| CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY
Programok

Kiállítás a Hello Wood 2011 fesztiválon készült munkákból

1/1

Hirdetés
?>
1/1

Kiállítás a Hello Wood 2011 fesztiválon készült munkákból
Programok

Kiállítás a Hello Wood 2011 fesztiválon készült munkákból

2011.07.21. 08:35

Eseményinfó

Földrajzi hely:
Csórompuszta, Magyarország

Esemény kezdete:
2011.07.22. 14:00
Esemény vége:
2011.07.22. 19:00

A Hello Wood ez évben július 6. és 13. között a kapolcsi Művészetek Völgye programsorozat előtt két héttel, a Kapolcs és Vigántpetend közötti, festői szépségű Csórompusztán került megrendezésre. Július 22-én 16 órakor, a kapolcsi fesztivál hivatalos megnyitója előtt a nagyközönség számára is megtekinthető lesz az összes, a Hello Wood ideje alatt készült munka.

A Hello Wood ez évben július 6. és 13. között a kapolcsi Művészetek Völgye programsorozat előtt két héttel, a Kapolcs és Vigántpetend közötti, festői szépségű Csórompusztán került megrendezésre.

A különálló csapatok idén is nagyot alkottak, minden elkészült, hogy a kapolcsi nyitónapon teljes pompájukban csodálhassuk meg az elkészült installációkat!
A „Csiga" mint monumentális, ikonikus alkotás a workshop védjegyévé vált a hét alatt, a nyitó napon a résztvevők ünnepélyes keretek között szemtanúi lehetnek, ahogy emberi erő segítségével az installáció megmozdul és átkerül új helyére.
Július 22-én 16 órakor, a kapolcsi fesztivál hivatalos megnyitója előtt a nagyközönség számára is megtekinthető lesz az összes, a Hello Wood ideje alatt készült munka.

Kilenc hazai és három határon túli egyetemről 55 diák vett részt a MOME line - design műhely és az ÚJIRÁNY csoport által megrendezett idei egyhetes alkotótáboron, Pozsár Péter és Bakos Maxim szervezésében. A bővített programnak megfelelően három témában (Wood, Tipo, Film) láthatunk munkákat. Csak úgy, mint a 2010-es Wood Fesztiválon, a Wood Workshopon idén is vegyes csapatok láttak neki, hogy a JAF Holz Kft. által felajánlott 10 kilométernyi, 4x4 cm keresztmetszetű falécből a Festool szerszámaival valósítsák meg egyéni ötleteikből szőtt közös elképzeléseiket. Ez alatt a Tipo Workshop résztvevői csapatonként 1 km papírra készítették el alkotásaikat, amelyhez a papírt a Ringier és a Dunapack, a festéket pedig a Huber Group Hungary és a Shopp festékbolt biztosította. Négyfős stábok forgattak Sony kamerákkal rövid, 5 perces filmet a helyszínül szolgáló falu életéről a Film Workshop keretében. A valóság és a fikció keverékeként létrejött videókat egy hét leforgása alatt készítették elő, forgatták le és vágták meg.

“Nagyon jó volt látni, hogy mennyi diák érkezett számos egyetemről, határon innen és a határon túlról is, akik a hőség ellenére rengeteget dolgoztak, ennek eredményeképpen igazán színvonalas művek születtek. Ismét bebizonyosodott számomra, hogy a különböző szakmák keveredéséből csak jó sülhet ki, ennek nagyon jó példája a mostani Hello Wood is, ahol építészek, grafikusok és filmesek működtek közre! Véleményem szerint ez a jövő, 2012-ben még több egyetemet szeretnénk bevonni és dédelgetett álmunk, hogy más művészeti ágakat is szerepeltessünk a workshopokon."- mondta Bakos Maxim a fesztivál egyik szervezője.

Nem titkolt célja volt a Hello Woodnak felhívni a figyelmet a fa ökológiai jelentőségére. Egyik fő támogatónk a JAF Holz Kft. a kezdeményezés egyik elkötelezett híve, aki felismerte ennek egyre növekvő fontosságát az elmúlt években.

"Küzdj a klímaváltozás ellen, ültess és használj több fát!"

"A gazdasági és vidékfejlesztési érvek mellett, ökológiai szempontból is nagyon fontos, hogy a faanyag visszakerüljön a tervezők asztalára. Aktívan támogatjuk azokat az építészeti és design projekteket, amelyek ehhez hozzájárulnak. A Hello Wood Fesztivál ezek közül az egyik legkiemeltebb együttműködésünk, amelyet tavaly együtt kezdtünk el a MomeLine-al és az Újirány Csoporttal." - mondja Varsányi Tibor a Jaf Holz Ungarn, Magyarország vezető faipari vállalatának ügyvezető igazgatója.

Az alábbiakban összeállítottuk egy rövid beszámolót az egyes csoportok munkájáról, a tervekről és a megvalósításról.

1.Wood

1.1. Csiga
Csoportvezetők: Huszár András - építész, HA Építész Iroda
Nagy Nándor - építész, BLOKK Építész Műhely
Csapattagok: Antal Ágota, Hertel Anna, Lázár Csaba, Müller Vilmos, Perge Diána
A Csiga a Művészetek Völgye programsorozat hivatalos nyitó eseményéhez készült, melynek keretében Csórompusztáról a Malom-szigetre viszik majd át emberi erővel mozgatva a faépítményt. A terv véglegesítését sok kísérletezés előzte meg, kezdetnek a 4x4 cm-es léceket hosszában szeletelték és a 3-6mm-es darabok hajlíthatóságát vizsgálták meg, majd az építmény héját úgy alakították ki, hogy az egy hálós, merev rendszert alkosson. Az üresen hagyott belső térbe párnák kerülnek majd és pihenőtérként funkcionál majd a Művészetek Völgyén. A projekt megvalósulásáért a csapat folyamatosan, feszített tempóban dolgozott, az alkotóhét ideje alatt pedig több látogató is csatlakozott hozzájuk hosszabb-rövidebb időre. Igyekeztek a szerkezetet minél könnyebbre kialakítani, végleges súlya 300 kg alatt van, így 8-10 ember már meg tudja emelni azt.

1.2. Falepedő
Csoportvezetők: Vass-Eysen Áron - építész, NART Építész Műterem Kft.
Csapattagok: Glavatity Luca, Kós Tímea, Lenkai Anna Borbála, Török Tamás
A csapat munkájának kiindulópontja a faanyag hajlításának egy speciális módszere volt: a 40x40mm-es léceken keresztirányban, körfűrésszel készítettek bevágásokat. A hosszú ötletelés eredménye egy hatalmas pihenőágy lett, amely merev mégis reflektál a környezetére. S-alakban hajlított lécekből álló elemek adják az alapfelületet, így megváltoztatva az anyag rugalmassági és hajlíthatósági tulajdonságait, a megfelelő szilárdság eléréséhez pedig a csapat sokat kísérletezett az első napokban. Végül kitalálták az optimális megoldást, aminél a bevágásokat egymástól 2cm-re helyezték el. 3m hosszú léceket soroltak egymás mellé és átkötésekkel fixálták a struktúrát. A léceknél a hajlítás mértékét is fokozatosan változtatták, így a lepedő-szerű hullámzás keresztirányban is kirajzolódik az elemeken. Összesen 5 elemet készítettek el, mely egyszerre 10 ember számára nyújt lehetőséget a táj szemlélésére és pihenésre.

1.3. Anya
Csoportvezetők: Losonczi Áron építész, LiTraCon Kft.
Szabó Edit - kerámiatervező művész, Szabó Edit Design
Csapattagok: Angyal Andrea, Bálint Ábel, Egeresi Nóra, Ilona, Szőke Zsófia, Pataki Attila István, Bakos Maxim
Az alapötlet egy interaktív szerkezet létrehozása volt. Kezdeti inspirációjuk a kinyitható képeslap és a zongorabillentyű mozgásmechanizmusa volt, így csapatukkal az első napot a kísérletezés jegyében töltötték, különböző mozgásokat és mozgó elemeket modelleztek le, ennek első eredménye egy csápszerű szerkezetet, melyben 11 csuklópont és bonyolult szerkezeti felépítés eredményeként egy lefelé irányuló mozgás felfelé irányuló mozgást generál. A lefelé irányuló mozgást a felhasználó indítja el azzal, hogy ráül vagy rááll a szerkezetre, ezáltal az rovarcsáp szerűen kinyílik. Az installációjuk 10 ilyen elemet tartalmaz, melyet a helyszín adottságaira reflektálva félkör alakban helyeztek el a lejtős réten. Az elemek egymást támasztják, egyszerre vagy egymástól függetlenül is használhatóak.

1.4. Stég
Csoportvezetők: Dékány Tibor - építész, Sporaarchitects Építész Iroda
Harcsa Dia - szobrászművész, Sporaarchitects Építész Iroda
Csapattagok: Batizi-Pócsi Gergő, Máthé Dóra, Tánczos Kata, Tövissi Márton
Alapkoncepciójuk fő irányadói az esztétikum és a funkcionalitás voltak. Az első nap közös gondolkodással telt és ennek eredményeképpen egy pihenésre és ugrálásra is alkalmas szerkezet született meg, ringó mozgása így egy kis játékosságot csal a tervbe. A második napon már neki is láttak az alapot jelentő rácsos szerkezet statikailag helyes kialakításának. A 8 méter hosszú relax-pavilonra egy hálós árnyékoló rendszer is felkerült, melynek struktúrája kontrasztot teremt a párhuzamos lécekből felépített alapszerkezettel. A stég a kialakításából adódóan néhány levegővel teli műanyag hordó segítségével akár vízre eresztve is működőképes.

1.5. Rengeteg
Csoportvezetők: Cseh András - építész, Czita Építész Iroda
Ványolós Endre - városépítész, Planwerk Építész Iroda
Csapattagok: Gaál Zsombor, Müller Kinga, Tóth Anikó, Nagy Zsófia, Farkas Ádám
Alapgondolatul egy helyszínhez köthető installációt vettek, mely egy meglévő térrészt egészít ki, miközben a helyszín is erősíti az installációt. A tervezést helyszínbejárással kezdték. Kapolcson találták meg a legizgalmasabb környezetet, a fő utcán, az evangélikus templom melletti háromszög alakú térre kezdtek el tervezni egy pihenésre és merengésre alkalmas installációt. Itt kezdték meg a háromszög alakú padozattal megalapozott, 2 falból álló tér kialakítását. A két fal keretekből áll, melyeket véletlenszerű festett maradékfaanyagokkal erősítettek egymáshoz. A keret elemek egyre sűrűsödő rendszerben alkotják a falat, ami szemből átláthatatlan, ám oldalról nézve egy teljesen nyitott struktúrát alkot. A csoport fontosnak tartotta a tipográfusokkal való együttműködést, Horváth Janisz csapata az egyik keretbe erősített vászonra festett kalligráfiával tovább színesítette építményüket.  

1.6. Kígyó
Csoportvezető: Oliver Sales - építész, D.o.P. Studio Építész Iroda
Csapattagok: Forró Emőke, Hajdu Gáspár, Molnár Péter, Zelenák Fruzsina
Oliver és csapata a kezdetektől fogva egy adott rendszerben gondolkozott, önmagától alakuló, spontán dolgot szerettek volna létrehozni. Azonos alapelemeket kezdtek el készíteni, melyeket egymáshoz képest kicsit elmozdítva rögzítettek, így egy íves forma alakult ki összeállításukkor. A rögzítési mód megváltoztatása az ív megfordításának lehetőségét is biztosította, egy köztes elem, majd pedig egy tükörkép elem segítségével. Koncepciójukban így a monotonitás és a spontaneitás egyszerre szerepel, azonos elemekből véletlenszerűen kialakítható rendszert hoztak létre. A végleges forma kérdését az utolsó pillanatig nyitva hagyták, majd a csórompusztai réten egy kígyószerű alakzatot állítottak össze.

1.7. Emberek
Csoportvezető: Pozsár Péter - kurátor, építész, Újirány csoport
Csapattagok: Gaczek Fanni, Harcsa Dia, Mészáros Zsuzsanna
Az egyik filmes csapat munkája inspirálta ezt a projektet, ahol a stábnak fa focicsapatra volt szüksége. A film később változott, így a figurákra már nem tartottak igényt, de az építészek ezen a nyomon haladtak tovább. Először készült egy prototípus ami 1:1 léptékű kísérlet volt arra, hogy milyen eszközökkel lehet egy emberi alakot leképezni. Ezután izgalmas feladatnak tűnt a nagyítás, mely során kétszeres léptékre nagyították a tervezett figurákat. Arra is törekedtek, hogy ha lehet, két teljesen eltérő karakterű installáció készüljön, amin modellezni, elemezni lehet az emberi test arányait, torzulásait. Az építésre pedig, csak lopott időkben volt lehetőségük, ezért is olyan büszkék az alkotók a végeredményre.

2. TIPO
A tipográfia workshopra érkező csapatok közös projektekben is részt vettek, például esténként neoncsövek és biciklilámpák segítségével fényfestéssel kísérleteztek. Fő céljuk a véletlenszerű alakzatok létrehozása volt, lendületek és betűk megjelenítése látványosan. Ezen felül a hétvégén Csórompusztára érkező családosok gyerekeinek segítettek a maradék faanyagokból készült hajóik kifestésében is. Szintén közös munka keretében minden résztvevő számára mintáztak pólókat a Naske László csapata által tervezett betűkből.

2.1. A betű bárkája
Csoportvezető: Horváth Janisz, grafikus
Csapattagok: Bálizs Ancsa, Narr Vanessa Lenka, Nádi Boglárka, Vadócz Balázs
Kalligráfiai kísérletezéseik alatt született meg a koncepciójuk, egy bárka alakzatra fűztek fel kalligráfiákkal teleírt szalagokat. Az alapötletet néhány öreg fagerenda adta, melyekre a falécekből felépítettek egy szerkezetet, melynek elemeit körbetekerték és ez által egy belső teret hoztak létre, az „A betű bárkáját", ahol a pihenésre vágyó elmerülhet a nyugalomban az egyes szövegrészek értelmének keresése nélkül. A csoport e munkán felül beintegrálódott Cseh Andrásék wood-os koncepciójába is, egy 240x40 cm-es vászonra készítettek kalligráfiákat, mely a kapolcsi főtéren található installáció részét képezi.

2.2. Land Art betűkészlet
Csoportvezető: Naske László, grafikus
Csapattagok: Bogányi Gergely, Buzás Aliz, Tasnádi Zsófi, Varga Tünde
A csapat a land art művészeti irányzatból indult ki, amit tipográfiához és nyomdai technológiákhoz kapcsoltak koncepciójukban. Fából készült alapformákat előzetesen elegyengetett és vízzel benedvesített földbe nyomtak bele, majd az ötletet továbbfejlesztve egy teljes betűkészletet alkottak meg faanyagból. Saját tervezésű karaktereikkel, az egyéni és csoportos alkotást kapcsolták össze. A betűk legyártása után vászonra is és egyedi pólókra is rányomták betűiket, amelyeken a fa erezetének részletei is kirajzolódtak, így a grafikai eljárás nagyobb hangsúlyt kapott.

2.3. Ebéd!
Csoportvezető: Jancsó Áron, grafikus
Csapattagok: Bogó Krisztina, Magda Péter, Karácsonyi Gabriella
Már az első napokban két ötlet is felmerült, melyekben a tipográfián felül a faanyagnak is nagy szerepe volt. Első projektjük egy 40x40 mm-es falécekből álló absztakt szobor, amelynél az „ebéd" feliratot egy pixelekből összeálló betűtípussal rajzolták ki. Ezt az installációt befestették és egy keretre erősítették fel, úgy, hogy a nap árnyéka pontban 1 órakor rajzolja ki az ebéd feliratot, a nap többi részében pedig csupán véletlenszerű árnyékokat mutasson magából. Másik projektjük egy 8m magas A-betű megalkotása volt, mely fa alapszerkezetére V-alakban kivágott papírokat ragasztottak, amit a szél folyamatosan mozgat.

3. FILM
A csapatoknak a kapolcsi környezetre reflektálva kellett dolgozniuk, a környékbeli helyszínek megjelenítésével és falubeli, valamint táborbeli szereplők bevonásával. A csoportok vezetői közös koncepciójukban igyekeztek a színészeknek kihívást jelentő karaktereket kitalálni, mellyel az adott idő alatt ők jól tudnak azonosulni. Az alaptörténeteket a csapatok az alkotóhét első napjaiban dolgozták fel és alakították ki együttes munkával, ismerkedéssel egybekötve. A filmes workshop részben mesterkurzusként is működött, a csoportvezetők szerepe ugyanis itt inkább a koordinálás és rávezetés volt, a résztvevők számára olyan szituációk és feladatok megteremtése, melyekből tanulhatnak.

3.1. Love Punnanny
Csoportvezető: Nagy Dénes - filmrendező
Csapattagok: Costache Adrian, Vargha Márk Péter, Czakó Julianna
Tábori létet vette alapul a csapat, az egyik csoportvezető késve, csak a hét közepén érkezik meg, azzal a céllal, hogy bevallja nemrégiben kiderült terhességét az apának, a táborvezetőnek, aki azonban a családjával érkezett, ám erre nem nyílik lehetősége, ezért a táborból e nélkül távozik.

3.2. Cím nélkül
Csoportvezető: Nagy Viktor Oszkár - filmrendező
Csapattagok: Ivacsics Bálint, Becsey Kristóf, Formán Bálint
A történet egy egykoron tehetséges focista kerékbe tört karrierje utáni felépülését és visszatérését mutatja be. Egy sikeres alkohol elvonókúra után egy apró falucskában próbál szerencsét, ahol egy helyiekből álló focicsapatot verbuvál össze.

3.3.
Csoportvezető: Réthelyi András - filmrendező, színész
Csapattagok: Jahoda Réka, Bálint Dániel, Béli Ádám
Főszereplője egy fiú, aki egy kósza hír hallatán elindul felkeresni halottnak hitt apját egy eldugott faluban.

Résztvevő egyetemek: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), Nyugat-Magyarországi Egyetem (NYME), Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE), Kaposvári Egyetem (KE), Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE), Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), Debreceni Egyetem (DE), Szegedi Tudományegyetem (SZTE) valamint a University of Architecture and Urbanism Bucharest (UAUIM), a Kolozsvári Műszaki Egyetem és a Temesvári Műszaki Egyetem.

Időpont: 2011. július 22. péntek
16 óra Csigamenet Kapolcsra
20 óra Kiállításmegnyitó és fogadás

Helyszín: 8293 Vigántpetend, Csórompuszta

A két linken található képekből és videókból mindenre fény derül, ami a fesztiválon történt.Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Gül Baba utca // Egy hely + Építészfórum

2024.01.30. 16:22
8:55

A Frankel Leó útról nyíló meredek, macskaköves gyalogutat sokszínű építészeti térfalai és ebből fakadó zegzugossága teszi Budapest egyik legromantikusabb utcájává. A hangulatos ösvényen keresztül lehet felzarándokolni a közel fél évezreddel ezelőtt épült Gül Baba türbéjéhez, az iszlám világ legészakibb szenthelyéhez.

A Frankel Leó útról nyíló meredek, macskaköves gyalogutat sokszínű építészeti térfalai és ebből fakadó zegzugossága teszi Budapest egyik legromantikusabb utcájává. A hangulatos ösvényen keresztül lehet felzarándokolni a közel fél évezreddel ezelőtt épült Gül Baba türbéjéhez, az iszlám világ legészakibb szenthelyéhez.

Nézőpontok/Történet

Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény // Egy hely + Építészfórum

2024.01.16. 11:41
9:03

Róth Miksa üvegműves, üvegfestő és mozaikművész volt. Művei megtalálhatóak az Országházban, a Zeneakadémiában, a Gresham-palotában és a Magyar Nemzeti Bankban, míg családja – a rendszerváltás előtt – hagyatékát Erzsébetvárosnak adományozta. Az Egy hely stábja a pesti "Chicagóba", a Nefelejcs utcai Róth Miksa Emlékházhoz látogat el.

Róth Miksa üvegműves, üvegfestő és mozaikművész volt. Művei megtalálhatóak az Országházban, a Zeneakadémiában, a Gresham-palotában és a Magyar Nemzeti Bankban, míg családja – a rendszerváltás előtt – hagyatékát Erzsébetvárosnak adományozta. Az Egy hely stábja a pesti "Chicagóba", a Nefelejcs utcai Róth Miksa Emlékházhoz látogat el.