Épületek/Középület

Diákszálló Graphisoft módra

1/23

Helyszínrajz, forrás: Vikár és Lukács

?>
Helyszínrajz, forrás: Vikár és Lukács
?>
Alaprajz, forrás: Vikár és Lukács
?>
IBS Diákszálló, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
IBS Diákszálló, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
IBS Diákszálló, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
IBS Diákszálló, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
IBS Diákszálló, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
IBS Diákszálló, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
IBS Diákszálló, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
IBS Diákszálló, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
IBS Diákszálló, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
IBS Diákszálló, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
IBS Diákszálló, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
IBS Diákszálló, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
IBS Diákszálló, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
IBS Diákszálló, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
IBS Diákszálló, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
IBS Diákszálló, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
IBS Diákszálló, forrás: Vikár és Lukács
?>
IBS Diákszálló, forrás: Vikár és Lukács
?>
IBS Diákszálló, forrás: Vikár és Lukács
?>
IBS Diákszálló, forrás: Vikár és Lukács
?>
IBS Diákszálló, forrás: Vikár és Lukács
1/23

Helyszínrajz, forrás: Vikár és Lukács

Diákszálló Graphisoft módra
Épületek/Középület

Diákszálló Graphisoft módra

2015.01.21. 15:16
MÉD

Projektinfó

IBS Diákszálló

URL:
Vikár és Lukács Építész Stúdió Kft.

Tervezés éve:
2013

Építés éve:
2014

Bruttó szintterület:
3600 m2

Stáblista

építész tervező: Vikár András, Lukács István, Gál Áprád, Bencsik Tamás
építész munkatársak: Mangel János, Kákóczki Norbert, Szentmáry Szabolcs, Berecz Dániel
statikus tervező: Hegedűs Péter
gépész tervező: Bukovics János
elektromos tervező: Sápi József
épületszerkezetek: Higi Balázs
építtető: Graphisoft Park Ingatlanfejlesztő Kft.

MÉD:

Letölthető dokumentumok:

Az IBS diákszállójának megvalósulásával a Graphisoft Park magas építészeti minősége továbbgyűrűzött déli irányba a Jégtörő utca mentén és biztató jövőt vetít előre a még jórészt beépítetlen terület számára. Bemutatjuk Vikár András, Lukács István, Gál Áprád, Bencsik Tamás és munkatársaik épületét.

"A tervezésre több koncepciót megvizsgáló vázlattervi munka után kaptunk felkérést. Az épület eredetileg egy bővebb koncepció szerint a diákszállót és kezdő vállalkozások irodáit egyaránt tartalmazta volna. Később a program és a helyszín csak a diákszállóra szűkült." - tudtuk meg a tervezőktől.

Az IBS – International Business School – diákjainak készült szálló szabadon álló tömege három elemből szerkesztett, amelyek megközelítőleg egy "Y" alakját rajzolják ki. Ennek egy négyszintes szára az épület másik két, egy szinttel alacsonyabb része fölé nő, így az utca felé kétoldalt előrelépő alacsonyabb tömegű szárnyak fogják közre a bejárathoz vezető védett udvart. A három tömegelem egységét egy összefüggő vonal mentén meghúzott külső kontúr erősíti meg, tartja egyben.

IBS Diákszálló, fotó: Bujnovszky Tamás
6/23
IBS Diákszálló, fotó: Bujnovszky Tamás

A szárnyak metszéspontjában, a négyszintes épületszárny utca felől látható keskenyebb homlokzatán nyílik a bejárat. Felette, az épület súlypontjában, az emeleteken a közösségi térrészek kaptak helyet, melyek természetes világításáról minden szinten nagyméretű üvegfelületek gondoskodnak, így az épület legnyitottabb, legáttörtebb homlokzatát mutatják. Ehhez a részhez kapcsolódik az épület közlekedő magja, a liftek, a lépcsőház, és ebből a közös térből ágaznak szét a szárnyakat feltáró középfolyosók, melyekről a szobaegységek nyílnak.

"Az épület belsőépítészeti kialakítására készített terveink megvalósítására anyagi okokból nem került sor. A közös területek eredeti elképzeléseink szerinti színes világának kibontása, működtetése is az IBS és hallgatóinak jövőbeli leleményességén múlik." - teszik hozzá a tervezők.

IBS Diákszálló, forrás: Vikár és Lukács
22/23
IBS Diákszálló, forrás: Vikár és Lukács

A homlokzatok burkolására a tervezők két azonos színű, ám eltérő textúrájú kerámiaelemet használtak fel: simát és bordázottat. A látszólagos rendszertelenségben felhelyezett elemek a felületi különbségek következtében különböző szögből nézve, különböző napszakokban más és más tónusban adják vissza ugyanazt a színt. A homlokzatot vízszintesen tagoló szürke szalagablak-sávok visszahúzott síkját a sarkoknál a burkolati síkig kiemelt üvegsávok szövik egybe.

Az épület alatti mélygarázs lehajtója a ház mögött épült meg, így a rámpa nem zavar bele az épület egyetlen nézetbe sem. 

Lukács és Vikár Építész Stúdió

IBS Diákszálló, fotó: Bujnovszky Tamás
13/23
IBS Diákszálló, fotó: Bujnovszky Tamás

Munkálatok Mapei termékekkel a Graphisoft Park oktatási negyedében

Noha a Graphisoft Park bérbe adja építményeit, azok saját tulajdonban maradnak. Ezért a beruházónak többszörös érdeke, hogy felújítandó és új épületeit magas minőségben és igényes anyagokkal építse.

A kivitelezési munkálatokat a Pretz Mozaik Kft. végezte, akik korábban a Park másik három épületében is dolgoztak. Ahogy az előző három helyszínnél, úgy a diákszállónál is a vízszigetelési, vízzárási feladatokat végeztek, esztrichet építtettek, válaszfalakat emeltek, vakolási és melegburkolási munkálatokat végeztek, amelyekhez a Mapei termékeit választották. 

Az új építésű diákaszálló valamennyi szintjén esztrich aljazt van, amely létrehozásához a korábban már jól bevált Topcem terméket alkalmazták. Az oktatási negyed 58-as épületének lemezes szigeteléséhez a Polyglass Trend VS-t, a tartófalak belső oldalán a pinceszinten az Idrosilex Pronto vízzáró bevonatot használták. A falak Mapestop felszivárgó nedvesség elleni injektálását is elvégezték. 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Középület

SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM // Egy hely + Építészfórum

2021.01.06. 17:41
00:08:06

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő része a budapesti Szépművészeti Múzeum 114 éves épületét mutatja be. Kiváló alkalom, hogy a pandémia miatt zárva tartó múzeum tereit virtuálisan is megcsodálhassuk. Így mikor következőnek ott járunk, olyan részletekre is rácsodálkozhatunk, melyek ezidáig elkerülhették figyelmünket.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő része a budapesti Szépművészeti Múzeum 114 éves épületét mutatja be. Kiváló alkalom, hogy a pandémia miatt zárva tartó múzeum tereit virtuálisan is megcsodálhassuk. Így mikor következőnek ott járunk, olyan részletekre is rácsodálkozhatunk, melyek ezidáig elkerülhették figyelmünket.

Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

GRAPHISOFT PARK // Egy hely + Építészfórum

2020.12.10. 10:09
00:07:09

Az egykori Óbudai Gázgyár területe 1998 óta ad otthont egy folyamatosan épülő-szépülő irodaparknak. Első épületeinek téglaarchitektúrája a mai napig viszonyítási pont a hazai építészetben, és azóta is az ipari fejlődés és az igényes építészet találkozásának színtere. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti GRAPHISOFT Parkkal ismerkedhetünk meg.

Az egykori Óbudai Gázgyár területe 1998 óta ad otthont egy folyamatosan épülő-szépülő irodaparknak. Első épületeinek téglaarchitektúrája a mai napig viszonyítási pont a hazai építészetben, és azóta is az ipari fejlődés és az igényes építészet találkozásának színtere. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti GRAPHISOFT Parkkal ismerkedhetünk meg.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk