Pályázatok

„Év Háza” 2009

1/1

?>
1/1

„Év Háza” 2009
Pályázatok

„Év Háza” 2009

2009.03.27. 11:27

újdonság: lehetőség jelölésre április 24-igbeadási határidő: 2009. május 29.

2009-ben a zsűri ismét keresi a legjobb épületeket, ám újdonság, hogy szakmai szervezetek jelölése alapján a kiíró felkéri részvételre a jelölt épületek tervezőit. Fontos bírálati szempont a gazdaságos szemlélet által is indokolható egyszerűség, természetesség, tisztaság.

A pályázat célja megismerni és megismertetni a szakmával és a közvéleménnyel a bíráló bizottság által színvonalasnak ítélt épületeket, a példamutató és követendő építészeti magatartást. Emellett a pályázattal már tavaly csatlakozott hazánk a Visegrádi Négyek Családi Házai kezdeményezéséhez, amivel a kiválasztott épületek tervezőinek lehetőségük nyílik a nemzetközi porondon is megméretni magukat.

1/1

2009-ben az „Év Háza" pályázaton résztvenni bármely Magyarországon megvalósult, 2006. augusztus 1. és 2009. május 29. között jogerős használatbavételi engedélyt kapott, maximum 4 lakásos lakóépület, lakóépület bővítés, felújítás vagy nyaralóépület anyagával lehet.

A pályázat célkitűzéseivel a Wienerberger Téglaipari Zrt. a tavalyi év főtámogatója továbbiakban is egyetért, ezért e minőségében idén is együttműködik a kiíróval. A pályázatot támogatja továbbá a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft. a FirstFund Közép-Európai Befektetési Alapkezelő Zrt., valamint a Seat.
Médiatámogatók: A Mi Otthonunk, Archicentrum, Arch Tv, epiteszforum.hu, Bautrend, Proidea

Újdonság: a Kiíró várja a szakmai szervezetek jelöléseit
Annak érdekében, hogy minél több, a kiírásnak megfelelő, szakmailag színvonalas épület kerülhessen a zsűri asztalára, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Magyar Építész Kamara, és a Magyar Urbanisztikai Társaság országos, regionális illetve megyei szervezetei jelölhetnek az „Év Háza 2009" pályázatra az illetékességi területükön megépült, és az „Év Háza 2009" részvételi feltételeinek megfelelő épületeket. A jelölést a 2009. április 24-ig várják a pályázat e-mail címeire (info/kukac/meszorg.hu, info/kukac/buildmarketing.hu). A jelölés során minden olyan adat megadása szükséges, amely segítségével a jelölt épületek tervezőit a Kiíró írásban fel tudja kérni a „Év Háza 2009" pályázaton való indulásra (tervező neve és elérhetősége, a jelölt épület pontos beazonosítását lehetővé tevő megnevezése, leírása).
A jelölt és indulásra felkért épületek ugyanakkor azonos feltételekkel vesznek részt a pályázaton, mint a saját szándékból indulók, ugyanolyan formai és tartalmi feltételek vonatkoznak rájuk is.

A zsűri és zsűrizés
A szigorú szakmai szempontú értékelést a bírálatot tavaly is végző zsűri neves tagjai garantálják: az zsűri elnöke a Kossuth-díjas Cságoly Ferenc DLA, a BME Építészmérnöki Kar Középülettervezési Tanszékének vezetője, társelnökök Kálmán Ernő DLA, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke, Szoják Balázs, az „Év Háza" díj alapítója és Tóth Balázs, a főtámogató szakmai képviselője.
A 2009. évi pályázat zsűrijébe való felkérést idén ismét mind az öt, 2008-ban Ybl díjat kapott építész, Lukács István, Nagy Iván, Patartics Zorán, Puskás Péter és Zoboki Gábor is elfogadta.
A Kuratórium tagja továbbá Körtvélyesi Istvánné, az „Év Háza" díj korábbi kurátora és főszervezője valamint végül, de nem utolsó sorban Tóth Elek DLA, a BME Magasépítési Tanszékvezető-helyettese.
A zsűri a tavaly bevált metódus szerint előértékeli és kiválasztja az elődöntőbe kerülő műveket, majd dönt arról, hogy melyeket kívánja a végső döntés előtt a helyszínen is megtekinteni. Az elődöntőbe került épületek közül kerül ki az a tíz családi ház is, amelyek a Magyar Építőművészek Szövetsége által kezelt Visegrádi Négyek Családi házai 2009 vándorkiállítás magyar képviselőivé válnak.

határidők
jelölés: 2009. április 24.
a pályaművek beadása: 2009. május 29. 15.00 óra
eredményhirdetés és díjkiosztás: 2009. október 5.


A pályázáshoz szükséges dokumentumok és a teljes pályázati kiírás letölthető a www.evhaza.hu oldalról.

további információ kérhető a pályázattal kapcsolatosan
MÉSZ Titkárság (1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2., Tel.:318-2444, meszorg/kukac/t-online.hu)

www.evhaza.hu, www.meszorg.hu, www.wienerberger.hu.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk