/ MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek
Épületek/Középület

Egy csipet Ázsia pesti keretben - a Lotus Shot Bar

1/11

hátsó terem - építész: LAB5 - fotó: Batár Zsolt

?>
hátsó terem - építész: LAB5 - fotó: Batár Zsolt
?>
hátsó terem - építész: LAB5 - fotó: Batár Zsolt
?>
hátsó terem - építész: LAB5 - fotó: Batár Zsolt
?>
a bár látványa az előtérből - építész: LAB5 - fotó: Batár Zsolt
?>
a bár látványa az előtérből - építész: LAB5 - fotó: Batár Zsolt
?>
a bár látványa az előtérből - építész: LAB5 - fotó: Batár Zsolt
?>
központi terem a bárral - építész: LAB5 - fotó: Batár Zsolt
?>
origami alapgondolatú bútor köti össze a bár erősen tagolt tereit - építész: LAB5 - fotó: Batár Zsolt
?>
Lotus Shot Bar - építész: LAB5 - fotó: Batár Zsolt
?>
átlátás a pult irányába- meglévő és installált markánsan válnak el egymástól - építész: LAB5 - fotó: Batár Zsolt
?>
1/11

hátsó terem - építész: LAB5 - fotó: Batár Zsolt

Egy csipet Ázsia pesti keretben - a Lotus Shot Bar
Épületek/Középület

Egy csipet Ázsia pesti keretben - a Lotus Shot Bar

2016.09.05. 14:20
MÉD

Projektinfó

Lotus Shot Bar

URL:
LAB5 architects

Tervezés éve:
2015

Építés éve:
2015

Bruttó szintterület:
104 m2

Stáblista

építész vezető tervező: Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna
építész munkatársak: Borbély Júlia, Szegedi Zoltán 

MÉD:

Letölthető dokumentumok:

Egyszerű terek, nyers téglafalak, egyedi bútorok, hófehér pult jellemzi a LAB5 architects csapata apró, de izgalmas projektjét. A divatos romkocsma hangulattól tudatosan eltávolodó koncepció nyíltan felvállalja, hogy a bár egy pesti bérház pincéjében van. Batár Zsolt fotói. 

Lotus Shot Bar


Egy Magyarországon élő ázsiai befektető különös vállalkozásba fogott, összegyűjtötte kedvenc európai és távol-keleti italait, és nyitott egy apró shot bárt a Nagymező utcai bulinegyed tövében. A koktélok alapanyagai egzotikus országokból érkeznek, és aki nem a tömény örömökre vágyik, az hódolhat a belga sörnek vagy ébredezhet a vietnami kávé segítségével.

A shot bár koncepciójának elkészítéséhez irodánkat kérték fel a megrendelők, akik kifejezett kérése volt a lehető legegyszerűbb belsőtér. A tervezés során az elrendezéstől kezdve a részletek kidolgozásáig közösen haladtunk előre, rengeteg időt töltve a helyszínen. A kezdeti skiccektől a megvalósulásig gyakorlatilag folyamatosan a jó arányokkal megáldott fél-pinceszinti, boltíves terekben egyeztettünk. A Dessewffy utcára néző ablakokon, a járókelők lábai között szűrődött be a fény.


a bár látványa az előtérből - építész: LAB5 - fotó: Batár Zsolt
5/11
a bár látványa az előtérből - építész: LAB5 - fotó: Batár Zsolt




A tulajdonosok a termékek árazásánál úgy döntöttek, hogy nem akarnak elszállni, és a térben is a meglévő elemek legoptimálisabb megtartásával, az adottságok ideális kiaknázásával számoltunk. Három, egymáshoz sorban kapcsolódó fő térről van szó, a pult a középsőbe került. A súlyponti helyzetből adódva ideális ez az elrendezés: középen intenzív élet jön létre, a pultban állók rálátnak a bejárat felől frissen érkezőkre és könnyen kiszolgálják a hátsó részben ülőket.

A belső atmoszféra megfogalmazásában tudatosan távolodtunk el a ma divatos romkocsma hangulattól, viszont a megjelenésben felvállaltuk, hogy egy pesti bérház pincéjében vagyunk, még ha térérzet s hangulat szempontjából más volt a célunk.


origami alapgondolatú bútor köti össze a bár erősen tagolt tereit - építész: LAB5 - fotó: Batár Zsolt
8/11
origami alapgondolatú bútor köti össze a bár erősen tagolt tereit - építész: LAB5 - fotó: Batár Zsolt




A pince záró falai nyers téglával borítottak, csupán a boltíveket festettük le, többféle árnyalatú szürke színben (kintről befelé egyre sötétebb tónussal). Megtartottuk a nyílászárókat sőt, a bérház hátsó, nem használatos traktusaiba vezető pincei vasajtót is. Ebbe a pesti „keretbe" kerültek a beépített elemek, ahol áttételesen utalunk az ázsiai fúzióra. A bejárat melletti kis lepakolós asztal lépcső mellett mellvédként folytatódik és felvezet az ajtóig, de a másik irányban a következő helyiségbe fut, ahol az ő kiöblösödése adja a központi pultot. A hófehér bútor vonalvezetése és megformálása az origamit idézi. Olyan, mintha egy lap hajtogatásából készült volna. Az egyes éleket és felületeket a hangulat és a hajtogatás hatásának erősítése végett rejtett dekor világítással láttuk el.

A szabad bútorozás esetében nem találtunk a büdzsének megfelelő, egyszerű, és strapabíró bútorokat, így végül azokat egyedileg kellett elkészíttetni. Minden felület, amivel érintkezünk (az ülőke, a háttámla és az asztallap) fából készült. A tartó elemeket olyan filigránra vettük, amennyire a szerkezet azt megengedte.


hátsó terem - építész: LAB5 - fotó: Batár Zsolt
2/11
hátsó terem - építész: LAB5 - fotó: Batár Zsolt




A boltozat alatt keletkező kis belmagasságú területekre, helykihasználás végett, könyöklőket és bárszékeket helyeztünk. Azért, hogy senkinek se kelljen a falat néznie, kialakult egy az ülő emberre szerkesztett fogazott alaprajzi kontúr, ami egyébként tényleg nagyon kényelmes.

Az elhelyezett általános dekorvilágításokon felül két érdekességgel kísérleteztünk. A boltív legmagasabb éle mentén elhelyeztünk egy világító ledszalagot, ami a boltozat okozta pince hangulatot enyhíti. A hátsó „különterem" esetében a világítás nagy részét az ülőalkalmatosságok alatt helyeztük el. Hagytuk, hogy a fény a durva raklapok között kijutva, az épület megöregedett szerkezetein játszadozzon.

LAB5 architects

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Városépítészet

WEKERLETELEP // Egy hely + Építészfórum

2020.10.28. 14:46
00:06:33

Lakótelep csak éppen másképp! A Wekerletelep minden túlzás nélkül a hazai építészettörténet egyik legfontosabb és legkiemelkedőbb állomása. Egy olyan kor ma is élő és működő hagyatéka, amikor az állam még kötelességének tartotta, hogy polgárai lakhatásásról méltó módon gondoskodjon. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozata ezúttal a Kós Károly térre és környékére kalauzol minket. / A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja. /

 

 

Lakótelep csak éppen másképp! A Wekerletelep minden túlzás nélkül a hazai építészettörténet egyik legfontosabb és legkiemelkedőbb állomása. Egy olyan kor ma is élő és működő hagyatéka, amikor az állam még kötelességének tartotta, hogy polgárai lakhatásásról méltó módon gondoskodjon. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozata ezúttal a Kós Károly térre és környékére kalauzol minket. / A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja. /

 

 

Épületek/Irodaépület

VISION TOWERS IRODAHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.10.14. 15:17
00:03:53

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk