Közélet, hírek

Magyar építészeti archívum születik

1/2

balról jobbra: Szemerey Samu, Finta Sándor és Farkas Zsófia

balról jobbra: Szemerey Samu, Finta Sándor és Farkas Zsófia
?>
balról jobbra: Szemerey Samu, Finta Sándor és Farkas Zsófia
?>
1/2

balról jobbra: Szemerey Samu, Finta Sándor és Farkas Zsófia

Magyar építészeti archívum születik
Közélet, hírek

Magyar építészeti archívum születik

2007.06.22. 09:30

A nextroom szerkesztősége a KÉK-et (Kortárs Építészeti Központ) választotta, hivatalosan akkreditált magyarországi gyűjtőintézményének, derült ki a KÉK egyéves fennállásával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón.


/kortárs építészeti adatbázis/ magyar építészeti archívum www.nextroom.at

A nextroom 1996-ban jött létre, Juerg Meister alapításával, mára Európa vezető internetes kortárs építészet adatbázisa, mely magas esztétikai, tartalmi és technikai színvonalon gyűjti, rendszerezi és megjeleníti a megvalósult kortárs építészeti munkákat. A Kortárs Építészeti Központ és a nextroom együttműködésének eredménye képen mostantól él a magyar építészeti archívum, ahol a hazai építészeknek is lehetősége nyílik a bemutatkozásra a nemzetközi fórumon. A KÉK úgy gondolja, hogy 21. századi épületek dokumentációján túl, az aktuális építészeti alkotómunka publikálása, a hálózaton való közzététele elősegíti a hazai jövendő alkotónemzedék minőségi munkáját. A KÉK egyik alapvető küldetése, a hazai kortárs építészet nemzetközi reprezentálása. A projekt fő célja abban áll, hogy megteremtse és biztosítsa a magyar építészet erős, jövőbe mutató és nemzetközi jelenlétét az interneten.
Az első 10 minta-projekt folyamatosan kerül feltöltésre és 2007. június 15.-től elérhető a www.nextroom.at oldalán magyar építészeti archívumban. A 10 projekt kiválasztásakor a munkák sokszínűsége és aktualitása volt a két fő szempont. A kiválasztott munkák nem kívánnak rangsort felállítani építészek és munkáik között, inkább szerettük volna egy széles spektrumon keresztül felkelteni az érdeklődők figyelmét.

 

A 10 minta-projekt:


A nextroom magját az egymással szoros kapcsolatban álló építészeti adatok adják. Jelenleg az adatbázis több mint 8 000 alaposan dokumentált objektumból és szövegből, valamint hozzávetőlegesen 30 000 fotóból és tervből áll. Az építészeti adatbázis a következő gyűjtőelv alapján állt össze: a szakképzett, építészet területén aktív intézmények független gyűjtő-partnerekként működnek, így biztosítva a nextroomot fémjelző példátlan minőséget és fajsúlyt.

Az Osztrák állam kormánya a nextroom adatbázist a kortárs építészet közzétételének egyedülálló jelentőségű projektjeként támogatja. A közép-európai építészeti online adatbázis létrehozása EU-kooperációs projektként is funkcionál melynek alapja a nextroom adatgyűjtő célú együttműködése a jelenlegi – ’régi’ és ’új’ –, valamint jövőbeli EU tagállamok építészeti intézményeivel.

Első együttműködési projektként - mely az adattár a szláv nyelvek specifikus követelményeire való adaptálására és ezáltal a további partnerkapcsolatok megalapozására szolgált - 2005-ben sikeresen megkezdte működését a ‘Slovakia Architecture Archive’ (Szlovákiai Építészeti Archívum), együttműködésben a Henrieta Moravčíková és Matúš Dulla által képviselt Szlovák Tudományos Akadémiával. Második projektként 2006-ban elindult a “Slovenia Architecture Archive" (Szlovéniai Építészeti Archívum). Az új gyűjtemény kurátora a ljublianai Dessa Építészeti Centrum munkatársa, Andrej Hrausky. A nextroom folyamatos bővítésének eredményeképpen most Ausztria, Szlovákia, Szlovénia után Magyarországnak is lehetősége nyílik a magyarországi építészet értékeinek bekapcsolására a nemzetközi adatbázisba. Magyarország után Horvátország, a Cseh Köztársaság és Románia is már jelezte az új projektben való részvétel iránti érdeklődését.

 

balról jobbra: Szemerey Samu, Finta Sándor és Farkas Zsófia
1/2
balról jobbra: Szemerey Samu, Finta Sándor és Farkas Zsófia

A nextroom szerkesztősége a KÉK-et (Kortárs Építészeti Központ) választotta, hivatalosan akkreditált magyarországi gyűjtőintézményének. Ez a feladat a magába foglalja a projekt-koordinációt, tartalom- és hálózatfejlesztést, az adatok gyűjtését, szerkesztését és válogatását, rögzítését, PR-munkát, stb. melyet most a KÉK-en belül Finta Sándor az alapítvány elnöke és Farkas Zsófia Eszter a KÉK tagja végez. A KÉK szakmai kuratóriumának döntései alapján gyűjtjük, rendszerezzük magyar ill. angol nyelven, és a nextroom infrastrukturális hátterének segítségével elhelyezzük a magyarországi építészeti gyűjteményt az adatbázisban. A két intézmény alapos előkészítő munka után ez év elejétől megkezdte a magyarországi, megvalósult épületek feldolgozását, rendszerezését, melyek már elérhetőek az adatbázisban. Az elsőként gyűjtött adatok alapkészletként szolgálnak majd az online adatbázis fejlesztéséhez. Az egyes épületek részletes adatain túl, fotó-, tervdokumentáció és műszaki leírást is tartalmaz, valamint a projekt összes résztvevőjéről, építész, tulajdonos, társtervezők, kivitelező, stb. találhatunk információt és hivatkozást. A keresőben tetszőlegesen választott szisztémával lehet böngészni a projektek között, a megvalósulás ideje, helye szerint, a beruházási szereplők alapján vagy éppen az épület rendeltetése szerint kigyűjtve. A további projektek rendszerezéséhez és az adatbázisban való megjelentetéséhez a KÉK támogatókat keres. A program kulcseleme a további projektek adatainak folyamatos rögzítése az oldalon, hogy további 500 magyarországi építészeti projekt feltöltése lehetővé váljon a minden érdeklődő számára hozzáférhető adatbázisba.

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk