíthetősége egyszerű, mind autóval, mind tömegközlekedéssel könnyen elérhető. Ezen felül folyamatban van a bicikliút továbbfejlesztése is, amely végighalad egész Domborin, be egészen Fadd központjába, ellenkező irányban pedig egészen Tolnáig elhúzódik majd. A Duna mentén, a töltésen jelenleg is van bicikliút, ezt is bevonják a beruházásba, felújítják, korszerűsítik. A part mentén így megoldott a biciklizés lehetősége, ahol festői táj tárul az arra kirándulók elé, valamint egyszerű megközelíthetőséget nyújt egészen a Duna part mentén, a nemrégiben felújított szabad strandon át.

Építészeti koncepció 

Szerkezet
18/18
Szerkezet
Az épület földszintjén helyet kapnának az irodák és az információs pult, valamint mosdók, dopping helység, a büfé és étkezőtér. A központi helységből nyílik a lift és a lépcsőház, ahonnan fel lehet jutni az emeletre. A másik épületrészben található a csónaktároló. Az emeleten egy nagy központi pihenőrész került kialakításra, ahonnan nyílnak tárgyalók és a tároló, a folyosóról pedig az öltözők. A csónaktároló emeletén található egy nagy konditerem, szaunával és mosdókkal. A versenyzők így a téli szezonban is teljes erőbedobással tudnak készülni a versenyszezonra. Az épület függönyfalain keresztül impozáns látvány terül elénk kilátással a Dunára.

Formailag és szerkezetileg is szerettem volna szorosan kapcsolódni a területhez és a környezethez.

Az épülethez akadálymentes útvonal is készült, az információs táblák az épületben is ezt szolgálják, valamint a stég mellett egy akadálymentes csónakdokkoló is épül, hogy a kerekesszékkel érkezők is igénybe tudják venni a csónakázás lehetőségét. 

Formaalkotásnál az üdülőtelep legjellemzőbb és legszembeötlőbb mintáját követve, a tető a két lezáró homlokzati részen nyeregtető, viszont teljesen leér a talaj szintjére. Ez a fajta kialakítás az üdülő egész területén nagyon népszerű, valamint a nemrégiben átadott luxus szálloda kis apartmanjai is ezt az elvet követték. A kis háromszögek többszörözéséből és torzításából alakult a jelenlegi tetőforma, ami az épület karakterévé nőtte ki magát. Látványterv
3/18
Látványterv

Alkalmazott anyagokban és szerkezetben elsősorban fában gondolkodtam, ezt választottam az épületem fő kiindulópontjául. A teherhordó szerkezet fa vázszerkezet, fa szarufa sűrítésekkel, melyeket acél gerendák erősítenek. A főfal, válaszfal és a födémrendszer WOLF könnyűszerkezetes rendszerrel készült, a látszó burkolatok pedig szintén fa homlokzatburkolat és fémlemez tetőfedés, függönyfal homlokzati megnyitásokkal.

Az épületem egy társadalmi találkozóhely is, amely összefogja a környéken szerveződő vízi sportágakat, helyszínt, központot nyújt számukra. Az épület nem csak a versenyzőket szolgálná, hanem minden idelátogatónak nyújtana információt, szurkolási és sportolási lehetőséget. Az épület formája kiemeli a hely karakterét, egyfajta szimbólumként emelkedve az üdülőterület fölé.

Szabó Daniella, SZIE – Ybl Miklós Építéstudományi Kar

Forrás:

http://www.dombori.eu/dombori-tortenete

http://www.dombori.eu/sport

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok

SZALÓC ÉS BORZOVA // Rejtett Kincsek

2023.03.31. 07:52
10

A gömöri bányavidék kapujában vagyunk: Szalóc és Borzova két magyar falu, két középkori eredetű temlommal. Szalócon egy 14. századi eredettel bíró kegyhely áll, melynek régi szentélye egy 19. század elején hozzáépült hajóval és zsindelyes hagymakupolával büszkélkedik. Borzova szintén középkori múltú temploma még várja régi freskóinak felfedezését, ám kutatása például már egy DNS vizsgálathoz is támpontott nyújtott.

A gömöri bányavidék kapujában vagyunk: Szalóc és Borzova két magyar falu, két középkori eredetű temlommal. Szalócon egy 14. századi eredettel bíró kegyhely áll, melynek régi szentélye egy 19. század elején hozzáépült hajóval és zsindelyes hagymakupolával büszkélkedik. Borzova szintén középkori múltú temploma még várja régi freskóinak felfedezését, ám kutatása például már egy DNS vizsgálathoz is támpontott nyújtott.

Nézőpontok

A SÉNYEI KEMENCE KÁPOLNA // Egy hely + Építészfórum

2023.03.24. 16:12
5

Kemence, kucsma, kas...Az idén 90 éves Vadász György egyik legérdekesebb épülete egy ökomenikus kápolna, mely a sényei szőlőhegyen uralja a tájat. Az egyetlen konkrét építészeti stílusba sem besorolható kápolna ősi formákat idéz, konkrét előképe pedig egy népi tyúkól volt. Az Egy hely csapata a Kemence Kápolnánál járt.

Kemence, kucsma, kas...Az idén 90 éves Vadász György egyik legérdekesebb épülete egy ökomenikus kápolna, mely a sényei szőlőhegyen uralja a tájat. Az egyetlen konkrét építészeti stílusba sem besorolható kápolna ősi formákat idéz, konkrét előképe pedig egy népi tyúkól volt. Az Egy hely csapata a Kemence Kápolnánál járt.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk