Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig
Közélet, hírek

Kihirdették az MMA Művészeti Ösztöndíjprogram nyerteseit

1/1

Forrás: MMA

Hirdetés
?>
Forrás: MMA
1/1

Forrás: MMA

Kihirdették az MMA Művészeti Ösztöndíjprogram nyerteseit
Közélet, hírek

Kihirdették az MMA Művészeti Ösztöndíjprogram nyerteseit

2021.06.21. 14:03

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Magyarország

Cég, szervezet:
Magyar Művészeti Akadémia

Idén tizenötszörös túljelentkezés mellett rekordszámú, csaknem ezerhatszáz művész vett részt a pályázaton. Építőművészet kategóriában 10 főt díjaztak. 

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, negyedik alkalommal hirdette meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia. Kilenc művészeti szekcióban - építőművészet, film- és fotóművészet, iparművészet és tervezőművészet, irodalom, képzőművészet, művészetelmélet, népművészet, színházművészet, zeneművészet - hirdettek összesen 100 nyertest, akik három évre szóló, havi bruttó 200 ezer forint összegű művészeti ösztöndíjban részesültek, emellett a művészek a projekt lebonyolítójától, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézettől (MMA MMKI) folyamatos mentorálást, valamint publikálási és bemutatkozási lehetőséget kapnak, továbbá rendszeres szakmai találkozón vehetnek részt, amelyen beszámolhatnak az addig elért eredményeikről.

Ahogy az MTI írja, idén tizenötszörös túljelentkezés mellett rekordszámú, csaknem ezerhatszáz művész vett részt a pályázaton. A döntőbizottságot az MMA elnöke és az általa felkért bírálóbizottsági tagok alkották: Vashegyi György (a bizottság elnöke), Balázs Mihály, Buglya Sándor, Haris László, a közelmúltban elhunyt Jankovics Marcell, Kékedi László, Kucsera Tamás Gergely, Nagy Viktor, Pécsi Györgyi, Sára Ernő, Stefanovits Péter és Záborszky Kálmán. A támogatásra érdemes munkákat külső szakértőkkel együttműködésben bírálták el.

Építőművészet kategóriában 10 főt díjaztak: 

Bedécs-Hajas Veronika Ágnes

2005-től oktat belső tér építészetét, arculattervezést, tárgyalkotást, felvételi előkészítőt a BME Építészmérnöki karán, ahol 2017-ben doktorált a Rajz-Építészet-Tánc, avagy építészet gyermekeknek disszertációjával, amit azóta könyv formájában is kiadtak. 2006-ban az első önálló kiállításán stációsorozatot, grafikákat, táncvideót mutatott be, 2007-ben, a második önálló kiállításán egy 365 képből álló rajzos napló-sorozat lett kiállítva a Monostori Erődben, később a Velencei tavi Galériában és a Műcsarnokban is szerepeltek munkái. 2002-ben tartotta az első kísérleti rajz és táncműhelyt (RÉT) az Artus stúdióban, később a Trafóban. 2008-ban megalapította a MAAK design csoportot. Különleges bútoraikat 2008-ban a Monostori Erődben, 2009-ben a MÉSZ székházban állították ki. 2010-től, vidékre költözve létrehozta a Napházat, ahol integrált művészeti foglalkozásokat tart. 

Boór Bernadett Hilda

Építészmérnök diplomáját 2016-ban szerezte meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Ez után a Kós Károly Egyesülés és Makovecz Imre tanítványai körében dolgozott, 2018-ban felvételt nyert az Egyesülés Vándoriskolájába. Fábián Rigó Tamás, Pintér Balázs, Kis-Simon Olivér, Salamin Ferenc és Czégány Sándor mellett dolgozott, tőlük tanult mint mesterektől. 

Csóka Attila Róbert

A Paradigma Ariadné, valamint a Translations of Modernism kollektíva alapító tagja. 2007-2010 között a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karának hallgatója. Msc diplomáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kara Középülettervezési Tanszékén szerezte meg 2014-ben. 2008-2015 között az Építész Szakkollégium tagja. Gyakorlatot a budapesti TIBA Architects (2010), a 3h (2012-2013), az Artonic design (2013), az amszterdami LEVS Architecten (2013), illetve 2014-2015 között a KÖZTI Zrt. építészirodákban szerzett. Számos építészeti workshop és rendezvény szervezője, résztvevője, írásai többek között az Octogon és a hg.hu lapjain jelentek meg. A 2020-as Építészeti Biennálé Magyar Pavilon kurátori csapatának tagja. 

Török Dávid 

Egyetemi tanulmányait a BME Építészmérnöki karán végezte. 2001-ben egy évet Milánóban töltött Giorgio Grassi műtermében, 2003-ban diplomázott. Tanulóéveit az apai örökség mellett Balázs Mihály személyisége határozta meg. Két  barátjával 2010-ben alapított saját irodát. Doktori kutatása témájának az előképek használatát, építészeti típusok vizsgálatát tűzte ki célul. Doktori dolgozatát 2013-ban védte meg a Budai Vár udvarairól készített tanulmányából. Puhl Antal hívására 2011-től a Debreceni Egyetem Építészmérnöki Tanszékén tanít. 

Dr. Alexa Zsolt

Rabb Donáttal és dr. Schreck Ákossal együtt a Minusplus iroda alapítója, ügyvezetője és vezető építész tervezője. Ahogy egy korábbi, Építészfórumnak adott interjúból kiderül, műegyetemistaként mindhárman kollégisták voltak, és mindhármukat felvették a Bercsényi Építész Szakkollégiumba is, itt alakult ki köztük a barátság és a munkakapcsolat. "Karácsony Tamásékat meghívták egy pályázatra, de az irodájuk éppen kapacitáshiányos volt, ezért szólt nekünk, hogy van-e kedvünk megcsinálni. A felkérés már alapból hármunknak szólt. A pályázatot a 3H-val közösen nyertük meg: a feladat két épület megtevezése volt, és végül két nyertest hirdettek", mesélte dr. Alexa Zsolt az egyetemi évek végéről. Közös cégüket 2002-ben alapították, honlapjukon így írnak róla: "A Minusplus független, 20 fős budapesti építésztervező és designer iroda. Projektjeinkben fenntartható és innovatív megoldásokat adunk. Emberek, érző lények vagyunk, szeretjük az összhangot és a szépséget. Számunkra az a legfontosabb, hogy valóban szép és harmonikus dolgokat alkossunk. Érdeklődésünket hűen tükrözi munkáink sokszínűsége. Élvezzük, amit csinálunk, és ez jól látható a házainkon is." Terveiket folyamatos szakmai érdeklődés övezi, épületeiket rendszeresen publikálják és díjakkal jutalmazzák. Dr. Alexa Zsolt doktori értekezését (Gondolatátvitel a Valóságba(n) címmel) 2018-ban védte meg a BME Építőművészeti Doktori Iskola Habilitációs Bizottsága és Doktori Tanácsa előtt. 2020-ban az MMA tagjává vált. 

Dr. Borbás Péter 

A Borbás Építész Műterem vezetője. Építészeti és belsőépítészeti tervezési szemlélete alapját a tradícionális, regionalista és ökologikus szemlélet adja. A tervezés mellett időről-időre szerepet kap életében a tanítás, a kétkezi építés, a közéleti tevékenység és a szakmai alapú önkéntesség. Szakmai pályáját a szentendrei Szabadtéri Néprajz Múzeumban kezdte, ahol a hagyományos építési anyagokkal és technikákkal ismerkedett meg, majd fél évet Oxfordban a David Hyams Consulting-ban, aztán hazatérve három évet a Kós Károly Egyesülés Vándoriskolájában dolgozott. Mesterei Dévényi Sándor DLA, Ertsey Attila DLA, Sáros László és Turi Attila. Ezzel párhuzamosan elkezdte a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a DLA képzést - konzulensei: Ferencz István DLA és Wesselényi-Garay Andor PhD - és a tanítást, amit 9 évig folytatott a MOME-n és az Ybl Miklós Építéstudományi Karon. Doktori fokozatot 2015-ben szerzett A vidék építésze - Értekezés a vidéki építészetről Dr. Reischl Gábor munkái kapcsán című doktori értekezésével.

Falvai Balázs 

A BME építészmérnöki karán 2003-ban Hauszmann Alajos diplomadíjjal szerzett diplomát, ezután Karácsony Tamás irodájában dolgozott hat évet. Az egyetemen a Középülettervezési Tanszéken, a Balázs Mihály vezette doktori képzés során fűződött barátsága szoros szakmai kapcsolattá Nagy Mártonnal és Török Dáviddal, akikkel később közös cégüket, a dmb műtermet megalapították. Doktori fokozatát 2011-ben szerezte, ezt követően főállásban tanít a DE MK Építészmérnöki Tanszékén, 2015-től egyetemi docensként. 2011-ben Junior Príma díjat, 2015-ben a DE MK publikációs díját, 2018-ban a közösségépítési céllal elindított Szárítóműhely projektért Debrecen Kultúrájáért Alapítvány kitüntetését kapta. 2019-ben a dmb műteremmel Molnár Péter emlékdíjat, 2020-ban a Lendvai főkonzulátus társtervezőjeként Pro Architektúra díjat kaptak. Az általuk jegyzett Nagykanizsai Boldog Celesztína óvodát 2017-ben, az Újpesti Multifunkcionális sportcsarokot 2021-ben a nemzetközi Mies van der Rohe díjra jelölték.

Kern Orsolya

Pro Architectura díjas építészmérnök, a Magyar Építész Kamara tagja. Tanulmányait a BME Építészmérnöki Karán végezte, majd a MÉSZ Mesteriskolája XV. ciklusának tagja és a BME Építőművészeti Doktori Iskola hallgatója. Ekkor a Rajzi és a Középülettervezési Tanszék konzulense, utóbbinak máig meghívott oktatója. Az egyetem évei alatt két országos építészeti pályázaton is első díjat nyert alkotótársaival (Margitszigeti kolostorrom; Veszprémi Dubniczay palota), melyek műemléki szempontokat kiemelten kezelő megvalósult munkák voltak. A műemlék felújítások sora a Paksi Szeniczey-kúria felújításával-bővítésével folytatódott. Utóbbi két épület ICOMOS díjban részesült. 2020-ban a paksi kúria felújítása a DDÉK Forbát Alfréd díját nyert el. 2014-ben alapította meg a Bartók Vizuális Műhelyt három építész társával, melyben a gyerekek felé történő szakmai nyitást tűzte ki célul.

Molnár Szabolcs

A Paradigma Ariadné, valamint a Translations of Modernism kollektíva alapító tagja. 2007-2010 között a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karának hallgatója. Msc diplomáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építész- mérnöki Kara Középülettervezési Tanszékén szerezte meg 2014-ben. 2008-2015 között az Építész Szakkollégium tagja, 2013-2014-ben elnöke. 2015-2016 között a BME Doktori Iskola hallgatója. Szerzőként és szerkesztőként többek közt a 6b.hu-nál, illetve a Tilos Rádióban dolgozott. A 2020-21-es Velencei Építészeti Biennálé Magyar Pavilon kiállításának - az Othernity-nek - egyik tervezője és Kovács Dániel mellett, Csóka Attila Róberttel és Smiló Dáviddal a kurátori csapat tagja. 

Smiló Dávid

Tanulmányait  a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd a Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének építőművészeti képzésében szerezte. Számos építészeti workshop, szimpózium, konferencia szervezője és előadója, írásai több magazinban és folyóiratban jelentek meg. 2016-ban társalapítója a Paradigma Ariadné építészirodának. Az iroda különleges építészeti megoldásokat és építészetelméleti megközelítéseket alkalmaz tervezési gyakorlatában, amelyre jellemző az esztétika innovatív megközelítése. Ügyfeleik között önkormányzatok, kulturális intézmények és magánberuházók találhatók meg.

Az összes díjazott (és róluk bővebb információ) az MMA oldalán megtekinthető.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Nézőpontok/Történet

TORNALJA // Rejtett Kincsek

2023.05.04. 17:21
9

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk