Közélet, hírek

Hajózni kell... - A XII. Építész – KÉSZ Regatta

1/2

A 2019-es díjak

A 2019-es díjak
Építész – KÉSZ Regatta
?>
A 2019-es díjak
?>
Építész – KÉSZ Regatta
1/2

A 2019-es díjak

Hajózni kell... - A XII. Építész – KÉSZ Regatta
Közélet, hírek

Hajózni kell... - A XII. Építész – KÉSZ Regatta

2019.05.16. 16:00

Már csak néhány nap és elstartol a balatonlellei jachtkikötőből az építészek és az építészethez kapcsolódó szakmák képviselőinek a részvételével rendezett Építész – KÉSZ Regatta. Ha minden igaz, addigra kiderül az ég, az előrejelzés napsütést ígér. Úgy tűnik, hogy kellemes időben, enyhe szelekkel megtámogatva repülnek majd a hajók a Balaton déli partjáról az északira, a keszthelyi öbölbe.

 2019. május 17-19.

Balatonlelle – Keszthely – Szigliget

Az útvonal és a három napos rendezvény forgatókönyve alig változott valamit a kezdetek óta. Mindig valamelyik májusi hétvégén kerül megrendezésre: péntek délutántól gyülekeznek a résztvevők a balatonlellei Yacht Club kikötőjében, szombat a nagy verseny napja (a cél: Keszthely), míg vasárnap egy rövid, Szigligetig tartó futam zajlik.

Építész – KÉSZ Regatta
2/2
Építész – KÉSZ Regatta


De a Regatta nem pusztán a versenyzésről szól, noha kétségtelen, hogy a mindenkiben ott szunnyadó egészséges versenyszellem az indulás pillanataiban határozottan felerősödik, és kitart a célba érkezésig. A rendezvényeknek fontos része a hagyományápolás, így a balatoni vitorlázás történetének a megidézése is. Erre a hagyományra hívja fel a figyelmet az a féltucatnyi, még a háború előtt, a harmincas években épített és napjainkra csodálatosan felújított fából készült vitorláshajó, amelyek – a Regatta versenyhajóiként – már péntek délutántól ott sorakoznak a lellei kikötőben, szépségükkel mindenkit ámulatba ejtve. E klasszikus hajók kétségtelenül a verseny nagy büszkeségei. A rendezvény rangját mindenképpen jelzi, hogy ennyi régi vitorlás csak a több száz hajót felvonultató Kékszalag versenyen szokott indulni, ahol azonban szinte elvesznek a tömegben, míg a Regatta közel 25 indulója között előkelő arányban szerepelnek.

De a Regatta fontos eseményei a verseny előtti és utáni „szárazföldi" programok is. A lellei kikötő ezeken a jó hangulatú péntek délutánokon és estéken szakmai találkozóhellyé válik, ahol előbb vagy utóbb, de szóba kerül az építészet. Olykor csak az egymás közötti beszélgetésekben, olykor – egy-egy rövid előadás erejéig –, mindenkihez szólva. Idén Ferkai András Ybl-díjas építészeti szakíró, a MOME Design- és Művészettörténet Tanszékének vezetője emlékezik meg a Bauhaus születésének századik évfordulójáról.


És hogy kik is vesznek részt a Regattán? Az elmúlt öt évben gyakorlatilag duplájára emelkedett az induló hajók száma (2014-ben 12 volt, 2019-ben 25-30 várható), és ezzel arányosan a résztvevőké is; idén mintegy százötven főnyi legénységgel számolnak. Mára kialakult egy többé-kevésbé állandó mag, amely ki nem hagyná a Regattát, és amely többnyire állandó összetételű, az évek során összeérett legénységgel indul. De indulnak építészirodák is, amelyek majd’ teljes gárdájukkal vonulnak fel és „építenek csapatot" a Balaton vizén. Továbbá minden évben csatlakoznak újabb hajók és felbukkannak új arcok, olykor külföldről is érkezve: idén Franciaországból, Csehországból és Szlovákiából, illetve egy önálló hajónyi legénység Romániából. S ha már a külföldi szereplőknél tartunk, név szerint illik megemlíteni a Juraj Hermant, a Szlovák Építész Szövetség elnökét és Benjamin K. Panganibant, a Fülöp-szigeteki Építész Szövetség elnökét, a Szingapúri Királyi Építészeti Intézet nemrégiben kinevezett vezetőjét, akik a V4 Építészeti Alapítvány meghívására, Kálmán Ernő vendégeként vesznek részt feleségeikkel a 12. Építész – KÉSZ Regattán.

A következő „szárazföldi helyszín" már Keszthely, a Helikon-kastély díszterme, a szombati versenynapot lezáró elegáns gálavacsora és eredményhirdetés tere. Az esti program évek óta változatlan. Elsőként Kálmán Ernő, az Építész Regatta 12 évvel ezelőtti kiötlője foglalja össze a nap és egyben a versenysorozat történetét, keresve a választ arra a kérdésre, hogy hol a helye ennek az eseménynek a hazai építészeti palettán.


Alighanem már az újabb verseny előtt is kijelenthető, hogy az Építész Regatta a hazai építésztársadalom egyik legnagyobb és legelegánsabb társasági és szakmai eseményévé vált, és az is tudható, hogy ehhez hasonló, építészek számára szervezett verseny egész Európában nem létezik. A Regatta nem csak a balatoni vitorlázásnak a hagyományait folytatja és kínál a Balaton szerelmeseinek felejthetetlen időtöltést, hanem alkalmas arra is, hogy közel 150 építész és társtervező, illetve az építészet más szereplői kötetlen formában, a hétköznapi rutinból kiszakadva találkozhassanak, majd csapatot alkotva, energiáikat, tudásukat kamatoztatva versenyre keljenek egymással.

Ám térjünk vissza a kastély dísztermébe: a köszöntőket és az eredményhirdetést, vagyis a „hivatalos" eseményeket időről időre magas színvonalú előadások szakítják meg. Idén Vincze Lilla énekes – egyben az est háziasszonya – énekel, majd Teleki Miklós Artisjus-díjas orgonaművész zongorajátéka szól. De elhangzik egy rövid előadás a Festetics-kastélyhoz kapcsolódóan is, amely szinte a kezdeti időktől e ceremoniális esemény helyszíne: Kardos Laura művészettörténész, a Helikon-kastély Közgyűjteményi vezetője emlékezik meg egy különleges jubileumról, a 200 éve elhunyt Festetics Györgyről, Keszthely városának, „Keszthely grófjának" és egyben a magyar történelemnek egyik kiemelkedő alakjáról.

A harmadik nap, vasárnap egy könnyed, Szigligetig tartó versennyel zárul, majd a hajók elvitorláznak a szélrózsa minden irányába, hogy egy év múlva, az egyik májusi hétvégén újra ugyanott, a balatonlellei jachtkikötőben üdvözöljék egymást.

 

Rubóczki Erzsébet

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk