Épületek/Örökség

Háttérszólam – A múzeumkerti Geraldine

1/15

A megújult kertészlak, azaz az új Geraldine a Múzeumkertben, Tervezők: Fiatal Építészek Műhelye, 2017-2019., Fotó: Veszely István

?>
A megújult kertészlak, azaz az új Geraldine a Múzeumkertben, Tervezők: Fiatal Építészek Műhelye, 2017-2019., Fotó: Veszely István
?>
A megújult kertészlak, azaz az új Geraldine a Múzeumkertben, Tervezők: Fiatal Építészek Műhelye, 2017-2019., Fotó: Veszely István
?>
A megújult kertészlak, azaz az új Geraldine a Múzeumkertben, Tervezők: Fiatal Építészek Műhelye, 2017-2019., Fotó: Veszely István
?>
A megújult kertészlak, azaz az új Geraldine a Múzeumkertben, Tervezők: Fiatal Építészek Műhelye, 2017-2019., Fotó: Veszely István
?>
A megújult kertészlak, azaz az új Geraldine a Múzeumkertben, Tervezők: Fiatal Építészek Műhelye, 2017-2019., Fotó: Veszely István
?>
A megújult kertészlak, azaz az új Geraldine a Múzeumkertben, Tervezők: Fiatal Építészek Műhelye, 2017-2019., Fotó: Veszely István
?>
A megújult kertészlak, azaz az új Geraldine a Múzeumkertben, Tervezők: Fiatal Építészek Műhelye, 2017-2019., Fotó: Veszely István
?>
A megújult kertészlak, azaz az új Geraldine a Múzeumkertben, Tervezők: Fiatal Építészek Műhelye, 2017-2019., Fotó: Veszely István
?>
A megújult kertészlak, azaz az új Geraldine a Múzeumkertben, Tervezők: Fiatal Építészek Műhelye, 2017-2019., Fotó: Veszely István
?>
A megújult kertészlak, azaz az új Geraldine a Múzeumkertben, Tervezők: Fiatal Építészek Műhelye, 2017-2019., Fotó: Veszely István
?>
A megújult kertészlak, azaz az új Geraldine a Múzeumkertben, Tervezők: Fiatal Építészek Műhelye, 2017-2019., Fotó: Veszely István
?>
A megújult kertészlak, azaz az új Geraldine a Múzeumkertben, Tervezők: Fiatal Építészek Műhelye, 2017-2019., Fotó: Veszely István
?>
A megújult kertészlak, azaz az új Geraldine a Múzeumkertben, Tervezők: Fiatal Építészek Műhelye, 2017-2019., Fotó: Veszely István
?>
A megújult kertészlak, azaz az új Geraldine a Múzeumkertben, Tervezők: Fiatal Építészek Műhelye, 2017-2019., Fotó: Veszely István
?>
Az épület 1956-ban, Forrás: Fortepan
1/15

A megújult kertészlak, azaz az új Geraldine a Múzeumkertben, Tervezők: Fiatal Építészek Műhelye, 2017-2019., Fotó: Veszely István

Háttérszólam – A múzeumkerti Geraldine
Épületek/Örökség

Háttérszólam – A múzeumkerti Geraldine

2020.03.31. 18:12

Projektinfó

A Múzeumkert régi kertészházának felújítása

URL:
Fiatal Építészek Műhelye

Tervezés éve:
2016-2017

Építés éve:
2017-2019

Stáblista

Megbízó: Magyar Nemzeti Múzeum

Generáltervező és tájépítész tervező:
Tér-Team Kft. 
Szabó Gábor 
Szende András


Építész tervezők:
Fiatal Építészek Műhelye
Gál Róbert
Juhász Kristóf Attila
Pék Elemér

Statikus tervező: Varvasovszky Péter
Gépész tervező: Kádas Károly
Elektromos tervező: Csányi István
Műemléki szakértő: Gömöry Judit
Tűzvédelmi szakértő: Pukánszky Gabriella

Dosszié:

Méghogy a kortárs műemléki bővítések kora leáldozóban van... Bár igaz, a Geraldine talán csak egy kicsiny beruházásnak számít, attól még jó példája annak, hogy a modern szerkezetek miként tudnak némi finomhangolással inspirálóan illeszkedni a múlt klasszikusai mögé.

Szó szerint mögé, ugyanis a cikk tárgya nem más, mint a Magyar Nemzeti Múzeum tömbje mögött megbúvó egykori kertészlak. A  2016-os ötletpályázatot követően a győztes Tér-Team tervei alapján kezdték meg a Múzeumkert legutóbbi felújítását, erről a koncepcióról Bardóczi Sándor írt is egy átfogó kritikát lapunknak. A tervnek akkoriban szerinte is az volt az egyik pozitívuma, hogy ezentúl nem csupán a Kiskörútról, hanem a Pollack Mihály térről is bejáratot nyitna a kertbe, amelynek hangsúlyos eleme lesz a sokáig elhanyagolt hajdani kertészház revitalizációja is. Utóbbi felújítás feladatával a Fiatal Építészek Műhelyét bízták meg.

A múzeum épülete 1837 és 1846  között készült el, ám a környező park rendezése akkoriban még sehogy sem állt. (Pollack  Mihály egyébként egy nyílt oszlopcsarnokkal zárta volna le a hátsókertet az eredeti elképzelések szerint.) A parkosítás terveit Petz Ármin, az Orczy-kert főkertésze készítette végül, a munkák pedig 1852-ben indultak meg, amikor id. Wagner János tervei alapján megkezdték az egyik őrház középső traktusának kivitelezését.

A megújult kertészlak, azaz az új Geraldine a Múzeumkertben, Tervezők: Fiatal Építészek Műhelye, 2017-2019., Fotó: Veszely István
1/15
A megújult kertészlak, azaz az új Geraldine a Múzeumkertben, Tervezők: Fiatal Építészek Műhelye, 2017-2019., Fotó: Veszely István

Ez a szóban forgó kis architektúra aztán sosem töltötte be eredeti rendeltetését és kertészlak lett belőle. 1894-ben az építész fia, ifj. Wagner János áttervezte és a déli oldalon egy kis üvegtetejű toldalékkal bővítette ki.  "Az északi traktus később épült, ennek a tervezője nem ismert. Később a déli oldai bővítményt többször átépítették, mi már csak egy kicsiny kertiszerszám tárolót találtunk itt". – olvashatjuk a ház jelenkori tervezőitől: Gál Róberttől, Juhász Kristóftól és Pék Elemértől

Bár az építészeti lépték kicsinek tűnik, a felelősség  nagy volt, hiszen mégiscsak az ország egyik legfontosabb múzeumának és közparkjának bejáratáról van szó, amelynek látványa elsőként fogadja majd a Palotanegyedből érkező látogatókat.  A megörökölt épület minden olyan elemét, részletét és nem utolsósorban arányait figyelembe vették, amely megtartható lehet, de a bővítésre mindenképpen szükség mutatkozott: a cél az volt, hogy olyan struktúra szülessen a kortárs szárnynak köszönhetően, amely egyszerre tud teljesen kinyitható kerti építményként működni, de az új funkció, azaz a kávézó szerves és zárható részét is képezi majd, röviden: télen-nyáron jól kihasználható lehet.

„Nem akartuk a kertet szűkíteni, azt szerettük volna, ha ez a tér egyszerre lenne a kert és a kávézó része, az év minden napján. Ezt a kettősséget egy üvegházzal oldottuk fel: nyáron ez fedett-nyitott teraszként képez egy átmeneti teret az épített és természetes világok közé, míg télen a lehelet finom üveghártya alatt dús és zöldellő növényzetével fogja őrizni a kert hangulatát." – fogalmaznak a tervezők.

Az épület 1956-ban, Forrás: Fortepan
15/15
Az épület 1956-ban, Forrás: Fortepan

A legtöbb műemléki felújításon frusztrálhat minket, ha az ablakosztások arányai különböznek egy homlokzaton belül. Ennek a célja jelen esetben egy attraktív feszültség megteremtése lehetett, ugyanis ami "régi", ott bizony meg is maradt a filigrán fehér nyílászárók eredeti ritmusa. Ami viszont új, ott a vastagabb és sötétebb osztások hirdetik egy másik kor és funkció ízlésvilágát. Talán csak annyit érdemes hozzáfűzni a dologhoz, hogy bár az ellentét nem konfontáló, az új nyílászárók megértek volna egy – ugyan jóval költségesebb - de némileg nemesebb textúrát és árnyalatot a jelenlegi megoldásnál.  A hajdan a múzeumban is munkát vállaló Apponyi Geraldine albán királynéról elnevezett épület egyébként pillanatnyilag még nem üzemel kávézóként, a belsőépítészeti kialakítás elkészültéig ideiglenes kiállításoknak adott otthont még a vészhelyzeti állapot kihirdetése előtt.

A Pollack Mihály teret a historizmus több (és persze a klasszicizmus egy) nemes és monumentális remeke fogja közre, a történelemben mégsem volt soha ördögtől való egy új korszak becsempészése e helyszínre, elég csak a Magyar Rádió épületeire gondolnunk. A Nemzeti Múzeum architektúrája az ország egyik megrendíthetetlen szimbóluma, együttesének helyreállítása pedig maximális tiszteletet, rigorózusan minőségi gyakorlatot követelne, ez vitathatlan. Egy halkan megbúvó friss ritmushangzás azonban még a legklasszikusabb zenemű főszólama mögött sem árthat az évszázadok múltán.

Pleskovics Viola

 

Vélemények (6)
ellzoll
2020.04.02.
15:20

A párkányzatot megidéző, filigrán külső vázszerkezet szerintem nagyon szép és finom megoldás, hasonlóan szívderítő az épület részévé komponált futónövényzet és a kert síkjába hozott padló is. Az ormótlan és az üvegház esetében számomra megkérdőjelezhető osztású nyílászárók viszont eléggé lehangolóak, a kilincsek különösen méltatlanok. Ennél is fajsúlyosabb problémának érzem, hogy az épület "új bejárat" volta ellenére sajnos nem látok megoldást a kert akadálymentes megközelítésre a Pollack Mihály tér felől...

rgb
2020.04.01.
18:47

Szép munka! Elsőre kicsit furcsa volt a hármas osztás az új szárnyon, de tovább nézve meg lehet barátkozni vele.

Reki
2020.04.01.
06:45

Nagyon megerőltető lett volna az építésznek, ha nem akar az épülethez nem illő bővítést építeni? Ha simán tükrözi a baloldali szárnyat, sokkal harmonikusabb látvány jöhetett volna létre.

P. Imre
2020.04.01.
10:43

@Reki: A helyes döntés - a stílushű másolás és a múlt teljes eltörlése között, a kortársi helyettesítő épület javára – esetről esetre más. Lehet elméleteket gyártani, és ezek nem is haszontalanok, hiszen élesítik a figyelmünket, gazdagítják a tapasztalatok tárházát. Itt, a Geraldine esetében szépnek tartom a kortársi kiegészítést, ha már az építész és kertépítész tervezők a Múzeumkert zöldfelületének csökkentése mellett döntöttek. (Hiszen mi mást szolgál a túlságosan széles gyalogutak sűrű hálózata, a túlméretes játszótér, és maga a szóban forgó, drasztikus kertészlak-bővítés?) Hogy említsek egy olyan példát, amelyik joggal borzaszt el mindenkit, megkérem Önöket, sétáljanak fel a Budai Várba, és tekintsék meg az Országház utca 28. és 30. számú ház közötti „nyaktagot”. No, ez világosan megmutatja, hogy mire kell vigyázni a műemlékek kortársi kiegészítésekor. Először is a műszaki minőségre (ez itt silány), az esztétikai minimumra (az ablakok ezt végképp nem teljesítik) és még valamire: arra, hogy az új épületrészek erkölcsileg, építészetileg gyorsabban avulnak, mint az eredetiek. Meglehet - sőt, ebben a vári példában biztos -, hogy az erdeti, XVIII. század végi épületpár stílusának „mímelése” jobb és szebb megoldáshoz vezetett volna, mint ez a mára elnyomorodott, sivár, hetvenes évekbeli beton toldalék.

P. Imre
2020.03.31.
18:38

„A Nemzeti Múzeum architektúrája az ország egyik megrendíthetetlen szimbóluma, együttesének helyreállítása pedig maximális tiszteletet (...) követel...” Örülök ennek a kijelentésnek. Kérem, vessék össze az alábbi, immáron tíz évvel ezelőtt győztes tervpályázattal, különösen a fedett utcáról és az alternatív bejáratról írottakkal. https://epiteszforum.hu/magyar-nemzeti-muzeum-palyazat-1-dij

EZ
2020.03.31.
18:19

Bizony jól lehet beszélni ezt a nyelvet, párbeszéddel, szellemesen, harmonikusan, igényesen! Gratulálok!

Új hozzászólás
Helyek/Infrastruktúra

MOSÓHÁZAK // Egy hely + Építészfórum

2020.09.16. 13:04
00:05:55

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Helyek/Köztér

A GÖMBKILÁTÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.03. 14:12
00:05:11

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk