Épülettervek/Középület

Kristályrács üvegből és acélból

1/18

balra: Montreal szobabelső, jobbra Szöul csarnok
balra: Montreal lounge, jobbra: Szöul spa
helyszínrajz
közlekedési séma
alaprajz
hangversenyterem metszet
konferencia terem metszet
próbaterem metszet
makett
foyer látványterv
hangversenyterem látványterv
hangversenyterem látványterv
?>
?>
?>
?>
?>
balra: Montreal szobabelső, jobbra Szöul csarnok
?>
?>
balra: Montreal lounge, jobbra: Szöul spa
?>
helyszínrajz
?>
közlekedési séma
?>
alaprajz
?>
hangversenyterem metszet
?>
konferencia terem metszet
?>
próbaterem metszet
?>
makett
?>
foyer látványterv
?>
hangversenyterem látványterv
?>
hangversenyterem látványterv
?>
1/18

Kristályrács üvegből és acélból
Épülettervek/Középület

Kristályrács üvegből és acélból

2006.09.18. 10:40

Projektinfó

Szerzők:
Vargha Mihály (1952-2010)

Építészek, alkotók:
Larsen, Henning

Izland a Velencei Biennálén Nemzeti Koncert és Konferencia Központ terve, Reykjavik

Nemzeti Koncert és Konferencia Központ terve, Reykjavik, Izland

Egy hagyományos, de mégiscsak a főtémába illő kiállítás külön helyszínen, Velencében, ahogy a Giardinitől közeledünk a San Marco felé. A Reykjavik városát komolyan érintő terv fő attrakciójának megformálására a neves dán építész, Henning Larsen nyílt pályázaton nyerte el a megbízást. A PPP beruházásban megvalósuló nagyberuházás tervezésében izlandi partnere Ólafur Elíasson dán születésű izlandi szobrász-képzőművész, aki korábban éppen Dániát képviselte a Velencei Biennálén.

Munkájukhoz "az északi fények és a drámai izlandi természet adta az inspirációt". Az ismertető megfogalmazása szerint "ragyogóan sugárzó, szoborszerű épületet terveztek, amely a szárazföld és a tenger határán áll majd, és reflektál mind az égre, mind a kikötői térre, s persze a város vibráló életére."

 

Erre szolgáló eszköz az épület homlokzatán a "kristályrács üvegből és acélból", amelynek néhány eleme a velencei biennálé alkalmából egy palota kertjében volt látható. A kiállítás részeként bemutatták a 2010 elkészülő épület makettjét is. A konferenciateremben a férőhelyek száma 750, hangversenyteremben 1800, a próbateremben pedig 450. A hangversenyterem akusztikai tanácsadója a new york-i ARTEC cég, amely a budapesti Bartók Béla hangversenyteremnél is közreműködött.
 
A 23000 négyzetméteres létesítmény illeszkedik a nagy kikötőterület új rendezési tervéhez. A koncert- és konferenciaközpont mellé ötcsillagos szállodát és fitness-centert kívánnak építeni, valamint művészeti akadémiát, bank-székházat, mozit, új városi teret és vásárló utcát, amelyhez lakóegységek és további kereskedelmi létersítmények is kapcsolódnak. A teljes új városközpont 85000 négyzetméter, és kapcsolatot létesít a város központja és a kikötő között.


 

A PPP, az ARTEC már valamennyire árulkodó körülmények s mintha a kristály-lét sem annyira őszinte mint "high-society", üzleti lenne. A szálloda tervlapjai pedig már egészen elszomorítóak. Mintha Larsennel is elszaladt volna a szekér, amihez persze kellett egy "helytartó" is Ólafur Elíasson építész személyében. Ez persze még mindig jobb felállás, mintha egy helyi nyikhaj maga kapja meg a megbízást, igazi tapasztalatok nélkül és csak a tőke az a bizonyos nagy, nemzetközi.

Egyébként ezekben az években Henning Larsen több más megbízást teljesít külföldön. Többek között Albánia fővárosában épül majd föl a három épületből álló 26 emeletes, 48000 négyzetméteres Eyes of Tirana. Az együttesben lesznek lakások, irodák és üzletek, és első látható eredménye lesz annak a nagyléptékű városfejlesztési tervnek, amely Tirana megújítására szolgál. A volt szovjet köztársaság, Grúzia fővárosában, Tbilisziben pedig a Grúz Koreográfiai Központ épül meg hamarosan Larsen tervei szerint. A 12000 négyzetméteres épületben 12 balett-terem, egy kis színház, valamint iskolai tantermek és kollégium is lesz.

szöveg+fotók: Vargha Mihály, tervlapok: izlandi cd

 


Izlandi Nemzeti Koncert és Konferencia Központ
Helyszín: Reykjavik, keleti kikötő

Tervező: Henning Larsen Tegnestue, Ólafur Elíasson

A kiállítás nemzeti biztosa: Thórhallur Vilhjálmsson

A kiállítás helyszíne: Istituto Provinciale per l’Infanzia “Santa Maria della Pieta", Castello 3701

A rovat támogatója a Graniti Fiandre 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk