Épületek/Középület

Egy energetikai felújítás margójára

1/11

Alaprajz

?>
Alaprajz
?>
A régi homlokzat
?>
A régi homlokzat
?>
A régi épület metszetei
?>
A felújított épület metszete
?>
A felújított épület metszete
?>
A felújított épület metszete
?>
Felújítás előtti állapot
?>
Felújítás előtti állapot
?>
Felújítás előtti állapot
?>
Felújítás előtti állapot
1/11

Alaprajz

Egy energetikai felújítás margójára
Épületek/Középület

Egy energetikai felújítás margójára

2019.05.27. 16:03

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budakeszi

Építészek, alkotók:
Bártfai-Szabó Gábor

Új egészségháza lett Budakeszinek. Pontosabban nem új – csak szemre tűnik annak –, valójában a régi az. Átépítették talán? Még azt sem. De hogyan lehet ekkora változást belezsúfolni egy egyszerű energetikai felújításba? Bártfai-Szabó Gábor terve.

A rendelő korábbi formájában a budakeszi lakosság közösségi munkájából épült, ennek megfelelő megoldásokkal. A többszöri bővítés – összesen három ütem – szerkezeti szempontból is kihívások elé állította a tervezőt, mivel a rossz alapozás és a dilatáció kispórolása miatt az épület megrepedt. Az eredeti – befelé lejtő – tetőforma pedig beázásokhoz vezetett. Az ahogy esik úgy puffan módon toldozott-foldozott egyszintes épület a születése körülményeiből adódó lepusztultság nélkül sem lehetett betegkímélő látvány. A Bártfai-Szabó Építészirodának a „hozott anyag" mellett azzal is meg kellett küzdenie, hogy a pályázatot energetikai felújításra írták ki, azaz az épülethez érdemben nem lehetett hozzányúlni, csak a homlokzathoz, a nyílászárókhoz és a tetőszerkezethez. Az eredmény mégis messzebbre mutat, mintha csak új ajtókat, ablakokat, továbbá a külső szigetelést követő festést kapott volna az épület.

Felújítás előtti állapot
9/11
Felújítás előtti állapot



Felújítás előtti állapot
8/11
Felújítás előtti állapot



Felújítás előtti állapot
10/11
Felújítás előtti állapot


A Városháza és a Rathauskeller, azaz a kulturális intézményként működő városháza-pince közötti udvar végén, gyakorlatilag a Polgármesteri Hivatal mögött található. Körbejárva az az érzése az embernek, hogy teljesen új az épület, amelyet alighanem egy sóderos, drótkerítésbe nőtt ecetfás, parkolóként hasznosított foghíjtelekre vagy hátsó udvarra húztak fel. Mintha eleve így lett volna kitalálva: az egyik oldala a védőnői szolgálaté, a bejárat előtt rugós hintalovakkal, a másik a rendelőé, és így tovább. Az egyszintes épületnek mind a megjelenése, mind a beosztása annak ellenére átgondoltságot sugall, hogy a felújítás előtti épületre az egyáltalán nem volt jellemző, a beosztás például a főbejárat áthelyezésével nyert követhető logikát. A Bártfai-Szabó Építésziroda valóban mindent kihozott a szűkös lehetőségekből. A nyílászárók cseréje lehetővé tette, hogy azok mérete és funkciója is megváltozzon. A tetőszerkezet cseréje során megváltozhatott annak formája is, a korábban befelé lejtő – és állandó beázásokhoz vezető – megoldás helyébe egy felülvilágító tornyokkal látványossá, egyben praktikussá tett szerkezet került, amely teljesen átszabta a földszintes épület eredetileg unalmas arculatát.



Felmerül a kérdés, hogy miért tesz le többet a tervezőasztalra az építész a minimálisan elvártnál, miért feszegeti az energetikai felújítás határait addig, hogy az eredmény már majdnem újjáépítésnek számítson, megfelelve persze a pályázati előírásoknak. A miértre a szakmai kihívás mellett személyes választ is ad Bártfai-Szabó Gábor, aki budakeszi lokálpatriótaként is sokat tesz a város arculatáért: „Szerencsére ilyen ritkán van, de mi is ide járunk, ha orvoshoz kell vinni a gyermekeimet." Végignézve a régi-új rendelőn egy dologban lehetünk biztosak: néhány apróság is alapvetően változtathatja meg egy épület összhatását, ehhez mindössze annyi kell, hogy az építész magáénak érezze a feladatot, ne „letudja a kötelezőt", hanem próbálja meg a lehető legtöbbet kihozni még egy energetikai felújításból is.

A felújított épület metszete
7/11
A felújított épület metszete



Alaprajz
1/11
Alaprajz





 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

BAMBI ESZPRESSZÓ // Egy hely + Építészfórum

2021.06.08. 14:43
00:07:10

A most 60 éves Bambi Eszpresszó 1961 május 1-én, a munka ünnepén nyílt meg. A Frankel Leó utca sarkán álló, id. Janáky István által tervezett Lottóház aljában helyet kapó kávézó lényegében a megnyitása óta nem változott. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében az épület és az azt legendássá tevő eszpresszó történetét is megismerhetik a nézők.

A most 60 éves Bambi Eszpresszó 1961 május 1-én, a munka ünnepén nyílt meg. A Frankel Leó utca sarkán álló, id. Janáky István által tervezett Lottóház aljában helyet kapó kávézó lényegében a megnyitása óta nem változott. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében az épület és az azt legendássá tevő eszpresszó történetét is megismerhetik a nézők.

Helyek/Városépítészet

NAPRAFORGÓ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2021.06.08. 14:40
00:07:42

Az 1931-ben épült Napraforgó utcai kísérleti lakótelep a magyar építészettörténet kiemelkedő állomása, mivel ennek a kezdeményezésnek köszönhető a Bauhaus szellemiségének meghonosodása hazánkban. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának mai részében a számos különböző hátterű építész által létrehozott, mégis egységes hangulatot árasztó mintateleppel ismerkedhetünk meg.

Az 1931-ben épült Napraforgó utcai kísérleti lakótelep a magyar építészettörténet kiemelkedő állomása, mivel ennek a kezdeményezésnek köszönhető a Bauhaus szellemiségének meghonosodása hazánkban. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának mai részében a számos különböző hátterű építész által létrehozott, mégis egységes hangulatot árasztó mintateleppel ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk