Nézőpontok/Tanulmány

Kérdőív az építészekről - a kiértékelés első része

1/20

aktív építészek

aktív építészek
területi kamarai tagság
kamarai jogosultság
életkor
főállás
főállás területe
mellékállás
építészek száma
építész szerkesztők
egyetemisták
cégforma
generálvállalkozás
egyszerű bejelentés
megbízások
ellenőrzés
földrajz
CPR-rendelet
építész szakma helyzete
építész szakma helyzete
mellékállás
?>
aktív építészek
?>
területi kamarai tagság
?>
kamarai jogosultság
?>
életkor
?>
főállás
?>
főállás területe
?>
mellékállás
?>
építészek száma
?>
építész szerkesztők
?>
egyetemisták
?>
cégforma
?>
generálvállalkozás
?>
egyszerű bejelentés
?>
megbízások
?>
ellenőrzés
?>
földrajz
?>
CPR-rendelet
?>
építész szakma helyzete
?>
építész szakma helyzete
?>
mellékállás
1/20

aktív építészek

Kérdőív az építészekről - a kiértékelés első része
Nézőpontok/Tanulmány

Kérdőív az építészekről - a kiértékelés első része

2017.06.30. 09:05

Cikkinfó

Szerzők:
Koós Miklós

Földrajzi hely:
Magyarország

Vélemények:
1

Elkészült az átfogó felmérés az építész szakmáról, amelyet a koos.hu kezdeményezett. Mostantól nyilvános, hogy hol, mennyien, milyen beosztásban dolgoznak. Terveznek? Kiviteleznek? Tanúsítanak? A tisztánlátás mellett a kérdőív célja, hogy a felmerülő problémákat a döntéshozók is lássák. 

Kérdőív az építészekről 2017 | a válaszok 1. része

Felmérések híján a legalapvetőbb információkat sem tudjuk egymásról, pl. hogy hol, mennyien, milyen beosztásban, milyen munkát végeznek, közülünk hányan terveznek, kiviteleznek, műszaki ellenőriznek, tanúsítanak, végeznek hatósági vagy éppen beruházói munkát. A kérdőív a koos.hu kezdeményezése, az eredményt az ígéretünk szerint most a kérdőíves felmérés lezárását követően a nyilvánosságra hozzuk és közösen kiértékeljük.

Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik kitöltötték, terjesztették a felmérési felhívásunkat!

Többen felvetették, hogy milyen hiányosságokkal bírt a kérdőív, milyen szakmai és nyelvtani hibákat követtünk el. Valóban, nincs mit szépíteni, ezt nem egy közvélemény kutatással foglalkozó profi cég végezte, hanem a koos.hu, így minden erre vonatkozó kritikát magunkra veszünk. Legközelebb igyekszünk jobban felkészülni.

Miután sokan kifejezték ebbéli szándékukat, egy év múlva megismételjük a felmérést.

A kérdőív végén a szabad szavas megjegyzések között számosan azt tudakolták, hogy igazából mi volt ennek az egésznek a célja, ugyanis sokak szerint egy ilyen felmérésnek csak akkor van értelme, ha az eljut a döntéshozókig és ennek kapcsán a felmerülő problémák – immáron statisztikai mennyiségben – is láthatóvá válnak. Nos, ez volt az egyik cél, hogy az eredményeket eljuttassuk az irányító minisztériumba és természetesen a megyei és országos kamarához. A másik cél, hogy önmagunknak is tükröt tartsunk, lássunk adatokat, területi eloszlást, ki hol dolgozik, milyen arányban lehetnek az építész szakmán belül a tervezők vagy éppen a műszaki ellenőrök.

Többen hiányolták a Kamarára és annak működésére vonatkozó kérdéseket, ezek hiánya szándékos volt. Az eredeti kérdéssorban szerepeltek ilyen kérdések is, de ez annyira hosszúvá tette volna a kérdőívet, hogy inkább úgy döntöttünk, ennek esetleg egy külön felmérést szentelünk majd. Kritikaként fogalmazták meg páran, hogy a kérdőív jobbára a tervezőkre vonatkozott. Ez valóban így volt, de talán elnézhető, ha ők alkotják a döntő többséget a Kamarában. A következő felmérésben igyekszünk ezen is finomítani.

Hangsúlyozzuk, hogy a felmérés nem volt reprezentatív, nem válogattunk csoportokat, pusztán azokra hagyatkoztunk, akik hajlandóak voltak kitölteni. Több olyan hírlevél vagy honlap segített a terjesztésben, akik által - úgy vélem - a szakma legnagyobb részét egészen biztosan elértük hírlevelekkel. A leghatékonyabbak mégis a megyei kamarák voltak, akiket külön-külön is megkerestünk, kérve őket, hogy terjesszék a tagjaik között. A többség segített is. A válaszok időpecsétje alapján szinte percre pontosan meg lehetett állapítani ki, mikor küldte szét a saját tagsága között, annyira egymás után következtek az azonos kamarákból érkező válaszok.

Köszönet nekik és a hírlevélküldőknek (honlapoknak), név szerint az Artifex Kiadónak (Építési megoldások, Metszet), az epitesijog.hu-nak, az epiteszfurum.hu-nak és a Terc Kft-nek.

Előzetes célként azt szerettük volna, ha a címzettek legalább 10%-a válaszol. Persze itt mindjárt gondba is kerültünk, hiszen nem ismert a Kamaránk pillanatnyi létszáma, de mondjuk 8-9 ezerre becsülhető. 692 válasz érkezett be. Mivel a felmérés nem volt reprezentatív, így az adatok csak a kitöltőkre vonatkoztathatóak! Ez a felmérés is hozzávetőlegesen visszaigazolta az internet un. 1%-os szabályát, miszerint az internetet használók 90%-a teljesen passzív olvasó, 9%-uk hajlandó valamilyen interakcióra és mindössze 1 %, amelyik tartalmat állít elő.

47 kérdés tettünk fel, közöttük számos szabad szavas válasz lehetőségével. A terjedelmük miatt ez utóbbiakat külön fogjuk kiértékelni. Lássuk a kérdéseket és a rá adott válaszokat!


aktív építészek
1/20
aktív építészek

Meglepően magas volt a nem kamarai tagok aránya.

területi kamarai tagság
2/20
területi kamarai tagságItt talán nem is konkrét számok az érdekesek, hanem hogy viszonylag egyenletes az eloszlás, még akkor is ha pár megyéből alig volt kitöltő.

kamarai jogosultság
3/20
kamarai jogosultságAhogy az várható volt, az összes tervezési jogosultság közül a tervezés a legnagyobb arányú, közel 61%. A műszaki ellenőrzés 4,2%, a különféle FMV-k 8,9% illetve az energetikai tanusítók 2,5%-kal részesednek. A nem említett jogosultságok aránya nem érte el az 1 %-ot.

életkor
4/20
életkor

Az un. korfa elég kiegyenlítettnek tűnik

főállás
5/20
főállás


főállás területe
6/20
főállás területeA kitöltők 43,8%-a vállalkozóként, a többiek jellemzően alkalmazottként dolgoznak. Ha egy kalapba tesszük az összes tervezési tevékenységet, akkor közel 58% adódik. A nagyobb csoportok: 11% állami, önkormányzati hivatal vagy hatóság, 7,5% beruházás, projektmenedzsment, 6,8% a kivitelezés, szakértés-szaktanácsadás 3,6%, oktatás 2,2%, nyugdíjas 3%, hallgató 1,4%.

mellékállás
7/20
mellékállás

A “nincs mellékállás" magas arányát részben az adja, hogy 43,8%-uk eleve vállalkozóként dolgozik. Érdekes adat, hogy mellékállásban is erős a kötődés a szakma iránt, hiszen nagyon alacsony a szakmán kívüli mellékállások aránya.

építészek száma
8/20
építészek számaNagyon nagy az elaprózódás, hiszen az egy személyes cégek aránya a legnagyobb (a következő felmérésnél külön rá fogunk kérdezni a kétfősökre is).

építész szerkesztők
9/20
építész szerkesztők


egyetemisták
10/20
egyetemistákA nyári – többnyire ingyenmunkának számító – gyakorlatot leszámítva a kitöltők mindössze 27,8%-a foglalkoztat egyetemistát. Ez azért fontos szám, mert a legtöbben itt tesznek szert konkrét munkatapasztalatokra, ami aztán az első igazi munkafelvételnél fontos lehet.

cégforma
11/20
cégformaA korábbi válaszok alapján várható volt, hogy jelentős az egyéni vállalkozók magas aránya. Minden huszadik válaszoló viszont részvénytársaságnál dolgozik.

generálvállalkozás
12/20
generálvállalkozásÁtalakulóban van a korábbi meghatározó generálvállalkozási modell, részben a felelősség megnövekedése, részben a sok kis cég miatt már csak 50% a generálvállalkozások aránya.

egyszerű bejelentés
13/20
egyszerű bejelentésA válaszoló tervezők majd 1/6-a nem vállal egyszerű bejelentéses munkát.

megbízások
14/20
megbízásokSzámomra meglepően magas a műemléki és a mezőgazdasági épületek aránya és az, hogy minden 10. válaszoló kiemelt projekten dolgozik.

ellenőrzés
15/20
ellenőrzés

Még ha a kérdőív kitöltőknek csak a felét is érinti, ezek kedvező eredmények: érdemi kifogás, bírság nélkül 1,7%, bírsággal 0,9%. Súlyos kifogás 0. Ez azért két dolgot jelenthet, vagy ennyire jogkövetőek a szakmabeliek vagy kevés volt az ellenőrzés, ha az érintettek 50%-a eddig teljesen kimaradt.

földrajz
16/20
földrajza felsorolás, ami nem látszik:

  • ha megéri, bárhová
  • ha korábbi megbízónak lesz, bárhová

mellékállás
20/20
mellékállás

A válaszolók közel fele, 46,8%-a havi bruttó 300 000 Ft alatt keres, 12,7%-a nem kívánt válaszolni. A válaszadók kevesebb, mint felének nincs mellékállásból származó jövedelme, 31% egy kb. minimálbér-átlagfizetést tud hozzákeresni a főállásában keresett jövedelméhez. Mivel nem látszanak a számok: 5,5% max 300 000, 3,2% max 400 000 és 1,7% max 500 000 Ft-ot keres mellékállásban.

CPR-rendelet
17/20
CPR-rendeletépítész szakma helyzete
19/20
építész szakma helyzete

Ehhez kapcsolódott egy szabad szavas válasz lehetőség is, erről, – ahogy az elején jeleztem is – külön ejtünk majd szót.

építész szakma helyzete
18/20
építész szakma helyzete

Ehhez is tartozott szabad szavas válaszlehetőség. A szabad szavas válaszok kiértékelését a későbbiekben publikáljuk.

koos.hu

 

Vélemények (1)
Zeus
2017.06.30.
10:12

Elég siralmas összkép (még ha nem reprezentatív is), mert ezek szerint az építészek közel fele 200e nettó alatt keres - most, amikor épp egy építési buborék indult be. Mert gondolom ezeknek a vállalkozásoknak nem a fejlesztésre és a szakmai fejlődésre ment el a maradék pénzük...

Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk