Nézőpontok/Kritika

Kenneth Frampton: A modern építészet kritikai története

1/1

?>
1/1

Kenneth Frampton: A modern építészet kritikai története
Nézőpontok/Kritika

Kenneth Frampton: A modern építészet kritikai története

2002.05.13. 12:23

Kenneth Frampton korunk egyik legismertebb építészettörténésze és építészeti kritikusa

A kötet hátsó borítóján olvasható:
Kenneth Frampton korunk egyik legismertebb építészettörténésze és építészeti kritikusa 1930-ban Angliában született. Londonban az Association School of Architecture-ön tanult építészetet. 1959-től 1965-ig tervező irodában dolgozott, miközben 1962 és 1965 között az Architectural Design műszaki szerkesztője volt. Részt vett a Peter Eisenman által alapított és vezetett, New Yorkban működő Institute for Architecture and Urban Studies munkájában. Egyik alapítója és szellemi irányítója volt - Peter Eisenman és Mario Gandelsonas, Kurt W. Foster és Anthony Vidler társaságában - az intézet fontos építészetelméleti folyóiratának, az 1973 és 1984 között kiadott Oppositions-nak. A New York-i Columbia Egyetem Ware professzora, és ezenkívül a világ számos egyetemén, építészeti intézményében tanított illetve tanít.

1980-ban jelent meg első ízben összefoglaló-áttekintő műve a modern építészet történetéről, amely hamar alapmunkává vált, több nyelvre is lefordították. A mű újabb kiadásait Frampton 1985-ben és 1992-ben is átdolgozta, kibővítette; ezen alapszik a jelenlegi fordítás is. E könyv párjának tekinthető a Yukio Futagawaval közösen kiadott, kétkötetes Modern Architecture című munkájuk, mely 1851-től 1945-ig a legfontosabbnak ítélt épületek bemutatásával vázolja föl a modern építészet történetét. Az 1980-as években nagy hatást váltott ki kritikai regionalizmus felfogása, amely a posztmodern egyoldalú modernellenességével szemben a modern mint befejezetlen program belső bírálatát, az egyetemes és a regionális tényezők kiegyensúlyozásának fontosságát fogalmazta meg. E gondolatkört folytatta az építészeti formálásmód autómiáját a középpontba állító Tanulmányok a tektonikus kultúra köréből című könyvében (amely németül 1993-ban, angolul 1995-ben jelent meg).

Frampton az építészetet a kultúra olyan alapvető területének tekinti, mely tartós, sokféle feltételt egyeztető sajátossága folytán képes ellenállni a modern árukultúra homogenizáló hatásának, dacolni a hely, a jelenlét fenyegető elvesztésével.

TERC, Budapest 2002. (www.terc.hu)
456 oldal, 168x220mm, 320 ff kép, 3400 Ft
Fordította: M. Gyöngy Katalin, Kerékgyártó Béla, Marosi Bálint, Rákóczy Katalin, Szántó Katalin, Székely György. (Egy-egy fejezet fordításánál felhasználták Hild György, Oltvai Andrea és Ormai Rita munkáját.)
A fordítást szakmailag ellenőrizte: Simon Mariann
Szerkesztette: Kerékgyártó Béla
A mű eredeti címe: Modern Architecture: A Critical history by Kenneth Frampton
A fordítás a Soros alapítvány által támogatott "Modern nagyváros, építészet, kultúra: elméleti és filozófiai megközelítések" című program keretében készült.

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk