Emberek/Oktatás

Idén is lesz HOLIS nyári egyetem

1/7

?>
?>
Inés Peláez Arango
?>
Iria Lopez
?>
Szemerey Samu
?>
Tibor Antony
?>
Ingrod van der Wacht
?>
Pais Panni
1/7

Idén is lesz HOLIS nyári egyetem
Emberek/Oktatás

Idén is lesz HOLIS nyári egyetem

2015.06.30. 10:32

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Magyarország

A Design Terminál idén is várta felsőfokú tanulmányaikat végző diákok és frissdiplomások jelentkezését a július 4-12. között zajló HOLIS nyári egyetemre. A HOLIS idén külföldi szakértők és csapatvezetők bevonásával tárja fel az idős korral járó nehézségeket, és az abban rejlő lehetőségeket.

A HOLIS nyári egyetemet 2014-ben indította el a Design Terminál, a tábor első feladata a Kőszeg határában lévő régi nemezgyár jövőbeli funkciójának újragondolása volt. A program célja a holisztikus design elméletének gyakorlatba ültetése: designer, mérnök, szociológus, pszichológus és közgazdász együtt, egy csapatban dolgozik olyan problémák megoldásán, melyek közvetlenül érintenek bennünket a mindennapokban.

Ebben az évben a nemzetközi tábor célja megoldási javaslatokat adni a nyugdíj közeli korosztály gazdasági és társadalmi aktivitásának hosszú távú fenntartására a design segítségével. A 60 éven felüliek foglalkoztatásának, köz- és egyéb szolgáltatások használatának, mobilitásuk, lakókörnyezetük és tárgykultúrájuk újragondolása időszerű kérdés elöregedő társadalmunkban.

A vizsgálat célterülete Ajka és Herend térsége, ahol a településvezetők és civil szerveződések bevonásával, valamint a kreatíviparhoz kapcsolódó cégekkel, a Herendi Porcelánmanufaktúra és az Ajka Kristály együttműködésével tárják fel a résztvevők a téma hely specifikus és általános problémáit.

A HOLIS 2015 nyári egyetem célja, hogy nemzetközileg elismert szakemberek segítségével a pályakezdő közgazdászok, mérnökök, szociológusok, pszichológusok, antropológusok és a kreatívipar friss tervezői közösen gondolkodjanak, szerezzenek gyakorlati tapasztalatot, és bárki számára elérhető és valós problémákra reflektáló megoldásokat alkossanak.

Helyszín: Hubertus Erdészeti Erdei Iskola (Ajka-Csingervölgy)
A táboridőpontja: 2015. július 4-12.
HOLIS nyári egyetem záróesemény: Hubertus Erdészeti Erdei Iskola (Ajka-Csingervölgy) | július 11. (szombat), 14:00 - 19:00
A nyári egyetem munkanyelve angol.
További információ: http://holis.designterminal.hu/

CSAPATVEZETŐK


Szemerey Samu
4/7
Szemerey Samu
Szemerey Samu
- építész, HOLIS csapatvezető
Szemerey Samu építész, urbanista. Munkái a kortárs kultúra, az elérhető technológiák és az emberi környezet viszonyait, és a tervező praxis innovatív szerepköreit vizsgálják. A Kortárs Építészeti Központalapító tagja és kurátora. Rendszeresen tanít, előad és publikál hazai és nemzetközi helyszíneken. Tanácsadóként és stratégiai tervezőként városokkal, intézményekkel és piaci szereplőkkel dolgozik. Számos workshop, kutatás szervezője, illetve kiállítások és programok kurátora. 2014-től a Design Terminál szakmai tanácsadójaként is dolgozik. PhD kutatási témája az információs technológiai narratívák hatása az urbanisztikára.

Ingrod van der Wacht
6/7
Ingrod van der Wacht
Ingrid van der Wacht - Factor-i projektmenedzser / koncepciófejlesztő társadalmi és gazdasági innovációért HOLIS csapatvezető
Ingrid az elmúlt években szabadúszó projektmenedzserként és koncepciófejesztőként dolgozott design innováció területen. Munkája 2011 óta minden eddiginél jobban az emberek – kreatívipari szereplők, tervezők, illetve az üzleti világ, önkormányzatok, innovációs ügynökségek, gógyszeripar, stb képviselői – designfolyamatokkal és designeszközökkel való összehozására, a kreativitás design kontextusban való felébresztésére összpontosított. Ezekben a folyamatokban a tervezők és design gondolkodók a kreatív tudáscsere kontextusának, folyamatainak és eszközeinek tervezése révén kulcsfontosságúak.


Pais Panni
7/7
Pais PanniPais Panni - Cellux Csoport, HOLIS csapatvezető
Formatervező alapító, formatervező Cellux Csoport, HOLIS csapatvezető A Cellux Csoport alapítója, formatervező. Gyerekként nyomozó szeretett volna lenni. Megfigyelni, elemezni és problémákat megoldani már kiskorában is szeretett. ezeknek a tulajdonságoknak szakmai pályafutása során is hasznát veszi. Szociológusként végzett az ELTE-n és formatervezőként a MOME-n. 2013-ban diplomamunkája Formtervezési Díjas lett. Több nemzetközi workshopon való részvétel után igazi rajongója a csapatmunkának és a multidiszciplinaritásnak. Formatervezői munkák mellett egyre több service design és design thinking projektben vesz részt.


Tibor Antony
5/7
Tibor AntonyTibor Antony - STUBA, HOLIS csapatvezető
Tibor ipari termék- és formatervezést tanult a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetemen. Ez idő alatt gyakorlati tapasztalatokat is szerzett, a beijingi PER termékinnovációs vállalatnál illetve a Škoda – Mlada Boleslav járműtervező-stúdióban, és részt vett továbbá egy multidiszciplináris csapat munkájában is az Odense-i Integrált Design Program keretében. Három éven át dolgozott a rendszeralapú termékpromóciós display platformok fejlesztésével foglalkozó pozsonyi 3070 Inc. branding és kereskedelmi tervező tanácsadó startupnál. Munkája középpontjában az állt, hogy az innováció és a moduláris gondolkodás alapelveit ültesse át kisebb POS termékekbe és üzletbelsőkbe, ahol az ár/sebesség fejlesztési arány kritikus faktor az adott termék sikere tekintetében. Emellett foglalkozott különböző promóciós standok és reprezentációs POS termékek formatervezésével is. A cég ügyfelei főként fogyasztói elektronikai cikkek gyártói, többek között a Samsung, a Bosch-Siemens, az Electrolux, az AEG és a Haier. Tibor jelenleg terméktervező PhD-hallgató Pozsonyban. Alapszintű design kurzusokat oktat elsőéves hallgatóknak, és eközben doktori disszertációját írja, mely a holisztikus módszerek designban való alkalmazhatóságát vizsgálja.


Inés Peláez Arango
2/7
Inés Peláez ArangoInés Peláez Arango - Innováció és Design Stratégia (Barcelona Centre de Disseny), HOLIS csapatvezető
Innováció és Design Stratégia (Barcelona Centre de Disseny) A BCD Barcelona Design Centre projektmenedzsere : tevékenysége középpontjában a design, nemzetközi projektek menedzselése, és stratégiai fejlesztéssel, szolgáltatástervezéssel és kommunikációval kapcsolatos rendezvények tervezése és lebonyolítása áll. Inés ipari mérnökként végzett az UDC-n (A Coruña Egyetem), később a Pompeu Fabra egyetemen (ELISAVA School of Design) Design és Kommunikáció szakon mesterdiplomát, azt követően pedig Design Management szakirányon (Polytechnic University of Catalonia) posztgraduális fokozatot szerzett. Korábbi munkája során számos cégnél fogta össze a design és kommunikációs stratégia menedzsmentjét, megvalósítását (design management, stratégia, branding, vállalati kommunikáció). A DAA Design for Active Ageing Európai Uniós projekt koordinátoraként is dolgozott, melynek keretében nyolc város keresett együtt hosszú távú megoldásokat a demográfiai elöregedésre, megosztva egymással a legjobb gyakorlatokat, és felhasználva a szolgáltatástervezés folyamatait. Jelenleg Fenntarthatóság és Tervezés címmel tart órákat a IED Istituto Europeo di Design-on tanuló vizuális tervezőknek, és számos szolgáltatástervezésre fókuszáló workshopon is részt vesz. Az Ecodesign Program, a Barcelona Fashion Week és az Alapítvány új Szociális Innováció és Design Program koordinátora.


Iria Lopez
3/7
Iria LopezIria Lopez - Független szakértő, Human Centered Innovation/Design, HOLIS csapatvezető
Miután befejezte tanulmányait pszichológia szakon, Iria 2001-ben belevágott karrierje építésébe – felhasználói szokásokat kutatójaként és etnográfusként dolgozott számos barcelonai cégnél. 2005-ben elsajátította, hogyan integrálható a fehasználó-/kultúrakutatás a design és üzleti folyamatokba. Ennek köszönhetően az elmúlt tíz évben számos innovációs projektet valósított meg olyan kreatív, szakmailag sokoldalú és emberi megközelítésben, melyben egy társadalomtudós érzékenységét, egy designer kreativitását és egy üzletember racionalitását ötvözi. Legfrissebb tapasztalatait a londoni UK Design Council-nál (2013-2015) és Dél-Kelet Ázsiában az IDE-nél (2011-2013) szerezte. A UK Design Council-nál társadalmi célokat szolgáló kihívások projektvezetőjeként dolgozik (Hogyan csökkentsük design eszközökkel az alkoholfogyasztást az Egyesült Királyságban? Hogyan tehető hatékonyabbá és kellemesebbé a szociális vállalkozók tőkeszerzési folyamata?). Ezt megelőzően az IDE -I- Lab munkáját segítve két éven át Kamobdzsában dolgozott, ahol helyi szervezetek képzésével foglalkozott, hogy felkészítse őket társadalmi kihívások design alapú megközelítésére. Feladatai közé tartozott egyes projektek előkészítése és vezetése, melyek olyan kérdesekre kerestek választ hogyan találhatunk megoldásokat a vidéki Kambodzsa árvizes területeinek gondjaira?forrás: sajtóközlemény


Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

PALATINUS // Egy hely + Építészfórum

2021.10.13. 10:43
00:06:31

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk