Épülettervek/Hallgatói terv

Lapos + felhasított korong = soltvadkerti termálfürdő

1/13

helyszíni fotók - Font Izolda

?>
helyszíni fotók - Font Izolda
?>
forma - tervező: Font Izolda
?>
makett - tervező: Font Izolda
?>
makett - tervező: Font Izolda
?>
makett - tervező: Font Izolda
?>
külső látványterv - tervező: Font Izolda
?>
külső látványterv - tervező: Font Izolda
?>
belső látványterv - tervező: Font Izolda
?>
belső látványterv - tervező: Font Izolda
?>
belső látványterv - tervező: Font Izolda
?>
belső látványterv - tervező: Font Izolda
?>
belső látványterv - tervező: Font Izolda
?>
makett - tervező: Font Izolda
1/13

helyszíni fotók - Font Izolda

Lapos + felhasított korong = soltvadkerti termálfürdő
Épülettervek/Hallgatói terv

Lapos + felhasított korong = soltvadkerti termálfürdő

2017.05.18. 13:15
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Soltvadkert

Építészek, alkotók:
Font Izolda

Termálfürdő, Soltvadkert (diplomamunka)

Tervezés éve:
2016

Bruttó szintterület:
2400 m2

Stáblista

tervező: Font Izolda

konzulens: Dobai János DLA

opponens: Pethő László

Dosszié:

MÉD:

Letölthető dokumentumok:

Üveg, beton, és fémkeretek. Természetesség, logika és arányosság. Magabiztos ízlés és kimerítő műszaki tartalom. Ezekkel a mondatokkal jellemezhetjük Font Izolda Hauszmann-díjas diplomamunkáját, a soltvadkerti termálfürdőt.

Soltvadkertiként már régóta tudom, hogy a város egy termálfürdő építését tervezi a Vadkerti-tó mellett, amit mi csak Büdös-tóként emlegetünk. Helyi elnevezésével ellentétben a tó vize nagyon kellemes, emiatt népszerű strandként funkcionál nyaranta.

A '70-es évektől tervezi a város egy termálfürdő megépítését a tó mellé a kijelölt telekre. Egy befektető által 2000 körül elkészült a termálkút, és a csatornahálózat kiépítése is megkezdődött. A termálkút vize gyógyhatású, sárgás színű, magas ásványi anyag tartalmú, található benne nátrium-klorid, bromid, jodid, ammónium valamint vas, és hőfoka is megfelelő egy fürdő ellátásához.

A tó körül körülbelül 600 üdülőház és nagyobb szálláshely van, amelyek a nyári strandolókat szolgálják ki. Ezt a kapacitást a hidegebb hónapokban is ki lehetne használni, bár az is lehetséges, hogy a jövőben a termálfürdő gazdaságos üzemeltetéséhez egy hozzá tartozó szálloda építése is indokolt lehet. A telket jelenleg sűrű növényzet veszi körül, ami egyik irányba sem enged kilátást.


helyszíni fotók - Font Izolda
1/13
helyszíni fotók - Font Izolda
Elhelyezkedés a helyszínen

A telek jelenleg egy fákkal, bozótossal körülvett terület, a sűrű növényzet nem enged rálátást a legközelebbi nyaralókra sem. A tervezés során célom volt ennek a zártságnak a lazítása, így az épületből távoli kilátás nyílik a vízfelületre. A terv, az épület feladata ebben a helyzetben, hogy alkalmazkodjon egy olyan helyen, ahol nem befolyásolja még épített környezet az épület elhelyezkedését, azt csak a természetes környezet alakíthatja. Az elhelyezésnél fontos volt, hogy a meglévő értékes fák megmaradjanak, és az épület minél közelebb kerüljön a vízparthoz. Ezt a határt a vízvédelmi vonal jelölte ki, amelyen belül már nem lehet építeni. Ez 100 méterre helyezkedik el a víztől.


forma - tervező: Font Izolda
2/13
forma - tervező: Font Izolda
Forma

Az épület formájával is igyekszik a természethez alkalmazkodni, egy lapos, több helyen felhasított korong az alapvető képlet. A beépíthetőséget kihasználva a kör átmérője 46 méter lett, így viszont egy nagyon mély, tagolatlan test alakult ki. A merőleges rendszerben megjelenő hasítások fellazítják a nagy, lapos testet, főleg a part felé nyílik az épület, az azzal ellentétes irányban, ahonnan a telekre érkezünk, csak a bejárat bemetszése látható.

A felvágások oldalai üvegfalak, így ezeken keresztül kap fényt a belső tér. A tér az üvegfalak miatt tagolt lesz, de mégis átlátható marad. A külső, íves fal zárt, a medencék mellett egy-egy alacsonyan elhelyezkedő ablak töri meg a teljes zártságot és biztosít kilátást fürdőzés közben. A teljes kilátást azonban csak a tetőn át kaphatjuk meg, ahol jó időben napozni is lehet, valamint innen belátható a tó egésze.


belső látványterv - tervező: Font Izolda
8/13
belső látványterv - tervező: Font Izolda
Építészeti rendszer

Alaprajzi értelemben két részre oszthatjuk a házat, egy félkör jut a megérkezésnek, átöltözésnek, és egy félkört kap a fürdőzés. A két rész funkcióban, tartószerkezetileg valamint egyéb részletekben is eltér egymástól. Ez a rendszer kiegészül a pinceszintet részben elfoglaló fürdőtérrel is.
Az öltözők, kiszolgáló terek félköre falas tartószerkezeti rendszerű, több kis helyiségre tagolódik. A fürdőtér egy nagy összefüggő félkör, aminek elrendezését az üveg bevágások valamint a pillérek alakítják. A legnagyobb felhasítás egy sávban helyezkedik el az előtérrel és az alatta elhelyezkedő úszómedencével, merülő medencével. A medencék a bevágásokhoz, pillérekhez igazodva rajzolódnak ki.

A fürdőtérben három bevágás található, míg az egyikben szabadtéri medencék vannak, a másik kettőbe bekúszik a környező természet. A negyedik bevágás a bejáratot adja, a területre érkezve az út irányából csak ez a megnyitás látható a korongon.


belső látványterv - tervező: Font Izolda
10/13
belső látványterv - tervező: Font Izolda
Működés

A bejárat egy kis hídként funkcionál, mivel mellette a földszinti födém áttörésein lelátunk a pinceszinten elhelyezkedő medencére. Egy előtérbe jutunk, ahonnan a négyzetes járható üvegfödémeken át a pinceszinti úszómedencére látunk, ami közvetlenül az előtér alatt helyezkedik el. Innen egy folyosó vezet az öltözőkhöz. A fürdőtérbe érve keresztirányban egy széles folyosó húzódik, melyből több helyen a medencék közé vezet az út. Ezt a folyosót az öltöző felől fal határolja, a fürdőtér oldaláról az üvegfalak, a pillérek, a medencék szélei határozzák meg. A folyosó bejárathoz közeli szakaszán mellvéd található, így itt is letekinthetünk a pinceszinten elhelyezkedő medencékre.

A földszinti medencetér két részre osztható, van egy hármas egység, amit meleg, langyos, valamint hideg medencék alkotnak, innen indul egy egykarú lépcső is a pinceszintre. A másik részben két gyermekmedence foglal helyet. A két részt a legnagyobb bevágás tagolja, amiben a földszinten található egy szabadtéri úszómedence, ide az üvegfalban található ajtón keresztül juthatunk ki. Ugyanebben a bevágásban egy szinttel alább egy szabadtéri merülő medence helyezkedik el.

A pinceszintre nemcsak az egykarú lépcsőn juthatunk le, hanem lifttel is, ami a tetőre is kijárást biztosít. Fent egy acél, üvegszerkezetű tetőkijáróba érünk, amiből kiléphetünk a részben járható tetőre. A tető a kiszolgáló terek felett intenzív zöldtető, a fürdőtér felett részben járható, részben extenzív zöldtető.
A pinceszint nagy részét a gépészeti helyiségek foglalják el, valamint a földszinti medencék tartószerkezetei találhatók itt. A bejárat és az előtér alatt egy úszómedence és egy termálmedence van, a fenti egyik gyermekmedence alatt 5 darab szauna található. Ezekhez tartozik egy zuhany valamint egy kültéri hideg merülő medence. A földszinten külön bejárata van a gépészeti helyiségeknek, ez felülről nem jelenik bevágásként, csak egy beugró fedett folyosóként működik.


külső látványterv - tervező: Font Izolda
6/13
külső látványterv - tervező: Font Izolda
Anyagok, felületek

A külső burkolat függőleges fa lécburkolat, mögötte a fal fehérre vakolt. A bevágásokban az attika fal szintén fehérre vakolt, ez előtt nincsen faburkolat. A faburkolat öregedése, természettel együtt változása segíti az épületet a környezethez illeszkedéshez. A belső tér hangulata teljesen ellentétes a külsővel, itt minden feszes, pontos, nagyon újszerű, így erős kontraszt alakul ki a külső és belső tér között. A fő felületi elemek az üveg, a fémkeretek, a beton, a padló sötétszürke méhsejt mozaik burkolata fehér fugákkal és a víz felszíne.

Font Izolda


Opponensi vélemény

Elsősorban formai kérdés ugyan, de mindig gyanúsan nézem a kör alaprajzú épületeket. Az alapvetés - és itt nem a szakrális épületekre gondolok - is kompromisszumokkal terhelt már a kezdeteknél, de természetesen van számos példa, mely igazolja létjogosultságát, gondoljunk csak Szrogh György körszállójára. A körszálló jó példa arra, hogy rafináltabb városszöveti helyzetekre is megoldást kínálhat, de igazán elemében a forma, jellemzően semleges, gyakran természeti környezetben jelenik meg. Így van ez most is, ahol egy tóparti, erdős területen próbál a centrális forma a maga eszköztárával artikulálni, kapcsolatot keresni a környezetével, befogadni illetve formálni azt. Elárulom rögtön, számomra sikeresen teszi mindezt.

Elárulom rögtön azt is, hogy mi az egyetlen fenntartásom a tervvel kapcsolatban. Az, ahogy kíméletlenül elbánt a víz és az épület közötti terület növényzetével, gyakorlatilag letarolva a tóparti fás ligetet. Az épület kíméletlen és példaszerű komponáltságának, véleményem szerint a tó irányába is meggyőző erővel kellett volna formálnia a természetet, esélyt adva a növényzetnek. Persze én ezt annak tudom be, hogy a diplomamunkákban mindenki őrült erővel akarja megmutatni egy épület által, hogy mit is gondol a világról, s ez így van jól. Az energiák jellemzően eddig tartanak, s nem tovább. De aki ilyen kevés eszközzel képes ilyen gazdag, rétegzett belső világot alkotni, annak igenis kötelessége a határoló falakon túlmenve, az egyenszilárdság érdekében a környezetét is integrálni. Ez most nem is egy vélemény, sokkal inkább egy jó tanács. Mert mit is rejtenek, miről beszél az a számos metszet, mely felszeleteli ezt a primer formát? Elsőre hat darab szép rajzolat tárul elénk, de abban a pillanatban, mikor mellé rendeljük képzeletben a bemetszett kör alaprajzát, akkor sejlik fel az építészetnek egy olyan szegmense, amely sallangmentes, nem manipulál, s ami a legfontosabb: az esztétizálásnak még a látszatát is kerüli. Ha sűríteni szeretném a mondandómat akkor a természetesség, a logika és az arányosság szavakkal vagyok képes legjobban kifejezni azt az architektúrát, amit a kolléganő elénk tár. Teszi mindezt magabiztos ízléssel és kimerítő műszaki tartalommal.

Gratulálok a szép tervhez!

Pethő László
építész

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk