Közélet, hírek

Ki kell költöznie a Kortárs Építészeti Központnak a Nefelejcs utcából

1/4

Szemerey Samu és Finta Sándor

?>
Szemerey Samu és Finta Sándor
?>
Fényi Tibor
?>
részlet a tájékoztatóból
?>
Finta Sándor
1/4

Szemerey Samu és Finta Sándor

Ki kell költöznie a Kortárs Építészeti Központnak a Nefelejcs utcából
Közélet, hírek

Ki kell költöznie a Kortárs Építészeti Központnak a Nefelejcs utcából

2008.03.20. 10:36

Cikkinfó

Szerzők:
Biczó Gabriella

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Vélemények:
4

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy immár nem a Nefelejcs utcai műemlék épület ad otthont a KÉK rendezvényeinek. Új helyszín egyelőre nincs, az önkormányzat által felajánlott két épület pedig, romos állapota és térstruktúrája miatt sem alkalmas a KÉK programjainak lebonyolítására.

Finta Sándor
4/4
Finta Sándor

Finta Sándor szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy immár nem a Nefelejcs utcai műemlék épület ad otthont a KÉK rendezvényeinek. Új helyszín egyelőre nincs, az önkormányzat által felajánlott két épület pedig, romos állapota és térstruktúrája miatt sem alkalmas a KÉK programjainak lebonyolítására. Az alapítvány elnökét váratlanul érte a hétfői fax: 48 órán belül el kell hagyniuk azt az épületet, amelyet éppen a Róth Miksa Emlékház igazgatója ajánlott fel 2006-ban.

Szemerey Samu és Finta Sándor
1/4
Szemerey Samu és Finta Sándor

Szemerey Samu elmondta, hogy a három éves használati ígéretet megszegve kerültek most az utcára, nem férnek hozzá a helyszínhez (az épületben rekedt az öt millió forintot kitevő hang- és fénytechnika, a hétfőn nyílt, Takaharu Tezuka kiállítás anyaga, és szponzorok által felajánlott, három millió forintra rúgó berendezés). Finta hozzátette, a költöztetés azért érte váratlanul a KÉK csapatát, mert hivatalos megkeresés idén márciusban történt először, továbbá az önkormányzattal már leegyeztették a 2008-as programokat, ebből arra következtettek, hogy a másfél évvel ezelőtti, szóban elhangzott három évük garantált a Nefelejcs utcában. A március 17-i fax, amelyben 48 órát kaptak a kiköltözésre, veszélybe sodorta a már leszervezett programjaikat, működésüket ellehetetlenítette.

Fényi Tibor
2/4
Fényi Tibor

részlet a tájékoztatóból
3/4
részlet a tájékoztatóból

A sajtótájékoztatón megjelent Fényi Tibor is, a Róth Miksa Emlékház igazgatója. Bemutatta azokat az email másolatokat és leveleket, amelyekben tavaly június óta számos alkalommal felhívta a figyelmet arra, hogy 2008. elején a KÉK-nek ki kell költöznie az épületből, mert ott megkezdődnek a felújítási munkálatok. A levelekben arra is kérte a KÉK csapatát, hogy ennek figyelembe vételével szervezzék meg 2008-as programjaikat. Az igazgató hozzátette, hogy ő maga kérte arra Hunvald György polgármestert, hogy biztosítson új helyet a KÉK-nek. A 2006-os megállapodásról Fényi azt nyilatkozta, hogy legfeljebb három évről és nem biztosan három évről állapodtak meg az önkormányzattal és a KÉK-kel. Az igazgató a fogvatartást cáfolta, elmondta, hogy bármikor el lehet vinni az épületben maradt, és KÉK tulajdonát képező eszközöket, bútorokat és a kiállítás anyagát.

A Róth Miksa Emlékháznak abban az épületében, amelyben eddig a KÉK volt, üvegművészeti, fiatal iparművészek munkáinak helyet adó központot kívánnak kialakítani - mondta Fényi Tibor a sajtótájékoztatón. Közlése szerint ugyanis a Róth-örökösök rendelkezése nyomán a magyar államra száll Róth Miksa, a magyar üvegfestészet és mozaikművészet világszerte elismert alkotójának hagyatéka, amennyiben létrehozzák ezt a központot. Az igazgató közlése szerint már 2007. júniusában egyértelművé vált, hogy el tudják kezdeni az építkezést, ezért rögtön felvette a kapcsolatot a KÉK-kel. Kitért arra is, hogy a múzeum költségvetéséből, az önkormányzat és egy szponzor segítségéből, a munkálatokra idén, 45 millió forint áll rendelkezésre. A KÉK vezetői erre reagálva elmondták, hogy a felújítási folyamathoz szükséges engedélyezési eljárás még meg sem kezdődött, ennek átfutása egy-másfél év. Az igazgató véleménye szerint azonban az engedélyezési eljárás nem tart pár hónapnál tovább.

A KÉK a Nefelejcs utcai központ felújítására, mintegy 12-15 millió forintot költött, beleértve a támogatási és engedélyezési pályázatok értékét is . A szervezet azt szeretné, hogy a KÉK folyamatos működéséhez szükséges régi vagy új épület részükre történő felajánlása átláthatóan történne, hangsúlyozta Finta. Az önkormányzat által felajánlott két épület, a Csányi illetve a Kazinczy utcában, rendkívül romos állapota és térstruktúrája miatt (lakóingatlanokról van szó) nem felel meg a KÉK kiállításainak, programjainak- közölték, de a külső helyszínes aktivitás nem szűnik meg addig sem, amíg nincs épülete a KÉK-nek.

 


A KÉK 2006. júniusában kezdte meg működését a Nefelejcs utcai műemlék házban. A független építészeti központot fiatal építészek, képzőművészek és szakmán kívüli civilek hozták létre azzal a céllal, hogy közelebb hozzák az építészetet, felismerve, hogy a hazai közvélemény kevéssé vesz tudomást arról, hogy az építészet nem csupán konstrukciós feladat, hanem a politikai, a gazdasági és a társadalmi folyamatok szerves része. Jó néhány sikeres programmal (Pecha Kucha Night, 1+1 Urban Lounge, Földalatti beszélgetések, Városi séták, Szimbiózis Fesztivál) rövid időn belül, számos érdeklődőt bevonzott a központ. Európában tizenöt éve léteznek hasonló intézmények, ebbe a hálózatba a KÉK már a kezdet kezdetén bekapcsolódott- mondta Finta Sándor a sajtótájékoztatón.

 

Az épület, amelyben a KÉK helyet kapott, a már korábban felújított Róth Miksa Emlékházhoz tartozó egyik épület, amely műemléki védettséget élvez. A korábban szükséglakásokká alakított, de tíz éve használaton kívül helyezett épület háromoldalú, szóbeli megállapodás alapján, három évre került a KÉK használatába- közölte a KÉK elnöke. Hozzátette, hogy a kortárs központ, amely nem csupán építészeti, urbanisztikai, hanem társművészeti programokkal, kiállításokkal, filmvetítéssel is jelentkezett, soha nem valósulhatott volna meg a VII. kerületi önkormányzat és a Róth Miksa Emlékház igazgatójának támogatása nélkül.

 

szöveg: Biczó Gabriella, képek: éf

Vélemények (4)
EMA
2008.03.20.
20:44

Botrány!

Botrány, hogy amikor egy-egy öntevékeny, fiatal társaság a szarból valamit létrehoz, akkor jönnek a begyepesedett fafejek, és elgáncsolják őket! Legyen az a Trafó, a Tűzraktár, a Kultiplex, a KÉK, romkocsmák... a tehetetlenségükről hires városvezetők, akik még semmi jót ebben a városban, maguk létre nem hoztak, egyetlen dolgot képesek csak "tenni", vagyis TÖNKRETENNI!

Pénteken értesültem a dologról, és azóta töröm a fejem, hogy mi lenne a méltó válasz erre az elképesztő pofátlanságra - azt hiszem megtaláltam, úgyhogy Finta Sándornak és még néhány kitelepitettnek a figyelmébe: össze kell fognunk, és visszavágni - ott és úgy, ahogy az a legjobban fájhat mindazoknak, akiknek kezük-lábuk ebben a disznóságban és más hasonlókban benne van. Szerveznünk kell egy nagy banzájt, együtt a Tilossal, a Kultiplex kiebrudaltjaival, a Tűzraktár és más kulturális csoportokkal, és szaván fogni a Miniszterelnököt, aki megigérte, hogy az alulról jövő kulturális szervezkedéseket támogatni fogja.

A koordinációt magamra vállalom, itt is, ott is vannak nagyszerű, kreativ emberek - a helyszin pedig már megvan - megmutatjuk annak a sok bürokratának, hogy van ennek a városnak szive és lelke is, ha hagyják! Hivjatok!

Mócsi Gábor
2008.03.21.
08:24

@EMA: "szaván fogni a miniszterelnököt, aki megígérte..."

Ilyet leírni 2008 márciusában?!

EMA
2008.03.21.
09:22

@Mócsi Gábor: Igen, éppen 2008 tavaszán ez lehetséges - az előzmények okán.

M_András
2008.03.23.
20:03

@EMA: Forradalom!! xD

Megnézném mit csinálnának azok a "nagyszerű, kreativ emberek" ott (hogyhogy hol??! Hát a helyszínen!! (Kossuth tér?? :D)). Fellépnének a magyar "underground"neves képviselői (:S) a tilosos didzséktől a vad fruttikig, ha lehet még több hippi mint a szánalmas kultiplex sirató rendezvényeken, talán Bakács akárki (tudjátok a megasztárból ;)) összetörne mégegy gitárt amit ráadásul fel is gyújtana hogy a "fasiszták" mennyire megölik az undergroundot (:D) (Kultiplex ügyben itt egy remek cikk, gyhgy erről ennyit: http://quart.hu/cikk.php?id=2277 )

Szerintem nincs értelme siránkozni azon hogy bezárnak bizonyos helyek (jók-rosszak) , hanem inkább tessék csinálni újakat, jobbakat helyettük.

A KÉK esetében ráadásul nem is szűnt meg a szervezet és, ammenyire a szöveg alapján tűnt, nem készülnek mindenféle másokra mutogató rendezvényt csinálni, hanem egy új a funkciónak megfelő helyet keresnek csupán, ehhez gybknt sok sikert, és remélhetőleg az jobb, szebb, és nagyobb lesz.

Új hozzászólás
Nézőpontok

SZILICE// Rejtett kincsek

2023.03.16. 16:42
10

A Szilicei-fennsík karsztos világának természeti kincsein túl ismert egy építészeti gyöngyszem is: ez pedig a gótikus eredettel bíró, mára a Református Egyházhoz tartozó szilicei templom. A Rejtett kincsek mai részében a 13. századi eredettel bíró, különleges, erődített kegyhelyet ismerhetjük meg.

A Szilicei-fennsík karsztos világának természeti kincsein túl ismert egy építészeti gyöngyszem is: ez pedig a gótikus eredettel bíró, mára a Református Egyházhoz tartozó szilicei templom. A Rejtett kincsek mai részében a 13. századi eredettel bíró, különleges, erődített kegyhelyet ismerhetjük meg.

Nézőpontok

KEMÉNY GYÖRGY SECCOJA// Egy hely + Építészfórum

2023.03.16. 14:24
9

Budapest szívében, a Ferenciek tere egyik lakásának cselédszobájában rejtőzik a magyar pop-art egyik kulcsműve és a város egyik legérdekesebb zuga. A lakásban marxista szemináriumok következménye lett a jól ismert kollektív alkotás, azaz egy falkép, amelyet minden szombat este tovább színeztek a tagok, míg a figurákat, kontúrokat Kemény György grafikus és plakáttervező készítette el.

Budapest szívében, a Ferenciek tere egyik lakásának cselédszobájában rejtőzik a magyar pop-art egyik kulcsműve és a város egyik legérdekesebb zuga. A lakásban marxista szemináriumok következménye lett a jól ismert kollektív alkotás, azaz egy falkép, amelyet minden szombat este tovább színeztek a tagok, míg a figurákat, kontúrokat Kemény György grafikus és plakáttervező készítette el.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk