Nézőpontok/Kritika

Gombócból

1/27

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/27

Gombócból
Nézőpontok/Kritika

Gombócból

2008.11.20. 11:42

Cikkinfó

Szerzők:
Török Tamás

Vélemények:
3

Száz épületmakett egy százszobás épület ellen, a KÉK kiállításán. Világok harca.

1/27


Építészeti makett van mogyorós; ragasztott, nyomtatott, öntött és forrasztott; kicsi és nagy; szép és csúnya; absztrakt és naturalisztikus; monokróm és színes; fa, fém, gipsz, papír, beton, kő és műanyag; fényes és matt; munkaközi és végleges; hevenyészett és kipöcsölt; a hangszerkészítő aprólékos műgondjával előállított és a rutinból lendületesen odavágott; fennhéjázó és alázatos; öncélú és szemléltető; világító és fénytelen; világított és világítatlan; szobrászi és építészmérnöki; egynemű és heterogén; kézi és gépi; lézerrel szabott és pengével vágott; vizes és száraz; elnagyolt és részletes; fényes és matt; ilyen, olyan, amolyan stb.

Ezek mind képviseltetik magukat a KÉK 100 szoba - 100 makett kiállításán a Szervita téri fantomházban, de ennyi csokihoz minimum Gombóc Artúrnak kell lenni, különben elcsapjuk a hasunkat (a nyalókákkal övezett makett kacérkodik ugyan az ehetőséggel, de más nyalható-rágható tétel nincs a kiállításon). A teljes spektrum felvonultatása illetve egy markáns szerkesztési elv hiánya miatt a minőség nem képes a mennyiség fölébe kerekedni. Igaz ugyan, hogy már a kiállítás címe is számokat sulykol, tehát nem lehet átverésre hivatkozni, de a hatalmas anyag végül adós marad az inspirációval: túl sok és túl sokféle ahhoz, hogy átszellemüljön. Ezek után teljesen mellékessé válik, hogy itt pályázati maketteket látunk – ez sem teremt kellően erős kohéziót.


2/27

3/27


4/27

5/27


6/27

7/27


8/27

9/27


10/27

11/27


12/27

13/27


14/27

15/27


16/27

17/27


18/27

19/27


20/27

21/27


22/27

23/27

24/27

25/27


Ezzel együtt jól el lehet morfondírozni a sokféleségben meg-megcsillanó modellezői megoldásokon és építészeti invención, de az épület felemelően nyomasztó terei rendre elorozzák a figyelmet a kiállított makettektől, amik úgy lapítanak a szobákban, mint mogorva hivatalnokok. Egyéniségeik kavalkádja nem bír a környezet súlyos egyöntetűségével: a háttér mindegyre a szalagablakon át betekintő Szervita téri homlokzatkollázs és a nagyszabású, sértődött üresség, fafurnér és neon.
Mintha baljós filmben bolyonganánk, és ez a valószerűtlen valóság erősebb, mint a makettek által kínált virtuális nézőpontokkal való azonosulás lehetősége. Fordított helyzet: a kiállított tárgyak kellékeivé válnak a kiállítási környezetnek.
Mindez a sajtóbejárás délelőtti fényviszonyai mellett igaz. A nem feltétlenül közönségbarát pénteki nyitvatartási időben, vagyis sötétedés után már alighanem másik filmben nézelődhetünk, és nem kizárt, hogy abban a makettek a főszereplők. Persze nem lenne meglepő, ha erre a helyzetre is tartogatna valamilyen váratlan húzást ez a szívós halálraítélt, amely épületként otthont ad az egésznek.
Slusszpoén: a jelenlegi székház eltűnésének kedvezményezettje, a Zaha Hadid-féle utódépület makettje is látható a kiállításon. Fekete és fehér – gondosan, előre szövegezett gyászjelentése ennek a görcsösen az életbe kapaszkodó testnek, amelynek a szívében áll. Nem rossz.

26/27szöveg+kép: Török Tamás

A kiállítás november 30-ig tekinthető meg minden pénteken (17.0020.00), szombaton és vasárnap (13.0017.00).

Vélemények (3)
kemtam
2008.11.24.
07:50

Nem szakmabeliként hasonló volt a benyomásom nekem is a kiállításról. És engem nem nyűgözött le még az épület sem. Tisztára, mintha a nyomasztó ORI Irodaházban jártam volna a kétezres évek hajnalán... Persze bontásig megteszi tárlatközpontnak.

phosteua
2008.11.23.
23:18

Lehet, hogy a KÉK törzslátogatóinak már elcsépelt dolog, de számomra hatalmas élményt nyújtott a lebontása előtti utolsó napjait élő és emiatt magányos, elhagyatott retró épület miniirodáit körbejárni a harmadiktól a hetedik emeletig, és két makett megcsodálása között kikukkantani a sűrű hóesésben fürdő Szervita térre. Valahogy sokkal jobban esett, mint mondjuk egy kortárs műzeum steril falai között tanulmányozni a maketteket. Így mindegyiknek saját szobája, saját identitása, saját irodája volt. Tény, hogy nem volt egy mindet összekötő koncepció, de a pályázatkiírás alapján én nem is vártam. Azt vártam, hogy színes legyen, ötletes és inspiratív. Ezt megkaptam, és nem várt többletet nyújtott a kiállítótér hangulata, bukéja.

A kiállítás minikatalógusáért pedig külön pirospont jár. Hazafelé a metrón fedeztem fel, hogy valójában egy pörgetős animáció. Bearanyozta a napomat. Én köszönöm a KÉK-nek a kiállítást, az egyik legemlékezetesebb kiállítás-élményem marad. Török Tamással pedig nem értek egyet. De ettől kerek a világ.

mimike
2008.11.20.
12:36

kedves Tamás,

nagyon sajnálom, hogy neked ez a makettmennyiség túl sok volt és ennyire megfeküdte a gyomrodat. szerintem ez az utóbbi évek egyik legizgalmasabb építészeti kiállítása Magyarországon. azt javaslom, kiállításokra járás helyett egyél inkább csokit, az kevésbé ártalmas!

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk