Épülettervek/Hallgatói terv

GourMalom a Lesencék közt – Bubla Ágnes Márta diplomaterve

1/23

Pusztulás helyett felújítás!

?>
Pusztulás helyett felújítás!
?>
Pusztulás helyett felújítás!
?>
Közeli régió vízimalmai katonai felmérések alapján
?>
Malomanalízis ábrák
?>
Lesencék és tanúhegyek
?>
Lesencék analízise
?>
Szitás malom és a malomhálózat felmérése
?>
Kőkutatás és régi fotográfiák a Szitás malom egykori tulajdonosairól
?>
Látványterv
?>
Koncepció ábra
?>
Telepítési analízis
?>
A malom főtömegét megőrizve a jelenkor eszközeivel nyúltam az átalakuló és új épületekhez.
?>
Látványterv
?>
Földszinti alaprajz
?>
Külső nézet
?>
Külső nézet
?>
Robbantott ábra
?>
Külső nézet
?>
A belső mag - a malomba ültetett önálló szerkezetű elem, afféle vizuális játék a régi, nagy belmagasságú belső térben
?>
Az egykori „garatot” visszaidéző motívum, mely a háromkarú lépcsőt összekötve jelenik meg
?>
Külső nézet
?>
Látványterv
?>
Látványterv
1/23

Pusztulás helyett felújítás!

GourMalom a Lesencék közt – Bubla Ágnes Márta diplomaterve
Épülettervek/Hallgatói terv

GourMalom a Lesencék közt – Bubla Ágnes Márta diplomaterve

2013.01.02. 13:24

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Bubla Ágnes Márta

Földrajzi hely:
Magyarország, Lesencetomaj, Lesenceistvánd

Vélemények:
4

GourMalom a Lesencék közt - Vízimalom rekonstrukciója és új funkcióval való megtöltése

Tervezés éve:
2012

Bruttó szintterület:
642 m2

Stáblista

Építészet: Kovács-Andor Krisztián DLA, dr. habil
Tartószerkezetek: Perényi László DLA egyetemi docens, Balla Gyula statikus
Épületgépészet és energetika:
Kiss Károly épületgépész mérnök
Muzeológia: Havasi Bálint régész, a Balatoni Múzeum igazgatója (Keszthely)
Táj- és kertrendezés: Csókás Simon Orsolya tájépítész, Horváthné Dr. Baracsi Éva egyetemi docens (Pannon Egyetem Georgikon Kar, Keszthely)
Opponens: Bánfalvi Zoltán okleveles építész, faipari mérnök

Letölthető dokumentumok:

Bubla Ágnes Márta, a Pécsi Tudományegyetem végzős hallgatója kiterjedt vizsgálatokra épülő diplomadíjas tervében a Lesence-patak partán álló Szitás malom rekonstrukcióját és újjáélesztését vázolta fel. A felújított és kibővített együttesben családi vállalkozásként elképzelt, egyedi arculatú vendéglátóhely, helyi és környékbeli termékeket árusító bolt és olajsajtoló műhely kapott helyet.

Témaválasztás

Diplomatervem témája - a különböző helyszínek és funkciók közül - lassan körvonalazódott bennem. A végső ötletem egy régi fotográfia révén született, mely két évtizede készült egy Keszthely nyugati külterületére eső, omladozó, akkor még malomnak hitt romról. Sajnos a területre visszalátogatva komoly gondot okozott a maradványok (mint később kiderült, eredeti funkció szerint mosóház) felkutatása. A magyarázat egyszerű: a magára hagyatott épület összedőlt, mára szinte teljesen elegyengetett terület maradt hátra a Gyöngyös-patak partján.

Elsőként az vált számomra egyértelművé, hogy egy már meglévő, de adottságait ki nem használó, esetleg már romos épület újrahasznosításán szeretnék dolgozni - ezzel felhíva a figyelmet, hogy nem csak új épületbe lehet mai funkciót tervezni, hanem ugyanez pusztulásra ítélt építészeti érték megmentésével is megoldható! Ebből kiindulva a környéken egy másik helyszín felkutatására vállalkoztam. Régi térképeket forgatva kiderült, hogy a Zala folyó és az említett Gyöngyös patak, de a Lesence, Tapolca és Eger patakok mentén is (egészen a Kapolcsi völgyig) megszámlálhatatlan vízimalom sorakozott.

Pusztulás helyett felújítás!
1/23
Pusztulás helyett felújítás!


Pusztulás helyett felújítás!
2/23
Pusztulás helyett felújítás!A kutatás során a következő kérdések foglalkoztattak:
- mit mond a mai kor emberének egy vízimalom - lehet, hogy már csak Kinizsi Pál jut eszünkbe?
- hogyan és milyen funkcióval lehet odacsalogatni az érdeklődő közönséget?
- miképp lehet felhívni a figyelmet az egykori értékekre - miközben nem egy megszokott ipartörténeti kiállítás kap helyet az épületben?

A malmok vizsgálata során felmértem állapotukat és jelenlegi funkciójukat, végül javaslatot tettem a még megmenthetők összekapcsolásával egyfajta tematikus hálózat, együttműködés kialakítására. Véleményem szerint már itt is elindult egy tendencia: tettre kész családok vagy fiatalok veszik kezükbe az ügyet, és egy-egy régi portát, az azon álló malmot felújítják és megtöltik egy mai korban is fenntartható funkcióval.

A malmok mindegyike egy-egy főút mellett, vagy annak közelségében fekszik, ami fontos a megközelíthetőség, s így a turizmus szempontjából. Ebből adódóan a kocsival utazó, de akár hátizsákos, bel- és külföldi turista könnyen megtalálhatja, felfedezheti a környéken még fellelhető, további malmokat. Ezt segítve egy külön kiadvány megjelentetése is a projekt része lehet, amely kínálja azok színes szolgáltatásait.

Helyszín

A nyüzsgő Balatoni üdülőkörzettől alig 10 km-re találhatóak a Lesence-patak nevét viselő falvak. Választásom itt, a Lesencetomaj és Lesenceistvánd határán fekvő Szitás malomra esett. A Szitás malom már a XIII. században létezett, és változatos története egészen a 70-es évekig figyelemmel kísérhető. Ma is a faluban élnek az utolsó molnár unokái, akik jelentős segítséget nyújtottak a kutatásban. Napjainkban a malom, molnárlakás és gazdasági épület együttese már nagyrészt romos, de a főépület még őrzi egykori értékes jegyeit.

Malomanalízis ábrák
4/23
Malomanalízis ábrák

A malomtól északra a Lesence-patak kétfelé válik. A nyugati ág a tervezési terület határa. A másik ágat a főút építése során átvezették annak keleti oldalára, így a malomárok vízutánpótlása megszűnt. Ezt visszaállítva sem biztosítható ugyan az egykori vízhozam, de kellemes hangulati elem lehet a malomkerék és a csörgedező víz látványa.

A telepítést döntően befolyásolták a terület adottságai: az épületegyüttes, a patak és malomárok (meglévő hidakkal), a 84. sz. főút és a faluk közelsége, a közéjük ékelt, használaton kívüli területekkel (legelők, rétek, szántók), valamint a fasorok és karaktert adó növényzet. Tervemben a meglévő épületeket - kiemelten a legértékesebb malmot - megtartom, és új funkciót szolgáló helyreállításuk mellett kibővítem. A malomtól nyugatra eső régi, boltíves kőhíd három új, egymástól eltérő rendeltetésű híddal egészül ki.

Kőkutatás és régi fotográfiák a Szitás malom egykori tulajdonosairól
8/23
Kőkutatás és régi fotográfiák a Szitás malom egykori tulajdonosairól

Koncepció

Az építészeti értékmentésen kívül a fokozatosan pontosított funkció önmaga is a helyi hagyományok tiszteletét szolgálja, amivel az ide álmodott családi léptékű vállalkozás egyszerre lehet vendégvonzó, de fenntartható is! Egyben a helyiek bekapcsolásával munkahelyet teremt, segít a fiatalok megtartásában.

A Szitás malom megújuló és bővülő épületegyüttesébe gasztrokulináriát, olajsajtoló műhelyt, termékboltot és kóstoló-termeket terveztem. A környező szántóföldek és legelők összevonásával pedig egy olyan birtokközpont alakulhatott ki, mely helyet ad - a meglévő értékes növényzetet meghagyva - ligeteknek, lugasoknak, fűszerkertnek és különböző cserjéseknek. Ezek lehetőséget nyújtanak az ide látogatók és az itt lakók számára a kikapcsolódásra, ismereteik bővítésére, valamint a hidegen sajtoló műhely nyersanyagigénye egy részének kielégítésére.

A tervezési feladat egyik legfontosabb része volt a vendégek számára nyitott és tőlük elzárt (gazdasági, illetve magán) zónák megfelelő kialakítása. A „nyitott zónába" tartozik a termékbolt, a konyha és a fogyasztóterek, valamint részben (időbeli korlátok közt) a sajtoló műhely és a pajta-szárító. Az épületegyüttes egymásból következő, összefonódó rendszerként működik. Az egyes épületekbe telepített funkciók visszahatnak egymásra. A malom főtömegét megőrizve, a jelenkor eszközeivel nyúltam az átalakuló és új épületekhez - az eredeti kőépületek emberbarát megjelenése mellett az új, kívül-belül megjelenő faburkolatok és a fémfedések alkalmazásával.

Funkciók

Az egykori malomépület földszintjén történik a kész termékek bemutatása, kóstolása, valamint itt nyílik lehetőség vásárlásra (más környékbeli produktumokkal együtt forgalmazva, így pl. bor, méz), míg a felső szinten, egy külön galérián lehet megízlelni a konyha által nyújtott további választékot. A malomépület adná a központi tereket, kiegészülve a molnárlakás további helyiségeivel, ahol a kis látványkonyha és háttere is helyet kap. Ugyanitt egy különteremben helyet foglalhat akár nagyobb asztaltársaság is, jó idő esetén pedig a tetőn ülve gyönyörködhetünk a tanúhegyek látványában.

A malom főtömegét megőrizve a jelenkor eszközeivel nyúltam az átalakuló és új épületekhez.
12/23
A malom főtömegét megőrizve a jelenkor eszközeivel nyúltam az átalakuló és új épületekhez.


Látványterv
13/23
LátványtervA termékbolt és az önmagában is hívogató konyha a két falu és a térség lakóinak, vendégeinek vonzása mellett megállítja a főúton a Balaton felé száguldókat is. Célom a minőségteremtés, az egyediség hangsúlyozása - ami elengedhetetlen a turizmus, vendéglátás terén, és afféle hiánycikk vidéken, a Balaton körzetében is -, hiszen nem csak Budapesten van erre igény. A minél nagyobb forgalmat a gyakori rendezvények is generálják, de az együttes körüli ligetes kertben is szervezhetnek különböző bemutatókat. A megnövelt gazdasági épület helyén a már említett olajsajtoló műhely foglal helyet, valamint a kertekből származó magvak szárításának helyet adó pajta, természetesen a hozzá kapcsolódó raktárral.

Az eddig felsorolt funkciók gyakorlati működtetését a „gondnok" család látja el. Ők a visszaállított patak túlpartján - a régi épületegyüttestől elkülönítve - kaptak új lakóhelyet, a funkciók közti tisztaság megőrzése érdekében. A család az üzemeltetésért felelős, helyet és munkát adva maguk mellett még jó néhány embernek, akik a közeli két faluból könnyedén ide is jutnak. Az új munkalehetőség kínálata mellett a vállalkozás együttműködhet a helyi borgazdasággal, és egyfajta láncolatban számos hasonló profilú bolttal, vásárokkal, más malmokkal, a turizmus szereplőivel.

Formák és anyagok

A malomnak, mint a megmentendő együttes legmeghatározóbb elemének a tömege nem változik - a legtöbb malomtól eltérő, mediterrán hatású, kisebb hajlású nyeregtetője a felújítás után is megmarad. Alapvető koncepcióm egyik lényeges eleme, hogy a további épületeknél is megtartom a helyre jellemző nyeregtetős formát.

Külső nézet
18/23
Külső nézet


Látványterv
23/23
LátványtervA szinte természeti környezetben így nem a városbelsőkben szokásos - főleg középületeknél elfogadott -, a régi és új hangsúlyos elkülönítését tűztem ki célul, hanem egy finom, részletgazdag, ámde mégis mai megoldást, mely megjelenésével is vonzza a látogatókat. A régi nyers terméskő falak mellé az új bővítményekre finom fa falburkolatot és árnyékolót terveztem, amelyek mögött a lakóépületnél rejtett ablakok is megbújhattak. A tetőkre fémlemez fedést választottam.

Jellemző adatok

Az összevont területek nagysága: 29.168 m2 (2,9168 ha).
Beépített területek:
- régi malom + konyha, étterem 312 m2
- sajtoló műhely épülete 203 m2
- lakóépület 127 m2
összesen: 642 m2.
Beépítés mértéke: 2,2 %.

Bubla Ágnes Márta

A terv MÉK-MÉSZ diplomadíjban részesült 2012-ben Építészet kategóriában.

Vélemények (4)
Kőnig Tamás
2013.01.03.
15:55

Szépnek és alaposnak látszó terv, mindazonáltal nem lenne haszontalan legalább 1 (egy) metszetet látni a házról.

bubla.agnes
2013.01.08.
21:28

@Kőnig Tamás: Tisztelt Kőnig Tamás Úr!

Köszönöm szépen a pozitív véleményét! Elnézést a késői reagálásért, de külföldi utazásom eddig nem tette lehetővé. 

Sajnos nem kerülhetett fel az összes képanyag, magyarázóábra a fenti szöveg közé, ahogy a galériába sem. A letölthető dokumentumok között megtalálható azonban a 7.tablóm, mely az összes metszetet, a 10. pedig a részletrajzokat tartalmazza.

Üdvözlettel: Bubla Ágnes Márta

Pákozdi Imre
2013.01.02.
18:23

Gratulálok a tervhez és mint a környéket valamelyest ismerő malombarát, hadd javasoljam a már vendégfogadásra helyreállított malmok tanulságainak feltérképezését. Talán a kapolcsi, falubéli malmokon kéne kezdeni. Hogyan üzemelnek? Mi a "malomság" előnye, kihasználja-e az adott létesítmény ezt és ha nem, miért? Azután érdemes elindulni a 75-ös út mentén, ahol a legjobb állapotban "Horváth néni malma" volt Kapolcs és Monostorapáti között (ma egy fajátékok készítésével foglalkozó közösség él ott). A hetvenes években, ott lakva, még láttam működni benne a "francia turbinát", amely a megcsappant hozamú Eger-patak által napközben feltöltött medence vízét hasznosítva adott elektromosságot - kb. este fél tízig, amikoris lassan elhalványultak az izzók, ahogy kiürült a medence... Hogyan működik a szinte ugyanott, de feljebb üzemelő malom-kemping és miért szűnt meg lejjebb, a 25 évvel ezelőtt még brilliáns vendéglátóhelynek számító Anna-malom, amit szőröstül-bőröstül magánlakká tett a tulajdonosa? Hogyan boldogul a legnagyobb sikersztori, a tapolcai tó melletti Malom Étterem és panzió? Ennek még a kereke is forgásképes... Miért vegetál az egyik legnagyobb volt malom, a diszeli Látványtár mint vendéglátó hely, és hogyan tehető vonzóbbá? Mi a csopaki Víg Molnár Étterem, mint volt malom specifikuma? Mielőtt nagy pénzt invesztálnak az egyébként nagyon szép tervek megvalósításába, javaslom, tanulmányozzák a sikerek okát és a kudarcok titkát.

bubla.agnes
2013.01.08.
21:14

@Pákozdi Imre: Kedves Pákozdi Imre Úr!

Elnézést, hogy csak most reagálok, de külföldi utazásom miatt előbb nem sikeredett. Nagyon szépen köszönöm a kedves hozzászólását!

Sajnos nem volt lehetőség mindent leírnom a fentebb olvashatók közé. A tablóimon található irományok és ábrák jóval többet árulnak el a témáról, de még azok sem igazán fedik le azt a megelőző munkát, ami végül a szakdolgozatom gerincét képezte. A 84-es főút mellett, a Zala folyó, a Lesence és a kapolcsi völgyben futó Eger patakok mentén is körbejártam, felmértem a malmok –a könyvekben szerepelt állapothoz képest is- legtöbbször elszomorító helyzetét. Azonban, ahogy említette látni valóban igencsak szép példákat is! Jó minta erre az általam választott Lesence patak mentén, a régi Gubacsi malomban megbújó Villa Fiore panzió, a Gyulekeszin található Antikvitás, vagy épp a diszeli Látványtár, segítőkész Tulajdonosaival.

Tüzetes vizsgálat után derült ki számomra, hogy az ipari múzeumok, panziók, családias éttermek mellett mi lehetne egy új színfolt, és kik lehetnek azok, akik (ha elméletben is, de) nagy eséllyel –pályázatok rögös útján- talán megfordíthatnák a malmok mai sorsát.

Valóban a terv megvalósítása előtt az általam felvázolt képletet újra kéne mérlegelni, bár megvalósulására egyenlőre sajnos nem sok esélyt látok. A sajtolóműhely és a vendégváró malom látképe így egyenlőre még várat magára.

Tisztelettel: Bubla Ágnes Márta         

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk