Épületek/Irodaépület

GRAVOFORM betűház — egy ipari csarnok átalakítása a XIII. kerületben

1/22

keleti homlokzat - Reitter Ferenc utca

?>
keleti homlokzat - Reitter Ferenc utca
?>
?>
földszinti alaprajz
?>
emeleti alaprajz
?>
hosszmetszet 1
?>
hosszmetszet 2
?>
északi homlokzat - Országbíró utca
?>
déli homlokzat - udvar
?>
keresztmetszet
?>
átalakítás előtti állapot
?>
átalakítás előtti állapot
?>
átalakítás előtti állapot
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/22

keleti homlokzat - Reitter Ferenc utca

GRAVOFORM betűház — egy ipari csarnok átalakítása a XIII. kerületben
Épületek/Irodaépület

GRAVOFORM betűház — egy ipari csarnok átalakítása a XIII. kerületben

2000.11.13. 12:20

Projektinfó

Gravoform Betűház

Építés éve:
2000

Stáblista

építtető: Gravoform Kft.  

tervező: Sebők-Selényi 

belsőépítészet:Sebők Ildikó
Selényi György, Bruckner Csilla 
okl. építészek

építészmunkatárs: Kovács Veronika okl.

építészstatika: Facskó Gergely okl. építész,

statikus tervezőgépészet: Oltvai Tamás okl.

épületgépészmérnök / elektromos: Handó József okl. villamosmérnök  

kivitelező:ADEPTUS Mérnöki, Építőipari és Kereskedelmi RT.
Gerencsér Zsófia főmérnök
Rédl Mária okl. építőmérnök
Szaniszló András okl. építőmérnök fotók: Nagy Balázs (belső), Selényi György (külső)


 

Sebők Ildikó, Selényi György és Bruckner Csilla gondolatai az általuk tervezett GRAVOFORM betűházról, melyet 2000-ben dícsérő oklevéllel díjazott a Budapesti Építészeti Nívódíj bizottsága. 

A Budapest XIII.ker., Reitter Ferenc utca - Országbíró utca sarkán álló gyárépület egykor szövőüzemként működött. Az új tulajdonos felirati rendszereket gyártó üzemét és a hozzátartozó irodákat helyezte el benne. A betelepítésre került funkció már a XXI. század technológiájával dolgozik: számítógépekkel vezérelt munkagépeken készülnek gravírozott, lézergravírozott illetve fólia kivágott termékek.

A kétszintes ipari csarnok a századelőn szokásos stílusjegyekkel bír: a kéthajós, tiszta szerkezetű ház vasbeton pillérekkel, acél főtartókkal és poroszsüveg födémmel készült. A körítőfalak burkolótéglával borítottak, a sarkokon finoman kiemelt rizalitokkal. A homlokzati nyílászárók egységes méretben, T-acél rács- és keretszerkezetben egyrétegű, kistáblás üvegezéssel készültek akkoriban. A lapostetős kialakítású épületet vasbeton párkány koronázza, mely kissé befordul a bütühomlokzatokra.

15/22

Az avult állag és a funkció váltás jelentős beavatkozást, illetve felújítást igényelt. A szükségessé vált beavatkozásokat a meglévő épülettel harmonizáló módon terveztük. A ház kétharmad részét a Gravoform Kft saját területeként, a maradék egyharmadot pedig bérelhető területként kívánta hasznosítani. A tervezett alaprajzi rendszer a ház szerkezetéből adódóan középfolyosós elrendezésű, mely az emeleten rejtett közlekedővé válik. Az ily módon kialakuló folyosó összeköti a meglévő és a Reitter Ferenc utcai fronton újonnan épített lépcsőket. Ez biztosítja a mindenkori átalakíthatóságot, a két terület arányának változtathatóságát, az esetleges egybenyitás lehetőségét. Az iroda- ill. üzemi területek egy része cellás, egy része nagyterű.

Az épület szerkezetét, alaprajzi rendszerét tiszteletben tartva, csak a Reitter Ferenc utcai fronton történt födémbontás. Itt a déli oldalon új lépcső készült, mely a Gravoform vertikális forgalmát bonyolítja, az északi oldal pedig a kiemelt funkciók elhelyezésére teremtett lehetőséget. A földszinten került elhelyezésre a vevőforgalmat bonyolító ügyfélforgalmi tér - "bolt", míg az emeleten a bemutató- és tárgyaló terem. Az épület belmagassága megmaradt, a kényelmes, tágas irodákban nem kívánatos a nyomott tér. Álmennyezet csak a feltétlenül szükséges helyeken, a közlekedők fölött és a vizes blokkokban készült. A kiszolgáló funkciók is az épületen belül maradtak, így külső megközelíthetőséggel a meglévő lépcső alatt kapott helyet a kazánház illetve a szeméttároló helyiség, és az új lépcső alatt pedig a tulajdonos cég minősítéséből adódó ISO alól kivont raktár.

14/22

Az épület alapvetően felújításra került, lényegi módosítás a bütü homlokzatokon elhelyezett két önálló bejárat kialakítása, és a homlokzati nyílászárók cseréje volt. Az Országbíró utcai illetve az udvari hosszhomlokzatok kialakításában jelentős változást csak a nyílászárók cseréje okozott. A homlokzatok ablak - fal arányrendszere megmaradt, csak az utóbbi évtizedekben okozott sérülések, utólagosan elhelyezett, az eredetihez nem illeszkedő nyílások kerültek elbontásra és helyreállításra. A nyílászárók modern formavilágúak, borovi fenyő szerkezettel, az ablakok osztása is a funkciónak és a modern igényeknek megfelelő, aszimmetrikus. A régi kiskocka ablakok arányrendszerét az újraértelmezett, a biztonságot szolgáló földszinti rácsok idézik fel.

Jelentős átalakítás a véghomlokzatokon történt, ahol a meglévő, szép téglahomlokzathoz illeszkedő, visszafogottan elegáns bejáratokat terveztünk. A két bejárat stílusában hasonló, de alapvetően más. Mindkettő vertikális irányultságú, enyhe aszimmetriát mutat. A két oldal közötti eltérés a funkciók különbözőségéből adódott. A főútvonalra néző, portállal rendelkező Gravoform bejárat széles, a homlokzat síkjából enyhén, ferde síkban kiemelt titánzink lemezzel keretezett üvegfal. A földszinten a nyílászárók a főfal síkjába visszahúzottak, függőlegesek, ily módon adva meg a bejáratnál egy előtető elhelyezésének lehetőségét. Az emeleten a homlokzat síkjából kiemelkedő virágablak növeli a bemutató- és tárgyaló terem eleganciáját. Ezen a homlokzaton került elhelyezésre a főcégfelirat. Az udvari bütühomlokzat kevésbé nyitott, de aszimmetriáját megőrizte. Itt az üvegfelületek függőlegesek, melyeket a hosszhomlokzatokra jellemző színezett vakolatbetét keret övez.

17/22

Az épület tervezése során számunkra kihívást a modern funkció és a meglévő épület adottságainak összehangolása, valamint a tulajdonos cég arculatának visszatükrözése jelentett. Erre a kérdésre megoldásként az anyagokban és formákban egyaránt jól kifejezhető, egyszerű funkcionalitást és a napjainkban az irodaépítészetre oly jellemző kék-szürke, hideg-rideg hangulattal szemben itt uralkodó meghitt, családias légkört, valamint a részletgazdagságot találtuk. Így az anyagválasztás során előtérbe kerültek a természetes anyagok és a meleg tónusú színek: minden nehézség ellenére megmaradt a téglaburkolat, a maga rendezetlenségében (az új külső nyílászárók és a belső ajtók keretei borovi fenyőből készültek (ahol a funkció megengedte, ott meleg burkolatként hagyományos csaphornyos parketta készült bükkből, míg hideg burkolatként a régi márvány mozaikokat idéző gres-lap burkolat került lefektetésre burkolási terv szerint (a csiszolt helyszíni műkő sárgája vörös szemcséivel és festett felületek színei a tégla, a fa szerkezetek és a kerámia burkolatok színeivel összehangoltak. Ebbe a meleg környezetbe egy kis frissességet, hűvösséget az acél szerkezetek ezüstje és a főbejárat fekete titánzink lemeze hozott.

Sebők Ildikó, Selényi György és Bruckner Csilla

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk