Technológia

Miért vizesednek a falak, s mit tehet az építész?

1/19

Egri tűzoltó múzeum

?>
Egri tűzoltó múzeum
?>
Mape antique cc anyag
?>
Mape antique mc anyag
?>
Mape antique rinzaffo
?>
Mapestop
?>
Poromap intonaco
?>
Poromap rinzaffo
?>
Poromap
?>
Poromap
?>
Poromap
?>
Poromap
?>
Sopronyi tűztorony felújítása
?>
Sopronyi tűztorony felújítása
?>
Sopronyi tűztorony felújítása
?>
Sopronyi tűztorony felújítása
?>
Sopronyi tűztorony felújítása
?>
Sopronyi tűztorony felújítása
?>
Sopronyi tűztorony felújítása
?>
1/19

Egri tűzoltó múzeum

Miért vizesednek a falak, s mit tehet az építész?
Technológia

Miért vizesednek a falak, s mit tehet az építész?

2015.10.22. 12:44

Cikkinfó

Szerzők:
Lányi András

Cég, szervezet:
Mapei

A Mapei épületrehabilitációs szakértőjével, Bálint Tiborral járta körbe a problémát általánosságban és rétegrend szintű konkrét megoldásokat keresve Lányi András. 

Lányi András: Mi az alapprobléma, milyen szituációkban van szükség falszárító vakolatokra?

Bálint Tibor: A falazat vizesedésének számtalan oka közül a kapillárisan felszívódó talajnedvesség okozza leggyakrabban a nedvesedést. Régi, szigetelés nélküli, vagy a már tönkrement szigeteléssel rendelkező falak akár erősen nedvesek is lehetnek. Ez a nedvesség és a talajból érkező sók folyamatosan roncsolják a szerkezetet, a vakolatot, sókivirágzást, feltáskásodást, vakolatmállást okozva. A felszívódó vízben oldott sók a nedvesség párolgásának következtében a felületen kikristályosodnak és ezután akár a levegő páratartalmát megkötve, folyamatosan nedves, vizes falfelületet eredményeznek.

Egészségtelen (penészgomba megjelenése), dohos lesz a helyiség, végül lakhatatlanná is válhat. Nem elhanyagolható a nedves falak esetében tapasztalható hőszigetelési képesség romlása sem. A probléma nem oldható meg egyszerűen csak a sérült vakolat leverésével és hagyományos újravakolással, mivel ez nem szünteti meg a probléma igazi okát, a nedvesedést.

A problémát összességében kell kezelni, megoldani. A manapság jól hangzó „szárító vakolat" felhordása önmagában nem biztos, hogy hosszú távú megoldást biztosít. Valamint nincs két egyforma épület, egyforma probléma, ezért a megoldást sem lehet „egy kaptafára" húzni. Elengedhetetlen, hogy az épület adottságait, a problémák forrását messzemenően feltárják. Sokszor már az nagymértékben csökkenti a falazat, lábazat vízterhelését, ha a csapadékelvezetésére kellő figyelmet fordítanak, így a nedvesség utánpótlását minimalizálják. 

Természetesen ez abban az esetben is fontos, ha a falazatba felszívódó nedvesség ellen egy vízszintes gát kerül beépítésre, melynek egyik, és utólag talán legegyszerűbb, biztonsággal ajánlható módja a kapilláris felszívódás elleni injektálás Mapestop szilikon mikroemulzióval. Ez akár gravitációsan is elvégezhető, de nagyobb falvastagság, nagyobb kiterjedésű felület esetén alacsony nyomáson, géppel érdemes a falazatba juttatni.

Amennyiben gondoskodtunk a nedvesség utánpótlásának a megszüntetéséről, akadályt képeztünk a felszívódás útjába Mapestop segítségével, úgy tényleg jöhet a szárító vakolat….

 

Mapestop
5/19
Mapestop
LA: Hogyan működik a Mapei technológiája, milyen termékek, vagy termékrendszerek állnak rendelkezésre? (Nem kivitelezői, hanem építész szempontból, röviden, tömören)

BT: A Mapei termékválasztékban a felújító termékeket két termékcsalád, a Poromap és a Mape-Antique rendszer képviseli. A két rendszer között alapvetően a működési mechanizmusban található az eltérés. Míg a WTA minősítéssel rendelkező Poromap termékcsalád a „tradicionális" felújító vakolatok elvén működik, úgy a Mape-Antique rendszer teljesen cementmentes technológián alapul.Poromap
9/19
Poromap
LA: Miért fontos, hogy a Mapei megoldásai cementmentesek?

BT: Mint azt tudjuk, a kapillárisokon felszívódó nedvesség minden esetben szulfátos oldat. A szulfátok jelen vannak a természetes vizekben, de előzőleg az építkezéshez használt falazó-anyagokban, habarcsokban is megtalálhatók. 

Ezek a szulfátok nedvesség és szabad mész jelenlétében bizonyos cementalkotókkal (pl.kalcium-aluminát-hidrát, kálcium-szilikát-hidrát) reakcióba lépnek, és ennek hatására a vakolatban kémiai változások történnek, melyek többek között térfogatváltozással is együtt járnak. Olyan anyagok jönnek létre, mint az ettringit és a taumazit, melyek következtében a vakolat szinte szétesik.

Mivel a Mape-Antique termékcsalád nem tartalmaz cementet, így hiányoznak azok a cementalkotók, melyek ezen reakciók kialakulásához vezethetnek. Ezen túl csak természetes hidraulikus meszet és Eco-Puccolán kötőanyagot tartalmaz, mely biztosítja a teljes hidraulikus kötést.
Mape antique cc anyag
2/19
Mape antique cc anyag 

LA: Az építész milyen stílusú épületeknél alkalmazhatja ezeket a termékeket? (Műemlékfelújítás, népi építészet stb.)

BT: A Mape-Antique termékcsalád működési mechanizmusának alapjai a Római Birodalomig vezethetők vissza. Kutatók még ma is vizsgálják azokat a kémiai és fizikai reakciókat, melyek a kétezer éves római épületek habarcsaiban zajlódtak le, ezáltal oly ellenállóvá téve azokat. Megvizsgálva a habarcs kémiai összetevőit, rámutattak, hogy az egyes elemei között létrejött különleges reakciók adják rendkívüli képességét. A modern értelemben vett cementmentes habarcsok Eco-Puccolán kötőanyaga magas fizikai-kémiai teljesítményt biztosít, mechanikai jellemzői, rugalmassága és porozitása megegyezik a korabeli építkezésekhez használt antik mész-puccolán habarcsokéhoz, amelyeket a történelmi épületek építésénél használtak.

Más habarcsokkal összehasonlítva a Mape-Antique  javító habarcs ellenállóbb az esővízzel (savas esők), a fagyás-olvadási ciklusokkal, a zsugorodásból eredő repedésekkel, a lúg-adalék reakcióval, vagy a falazatokban, illetve az alattuk lévő talajokban gyakran jelenlévő oldható sók romboló hatásaival szemben.Mape antique mc anyag
3/19
Mape antique mc anyag
Mindezek alapján a Mape-Antique termékcsalád alkalmazása nagy biztonságot nyújt műemléki védelem alatt álló történelmi, egyházi épületek esetében éppúgy, mint akár „napjainkban" épült, nedves, kivirágzásokkal bíró falazatok kihívásai esetén.

LA: Milyen színek és felületek állnak rendelkezésre a végleges homlokzat kialakításához?

BT: A szárító-felújító vakolat végső felülete csak megfelelő páraáteresztő tulajdonsággal rendelkező festékekkel, illetve vékonyvakolatokkal látható el, jellemzően a Silexcolor (szilikát bázis), illetve Silancolor (szilikon bázis) termékcsalád tagjaival.

Ezek között megtalálhatók úgy a vakolatok különböző szemcse és struktúra választékban, mint a festékek. Mindezek biztosítják, hogy akár a műemléki elvárásoknak is megfelelő felület kialakítását tegyük lehetővé. 

A Silexcolor és Silancolor termékek a ColorMap® automata színkeverő rendszerrel előállítható széles színválasztékban állnak rendelkezésre.

LA: Hol lehet szükség erre a technológiára új épületeknél?

BT: A Római Birodalom által ránk hagyott építési technológia: „Egy antik titok, amely utat mutat új, ellenálló és környezetbarát építési anyagok gyártásához."

A napjainkban egyre inkább előtérbe kerülő egészséges környezet, lakótér kialakításában nagy jelentősége van a cementmentes technológiának. A Mape-Antique termékkínálatában széles választék áll rendelkezésünkre a falazóhabarcstól kezdve, az alapvakolatokon át a végső felületi struktúrák (simítók) kialakításáig, mely teljesen cementmentes építkezést tesz lehetővé. 

LA: Hogyan épül fel egy falszárító vakolati rétegrend?

BT: A Mapei falszárító rendszereiben az általános rétegrend, illetve technológia alapvetően megegyezik. Minden esetben fontos a felület megfelelő előkészítése, tisztítása. A régi károsodott vakolatréteget eltávolítjuk a megfelelő magasságig, majd a felületet mechanikus tisztítását követően tiszta vízzel akár többször is lemossuk. A Mapei rendszerben a falazóanyag fugáinak kikaparása nem szükséges, amennyiben a fugakitöltések mechanikailag megfelelőek! 

Ezt követően a rendszer megfelelő előfröcskölője (Poromap Rinzaffo, Mape-Antique Rinzaffo) kerül felhordásra teljes felületen 5 mm vastagságban.

Az előfröcskölő felhordását követően (a környezeti viszonyok függvényében) akár két óra múlva felhordható a rendszernek megfelelő alapvakolat minimum 20 mm vastagságban! (Poromap Intonaco, Mape-Antique MC, Mape-Antique CC)

A felületi struktúrák kialakításához rendszer-azonos simítóanyagok állnak rendelkezésre, különböző esztétikai elvárások teljesítésének lehetőségével. (Poromap Finitura, Mape-Antique Grosso, Mape-Antique Cicile, Mape-Antique Ultrafine)Mape antique rinzaffo
4/19
Mape antique rinzaffo
A végső szín és felületi struktúra kialakítására a Silexcolor és Silancolor termékek ColorMap® automata színkeverő rendszerrel előállítható széles színválasztéka áll rendelkezésre.

LA: Ha egy vizesedő fal utólagos hőszigetelését szeretné megoldani valaki, akkor hogyan módosul a rétegrend? 

BT: A tervezett hőszigetelés előtt a nedvesedést feltétlenül meg kell szüntetni! Úgy talajból kapillárisan felszívódó, mint az esetleges használati vízből eredő nedvesedést. A homlokzati hőszigetelést csak abban az esetben szabad kivitelezi, amennyiben a nedvesség utánpótlás megszüntetésre került és a falak megfelelően kiszáradtak! Ekkor is javasolt a nagyobb páraáteresztő képességgel rendelkező ásványi hőszigetelő rendszer kialakítása. (Mapetherm MW kőzetgyapot rendszer Silexcolor vagy Silancolor végső vékonyvakolat felülettel) 

LA: Mire kell figyelni a csomópontok kialakításánál?

A falszárító rendszerek kialakításánál nagyon fontos, hogy önmagában a „szárító vakolat" alkalmazása nem, vagy csak nagyon kevés esetben bizonyulhat teljes megoldásnak. A problémát alapvetően a nedvesség okozza, ezért az épületet összességében kell vizsgálni, a nedvesség terhelést a lehető legminimálisabbra kell csökkenteni. Legtöbbször a kapilláris felszívódás jelenti a probléma forrását, ezért ennek megakadályozása az első feladat! A módszer legtöbbször akadály kialakítása a felszívódás útjában, melynek egyik formája az előzőekben már említett injektálás. Az injektálási zóna meghatározása fontos, hogy a kialakított gát megfelelően el is lássa feladatát!Sopronyi tűztorony felújítása
18/19
Sopronyi tűztorony felújítása
Szintén fontos, hogy a meglévő (megmaradó) vakolat és a felújító vakolat találkozásánál biztosítsuk a folytonosságot, a különböző tulajdonságú rétegek együtt dolgozását. Nem elhanyagolható a falszerkezet összetétele sem, vizsgálni kell a különböző falazat típusok találkozását, illetve vegyes falazatokban fellépő esetleges feszültségeket is. Amennyiben a falszerkezet állapota indokolja, úgy a Mape-Antique termékválasztékában megtalálható erősítő vakolat felhordása is szükségesé válhat. 

Mint minden szárító vakolat, úgy a Mapei makropórusos vakolat megfelelő működéséhez is elengedhetetlen, hogy a rétegek vastagsága az előírt minimális értékeknek megfeleljenek!

LA: Ha elakad az építész a probléma feldolgozásánál, akkor kihez fordulhat, és milyen segítséget tud adni a Mapei?

A Mapei központi szaktanácsadó szolgáltatása mellett területileg illetékes szaktanácsadók, alkalmazás-technikusok, valamint Jankovics István (+36 30 919 6742) tervező szaktanácsadó kolléga áll rendelkezésre, hogy a felmerülő kérdésekben, a problémák megoldásához a legmegfelelőbb megoldást biztosítsák. Természetesen mindez díjmentesen áll rendelkezésre.Egri tűzoltó múzeum
1/19
Egri tűzoltó múzeum
 

Lányi AndrásVélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk