Épületek/Irodaépület

Inspirál és összeköt - Prime Rate irodaház

1/12

Építész: Tompa Zoltán - Belsőépítészet: Reload Építészstúdió - fotó: Bódis Krisztián

?>
Építész: Tompa Zoltán - Belsőépítészet: Reload Építészstúdió - fotó: Bódis Krisztián
?>
Építész: Tompa Zoltán - Belsőépítészet: Reload Építészstúdió - fotó: Bódis Krisztián
?>
Építész: Tompa Zoltán - Belsőépítészet: Reload Építészstúdió - fotó: Bódis Krisztián
?>
Építész: Tompa Zoltán - Belsőépítészet: Reload Építészstúdió - fotó: Bódis Krisztián
?>
Építész: Tompa Zoltán - Belsőépítészet: Reload Építészstúdió - fotó: Bódis Krisztián
?>
Építész: Tompa Zoltán - Belsőépítészet: Reload Építészstúdió - fotó: Bódis Krisztián
?>
Építész: Tompa Zoltán - Belsőépítészet: Reload Építészstúdió - fotó: Bódis Krisztián
?>
Építész: Tompa Zoltán - Belsőépítészet: Reload Építészstúdió - fotó: Bódis Krisztián
?>
Építész: Tompa Zoltán - Belsőépítészet: Reload Építészstúdió - fotó: Bódis Krisztián
?>
Építész: Tompa Zoltán - Belsőépítészet: Reload Építészstúdió - fotó: Bódis Krisztián
?>
Építész: Tompa Zoltán - Belsőépítészet: Reload Építészstúdió - fotó: Bódis Krisztián
?>
Építész: Tompa Zoltán - Belsőépítészet: Reload Építészstúdió - fotó: Bódis Krisztián
1/12

Építész: Tompa Zoltán - Belsőépítészet: Reload Építészstúdió - fotó: Bódis Krisztián

Inspirál és összeköt - Prime Rate irodaház
Épületek/Irodaépület

Inspirál és összeköt - Prime Rate irodaház

2018.01.22. 16:17

Projektinfó

Prime Rate Irodaház

URL:
Reload Építészstúdió

Tervezés éve:
2016

Építés éve:
2017

Bruttó szintterület:
700 m2

Stáblista

Építész tervező: Tompa Zoltán

Belsőépítész tervezők: Petőcz-Tóth Anikó, Csizmadi Péter DLA, Weiszhaupt Viktória

Irodabútor és mobíliák: Office Line Kft. 

Ergonómiai és esztétikai igényt kielégítő irodaház épült Gödöllőn. A projekt tervezői arra törekedtek, hogy az ipari parkok épített környezetére jellemző monotónia és „dobozos" design megoldások helyett egyszerű eszközökkel, friss és értékálló belsőépítészeti minőséget hozzanak létre, amely arculati elemeként is működik. Az építészeti terv Tompa Zoltán, a belsőépítészeti kialakítás a Reload Építészstúdió tervei alapján készült.

A Reload Építészstúdió 2016-ben kapott megbízást a nyomdaipari szolgáltatásokat nyújtó Prime Rate Kft.-től az új, gödöllői gyártócsarnokukhoz tartozó fogadóépület belső tereinek megtervezésére. A fogadóépületnek egyszerre kell munkahelyként (irodaházként) és a megújuló Prime Rate brand arculati elemeként is működnie. A megbízás egy egyszerű, letisztult, de megjelenésében mégis egyedi, az ipari parkok területén megszokott minőségű beruházásoktól eltérő, magasabb színvonalú enteriőr megteremtésére szólt. Fontos elvárás volt, hogy a belső tér a cég profilját adó nyomdaipari tevékenységekre reflektáljon, egyúttal igényes és időtálló munkakörnyezetet is teremtsen a munkatársak számára.

 

Építész: Tompa Zoltán - Belsőépítészet: Reload Építészstúdió - fotó: Bódis Krisztián
6/12
Építész: Tompa Zoltán - Belsőépítészet: Reload Építészstúdió - fotó: Bódis Krisztián

 

A tervezés során nem csak a már terveken kialakult építészeti terek „felöltöztetése" volt az elvárás, hanem a belső térkapcsolatok - az addigra kikristályosodott megbízói elképzelések – újra gondolása is. Az ipari parkok építészetének funkcionális világába becsempészett legkisebb kreativitás is nagyban gazdagítja az épített környezetet amellett, hogy a munkatársak számára egy - az ipari szektorban - szokatlanul magas minőségű munkakörnyezetet biztosít. A projekt tervezői - Petőcz-Tóth Anikó, Csizmadi Péter DLA és Weiszhaupt Viktória - arra törekedtek, hogy az ipari parkok épített környezetére jellemző monotónia és „dobozos" design megoldások helyett egyszerű eszközökkel, friss és értékálló belsőépítészeti minőséget hozzanak létre.


Építész: Tompa Zoltán - Belsőépítészet: Reload Építészstúdió - fotó: Bódis Krisztián
3/12
Építész: Tompa Zoltán - Belsőépítészet: Reload Építészstúdió - fotó: Bódis Krisztián

 

A belső terek kialakításakor a koncepció alapját a nyomdaiparra jellemző színek és textúrák világának sokszínűsége adta. Megragadták a nyomdaiparra jellemző technológia letisztult, átlátható rendszerét, ötvözve a felhasznált alapanyagok adta sokrétű megjelenés lehetőségével. Nem csak a színek, a fény, de a tapintás is fontos szerepet játszik egy-egy igényes grafikai, nyomdai munka befogadásakor. Arra törekedtek, hogy a belső tér már az első pillantásra megragadó legyen, egy igényes grafikai kiadvány befogadásához hasonlóan. A réz megjelenése finom utalás az ipari technológiára. Az előtér betonhatású falfelületén a cég logójával építenek egy új textúrát, melyet a felületet megvilágító falikarok emelnek ki. Az üvegfelületek átlátásai, a terek egymásba folyó rendszere, a letisztult, igényes grafikai munkákra jellemző érzést teremti meg.


Építész: Tompa Zoltán - Belsőépítészet: Reload Építészstúdió - fotó: Bódis Krisztián
11/12
Építész: Tompa Zoltán - Belsőépítészet: Reload Építészstúdió - fotó: Bódis Krisztián

 

Az étkező – ellentétben az irodák, tárgyalók és a lobbi letisztult eleganciájával – a játék, a pihenés tere, ahol egy másik világot, a ’60-as évek amerikai gyorsétterem interiort idézi meg, a koncepcióba illő apró utalásokkal, mint pl. az étkező boxok, a fém lámpák, vagy éppen a festett téglafelület és telített színek. Az interior úgy képes a cég arculati elemeként működni, hogy megkülönböztethető karaktert sugároz. Emellett azonban még fontosabb, hogy A Prime Rate dolgozói egy olyan új és motiváló munkakörnyezetben dolgozhatnak, amit korábban nem kaptak meg. A cég vezetősége felismerte, hogy a rendezett, igényes munkakörnyezet nem csak kifelé üzenet a cégről, de befelé, a munkatársak felé is a megbecsülés, a munkájuk elismerésének üzenete. A tervezést kezdetén megegyezés született, hogy a tervek ne csak kifelé gondolkodva készüljenek, hanem belül is nézzenek körül. Vizsgálják meg a munkatársaik igényeit és próbáljuk a két dolgot (kifelé és befelé kommunikálás) egy platformra hozni, olyan munkakörnyezetet teremteni, mely ösztönzőleg hat és büszkévé tesz.


Építész: Tompa Zoltán - Belsőépítészet: Reload Építészstúdió - fotó: Bódis Krisztián
8/12
Építész: Tompa Zoltán - Belsőépítészet: Reload Építészstúdió - fotó: Bódis Krisztián

 

Fontos eleme volt a projekt sikerének a kivitelezést végző Térváz Kft., amely elkötelezett a minőségi munka mellett, és a Reload Építészstúdióval korábbi sikeres munkáik eredményeképpen már egy jól összeszokott csapatot alkotnak. A legfontosabb visszaigazolás ebben a belsőépítészeti projektben az volt, hogy egy határozott belsőépítészeti koncepcióval, meghatározott anyagi kerettel és feszített tervezési idő alatt is lehetséges egy szerethető, inspiráló és karakteres munkahelyi környezet megteremtése. Mindezt úgy, hogy a térkapcsolatok és belsőépítészeti hangulatok kialakításakor a tervezők nem kényszerültek a munkavégzés funkcionalitása ellen ható kompromisszum megkötésére.

 

Petőcz-Tóth Anikó

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

VÁRKERT BAZÁR // Egy hely + Építészfórum

2021.03.24. 18:04
00:07:03

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

Helyek/Köztér

SÁRKÁNYOK ÉS DELFINEK PESTEN ÉS BUDÁN // Egy hely + Építészfórum

2021.02.24. 16:10
00:06:00

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk