Épületek/Középület

Megfiatalodott és újjászületett - idősek otthona Újpesten

1/25

Építés előtti állapot, Irányi utcai front, forrás: Artonic Design Kft.

?>
Építés előtti állapot, Irányi utcai front, forrás: Artonic Design Kft.
?>
Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, Újpest, Baross u. 100., fotó: Szentiváni János
?>
Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, Újpest, Baross u. 100., fotó: Szentiváni János
?>
Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, Újpest, Baross u. 100., fotó: Szentiváni János
?>
Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, Újpest, Baross u. 100., fotó: Szentiváni János
?>
Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, Újpest, Baross u. 100., fotó: Szentiváni János
?>
Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, Újpest, Baross u. 100., fotó: Szentiváni János
?>
Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, Újpest, Baross u. 100., fotó: Szentiváni János
?>
Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, Újpest, Baross u. 100., fotó: Szentiváni János
?>
Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, Újpest, Baross u. 100., fotó: Szentiváni János
?>
Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, Újpest, Baross u. 100., fotó: Szentiváni János
?>
Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, Újpest, Baross u. 100., fotó: Szentiváni János
?>
Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, Újpest, Baross u. 100., fotó: Szentiváni János
?>
Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, Újpest, Baross u. 100., fotó: Szentiváni János
?>
Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, Újpest, Baross u. 100., fotó: Szentiváni János
?>
Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, Újpest, Baross u. 100., fotó: Szentiváni János
?>
Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, Újpest, Baross u. 100., fotó: Szentiváni János
?>
Az Irányi utcai front, forrás: Artonic Design Kft.
?>
Az Irányi utcai front, forrás: Artonic Design Kft.
?>
Makettfotó, forrás: Artonic Design Kft.
?>
Makettfotó, forrás: Artonic Design Kft.
?>
Kerengő és fűtése, rajz, forrás: Artonic Design Kft.
?>
Baross utcai homlokzat, skicc, forrás: Artonic Design Kft.
?>
Baross utca, ÉK-i homlokzati nézet, forrás: Artonic Design Kft.
?>
Helyszínrajz, forrás: Artonic Design Kft.
1/25

Építés előtti állapot, Irányi utcai front, forrás: Artonic Design Kft.

Megfiatalodott és újjászületett - idősek otthona Újpesten
Épületek/Középület

Megfiatalodott és újjászületett - idősek otthona Újpesten

2014.06.24. 13:39
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Töős György, Artonic

Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona építés és rekonstrukció, Bp. IV. Baross u. 100.

URL:
Artonic Design

Tervezés éve:
2007

Építés éve:
2012

Stáblista

építtető: Budapest Főváros Önkormányzat Főpolgármesteri Hivatal Beruházási Osztály - Király Péter, Kertész Péter, Korsós Beáta, Gaál Éva, Sándor Judit, Bíró András, Hajdú László
szociálpolitikai osztály: Skultéti József 
idősek otthona intézményi vezető: Juhász Lászlóné, Radvánszky József
generál- és építésztervező: ARTONIC Kft.
felelős tervező: Töős György

tervezők: Lenzsér-Mezei Kata, Erdélyi-Gáspár Judit, Fátyol Tibor
munkatárs: Karádi Zsófia
látványtervek: Pintér Tamás (DPI Design)

statika: Sterner Pál, Roszik György (STERNER Mérnökiroda Kft.)
épületgépészet: Mangel Zoárd, Kerék Attila (Mangel Mérnökiroda Kft.)
épületvillamosság: Oláh Andor (Ovill Kft.); Nádasdi Gyula, Nádasdiné Tergácz Ágnes (Nádasdi Kft.)
kertterv: Salgó Borbála, Kontra Dániel (Urban Concept Kft.)
technológia: Palainé Straub Ágnes (SZIGMAVILL)
talajmechanika: Szilvágyi László, Újvári Csaba (GEOPLAN Kft.)
úttervező: Wettstein Miklós (Wettstein & Társa Bt.)
tűzvédelem: Szigeti Péter, Müller Róbert
zajvédelem: Borbás László (Arcticus Bt.)
környezetv.: Gulyás Ágnes, Holéczy Gézáné, Vóna László
lifttervező: Gerencsér Teréz, Sütő Ferenc, Kabai Balázs (Schindler Hungária Kft.)bonyolító: Türkné Tóth Beáta, Jáni József, Spanyiel Zsolt, Eszes Zoltán (BMSK ZRt.)
generálkivitelező: GRABARICS Kft. - Grabarics Gábor
építésvezető: Kertai Csaba, Soós Péter, Matécsa Tibor

MÉD:

Letölthető dokumentumok:

A Fővárosi Önkormányzat intézményére még 2007-ben írtak ki tervpályázatot, amelyet az ARTONIC nyert meg. Meglepetés, vagy sem, ők is tervezték a 2012 végén átadott rekonstrukciót és bővítést. 

Történeti áttekintés

Az újpesti Baross utca 100. alatti idősek otthonának 136 lakója volt a rekonstrukció előtt. Különálló épületek, barakkok 10-16 ágyas termeiben éltek az idős lakók. Legfőbb ideje volt a korszerűsítésnek, ezért 2007 őszén országos nyílt tervpályázatot írt ki tulajdonos, a Fővárosi Önkormányzat. Ezen I. díjat nyertünk a tervünkkel. 2008 nyarán kezdtük az építési engedélyezési tervek készítését. Az újpesti és fővárosi közös tervtanácsi ülés egyhangúan támogatta a tervet, élén Berényi András főépítésszel, aki munkánkat végig segítette.
Egy teljes évünk volt a tervezésre, ami manapság ritka.

Az engedélyezési tervek elkészülte után fél tucat idős otthont látogattunk meg Ausztriában, beszélgetve azok üzemeltetőivel, tervezőjével. Építészetileg a Hall in Tirol-i, működtetési szempontból pedig a tiroli Zams település idős otthona volt főleg tanulságos. Ez utóbbiban sok időskori demenciában szenvedő élt. Az igazgató elmondta, mennyire fontos a közepesen előrehaladott demenseknél az, hogy körbe tudjanak járni. Nem lehetnek zsákutcák, mert ott pánikrohamot kapnak a beszűkült tudatállapotú idős emberek. Megbízónk – a Fővárosi Önkormányzat Beruházási és Szociálpolitikai Osztálya – partner volt abban, hogy a kiviteli tervfázisban áttervezzük a „B" és „C" szárnyak közti udvart, és egy földszinti zárt kerengőt kialakítsunk. Ezzel létrejött egy körfolyosó, melyen az itteni demens lakók folyamatosan járkálhatnak.

Ámbár a tervek 2009 nyarára elkészültek, az építkezés több közbeszerzési eljárás lefolytatása miatt, csak 2011 őszén kezdődhetett meg. Az I. ütemet az összes új épülettel 2012 novemberében adták át

Építés előtti állapot, Irányi utcai front, forrás: Artonic Design Kft.
1/25
Építés előtti állapot, Irányi utcai front, forrás: Artonic Design Kft.

 

Beépítés

A forgalmas Baross utca ezen részére inkább ipari, kereskedelmi, iroda és üzemi épületek települtek. Az Irányi Dániel utcát viszont jórészt lakóépületek határolják. E lakóházak utcára merőleges, fésűs beépítését követte az Idősek Otthona meglévő épületeinek egy része. A rekonstrukció során ebbe a fésűs szerkezetbe illesztettük a tervezett új épületszárnyakat. Az új kétszintes szárnyak lakószobái a köztük levő intim belső udvarokra néznek.

A Baross utcáról a meglevő míves kerítést megtartottuk, ebbe integráltuk a fogadóépületet a főbejárattal. Ez a bejárat egyaránt szolgál a lakóknak, látogatóknak és az itt dolgozó személyzetnek, ápolóknak, míg a gazdasági bejáratot ettől szintben elválasztottuk az Irányi Dániel utcából, mely egyben a teremgarázs bejáratául is szolgál.

Makettfotó, forrás: Artonic Design Kft.
21/25
Makettfotó, forrás: Artonic Design Kft.

 

Tömegalakítás

A tervezett új épületszárnyak a Baross utca felől nézve mind földszintesek, míg az Irányi Dániel utca felől kétszintesek a terepadottságok miatt. Utca felé zárt támfalukkal, ill. kerítésfalukkal szándékosan el kívánjuk választani a csendet, békét kívánó új lakókörnyezetet az autóbusz- ill. teherautó forgalommal is terhelt utcától, és a néhol rendezetlen, elhanyagolt környezettől.

A létesítmény tagoltsága miatt pavilonos jellegűnek tűnik, ám az összes épületszárnyat mindkét szinten összekötöttük. A „pavilonok" közti különböző méretű, formálású udvarok eltérő egészségi állapotú lakók számára szolgál egyéni pihenésre, sétára vagy éppen együttlétek, közös időtöltés, játékok céljára. A részben terepbe süllyesztett új épületszárnyak markánsan elválnak a felújításra kerülő egykori vadászkastélytól (az „A" épülettől).

Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, Újpest, Baross u. 100., fotó: Szentiváni János
4/25
Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, Újpest, Baross u. 100., fotó: Szentiváni János

 

Lakószárnyak

Az összes 2, ill. 4 ágyas lakószobát az új, belső udvarokra néző kétszintes szárnyakba terveztük. Valamennyi lakó szintben ki tud menni valamelyik kertbe. Az alsó szinten a „B" és „C" szárnyakba terveztük a fokozott felügyeletet igénylő, demens lakók szobáit, mellyel a 20 ágyas női és 12 ágyas férfi osztályok egy önálló udvart fognak közre. Ez csak az ő kertjük lesz, mert viselkedésük néha terhes lehet más lakók számára. Szintén erre a szintre, a „D" és „E" szárnyakba az állandó ápolásra szoruló fekvőbeteg 30 ágyas női és 20 ágyas férfi osztályokat terveztük, saját udvarral, díszkerttel, napozó terasszal.

A felső szintre (Baross u. felől nézve fszt.) a „B" „C" és „E" szárnyakba az önmagukat ellátni képes lakók szobáit helyeztük. Ők is egy-egy intim kertre néznek kis kilépő erkéllyel, de szintben kimenni az „A" épület előtti, nagyobb közös kertbe tudnak. Ezt többnyire úgyis ők fogják használni. Az „A" épület földszintjére terveztük a közösségi helyiségeket kilátással, nagy terasszal az ősfás Baross utca felőli parkra. Az egykori vadászkastély nagy belmagasságú, reprezentatív terei illőek ehhez, az igazgatás földszintes tömege visszafogott keretet ad neki.

Az orvosi, egészség megőrzési szolgáltatások az épület Irányi Dániel utcai szárnyában a földszintre kerültek. Az alagsorban alattuk a jelenlegi konyhát átalakítottuk, hogy a mai szabványoknak megfeleljen. A közösségi tereket a lakószárnyakkal az alsó szinten folyosó, a felső szinten üvegezett kerengő köti össze, kezdete az előcsarnok, lezárása a kétszintes társalgó, kijárattal a hátsó meditációs kertbe.

Az igazgatást, új lakó felvételt, hozzátartozóval konzultációt, kegyeleti szobát (az elhunyttól itt lehet méltó búcsút venni) a Baross utcáról nyíló új szárnyba helyeztük. Az előcsarnok és irodák előtti várótér látogatáskor vagy nyugdíj folyósítás napján különösen keresett lehet, ezért az ősfás kertre maximálisan megnyitottuk.

Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, Újpest, Baross u. 100., fotó: Szentiváni János
16/25
Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, Újpest, Baross u. 100., fotó: Szentiváni János

 

Az új szárnyak téglafala tovább erősíti a földhöz közeliségüket

Az egyes szárnyak hosszfalas szerkezetűek, látszóbeton födémmel. A külső térelhatároló falak hőszigetelt téglafalak, az igazgatás szintén, 51cm-es vastag látszó tégla harántfalakkal, falfülkékkel tagolva hosszú folyosóját. Öröm volt látni, hogy a kivitelezés minősége a hazai átlagos színvonalból kiemelkedik.
A felújított régi épület törtfehér színű vakolatarchitektúrája markánsan eltér az új szárnyak tégla homlokzatától. A régi épület átépített alagsori fala lábazatként szintén téglaburkolatot kapott, összekapcsolva az eredeti míves tégla-vakolat mintás kerítést az új részekkel. Az előcsarnok, illetve a pavilonokat összekötő földszinti folyosó nagy üvegfelületeinek egy része tavasztól őszig kinyitható, és a fedett-nyitott kerengő még inkább a kert részévé válik. Télen temperált térként biztosítja a komfortos közlekedést a lakó és a közösségi terek közt. A kerengőt eredetileg tisztán üvegből gondoltuk, de az intézet vezetői kérésére, a kert és a fenntarthatóság érdekében tégla faltestekkel tagoltuk, a fűtést a parapetbe integrálva.

Tudjuk, hogy a rekonstrukció után az épület fenntartására szűkösebbek a források. Ezért kívül és belül egyaránt olyan anyagokat, felületeket terveztünk, amelyek időtállóak, nem igényelnek különösebb karbantartást. Hisszük és reméljük, hogy a ház eléggé időtálló, és sokáig használható marad.

Töős György

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk