Közélet, hírek

Indul a Kopaszi-gát hatalmas ingatlanfejlesztése

1/13

Anders Lonka - fotó: business.dk

?>
Anders Lonka - fotó: business.dk
?>
Anders Lonka a BudaPart sajtótájékoztatóján
?>
Árendás Gergely
?>
BudaPart logó
?>
BudaPart látványtervek - építész: Anders Lonka
?>
BudaPart látványtervek - építész: Anders Lonka
?>
BudaPart látványtervek - építész: Anders Lonka
?>
BudaPart látványtervek - építész: Anders Lonka
?>
Kolkajen - építész: Anders Lonka
?>
Kopaszi-gát beépítési terv
?>
Kopaszi-gát - madártávlat
?>
Látványkép a vízpart irányából
?>
1/13

Anders Lonka - fotó: business.dk

Indul a Kopaszi-gát hatalmas ingatlanfejlesztése
Közélet, hírek

Indul a Kopaszi-gát hatalmas ingatlanfejlesztése

2016.05.24. 13:21

Cikkinfó

Szerzők:
Lányi András

Földrajzi hely:
Budapest

Építészek, alkotók:
Anders Lonka

Vélemények:
3

BudaPart néven indul a Lágymányosi-öböl nagy ingatlanberuházása, amely terveit az Anders Lonka vezette dán Adept iroda tervezi. A Duna-parton megvalósuló 8-10 éves fejlesztés közel 600.000 négyzetméternyi lakó- és irodateret hoz majd létre. Lányi András beszámolója.

A Kopaszi gát 54 hektáros területéből 27 hektár válik építési területté, a közpark funkciót később is megtartó, jelenleg is ingyen látogatható 15 hektáros parkban a beruházó idén 100 millió forintos nagyságrendű fejlesztéseket fog végezni. 

Árendás Gergely, a fejlesztésért felelős Property Market ügyvezetője elmondta, hogy a teljes beruházás 560-600.000 négyzetméternyi lesz, ennek a fele iroda, a másik fele - pár tízezer négyzetméternyi kereskedelmi és szálloda funkciójú tértől eltekintve - lakás lesz. A teljes beruházás értéke elérheti a 200 milliárd forintot és nagyjából 8-10 évig tart majd, de az első lakás és irodaberuházásokat már az idén elkezdik. A szerkezeti egységet, tömböket egyben kezelik, ezzel is egyszerűbbé és barátságosabbá téve a korán beköltözők életét. 

Anders Lonka a BudaPart sajtótájékoztatóján
2/13
Anders Lonka a BudaPart sajtótájékoztatóján

Ezt a fajta egymásutániságot és időben szétválaszthatóságot segíti a több díjnyertes városfejlesztési és építészeti projekt-referenciával rendelkező dán Adept építésziroda beépítési terve is, amin Anders Lonka alapító vezető tervező elmondása szerint 4-5 hónapot dolgoztak. A dán irodát Árendás Gergelyék első sorban a hasonló volumenű és öbölhöz kötődő referenciák miatt kérték fel, ilyen a Kolkajen-Ropsten, a stockholmi Királyi Kikötőben létrejövő kevert funkciójú fejlesztés, amely 2000 lakással és 75.000 négyzetméternyi irodával számol.

A dél-budai fejlesztési terület a Kopaszi-gát strandjától indul és a Budafoki útig, valamint a Dombóvári útig tart majd, a tervek szerint az öböl irányából indulhat a fejlesztés az autóutak felé. Anders Lonka elsősorban a barátságos, emberi léptéket és a „kisvárosias" hangulatot emelte ki. Többféle épülettípussal és eltérő épületmagasságokkal operáltak a tervezés során, ezzel alakítva ki a fejlesztés jellegét, minél több lakónak és ott dolgozónak juttatva panorámás kilátást. A fejlesztési terület közepén egy téglalap alakú központi zöldparkot hoznak létre. A park menti épületek mögött egy jól definiált, magába záródó körút kerül, amelyet közösen használnak majd az autósok, gyalogosok és kerékpárosok. A belső úthálózat Dombovári úttal párhuzamos részein bevásárló utca kialakítását tervezik, éttermekkel, kávézókkal és más kiskereskedelmi egységekkel. Nagy léptékű, pláza jellegű egység egészen biztosan nem lesz. Az irodaépületeket az fejlesztési terület város felé eső határai helyezték, mintegy zajfogó falként a külső autóforgalom elzárására. A beépítési koncepcióba a Kopaszi-gát jelenlegi bejáratához egy 120 méter magas irodaház is került, ennek a megvalósíthatóságát most vizsgálja a Property Market.

BudaPart látványtervek - építész: Anders Lonka
7/13
BudaPart látványtervek - építész: Anders Lonka

A Kopaszi-gátat és az azzal szemközti területet 2015 decemberében vásárolta meg a hazai tulajdonú a Market Csoport, amelyekhez később tulajdonostársként csatlakozott a katari hátterű Constellation Hotels Holding Ltd is. A katari pénzügyi befektető bevonása komoly tőkeerőt jelent, míg a Market Csoport 20 éves, építőiparban szerzett tapasztalata garancia a minőségi, professzionális kivitelezésre és a határidők pontos betartására, különös tekintettel az építőipari kivitelezésbe napjainkban begyűrűző kapacitásproblémákra. A beruházás keretében épülő intelligens otthonok és környezettudatos irodák tökéletesen megfelelnek az innovatív nemzetközi trendeknek.

„A BudaPart lokációja egyedülálló Budapesten: Budán, közvetlenül a Duna-Parton, a Kopaszi gát közparkja szomszédságában valósul meg a beruházás. Arra törekszünk, hogy az itt lakók és dolgozók megtalálják az otthonuk kényelmét, a feltöltődés lehetőségét egy változatos és ehhez minden igényt kielégítő környezetben. A BudaPart különlegessége, hogy a beruházás teljes területének 65%-a közpark vagy vízfelület. A jelenleg is működő rekreációs parkterület teljes egészében megmarad, amelynek állagmegőrzéséről folyamatosan gondoskodunk, sőt további fejlesztéseket is tervezünk." ̶ mondta Árendás Gergely, a Property Market ügyvezető igazgatója.

Árendás Gergely
3/13
Árendás GergelyA több fázisban megvalósuló projektet változatos utcakép és magas presztízsű ingatlanok jellemzik majd. Az egyedülálló, öbölmenti társasházak változatos elrendezésűek lesznek, a garzontól a több hálószobás lakásokig széles portfólióból válogathatnak majd az érdeklődők. Az A+ kategóriás, 15-35 ezer négyzetméteres irodaházak pedig tökéletes székhelyprojekt-helyszíneket, illetve kiváló munkakörnyezetet biztosítanak a kis-, közepes- és nagyvállalatok számára.

„A Lágymányosi-öböl területe nemcsak a XI. kerület, hanem egész Budapest számára kiemelten fontos lokáció. Ezért különös öröm Újbuda számára, hogy hosszú idő után végre megindul az ingatlanfejlesztés a területen." – tette hozzá Dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere. Mint mondta: "A jelenlegi tervek alapján úgy értékeli, nem pusztán lakások épülnek, hanem a hozzá tartozó közösségi szolgáltatások, közlekedési kapcsolatok, szociális létesítmények is létrejönnek, amelyek a városnegyed élhetőségét javítják. Mindezekkel együtt biztosítva látja az önkormányzat, hogy hosszú idő után teljes értékű városrész-fejlődés indulhat el a BudaPart segítségével."

BudaPart látványtervek - építész: Anders Lonka
6/13
BudaPart látványtervek - építész: Anders Lonka„Cégünk hitvallása szerint kizárólag olyan projektek megtervezésében veszünk részt, amelyekben őszintén hinni tudunk, és valódi kihívást jelentenek számunkra. Az általunk készített beépítési koncepció változatos beépítési megoldásait a terület csodálatos adottságaira figyelemmel javasoljuk, a terv megvalósulásakor egy igazán XXI. századi városnegyed alakulhat ki a Duna partján." – nyilatkozta Anders Lonka, az Adept alapító-tulajdonosa és vezető építésze.

(Hamarosan interjút fogunk közölni a Anders Lonkával és a borzalmas minőségű fotókat is lecseréljük – a szerk.)

Lányi András

 

Vélemények (3)
Pákozdi Imre
2016.10.28.
05:54

Nem három napra, de három évre vagy évszázadra lenne szükség, hogy fentebbi felvetésemre válasz érkezzék a főváros, a beruházó, a kerület, a szuperdán-szuperajrópiai tervező vagy bárki illetékes tollából. Ezért nem a kérdésemet ismétlem meg erről a szabályszegő, mert 120 méteres magasságúra tervezett épületről, hanem elmesélek egy, a közelmúltban, Szlovákiában hallott beszélgetést.

A társasutazáson megkérdezték a szlovák állampolgárságú, magyar nemzetiségű idegenvezetőt - igen tájékozott, szerényen viselkedő, kétnyelvű tanárembert -, hogy miért nem veszi fel a magyar állampolgárságot. A válasz első fele magától értődő volt: mert akkor elveszítené a szlovákot, amit, mint ottani születésű ottani lakos, ottani tb-járulék-fizető, érthetően nem kockáztat meg. A válasz második fele pedig, rövid hallgatás után, így hangzott: "Nem kívánom felőrölni az egzisztenciámat két banánköztársaság között."

ppbkok
2016.10.27.
09:28

Röviden tömören nekem egy kicsit sok a hasábból. Lehetett volna valamivel gazdagabb formai tartalommal megtölteni. Ez így túl egysikú ornamentikával megáldott terv, mondhatni unalmas nem látok benne valamiféle izgalmat...

Pákozdi Imre
2016.05.25.
05:24

Ez még jól is elsülhet, feltéve, hogy azt a 120 méteresnek álmodott irodaházat elhagyják, vagy visszavágják olyan méretűre, amely 1. megfelel az épületmagasságot korlátozó budapesti szabályoknak; 2. beleillik saját, amúgy szimpatikus rendezési terveikbe.

U.i. három nappal később: tekintettel arra, hogy a látványtervi képek némelyike és a mellékelt ismertetés a toronyház magasságát tekintve ellentmond a budapesti szabályoknak, a megnyugtató válasz fontos volna.

Új hozzászólás
Nézőpontok

A SÉNYEI KEMENCE KÁPOLNA // Egy hely + Építészfórum

2023.03.24. 16:12
5

Kemence, kucsma, kas...Az idén 90 éves Vadász György egyik legérdekesebb épülete egy ökomenikus kápolna, mely a sényei szőlőhegyen uralja a tájat. Az egyetlen konkrét építészeti stílusba sem besorolható kápolna ősi formákat idéz, konkrét előképe pedig egy népi tyúkól volt. Az Egy hely csapata a Kemence Kápolnánál járt.

Kemence, kucsma, kas...Az idén 90 éves Vadász György egyik legérdekesebb épülete egy ökomenikus kápolna, mely a sényei szőlőhegyen uralja a tájat. Az egyetlen konkrét építészeti stílusba sem besorolható kápolna ősi formákat idéz, konkrét előképe pedig egy népi tyúkól volt. Az Egy hely csapata a Kemence Kápolnánál járt.

Nézőpontok

SZILICE// Rejtett kincsek

2023.03.16. 16:42
10

A Szilicei-fennsík karsztos világának természeti kincsein túl ismert egy építészeti gyöngyszem is: ez pedig a gótikus eredettel bíró, mára a Református Egyházhoz tartozó szilicei templom. A Rejtett kincsek mai részében a 13. századi eredettel bíró, különleges, erődített kegyhelyet ismerhetjük meg.

A Szilicei-fennsík karsztos világának természeti kincsein túl ismert egy építészeti gyöngyszem is: ez pedig a gótikus eredettel bíró, mára a Református Egyházhoz tartozó szilicei templom. A Rejtett kincsek mai részében a 13. századi eredettel bíró, különleges, erődített kegyhelyet ismerhetjük meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk