Épületek/Lakóépület

Egyedi alpesi villa Olaszországban

2015.09.16. 14:00

Projektinfó

Földrajzi hely:
Olaszország, Lumezzane

Cég, szervezet:
Magyar Rézpiaci Központ

Építészek, alkotók:
Camillo Botticini

URL:
CBA - Camillo Botticini Architetto

Építés éve:
2014

Stáblista

építész vezető tervező: Camillo Botticini

A hegyoldalba fából és rézből épült ház messze van a város zajától. Itt szinte megáll az idő. Az épített környezet és a természet közötti kapcsolat volt Camillo Botticini építész kiindulópontja, amikor megálmodta ezt az olasz alpesi villát.

A fából és rézből épült C alakú ház egyedülálló lakóépület, amely térelrendezésével az épület által körülhatárolt három különböző tér összefolyik. A 700 méterrel a tengerszint felett, egy tisztáson álló villa közel van a Passo del Cavallóhoz, a Trompia-völgyet a Sabbia-völggyel összekötő meredek lejtőhöz; dél felé egy nyitott völgyre néz, míg a zöld hegyek dolomit csúcsai keretezik észak felé.

Az építőanyagok a föld és a táj kapcsolatát tükrözik: a föld adja a gyökereket a lejtős telek északi oldalán. A táj adja a szabadságot dél felé, az épület túlnyúlásával a völgy felé. Az északi hegyek felé nyitott udvaron a látogató megszemlélheti az 1200 méter tengerszint feletti magasságban lévő dolomitsziklák csúcsait, s annak folytatásaként a lejtős zöld síkságot. A déli oldalon a nagy ablak közvetít a beltér és a táj között, a dél felől érkező fényt egy kifelé táguló ablaknyílás vezeti az északi teraszra.


Könnyed, a telekhez illeszkedő, egyszerre nyitott és zárt épület. A telek adottságait a belső tér kialakításával összekapcsolva létrejön az otthon eszménye, a helyszínre fogékony modern ház. Az épületet olyan természetes anyagok használatával építették, mint az előoxidált réz és fa.

A háznak szabálytalan C alakja van, a negyedik oldalt lezáró, a zöld fennsíkra néző terasszal. Ez adja a ház tereit meghatározó planimetrikus szerkezetet, 3 különböző magasságú épülettestet hozva létre, melyek keletről nyugat felé emelkednek, ahol a tömeg a földbe integrálódva eltűnik. Az első épülettestben 3 hálószoba van, ebből kettő a teraszra néz, míg a harmadik, a fő hálószoba és annak fürdőszobája megnyílik a nyugati tisztás felé. A dél felé néző második épületrész a 3.5 és 4.5 méter közötti magasságú nappali, egy nyitott tér a terasz és a táj között. A zárt részt egy kandalló határozza meg, ami a déli ablakkal azonos méretű.





A nappali összefolyik az étkező dupla magasságú terével: egy összefüggő tér, amit a háromszög síkokból álló strukturált burkolat határoz meg, amelyben a világítási rendszer is fut. Az épülettest legmagasabb részét a galéria adja, ami alatt egy konyha nyílik a terasz felé, míg felül egy nyugodt helyet alakítottak ki az elmélyülésre. Egy összefüggő tér jött így létre, ami egyszerre nyitott kifelé, ugyanakkor védett is, kelet és nyugat felől pedig gyakorlatilag zárt.

Átjárás a szintek között: a fő szint egy 3 méteres kiugróval dél-kelet felé néz. A bejárathoz egy rámpa vezet, párhuzamosan a kandallós nappalival. Itt van egy lépcső az étkező szinthez, majd a félemeletre, ahol egy tetőablak nyílik az északi égboltra.


Megközelítés az út felöl: autóval egy föld alatti fedett rámpán lehet bejutni, egy szinttel a földszinti bejárat alá. A gyalogos bejáró egy felfüggesztett egyenes acélszerkezetű lépcső, ami az útról vezet a ház bejárati szintjéhez.
Egy lift köti össze a garázst a lakótérrel. A tároló és szerviz helyiségek az alagsorban kaptak helyet. A házban geotermikus hőszivattyú és szellőző falak vannak, ami természetes szellőzést biztosít a vastagsága (65 cm) ellenére is, melyek a hidegtől és a melegtől védenek (az olasz energia besorolás szerint magasabb, mint A osztály), így a háznak nagyon alacsony a fűtési költsége, szinte nincs fűtőanyag fogyasztása és egyáltalán nem szennyezi a környezetet.





Környezetbarát épületet szerettünk volna létrehozni, ennek megfelelően választottuk ki az építőanyagokat és a szigetelést, egy fenntartható házat alkotva, mely egyensúlyban van a környezetével. Zöld mezők és fák keretezik a külső hullámos előoxidált réz és Accoya fa burkolatot, a természet ember alakította visszatükröződéseit. A szellőző falak réz burkolata enyhén barázdált, hogy vibráljon a fény a nem fényvisszaverő felületen. A fa kihajláson tükröződnek a dél felől megtörő fények. A terasz padló Iroko fából készült, a nagy ablakok réz köpenybe süllyedve határozzák meg a teret. A belső térben a padló anyaga homok színű gyanta, fehérre festett gipszkarton falakkal és mennyezetbe süllyesztett lámpákkal, a korlátok üvegből készültek. A festett vas ablakok célja a tér felnagyítása és folytonossága a tájba való illeszkedés kiemelésével.

Az épület az Európai Réz az Építészetben pályázat rövidlistájára került, valamennyi rövidlistás épület megtekinthető a verseny magyar nyelvű weboldalán.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

A FÓTI PLÉBÁNIATEMPLOM // Egy hely + Építészfórum

2021.07.16. 15:51
00:07:54

A fóti Szeplőtelen Fogantatás-templom különleges helyet foglal el a magyar építészettörténetben. Legkvalitásosabb romantikus épületünk, és európai viszonylatban is kiemelkedően magas színvonalat képvisel. Érdekessége, hogy Ybl Miklós első önálló alkotása, minőségét tekintve mégsem különbözik a későbbi épületektől, az építész azonnal főművet alkotott.

A fóti Szeplőtelen Fogantatás-templom különleges helyet foglal el a magyar építészettörténetben. Legkvalitásosabb romantikus épületünk, és európai viszonylatban is kiemelkedően magas színvonalat képvisel. Érdekessége, hogy Ybl Miklós első önálló alkotása, minőségét tekintve mégsem különbözik a későbbi épületektől, az építész azonnal főművet alkotott.

Épületek/Örökség

MÁTYÁSFÖLD // Egy hely + Építészfórum

2021.07.16. 15:47
00:07:04

Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a mátyásföldi villanegyedbe kalauzoljuk nézőinket. Az egykori vadászterületen 1887-ben alapított település kezdetben a nyaralni vágyó pesti úri közönséget vonzotta. A terület arculatát nagyban meghatározza Paulheim József építészete, aki legalább 50 villát, valamint a templom és a későbbi gimnázium épületét is tervezte. 

Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a mátyásföldi villanegyedbe kalauzoljuk nézőinket. Az egykori vadászterületen 1887-ben alapított település kezdetben a nyaralni vágyó pesti úri közönséget vonzotta. A terület arculatát nagyban meghatározza Paulheim József építészete, aki legalább 50 villát, valamint a templom és a későbbi gimnázium épületét is tervezte. 

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk