Épülettervek

Építészeti tervvázlatok a miskolci Avasért - városszépítési pályázat eredménye

1/1

?>
1/1

Építészeti tervvázlatok a miskolci Avasért - városszépítési pályázat eredménye
Épülettervek

Építészeti tervvázlatok a miskolci Avasért - városszépítési pályázat eredménye

2005.08.12. 08:38

Projektinfó

Földrajzi hely:
Miskolc, Magyarország

Az "Építészeti tervvázlatok a miskolci Avasért" című városszépítészeti pályázatot a Bíráló Bizottság eredményesnek tartja. A beérkezett 21 db pályamű tekintélyes része értékes, a kiíró számára olyan gondolatokat, javaslatokat tartalmaznak, melyek az Avas pincesorain kialakult építészeti kultúra újjáélesztéséhez hasznosíthatók.

Részlet a zárójelentésből

Az "Építészeti tervvázlatok a miskolci Avasért" című városszépítészeti pályázatot a Bíráló Bizottság eredményesnek tartja. A beérkezett 21 db pályamű tekintélyes része értékes, a kiíró számára olyan gondolatokat, javaslatokat tartalmaznak, melyek az Avas pincesorain kialakult építészeti kultúra újjáélesztéséhez hasznosíthatók. A pályázók 1-1 építészeti probléma megoldásával kellő részletességgel, komolyan foglalkoztak, és többségük az épített örökségünk értékét, arculatát megőrzendő javaslatokat dolgozott ki. A pályázatok között fellelhetők grafikailag szépen kidolgozott igényes javaslatok, melyek közül egyesek csak azért nem tekinthetők példaértékűnek, mert az építészeti illeszkedés megítélésénél a területen kétségtelenül jelenlévő emeletes tömegekhez igazodtak, azonban e megoldások még akkor sem igazolhatók, ha a javasolt épülettömeg és homlokzatképzés a jelenlegi hibákat jelentősen javítja.

I. kategória:
Kiemelt pályaművek, 100.000,-Ft költségtérítés jellegű díjazásban részesülnek
A zsűri megállapítja, hogy jól hasznosítható, értékeket megőrző és alkotó ötletek érkeztek. Az első hét pályázat igényes grafikai megoldásokkal bizonyítja, hogy a megoldásra általános recept nincsen. Minden helyszín, minden telek, kerítés, épület egy-egy konkrét egyedi feladat, mely konkrét és egyedi megoldást igényel.

1. sz. pályamű, szerzője: DOBOS PÉTER
Játékosan hozza össze a régi - új pincéket. Jó javaslatokat ad a foghíj-beépítésre.
A pályamű egy pincesor, egy telkére ad egy nagyon érzékeny, finom részleteket tartalmazó, hagyománytisztelő, de mégis mai kerítés-pince megoldást.

3. sz. pályamű, szerzője: KRIPKÓ LÁSZLÓ
Jó arányrendben mozog. Kicsit merev az anyaghasználata. Vigalmi negyed hangulatú.
A pályamű legnagyobb értéke a közterület és a pincesor funkcionális összekapcsolása, e terület ötletes kihasználása.

4. sz. pályamű, szerzője: KERESZTÚRI KRISZTINA
Finom beavatkozás a meglévő tömegbe. Ötlete támogatható: hogyan lehet a rosszból kis beavatkozással is jót alakítani.
A pályamű legnagyobb értéke az, hogy egy környezetétől idegen, máshol szinte tipikusnak tekinthető épületek minimális beavatkozással, kis alapterület növeléssel, finom építészeti eszközökkel, részletekkel reálisan megvalósítható módon alakít át egy, a területre illeszkedő házzá.

6. sz. pályamű, szerzője: NEMES BERTALAN
A pályamű különleges értéke a harmonikus, jó arányú, léptékű utca, tér, épületformálás.

8. sz. pályamű, szerzője: BIANKI DÁNIEL
A pályamű több helyszínnel foglalkozik. Az emeletes pincékre jellemzően igényes, dicsérendő építészeti megoldást választ. A zsűri itt megjegyzi, hogy általában kerülendő az emeletes megoldás, és különösen kerülendő az emeletráépítés még néhány - a tervben bemutatott - esetben is.

14. sz. pályamű, szerzője: SZAMOSI ENDRE
Vadregényes, mediterrán hangulatú. Egyedi megoldású, újszerű, térszerkezetében támpont lehet.
A pályamű egy pici, egyedi helyzetű telekre ad, egy magas építészeti színvonalú, de sehol máshol nem megismételhető megoldást.

19. sz. pályamű, szerzője: KOVÁCS ÁGNES
Érzékeny kidolgozású, jó megoldásokat tartalmaz.
A 19. sz. pályamű adja a leghagyományosabb utcaképet, melyek épületei egyenként is jól tükrözik a környezet megőrzendő építészeti értékeit.

II. kategória:
50.000,-Ft megvétel díjazásban részesülnek
A középkategóriába azt az öt tervet sorolta a Bíráló Bizottság, melyben voltak inspiráló, ugyanakkor vitatható gondolatok, melyek továbbtervezést igényelnek.

2. sz. pályamű, szerzője: ZIELEM ZITA
Egy kb. 30 éve épült idegen karakterű pinceházat az avasi pincesorba, illetve szomszédos karakteres házhoz való jobb illeszkedés céljából átalakítja. A tetőkaraktere sikeres, az épület elé tervezett előépítmény terasz tömege túlságosan benyúlik az utcaképbe, s vitatható a kőburkolat és a telekhatár helye is.

5. sz. pályamű, szerzője: GULYBÁN EDE
Három helyszínre ad fejlesztési javaslatokat.
A Csabai sori eredendően földszintes pincesorába beépült két idegen léptékű, nem pinceszerű emeletes pincét ugyan jobb architektúrával, de mégis legalizálja, s nem közelíti az eredeti állapothoz.
A Győri sori pince erkélyére, teraszaira adott fejlesztési megoldás törekvésében jó, ugyanakkor nyers, ezért továbbfejlesztendő.
Az Angyalvölgyi pincehelyekre tett javaslatai kedvezőek.

16. sz. pályamű, szerzője: MOLNÁR KATALIN
Egyedi megoldásokat, használható elemeket tartalmaz, környezetbe illő.
A pályamű jó hangulatú, kétszintes favázas épület, mely az emeletes pincesorba jól illeszthető. Hibás, hogy a főbejárati ajtó nem kapuszerű, és kisebb, mint a pincelejárati kétszárnyú ajtó.

17. sz. pályamű, szerzője: PAPP DÁVID BÉLA
Kerítés minta, épületre nem adott megoldást.
A pályamű az avasi pincesorokra jól használható kerítés javaslatokat dolgoz ki, melyeket a meglévő kerítések elemeiből bont ki.

18. sz. pályamű, szerzője: SZUNYOGH LÁSZLÓ
Használható elemeket tartalmaz a foghíj beépítésekre, épületek rehabilitációjára, kerítések kialakítására.
A pályamű a Latabár soron hat kiválasztott helyre ad fejlesztési javaslatot. A meglévő 5 pinceházat kedvező, bár kissé meseszerűen fejleszti tovább. Az üres telekre a pincesorba jól illeszkedő új pinceházat tervez. Az így kialakuló pincesor harmonikus, kiegyensúlyozott, de építészeti részletei fejlesztést kívánnak. Ez érvényes a jelenlegi rendezetlen kerítéssorra tett - egyébéként jó irányú - javaslatira is.

III. kategória:
20.000,-Ft költségtérítés jellegű díjazásban részesülnek
A pályázók komolyan vették a feladatot, egy-egy részterülettel elmélyülten foglalkoztak és grafikailag is igényesen adták elő munkájukat. Azonban a javasolt megoldások környezetbe illeszkedése több helyen vitatható, vagy az Avas pincesorainak beépítésétől idegen, túlzó megoldásokat mutatnak (pld. lépcső lefedése pergolával és több telken átvonuló egységes kerítés), vagy végletes színvonalkülönbségű javaslatokat tesznek (acélpergola, tetőterasz fapergolával) a jó hangulatú utcaképek mellett.

11. sz. pályamű, szerzője: FORRAI GÁBOR
A javasolt lépcső érdekes, de a pályázat egyéb építészeti vonatkozású javaslatot nem tartalmaz.

15. sz. pályamű, szerzője: BERECZKI ZOLTÁN
A javasolt épülettömeg és építészeti minőség igényes, de nem az Avasra való.

20. sz. pályamű, szerzője: ELEK ATTILA
A borházzal nem foglalkozik, csak egy kerítés és egy kapu tervét tartalmazza. Vitatható megoldás.

21. sz. pályamű, szerzője: KUTY TAMÁS
Grafikailag tetszetős, a pergolaszerű takarófal javasolt megoldása vitatható.

A zsűri tagjai:
Ferencz István DLA építész, a Bíráló Bizottság társelnöke
Bodonyi Csaba DLA építész
Salamin Ferenc építész
Sólyom Margit városi főépítész
Dely György építész

Miskolc, 2005. június 16.

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk