Épülettervek/Középület

Környezet-és energiatudatos irodaház Miskolcon - a Műépítész Kft terve

1/16

helyszínrajz

?>
helyszínrajz
?>
földszinti alaprajz
?>
emeleti alaprajz
?>
déli homlokzat
?>
nyugati homlokzat
?>
északi homlokzat
?>
a-a metszet
?>
látványterv
?>
látványterv
?>
látványterv
?>
látványterv
?>
látványterv
?>
látványterv
?>
látványterv
?>
látványterv
?>
1/16

helyszínrajz

Környezet-és energiatudatos irodaház Miskolcon - a Műépítész Kft terve
Épülettervek/Középület

Környezet-és energiatudatos irodaház Miskolcon - a Műépítész Kft terve

2016.07.20. 10:12

Projektinfó

Miskolc, Dózsa Gy. u. 2. alatt levő egykori Központi Leánykollégium fejlesztése

URL:
Műépítész Kft.

Tervezés éve:
2016

Stáblista

tervezők: Műépítész Kft.
Puskás Péter, Morvai Dávid, Németh Attila, Rákosi Edina, dr. Macsugáné Bacskai Andrea, Cservenyák Gábor

A Műépítész Kft úgy alakított át az egykori Központi Leánykollégium épületét „A" kategóriás irodaépület feltételeit teljesítő inkubátorházzá, hogy előtérbe helyezte a környezet- és energiatudatosságot. A megújuló homlokzatokon túl parkosított környezetet is kialakítanak. Tervük megvételben részesült. 

1. Fejlesztés céljai

A cél egy „Innovatív Miskolc Szolgáltató Központ Inkubátorház" IT Irodaház létrehozása, ahol innovatív hazai és külföldi vállalkozások, szolgáltató központok számára színvonalas fejlesztési, IKT infrastrukturális háttér kap helyet. Az „A" kategóriás feltételeknek megfelelő, sokrétű igényeket kielégítő, előremutató, dinamikus épület sokféle használatot tesz lehetővé. Az épület tervezésénél a munka hatékonyság, az alaprajzi szerveződések szabad alakítása, a rugalmasság fontos szempont. A kialakított egységek összevonhatók, de el is különíthetők. Szükség esetén egybefüggő, nagy hatékonyságot biztosító nagyterű iroda kialakítására is lehetőség nyílik.

A hasonló tevékenységet végző cégek közötti együttműködés hatékonyabb kihasználása lehetséges, ami az irodaház alaprajzi kialakításában is megmutatkozhat, a hasonló profilú cégek egymás közelébe történő helyezésével.


helyszínrajz
1/16
helyszínrajzA környezet- és energiatudatosság előtérbe helyezése, korszerű, energiatakarékos működtető rendszerek és technológiák alkalmazása az irodaház kialakításának fontos szempontja. A meglevő épület felújítása során az újonnan létrehozott épületegyüttes olyan egyedi megjelenést kap, amely a felújított Belváros egyik emblematikus épületévé emeli.

2. Az átalakítás elvei

Környezet, telepítés

Az épület megújításán túl az épület környezete is megújul, amely lehetőséget ad a környezetében fekvő, nagy közönségforgalmú létesítmények (pl. bíróság) látogatói számára - a járda vagy más közlekedési felületek helyett - a nyugodtabb, parkosított környezetben történő várakozásra, pihenésre. Az épületkomplexum körül parkosított zöldfelületeket és vízfelületeket alakítunk ki. Az elhelyezett utcabútorok táblás újrahasznosított műanyag anyagúak.

A telek városközponti elhelyezkedésének köszönhetően szinte bármilyen szolgáltatást megtalálunk a közelben, amelynek rendelkezésre állása az „A" kategóriás irodaház kialakításához szükséges.(pl. egészségügyi központ, étterem, kávézó, bank, kiskereskedelmi bolt stb.)


földszinti alaprajz
2/16
földszinti alaprajz
Új homlokzati kialakítás

A városon belül nagyon szerencsés, központi helyen található épület a hőszigetelés és hővédelem kérdéseit új felfogásban kezelő homlokzati kialakítást kap.

„A" épületrész

Az épület eddigi szabályos déli raszteres homlokzati kialakítása kötetlenebbé válik, több emeletet is átfogó, a homlokzati síkból visszaugratott kertek kapnak helyet a Green City elvek alkalmazásával. Ezeken a homlokzati felületeken a nyílások osztásrendje is módosításva lesz.

A meglevő déli homlokzati szerkezet elé óarany színű vízszintes perforálású - zsaluzia jellegű - lemez kerül, melyet a homlokzat síkja előtt 20-30 cm-rel helyezünk el.


déli homlokzat
4/16
déli homlokzat
Az „A" épületrész déli oldali főhomlokzatának jellemző eleme, a 3 db „V"-alakú vasbeton alátámasztás a homlokzat átalakítása során áttetsző műgyanta térplasztikai kialakítást kap. Az épület városközpont felé forduló főhomlokzatának kiemelésére vízfelület lesz a vasbeton támaszok körül .

Az épületrész többi homlokzata tömör ill. perforált óarany színű korcolt fémlemez fedést kap.

„B" épületrész

Az épületrész jelenlegi északi és déli vakolt, szalagablakos homlokzati kialakítása tömörebb megfogalmazást kap, az „A" épületrész visszahúzott, vakolt, homlokzati kert területtel érintett homlokzatrészének függőleges osztásrendje tér vissza. A déli oldali irodai ablakok elé az „A" épületnél alkalmazott perforált fémlemezből készült „doboz" kerül.


látványterv
8/16
látványterv
Az épület tetején intenzív zöldtető kerül kialakításra. Az intenzív zöldtető felett az „A" épületrész 6. emeletéhez hasonlóan óarany fémlemezfedéssel burkolt, nagy kör alakú nyílásokkal könnyített vasbeton lemez szerkezet kerül megépítésre. A nagy nyílásokon a zöldtető növényzete felfelé terjeszkedhet.

„C" épületrész

Az épületrész homlokzati átalakítása az „A" és „B" épületrészek homlokzati kialakításának elveivel megegyező.

Az „A" és „C" épületrész közötti összekötő nyaktag extenzív zöldtetővel kerül kialakításra. A földszintes „C" épületrész tetején gumiőrleményes rugalmas sportpadlóval járható tető kerül kialakításra, amely sport és egyéb rekreációs célokra is alkalmas.


látványterv
9/16
látványterv
Funkciók

Az épület bejáratai

A recepcióhoz: Palóczy u. felől (főbejárat), az épület alatt fedetten, a keleti oldalon

Az újonnan kialakított Dózsa Gy. u.-i tér felől, az épület alatt fedetten, a nyugati oldalon – a nyugati oldali nagy vasbeton pillér mellé újonnan épített lépcsőház felé - dolgozói kártyás belépés

A település központi vegyes zónába tartozó telek „L"-alakú beépítése által közrezárt udvar alatt mélygarázs szint kerül kialakításra kb. 40 db parkolóhellyel, amelyet a telek északi határánál futó egyirányú, részben térszint alá bújtatott útról lehet megközelíteni.

Az épület földszinti előcsarnoka rendelkezik minőségi recepciós területtel, ahol a belépők ellenőrizhetők. Az előcsarnokból új korszerű üvegfalú lifttel vagy lépcsőn keresztül közelíthetőek meg az irodák.


látványterv
11/16
látványtervFöldszinti funkciók

„A" és „C" épületrész 

Kb. 250 m2-es előcsarnok minőségi recepciós területtel
Egy kb. 300 m2-es és egy kb. 200 m2-es együtt ill. külön-külön is használható tér, amelyekhez kiszolgáló konyha területek ill. kiszolgáló és vizes helyiségek kapcsolódnak. A két tér több funkcióra használható: rendezvénytérként, éttermi térként, konferencia/színház térként is. A földszinti funkciókhoz a közösségi helyiségekből megközelíthető – a mélygarázs szint tetején
elhelyezkedő – burkolt és parkosított udvari szint kapcsolódik

„B" épületrész

2 db nagyobb irodaegység 2-3 fős irodákkal és egy közös teakonyha – vizes helyiségek blokkal

Általános emeleti funkciók

„A" épületrész

A szint nyugati végében kb. 50 m2-es tárgyaló kialakítása
A déli oldalon szabadon alakítható iroda egységek (2-3-4 fős irodák) kialakítása a homlokzati síkból visszaugratott „belső kertekkel", északi oldalon kiszolgáló –
gépészeti, szociális stb. – és vizes helyiségek elhelyezése

„B" épületrész

2 db nagyobb irodaegység 2-3 fős irodákkal és egy közös teakonyha – vizes helyiségek blokkal


látványterv
12/16
látványterv3. Környezet- és energiatudatosság előtérbe helyezése, korszerű energiatakarékos működtető rendszerek és technológiák alkalmazása

Az épület jelenlegi állapotában a meglévő épületszerkezetek hőtechnikai jellemzői figyelembevételével, a jelenleg érvényes hőtechnikai előírások alapján meghatároztuk a tényleges, valós hőigényt:

E szerint az épületegyüttes fűtési hőigénye 483 kW, hűtési igénye 403 kW.

A tervezett külső árnyékolás (acélszerkezetű fényfogó rácsozat) a nyári hőterhelést nagymértékben csökkenteni fogja. Az így kialakuló – földszinttől a tetősíkig összefüggő – „kürtő zóna" egy olyan semleges, önállóan működő szellőztető sávot eredményez, amely az árnyékoló szerkezeten áthaladó hősugarak üvegfelületet érő hatását jelentős mértékben, ennek eredményeként a belső hőterhelést nagyságrendekkel csökkenteni képes.

A hőtechnikai vizsgálat alapján a fejlesztés utáni állapotban az épületegyüttes:
fűtési hőigénye: 145 kW
hűtési igénye: 121 kW

Ez azt eredményezi, hogy az épület fejlesztés utáni fűtési hőigénye 30%-a, hűtési igénye 30%-a lesz a jelenlegi állapotnak.

Ez alapján számított éves fűtési energia igény 878,3 MJ/év
-a jelenlegi állapotban éves fűtési energia igény: 2925,6 MJ/év
éves hűtési energia igény: 103,1 MWh/év
-a jelenlegi állapotban éves hűtési energia igény: 434,0 MWh/év


látványterv
15/16
látványtervJavasolt fűtési, hűtési rendszerek

Igazodva a korszerű hőtechnikai állapotokhoz és az épület jelentősen csökkent hőigényéhez, a fűtési rendszer un. alacsony hőmérsékletű rendszer lesz, azaz a használati terekben padlófűtés helyiségenkénti szabályozhatósággal, 44/36 Co fűtővízzel, kiegészítő felületfűtéssel (falfűtés 44/36 oC) a sarok helyiségekben. 

Az épület belső hűtése részben friss levegős hűtött szellőztetéssel, részben kiegészítő - helyiségenként szabályozható FC - hűtéssel készül.

A fűtési- és hűtési rendszerek bázisenergiája megújuló energiahasznosításként levegő/víz hőszivattyú, amely télen fűtést, nyáron hűtést szolgáltat.

Javasolt újszerű légtechnikai rendszerek:

Az építészeti homlokzati korszerűsítés, átalakítás hőhídmentes fémszerkezetű nyílászárókat irányoz elő.

Javaslatunk a légtechnika újszerű megoldását tartalmazza. A szellőztetés CO2 érzékeléssel van vezérelve automatikus működtetéssel. 

Javasolt megújuló energiahasznosítási módozatok:

Az épületegyüttes fűtési hőigényét levegő/víz hőszivattyúkkal biztosítjuk bivalens rendszerben, éves szinten 82-85% üzemidővel. Kiegészítő fűtés a -2 oC külső hőmérséklet alatt távfűtéssel 15-18% üzemidővel.

Az épület passzív hővédelme a speciális külső árnyékolással, átszellőztetett fal, ill. födémszerkezettel a külső hőterhelést előzetes számítás szerint 50-55%-al csökkenti. 

Műépítész Kft.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok

A SÉNYEI KEMENCE KÁPOLNA // Egy hely + Építészfórum

2023.03.24. 16:12
5

Kemence, kucsma, kas...Az idén 90 éves Vadász György egyik legérdekesebb épülete egy ökomenikus kápolna, mely a sényei szőlőhegyen uralja a tájat. Az egyetlen konkrét építészeti stílusba sem besorolható kápolna ősi formákat idéz, konkrét előképe pedig egy népi tyúkól volt. Az Egy hely csapata a Kemence Kápolnánál járt.

Kemence, kucsma, kas...Az idén 90 éves Vadász György egyik legérdekesebb épülete egy ökomenikus kápolna, mely a sényei szőlőhegyen uralja a tájat. Az egyetlen konkrét építészeti stílusba sem besorolható kápolna ősi formákat idéz, konkrét előképe pedig egy népi tyúkól volt. Az Egy hely csapata a Kemence Kápolnánál járt.

Nézőpontok

SZILICE// Rejtett kincsek

2023.03.16. 16:42
10

A Szilicei-fennsík karsztos világának természeti kincsein túl ismert egy építészeti gyöngyszem is: ez pedig a gótikus eredettel bíró, mára a Református Egyházhoz tartozó szilicei templom. A Rejtett kincsek mai részében a 13. századi eredettel bíró, különleges, erődített kegyhelyet ismerhetjük meg.

A Szilicei-fennsík karsztos világának természeti kincsein túl ismert egy építészeti gyöngyszem is: ez pedig a gótikus eredettel bíró, mára a Református Egyházhoz tartozó szilicei templom. A Rejtett kincsek mai részében a 13. századi eredettel bíró, különleges, erődített kegyhelyet ismerhetjük meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk