Épületek/Középület

Ikerház, Stevenage, Egyesült Királyság

1/7

a telepes kialakítás lehetősége

?>
a telepes kialakítás lehetősége
?>
földszint
?>
emelet
?>
metszet
?>
?>
?>
1/7

a telepes kialakítás lehetősége

Ikerház, Stevenage, Egyesült Királyság
Épületek/Középület

Ikerház, Stevenage, Egyesült Királyság

2006.03.28. 13:12

Projektinfó

Földrajzi hely:
Stevenage, Egyesült Királyság

Építészek, alkotók:
Sergison Bates Architects

Építészet: Sergison Bates Architects

A megbízás egy ikerházra vonatkozott a Hertfodshire-i Stevenage határában, egy már meglévő lakóövezetben. A lakásépítő társaság eredetileg prototípusnak szánta az épületet, ezért a tervezők a telepszerű kialakítás lehetőségét is vizsgálták. Az elképzelés egy „házszerű" forma megalkotása volt, mivel a tervezőket foglalkoztatta az a jelenség, hogy a háború utáni ikerház-tipológia elfogadott otthonná vált, sőt összefonódott az otthonosság fogalmával. Az ikerházak meghatározó súllyal érvényesülnek a brit peremvárosi környezetben, szerepük határozottan felértékelődött a kulturális emlékezetben.

A dupla nyeregtető a ház „iker"-voltára utal, aminek kis alaprajzi szögeltérés ad külön hangsúlyt. A bejárati homlokzat előírásszerű, de szintén a szomszédságot hangsúlyozza az érintkező ajtók révén. A hátsó homlokzat nyitottabb, és intimitást biztosít a terasz és a kert számára.




A burkolatok a tetőn és a falakon a helyi hagyományt idézik, amennyiben levegőzni hagyják a szerkezetet, másrészt a kortárs építési gyakorlathoz igazodnak, hiszen minőségi anyagokból állnak. A tetőt és a falakat gyárilag előállított palalemezek borítják, melyekkel biztosított a szükséges átszellőzés. Az előregyártott faszerkezet a külső falakkal, a tetőkkel és a padlóval szilárd dobozszerkezetté áll össze. A szerkezet megszabadítja a belső falakat a teherhordó szereptől, ami rugalmassá teszi a belső alaprajzi kialakítást, és lehetővé teszi a belső térfogatok variálását (például a rézsútos mennyezetet). Az emeleti helyiségek a hall köré szerveződnek, a földszinten pedig kétszárnyú ajtók kötik össze a nappalit a konyhával és az ebédlővel, többféle térbeli elrendezést és átlátási lehetőséget is lehetővé téve.

A gyárilag előállított és előre szigetelt falakat, tetőt és padlókazettákat a helyszínen tíz munkanap alatt látták el vízzáró szerelt burkolattal. A szerkezeteket, burkolatokat és szigeteléseket úgy fejlesztették ki, hogy a szellőztetés működjön. A szellőztetett szerkezet mellőzi a műanyag párazárót. A nedvesség lassan távozhat a falakon és a tetőn keresztül, anélkül, hogy lecsapódna a szerkezeten belül, és az épületbe távozhat, ha a belső klíma túl száraz. Az eredmény a stabilabb és egészségesebb belső környezet.

szöveg+kép: Sergison Bates Architects 


Ikerház, Stevenage, Egyesült Királyság, 2000

Építész tervezők: Sergison Bates Architects (Mark Tuff projekt építész, Giles Dafflon, Sally Richards, Cornelia Schwaller) Pályázaton első helyezett 1998-ban.
Megbízó: William Sutton Trust
Építési költség: £200,000 (Építési költség: £200,000 / £1150 / m2)
Alapterület: 170m2               
Fotó: Helene Binet
Díjak: Housing Design Awards Special Mention 2000

 
Kapcsolódó oldalak:
Sergison Bates Architects
Szociális építészet - a havi téma oldala

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Épületek/Középület

KILÁTÓ A GALYATETŐN // Egy hely + Építészfórum

2021.08.26. 18:23
00:05:34

Az eredeti kilátó andezit falazata és a kerek ablakokkal ellátott beton ráépítés közötti kontraszt adja a Galya-kilátó jellegzetes hangulatát, mely két gyakorlott túrázó építésznek, Kovács Csabának és Vass-Eysen Áronnak köszönhető. Az Egy hely mai részében a 2015-ben MÉD győztes kilátóval ismerkedhetünk meg.

Az eredeti kilátó andezit falazata és a kerek ablakokkal ellátott beton ráépítés közötti kontraszt adja a Galya-kilátó jellegzetes hangulatát, mely két gyakorlott túrázó építésznek, Kovács Csabának és Vass-Eysen Áronnak köszönhető. Az Egy hely mai részében a 2015-ben MÉD győztes kilátóval ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk