Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Közélet, hírek

HB Reavis Bem Palace – a terv ma is vállalható

1/12

Helyszínrajz - Bem Palace - HB Reavis

?>
Helyszínrajz - Bem Palace - HB Reavis
?>
Udvar - Bem Palace - HB Reavis
?>
Homlokzat - Bem Palace - HB Reavis
?>
Feketesas utca - Bem Palace - HB Reavis
?>
Bem tér - Bem Palace - HB Reavis
?>
Légifotó - Bem Palace - HB Reavis
?>
Látványterv - Bem Palace - HB Reavis
?>
Esti látványterv - Bem Palace - HB Reavis
?>
Passzázs - Bem Palace - HB Reavis
?>
Dunai látkép - Bem Palace - HB Reavis
?>
Radnóty Zoltán (bal) és Turányi Bence (jobb) - HB Reavis - fotó: Lányi András
?>
Makett - Bem Palace - HB Reavis - fotó: Lányi András
1/12

Helyszínrajz - Bem Palace - HB Reavis

HB Reavis Bem Palace – a terv ma is vállalható
Közélet, hírek

HB Reavis Bem Palace – a terv ma is vállalható

2016.06.02. 11:00

Cikkinfó

Szerzők:
Lányi András

Földrajzi hely:
Budapest

Cég, szervezet:
HB Reavis

A HB Reavis két nagy projekten, összesen 168.000 négyzetméteren indít fejlesztést. Ezekről és cég eredményeiről tartott tájékoztatót Radnóty Zoltán cégvezető és Turányi  Bence építész. A Váci Corner projekt sikerét követően a HB Reavis már gőzerővel dolgozik a két új, meghatározó fejlesztés előkészítésén. 

Bem Palace

2016 áprilisában a HB Reavis megvásárolta a kivitelezési szakaszban járó Bem Palace projektet az Európa Ingatlan Befektetési Alaptól. A Bel-Buda szívében elhelyezkedő BEM Palace megvásárlásával a cégcsoport mintegy 32.000 m2 bruttó bérbeadható területtel rendelkező irodaházat valósít meg. Radnóty Zoltán, a HB Reavis ügyvezetője újságírói kérdésre összefoglalta a fejlesztési projekt történetét kronológiai sorrendben, ami az engedélyekkel kapcsolatos találgatásokra is választ ad:

2006. - a Radetzky-laktanya ideiglenes műemléki védettséget kap.
2007. november – 2008 április - Az Európa Ingatlan Befektetési Alap két fordulós tervpályázatot ír ki, az elbírálásban a fejlesztő mellett a MÉK, az OLÉH és a II. kerületi Önkormányzat is részt vesz. A második fordulóból (Dévényi Tamás/Borsay Attila/Tima Zoltán/Turányi Gábor és Bence) Turányiék terve lett a győztes.
2008. május – Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) műemléki tervtanács pozitív véleményezése
2008. július – Központi tervtanács, elvi építési engedély, a telek beépítésével kapcsolatos településképi és építészeti, valamint műemléki követelmények tisztázása. A központi tervtanács a tervet dicsérettel engedélyezésre javasolta.
Ezt követően a II. kerületi Önkormányzat véglegesítette a projektet a kerületi szabályozási tervben. 
2010. - a Bem Palace megkapja az építési engedélyt.
2011. – műemléki védettséget kap az épület, a KÖH a meglévő építési engedélyt a végleges műemlékké nyilvánítás hatására nem módosította.
2012. – megkezdődik az építkezés.
2016. február – a HB Reavis kérésére az építési engedélyt a Fővárosi Kormányhivatal megerősíti.
2016. április - a HB Reavis megveszi a projektet az Európa Ingatlan Befektetési Alaptól.

Bem tér - Bem Palace - HB Reavis
5/12
Bem tér - Bem Palace - HB Reavis

Turányi Bence elmondta, hogy az eredeti befektető kifejezett szándéka volt, hogy minél átláthatóbb, nyilvánosabb és tisztább folyamat során jussanak el a végleges épületig, ezért volt a tervpályázat és a KÖH bevonása is. A fenti kronológia alapján nagyon sok kézen ment keresztül a kiválasztott terv, a HB Reavis jogilag tiszta papírok alapján hozott üzleti döntést. Az Építészfórum 2009. februárjában részletesen bemutatta a győztes pályamunkát, amin az új tulajdonos alapvetően nem tervez változtatást. A hét évvel ezelőtti kommentek szinte változtatás nélkül folytatódnak, a közösségi média gyors terjedési sebességének köszönhetően eggyel szélesebb körben.

Homlokzat - Bem Palace - HB Reavis
3/12
Homlokzat - Bem Palace - HB Reavis

Turányiék alapvető koncepciója az volt, hogy egy olyan új épületet hozzanak létre, ami magába integrálja a régit, hasonlóan fogalmazva meg régi és új viszonyát, mint Zumthor Kolumba Museum-a vagy a Herzog & de Meuron madridi CaixaForum-a. A nyolc évvel ezelőtti terv ma is releváns, érvényes a tervező szerint, aki az új befektetőben is látja a biztosítékot az épület magas színvonalú elkészítésére. Az új épület nyitott lesz, középület jellegűen engedi be a járókelőket a földszinten egymásba nyitott átriumokba, jobban beengedve az utca emberét, mint az eredeti, kerítéssel védett kiskert. Az irodaház dolgozóit és a környéken élők mindennapjait számos kereskedelmi, vendéglátó és egyéb szolgáltató egység teszi könnyebbé, átjárást is biztosítva a Frankel Leo és a Gyorskocsi utca között. Az eredeti homlokzatból a legtöbb a Bem tér irányából marad meg, itt az első traktusig a szerkezetet is megtartotta a tervező. Megmarad a Fekete Sas utcai magtár két homlokzata és annak vasszerkezete is. Turányi szerint az eredeti épület nagyjából 10-15%-a integrálódik az új épületbe. A kivitelezés felgyorsításának köszönhetően a tervek szerint az épület 2018 végére átadásra kerül.

Légifotó - Bem Palace - HB Reavis
6/12
Légifotó - Bem Palace - HB Reavis

A Váci úti irodafolyosó új központja

A HB Reavis a következő évek egyik legnagyobb irodafejlesztését készíti elő, amely Budapest egyik legfrekventáltabb részén, a Váci úti irodafolyosó és a Hungária körgyűrű találkozásánál épül meg, az Árpád-híd pesti hídfőjénél.

A 136 500 ezer négyzetméter bérbeadható területet meghaladó fejlesztéssel a HB Reavis egy új korszakot kíván nyitni mind a nagyléptékű kereskedelmi ingatlanfejlesztés, mind a munkahelyi dizájn terén. A több fázisban megvalósuló épületkomplexumot a cégcsoport a legmagasabb szintű környezettudatossággal, innovatív technológiák, minőségi, környezetbarát megoldások használatával építi meg, olyan neves, nemzetközi és magyar tervezők bevonásával, mint a számos nemzetközi építészeti díjjal kitüntetett londoni székhelyű Make, vagy az ikonikus épületeket tervező Finta Stúdió.

A HB Reavis célul tűzte ki, hogy ebben a nagyszabású fejlesztésben megteremtse a munka és a mindennapi élet közötti egyensúlyt, ahol kellemes környezetben dolgozhatnak és tölthetik szabadidejüket az emberek. A fejlesztő ezt egyedi építészeti megoldásokkal, a városkép szépítését szolgáló közösségi terekkel, zöld területekkel, és a tervek szerint több mint 10,000 négyzetméternyi szolgáltató létesítmény kialakításával kívánja elérni.

Az első épületet kivitelezése még az idén elkezdődik, és várhatóan 2018-ban kerül átadásra.

Váci Corner Offices

A 2014-ben átadott Váci Corner Offices egy kitűnő bérlői körrel rendelkező, magas színvonalú irodafejlesztés, ahol mintegy 21.150 négyzetméternyi irodaterület áll rendelkezésére. A BREEAM „Excellent" fenntarthatósági minősítéssel rendelkező épület kialakítása nemcsak a hatékony munkavégzést segíti elő, hanem vonzó munkakörnyezetet is kínál. A bérlők elégedettségét kiválóan mutatja a 2016. évben elnyert „Az Év Irodaháza Bérlői Díj", amelyet az iroda.hu portál gáláján kapott a Váci Corner. Az irodaház iránt a nemzetközi és a hazai befektetők részéről egyaránt nagy érdeklődés volt tapasztalható, a sikeres eladással pedig a HB Reavis új külföldi tőkét vonzott a budapesti ingatlanpiacra.

Üzleti és pénzügyi eredmények

A HB Reavis Csoport minden szempontból rekordévet zárt 2015-ben, hiszen 244,6 millió euró adózott eredményével kiugró mértékű, 175%-os konszolidált nettó eredménynövekedést ért el. A kiemelkedő pénzügyi eredmények elsősorban a rekord volumenű bérbeadásnak, és a különböző piacokon lévő fejlesztések értéknövekményének köszönhetők. Emellett a HB Reavis Csoport erős piaci pozícióját bizonyítja számos neves díj, többek között a CEE Quality Award „A 2015-ös év fejlesztője", valamint UK Property Awards által odaítélt „London legjobb irodaháza építészeti díj" amelyet a 33 Central projectért kapott.

Sikeres évet zárt a HB Reavis Csoport magyarországi leányvállalata is. Mindamellett hogy 2015-ben a vállalat kimagaslóan jó pénzügyi évet zárt, első magyarországi projektje, a Váci Corner Offices a tavalyi év végére elérte a 97% bérbeadottsági szintet. 2016 márciusában az anyavállalat sikeresen értékesítette a Váci úti irodafolyosó szívében elhelyezkedő „Az Év Irodaháza Bérlői Díjjal" kitüntetett épületet egy nemzetközi befektetőnek. A tranzakció a 2016-os év első nagyszabású irodaház értékesítése lett a Magyarországon.

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk