Épülettervek

Kávézó a Liva malomban

1/13

helyszín

?>
helyszín
?>
helyszínelemzés
?>
helyszínelemzés
?>
koncepció
?>
koncepció
?>
helyszínrajz
?>
helyszínrajz
?>
alaprajz
?>
helyiséglista
?>
metszet
?>
metszet
?>
metszet
?>
látvány
1/13

helyszín

Kávézó a Liva malomban
Épülettervek

Kávézó a Liva malomban

2016.07.18. 08:23

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Építészek, alkotók:
Golda János, Máté Orsolya, Guld Beatrix, Hindy Dorottya

Cég, szervezet:
Mesteriskola

Vélemények:
1

Liva malom és környezetének fejlesztési lehetőségei

Stáblista

4. csapat: Hindy Dorka, Máté Orsi, Guld Beatrix mester: Golda János

Hindy Dorka, Máté Orsi, Guld Beatrix és mesterük, Golda János a Liva malomba közösségi funkciókat, kávézót és az Organicához kapcsolódó látogatóközpontot helyezett el, valamint visszaállította a malomkereket. A tervezési terület tágabb környezetére is megoldást javasolnak, ami lehetőséget nyújt egy összefüggő városi zöldfelület megtartására. A szűkebb tervezési területet ennek a rekreációs sávnak a központjaként értelmezi. 

Arnóth Lajos: Végeztek helyszínelemzést, melyben megfogalmazták a célt, a meglévő zöld területek megtartását és újak létesítését, a patakparti területek rekreációs felhasználását.

Úgy ítélték meg, hogy a Liva malom patak menti területe alkalmas erre a rekreációra, alkalmas a bővítésre. A pályázati helyszínen gördeszka- és biciklipályát, a malom területén kávézót és Organica látogatóközpontot, ettől délre pedig parkosított területet létesítenek, s ez a rekreációs terület kutyafuttatóval végződik.

Az épültekről: a szennyvíztisztító össze lett kapcsolva a malomépülettel és a szennyvíztisztítóból kijövő víz keresztül megy a rekonstruált malomkeréken is, így azt mozgatva emlékeztet a múltra. Magát az épületet nem változtatták meg sem formailag, sem tömegileg. Műemlék jellege miatt nem változatták meg - részletes magyarázat nincs megadva.


helyszínelemzés
3/13
helyszínelemzés




Az épületek egységes üvegfelületeket kapnak és ezzel is jelezni kívánták az egész létesítmény összefüggő egységét.

Valamennyi bemutatott létesítmény megjelenését lehetett volna részletesebben ábrázolni, hogy a tervezett jó gondolat többrétűen legyen bemutatva. A két terv, 3. és 4. számú, együtt vizsgálandó a beruházó részéről. A 3. számú tágasságát össze lehet mérni a 4. számú terv szerényebb elképzelésivel, a jövőbeni továbblépés céljából.

Dobai János: A környezetvizsgálat konklúziója egy sport-szabadidő park, mely a szennyvíztisztító- malom épületegyüttes köré települ. A malom tengelyébe (és a malomtó medrébe) került a szennyvíztisztító a malomnál nagyobb, felszínen tartott épülete. A közelség nem tesz jót a malomnak, azonban a „bekebelezés" egyfajta kisugárzással is jár. A többi tervhez képest kicsit több esélyt ad az épületnek. A tó helyett kerek tó hibás gondolat.


koncepció
4/13
koncepció



Sipos Gábor: Ez a terv is budapesti léptékű elemzésen keresztül jut el a tervezési helyszínre és annak kicsit tágabb környezetére. Megfontolandók a patak menti átmeneti sávra megfogalmazott javaslatok, bár akárcsak a 3. számú pályaműnél, a tulajdonviszonyok összetettsége miatt ezek realitása is sajnos messze van a megvalósíthatóságtól. Jó a gyalogos kapcsolati javaslat a túlparttal, valamint a Régi Fóti útra való új út kikötése is. Az Organica elhelyezését, alaprajzi rendszerét a technológia határozza meg, követve a malom rom épülete által kijelölt koordinátákat és traktus szélességet. Ettől kicsi merev lesz, markánsan kettévágja a telepítés a telket, szinte rászorul a dél-keleti telekhatárra. A technológia terepszint alá kívánkozó részeit az egykori tó medrébe telepíti, majd ettől függetlenül, kissé leszakadva a víz természetes folyásirányától, készít egy új, szabályos tavat. Ennek kialakítása az alkalmazott tájépítészeti eszközökkel egy városias közegbe megfelelő, itt, ahol a természetközeliség lenne inkább cél, kicsit erőltetettnek tűnik. Az épületek tömegaránya, anyaghasználata jó, nem akar túlzott kirívást a környezetéből. A gazdasági bejáratának feltáruló látványa az új, beépítésre szánt telkek felé, messze nem ideális.

Az egyetlen terv, mely visszaállítja a malomkereket, de így eldugva annak érvényesülése szerény.


helyszínrajz
7/13
helyszínrajz



Roth János: A tervezési terület fejlesztési javaslatai több érdemi javaslatot (pl. közlekedési rendszerek) tartalmaznak, azonban a patakparti zöldterület túlzottan városias jellegű, a helyi lehetőségeknek kevéssé felel meg. Ez a városias attitűd jellemzi a javasolt beépítést is, amikor az egymást ugyan jól kiegészítő funkciók épületeit építészeti rend, nem pedig a szabad terület morfológiája mentén rendezi el. Hasonlóan idegenek a telek berendezésének geometriai elemei is (tó, stégek).

Kund Iván Patrik: Helyszíni elemzéseivel az eltérő léptékeknek megfelelő minőségű válaszokat ad. Ennek következményeként a tervezési terület tágabb környezetére is javasol megoldást, ami lehetőséget nyújt egy összefüggő városi zöldfelület (greenbelt) megtartására. A szűkebb tervezési területet ennek a rekreációs sávnak a központjaként értelmezi.


metszet
10/13
metszet




A malomépületre szervezett tengely hangsúlyozása erős felvetés, de egy kényelmetlen helyzetet eredményez: az egykori tóba telepített szennyvíztisztítót. Megoldásaiban inkább városi köztér jellegű. A malomba helyezett kávézó és fogadóterület élő közösségi funkció és jól működő megoldás lehet.

Arnóth Ádám: Építészetileg jó gondolat az azonos megjelenés a malmon belül és kívül, de az új épület az egykori tó helyére került. Az új funkció léptékhelyes, és lehetőséget ad a malom értelmes fennmaradására. Műemléki szempontból bevált megoldás.

Baranyi-Csaba Kata: A terv a környezet tágabb vizsgálata után rekreációs funkciókkal telepíti be a malom környezetét és a Szilas-patak melletti zöldsávot, összekapcsolja a régi és leendő lakóterületeket, feltárja a területegységeket, egységes fejlesztési koncepciót ad.


metszet
11/13
metszet




A malomépületbe az Organica megosztott funkciójaként a látogatóközpontot helyez el, és mint egy ezzel gondolatilag is meghatározza a szennyvíztisztító telep helyét. Így az üzemi épület furán a hajdani tóba kerül, felvéve a malom épület irányultságát, lemerevítve a beépítést. A tavat egy városi park felület részeként pótolja, azonban a környezetrendezés városiassága léptéktévesztett.

Csillik Barbara: Technológiailag szintén működő terv, jó szerkesztésű és elrendezésű terekkel. A telep beépítése, a meglévő malom beépítésének (és a víz útjának) követése szimpatikus megoldás. Mind funkcionálisan, mind tömegformálásban van némi kapcsolat a malom és a reaktorterek / technológia között. A gazdasági terek megközelítése egyszerű, a dolgozói és látogatói részek elkülöníthetők, térszervezésük megfelelő. Az út és a telep tömege által lehatárolt területen kialakul egy előtér, melyben demonstrációs jelleggel megjelenik egy szabályos kör alakú tó is. A mögötte lévő térszakasz zöldterületei alárendeltebb helyzetbe kerülnek, de ennek ügyes funkcióválasztásával és az épület arculatának kialakításával talán ez sem lehet zavaró.


metszet
12/13
metszet






Vélemények (1)
Pákozdi Imre
2016.08.28.
10:25

Hát, sok sikert, mert van mit változtatni a Főváros vezetőinek valamint az őket kiszolgáló táj- és kertépítész szakembereknek a zöldterületek iránti fóbiáján. Ezt nézzék meg: http://index.hu/belfold/budapest/2016/08/27/a_fovaros_vezetese_szerelmes_a_terkobe_es_haragszik_a_novenyekre/ 

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk